De heiligverklaring van Sigrid Kaag

Hoe de NRC de nieuwe Jeanne d'Arc bewierookt

Onlangs was er nogal wat ophef over typisch corpsballengebral met een seksistische lading. Sigrid Kaag liet haar voorlichters direct een tweet vol afkeurende holle frasen verspreiden. In de NRC vroeg Danielle Pinedo vervolgens aan hoogleraar Serena Ferente of Kaag de Jeanne d’Arc was van onze tijd. Wie weet zit er nog een heiligverklaring in voor onze Sigrid, die overigens van compassie met vrouwen niet veel heeft laten blijken, schrijft Frederik van Beetz. 

“Is Kaag de Jeanne d’Arc van onze tijd?” vroeg NRC-redacteur Danielle Pinedo – nu even columniste – aan Serena Ferente, hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Het is weliswaar een column, maar ze heeft die vraag serieus aan de hooggeleerde gesteld.

De aanleiding tot deze, in mijn ogen absurde, vraag is de mediaophef die ontstond toen een filmpje opdook, waarin brallende corpsballen (mijn woorden, FvB) van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.) tijdens een ‘herendiner’ ter gelegenheid van een recent gevierd lustrumfeest door de luidsprekers schalden dat vrouwen “niks en niks meer dan een hoer zijn.”

 

Ontgroening

Nu zijn we van die corpora wel wat gewend. Ik ben nog van de generatie, die de “Roetkapaffaire” heeft meegemaakt. Daarbij kwam tijdens een weerzinwekkend ontgroeningsritueel een aankomend lid van een nogal exclusief Utrechts studentengenootschap door verstikking om het leven. Ook herinner ik me het minstens zo afstotelijke “Dachautje spelen” van het Amsterdamse Studentencorps. Ik had zoveel afkeer gekregen van dergelijke ontgroeningspraktijken, dat ik bij aankomst op de universiteit besloot niets met dit soort gezelschappen van doen te willen hebben. Ik werd principieel ‘nihilist’, zoals dat toen heette. Nu is er sinds die tijd veel veranderd, maar kennelijk – zoals telkens blijkt – veel ook weer niet.

D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag liet over dit ‘lullo-diner’ – zoals Danielle Pinedo dat Amsterdamse lustrumfeest van het A.S.C. noemt – haar voorlichters weer één van die vele, in holle frasen gegoten, berichten verspreiden, waarin ze onder meer schreef: “We leven in 2022, niet in 1922.”

 

Obligate teksten

Nu tweet de huidige minister van Financiën naar hartenlust over tal van gebeurtenissen: allemaal met soortgelijke obligate teksten vol voorlichtersjargon, maar je hoort haar nooit over zaken waarvoor ze toch door onze vorst is beëdigd: ’s lands financiën, terwijl daar best wat mee aan de hand is. De inflatie loopt gierend uit de klauwen en steeds meer mensen kunnen de energierekening niet meer betalen. Dat valt meer mensen op. Maar daarover zwijgt de hoeder van de schatkist in alle talen.

 

Beirut

Toch is vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag zeker begaan met het lot van de mensen. Althans, van mensen ver hier vandaan. Op 4 augustus twitterde zij: “Twee jaar sinds de verwoestende explosie in Beirut. Het verlies is nog steeds groot voor velen. Ik ken de inwoners als weerbaar en vrijgevig. Het is daarom dat ik hoop dat Beirut toch weer zal herrijzen.” Daarna volgt een tekst in het Arabisch en sluit ze af met: “A greeting from my heart, to Beirut.”

 

 

Te gortig

Daar plaatste ze ook nog een vrolijk vakantiekiekje bij, in vrijetijdskledij met bloemetjesbroek, maar dat vond het Politbureau van D66 kennelijk te gortig, dus werd de tweet ingetrokken en vervolgens, maar dan wel zonder foto, herplaatst. Nu kennen we de minister niet als iemand die openlijk overloopt van inlevingsvermogen en compassie. In de nasleep van de Van Drimmelenaffaire bij D66, waarin vrouwen hadden geklaagd over seksuele intimidatie – of milder gesteld: grensoverschrijdend gedrag – kostte het haar zichtbaar veel moeite om enige empathie op te brengen voor de positie van de slachtoffers. Hun ervaringen werden op de persconferentie nogal afstandelijk aangeduid als “casus”.

 

Bedreigingen

Maar goed, terug naar de column van Pinedo. Volgens haar gaat het hier om vrouwenhaat die, volgens Kaag ”bijna middeleeuwse vormen” aanneemt. Kaag wees op het D66-partijcongres naar de hatelijkheden en bedreigingen die aan het adres van Femke Halsema, viroloog Marion Koopmans en historica Nadia Bouras gericht waren. Dus belde Pinedo met de eerdergenoemde expert, professor Serena Fente, en vroeg haar of vrouwen als Halsema, Koopmans en Bouras – maar ook Kaag zelf – een “middeleeuwse behandeling” krijgen. Nu valt bij dit rijtje op dat Caroline van der Plas, Eva Vlaardingerbroek en Raisa Blommestein ontbreken. Omdat ze tot de rechterkant van het politieke spectrum worden gerekend? Zijn de bedreigingen en haat in hun richting dan minder relevant of serieus?

 

Jeanne d’Arc

Professor Fente nuanceert de stelling: vrouwenhaat was in die middeleeuwen (die volgens haar duizend jaar bestrijken) wel virulent: er werden heksen verbrand – “vaak goed onderlegde, alleenstaande vrouwen. En ook Jeanne d’Arc, het ooit zo geprezen plattelandsmeisje dat een leger aanvoerde, werd levend verbrand, onder meer omdat ze mannenkleding droeg.” De professor denkt dat Kaag bedoelde: “de middeleeuwen liggen achter ons, maar we leven nog steeds in een irrationele, onrechtvaardige en gewelddadige maatschappij.”

En dan komt het: ”Is Kaag de Jeanne d’Arc van onze tijd?”, vraagt Pinedo. Ferente: “Ze is een stuk minder naïef. Maar op dat punt zie ik gelijkenis: eerst bewierookt worden en dan verguisd. Helden zijn altijd kwetsbaar, maar vrouwelijke helden net wat meer.”

Kortom, wellicht zit er nog een heiligverklaring in voor Kaag. De NRC neemt alvast een aanloop….

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
39 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

S. Kaag maakt zich zorgen om de burgers van Beiroet maar wat in eigen land gebeurt laat haar kaagkoud. Het lot van oude zieke mensen en de verpleegkundigen die steeds minder middelen hebben om hun te helpen. Asielzoekers boven eigen volk stellen en tegelijk boeren die voor primaire levensbehoeften zorgen bedreigen. Nee dan maar alle aandacht aan die arme burgers van Beiroet om de toestanden in eigen land te verbergen. Zij verkiest verkeerde aandacht en Rutte lacht alles weg. Gaaf land!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Christenen hebben er überhaupt weinig meer te zoeken.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zoals overal maar dat vinden christelijke partijen hier kennelijk niet erg.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De vermeende Jeanne d’Arc moet oppassen dat haar bezem niet spontaan in de fik vliegt boven Beiroet.

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik moest lachen.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het beeld kwam spontaan bij mij op.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag is voor mij niet relevant meer.
Heel Nederland heeft weet van de argumenten die de heer Beetz hier weergeeft. NRC zal heel erg op moeten passen dat ze zichzelf niet buitenspel spelen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als ze nou nog maar haar werk als minister van financiën deed. Maar zelfs dat.

HenryN
HenryN
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja meneer van Haasteren dat werk als min. van Financieen zou ze moeten doen maar helaas wanneer dat niet je opleiding is geweest gaat dat niet lukken. Daarom zwijgt zij in alle talen om financieel niet door de mand te vallen. Zij probeert met Beirut en meer van dat Palestina gebral voor afleiding van haar incompetentie te zorgen. Overigens geef ik geen ruk om Libanon. Politici geven ook geen ruk om bv Yemen of myanmar of ethiopie en nog meer landen waar het mis is maar het ergste is dat zij geen ruk om Nederland geven.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

NRC heeft zich al buitenspel gezet maar bij deze coalitie zitten zij warmpjes binnen.

Auke51
Auke51
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Kaag niet relevant meer? Voor ons niet maar zolang zij op financiën zit zullen wij armer worden. Ook dhr de Groot van D66 met zijn milieukalifaat zorgt voor chaos, dwang en kosten want de stikstof-feiten moeten binnenskamers blijven.

Jaan
Jaan
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wellicht weet heel Nederland dat Kaag alleen ellende oplevert, maar als je de reacties op Nu.nl leest en de positieve waarderingen dan is er toch nog een groot deel van Nederland met oogkleppen op. De negatieve reacties op de Boeren zijn daar ook niet misselijk. Er wordt daar net gedaan alsof hun steun voor de boeren verdwenen is na diverse acties. Hun steun was er nooit en de Boeren hebben de steun van D’66 niet nodig.

HenryN
HenryN
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jaan

Positieve reacties op Kaag en negatieve reacties op de boeren! Dat is precies Nu.nl. Alles wat niet overeenkomt met het narratief op nu.nl wordt gewoon geweigerd ( of het nu corona/vaccins/anti kabinet etc is) en om te reageren willen ze dat je inlogt. Niet de moeite voor mij want ik zou permanent geweigerd worden 😁

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zien jullie het maandelijkse overleg al tussen Rutte en Kaag over de financiële situatie van de Nederlandse burger en de impact daarvan op de economie?
Daar zou ik nou graag het NRC over willen horen.

Maar nee, slap gel*l wordt hier de burger voorgeschoten. Dat is kennelijk veel belangrijker.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

“Twee maal drie is vier” en “ik doe mijn eigen zin” .
Hier komt Sigrid Kaag, dat is namelijk haar naam.

Henk
Henk
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als je zoals mevrouw Serena een held ziet in de heks Kaag moet je toch zelf ook wel een heks zijn. Overigens geen slecht nieuws, Kaag de nieuwe Jeanne d Arc, we weten allemaal hoe het daarmee afliep.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Kaag vertegenwoordigt het establishment.
Jeanne d’Arc vocht er tegen. Dat is het verschil.
Persoonlijk vindt ik het beledigend voor Jeanne d’Arc dat ze vergeleken wordt met Kaag.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Mee eens.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Overigens denk ik dat er goede redenen zijn dat ze zich niet uit laat over haar ministerie.
Ik denk niet dat wij als burger blijer worden als ze er wel iets over zegt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

NRC kan schrijven wat ze willen, Kaag komt nooit meer los van haar heksen imago.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoe zou dat nou komen????

Marien
Marien
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag is een waardeloze minister.

Andre
Andre
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag noemt de uitingen van studenten over vrouwen ‘bijna middeleeuws’ en Fente knoopt aan met ‘heksenvervolging’. De meeste heksen werden vervolgd in de 17de eeuw, toen de middeleeuwen al waren afgelopen.
Deze vrouwen spelen het oude spelletje van het afbranden (pun not intended) van tegenstanders door ze als achterlijk, niet van deze tijd, enzovoort te benoemen.
Werden vrouwen werkelijk vaak als hoeren afgeschilderd in de middeleeuwen?
Is Kaag dan wel Fente zo goed onderlegd in geschiedenis dat ze deze vergelijking kunnen maken met enig gezag? Gezien de opleiding van beide vrouwen en de associatie middeleeuwen-heksen die Fente maakt, is het niet meer dan de bekende morele superioriteit waarmee ze proberen deugpunten te verdienen.

Vin
Vin
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die vreselijke herenclub ook. Gelukkig gaat het favoriete volkje van kaag een stuk beter met vrouwen om.

Antoinette
Antoinette
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ze willen een gelijke behandeling. Krijgen ze die, gaan ze huilen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Ben het gezever van alle huilebalken die overal seksisme in zien, en over (vermeend) onrecht tov vrouwen, zo verschrikkelijk zat.
Ik heb zelf als vrouw vele jaren alleen tussen mannen gewerkt, en daarna tussen vrijwel uitsluitend vrouwen.
Een gigantisch verschil, en niet in het voordeel van vrouwen.
Overal zijn machtsmisbruikende engerds, niet in de laatste plaats in de politiek, dat wil ik niet goedpraten en die moeten gestopt worden, ook als het van vrouwen naar mannen toe gebeurt!
Maar ‘opmerkingen’, aanrakingen enz. gelijk in een ‘misbruik’ of ‘grensoverschrijdend’ kader zetten is m.i. belachelijk gedrag van sneeuwvlokjes die blijkbaar nergens meer tegen kunnen. Die zich altijd en door alles gekwetst voelen. Altijd bang zijn.
Kom op hé.
Ik ben opgegroeid in een tijd waar elk kind op straat regelmatig uitgescholden werd: brillenjood, schele wiep, zeilboot (flaporen)…. wat er in een ruzie maar over en weer in hen opkwam. Ook dingen als: ik ruk je kop er af, ik schiet je dood, ik schop je kreupel enz.
Bedreiging? Even later speelde je weer samen.

Els
Els
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

“ik ruk je kop er af, ik schiet je dood, ik schop je kreupel enz.
Bedreiging? Even later speelde je weer samen.”
Zoals tijdens een debat in de Tweede Kamer en daarna aan de bar?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Els

Zeker. Niet alles wat in onmachtige woede geroepen wordt, is ook letterlijk bedoeld. Bij alle ‘bedreigingen’ die nu, vooral in de media, opgevoerd worden, zitten er een heleboel van die categorie die alleen maar als frame schromelijk overdreven worden om een bepaald negatief beeld van een beoogde groep te schetsen.
‘Volksvertegenwoordigers’ in de 2e kamer weten steeds duidelijker dat ze het volk helemaal niet meer kúnnen vertegenwoordigen. Alles wat niet in het straatje van de machthebbers, het kartel, de WEFkeffers past, wordt achtergehouden, vergeten, verdwijnt, of middels leugens geminimaliseerd.
Al zitten er ook velen van goede wil, het is een nepparlement geworden waar voor de bühne wat gesputter is.

Gussel
Gussel
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ook ik, als vrouw, ben dat gezever verschrikkelijk zat. Die hele woke cultuur is de achterlijkheid al lang voorbij en moet gestopt worden voordat ze nog meer schade aanrichten.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een artikel met humor. Dat mag vaker, in deze ellendige tijden.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Humor is ook een sterke wapen. Daarom mag al veel niet gezegd worden.

Johan
Johan
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger hadden we het over nachtmerries maar nu is er een nieuwe variant, de Kaagmerrie

AAA
AAA
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘Bekend maakt bemind’, en ‘Slechte reclame is ook reclame’.
Dus, nogmaals, liever een column over een onbekend constructief 2e-Kamerlid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Helemaal niemand ziet de connectie met Jeanne d’Arc.
Ziet u Kaag in harnas te paard een middeleeuws slagveld binnen treden?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het artikel gaat ook over de beinvloeding van de burger door middel van media.
Zoals reclame ook bedoelt is.
Dit was slechte reclame. Ook omdat het onderwerp gewoon niets te maken heeft met de persoon waar het over gaat.

Joop Visser
Joop Visser
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Voor Kaag is het werk van een minister van financien, geld naar het buitenland overboeken.

PeerBest
PeerBest
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nog even wachten en er valt helemaal geen schatkist meer te bewaken/beheren.
Die is dan hartstikke kei (brabants) leeg.
Weggegeven aan alle linkse hobby’s.
(let wel: niet alle linkse gedachten zijn hobby’s maar de linkse politiek is verloren aan realiteit, haalbaarheid en “niet pragmatisch” en smijten met belastinggeld)

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door PeerBest
Pieter
Pieter
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goedkope en schandalige beeldvorming. Mevrouw Kaag laat zich graag bedienen en van champagne voorzien door fluweel gehandschoende, met mondkap gemaskerde bedienden van kleur in één van de oude Franse koloniën. Zoals D’Arc zich liet fêteren?Thuis gekomen word ze geconfronteerd met het Hollandse fenomeen gehaktdag, en geeft er blijk van benulloos te zijn van de de betekenis, betrekt het zelfs op zichzelf en haar beroepsgenoten. Gehaktdag, dat is om gehakt van ons te maken, dacht en sprak ze. Onbenullig op zijn best. Wie helpt me herinneren aan welk een groots feit Kaag ooit bereikte behave Rutte als grote meloen in te slikken?!

trackback

[…] Lees verder>>> […]

39
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x