Plan EU voor digitale euro creëert enorme machtspositie overheid

Nieuw instrument om burgers te controleren

Titelfoto bij artikel Plan EU voor digitale euro creëert enorme machtspositie overheid Hugo wagenmakers opiniez

Foto: Europese Centrale Bank te Frankfort


De EU werkt aan een plan voor een digitale euro, waarbij cash geld verdwijnt. Wat betekent dat? Een digitale euro geeft het al bestaande negatieve rentebeleid van de ECB een extra impuls, waardoor spaargeld van mensen nog zwaarder kan worden belast. Bovendien krijgt de overheid er een enorme machtspositie door en kunnen burgers alle controle over hun eigen geld verliezen. In ons land wordt over dit onderwerp nog nauwelijks discussie gevoerd. Dat moet veranderen, stelt Hugo Wagenmakers.

 

Wetsvoorstel EU

In het eerste kwartaal van 2023 wil de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel introduceren. Met dit wetsvoorstel wil de Commissie bereiken dat de Europese Centrale Bank (ECB) uiteindelijk digitale euro’s mag uitgeven. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is een digitale euro, uitgegeven door de ECB, een wettig betaalmiddel. De munt bestaat alleen in elektronische vorm en dus niet uit munten of bankbiljetten. Het is onduidelijk of men via de digitale euro cash uit een geldautomaat kan opnemen, maar het is te hopen van wel.

 

Hoe werkt het?

Fabio Panetta, directielid van de ECB, stelde onlangs dat een digitale euro veel voordelen met zich meebrengt. Zo zou het onder andere gemakkelijk een snelle betaling mogelijk maken. Nu is het zo dat bij pintransacties euro’s al digitaal overgaan van de betaler naar de ontvanger. Hierbij gaat geld van de rekening van de betaler via de bank van de betaler naar het betalingssysteem van de ECB. Vervolgens gaat het geld via de ECB naar de bank van de ontvanger van het geld en pas dan ontvangt de ontvanger daadwerkelijk het geld. Via een digitale euro van de ECB hoeft slechts een stukje computercode overhandigd te worden van de betaler naar de ontvanger. De banken, die tussendoor meehielpen om de transactie te voltooien, vallen weg bij de digitale euro.

Panetta heeft gelijk dat betalingen nog makkelijker en sneller kunnen worden, maar momenteel gaat pinnen ook heel snel en gemakkelijk. Het lijkt alsof de ECB met de digitale euro een oplossing brengt voor een niet-bestaand probleem. De vraag is natuurlijk wat daadwerkelijk het doel van een digitale euro is.

 

Contant geld uitbannen

Een digitale euro kan dé ideale reden zijn om contant geld uit te bannen. De ECB heeft in een rapport over de digitale euro uit 2020 al gesteld, dat de huidige betalingsinstrumenten niet altijd energie-efficiënt zijn. Volgens hen kan een digitale euro de ecologische voetdruk van het eurobetaalsysteem verminderen. Laat het nou net zo zijn dat het Klimaatdoelstellingenplan 2030 van de Europese Unie (EU) eist, dat de uitstoot van broeikasgassen wordt gereduceerd. Het afschaffen van contant geld kan de CO2-uitstoot verminderen en daarmee heeft de EU nog een perfecte reden om contant geld in te wisselen voor een digitale euro. Het uitbannen van cash presenteert zich, door het Klimaatdoelstellingenplan 2030, als een logische volgende stap na de invoer van de digitale euro.

Er zou meer politieke en maatschappelijke discussie moeten komen voor de nadelige gevolgen die het laten verdwijnen van cash en het invoeren van een digitale euro met zich meebrengen. Zo kan er meer verzet komen tegen het digitale euro-project, waardoor hopelijk het hele plan niet doorgaat. Een digitale euro brengt namelijk meer nadelen dan voordelen met zich mee.

 

Negatief rentebeleid

Op de website van de ECB wordt vermeld dat contant geld ‘voorlopig’ een standaard betaalmiddel blijft. De mogelijkheid om met cash te betalen blijft bestaan en contant geld wordt niet verboden. ‘Voorlopig’ zegt echter weinig. Feit is dat er wordt gewerkt aan het inzetten van een volledig digitale euro en dat het preferabel is voor de ECB om dit plan door te zetten. Dit heeft te maken met het negatieve rentebeleid van de ECB. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) is een internationaal financieel instituut, dat financiële stabiliteit bevordert. Bijna alle EU-landen zijn lid van deze organisatie. Uit rapporten van de BIB is gebleken dat een digitale valuta als enig betaalmiddel ervoor kan zorgen, dat een negatief rentebeleid op een nog heftigere manier kan worden uitgevoerd.

 

Gedwongen rentebetaling

Volgens rapporten van de BIB is het zero lower bound-punt bereikt, want de rente van de centrale bank is al op nul beland. Vanaf dit punt kan de rente wel verlaagd worden, maar dat heeft potentieel tot gevolg dat mensen zelf contant geld opnemen om deze rente te ontlopen. Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 20% van de spaarders daar nu al voor kiest. Als er enkel een digitale valuta is, dan kan men een negatief rentebeleid niet meer ontlopen. Je betaalt dan als het ware gedwongen rente over je eigen spaargeld, want contant geld opnemen kan niet meer. Zo maakt de digitale euro als enige betaalmiddel een negatiever rentebeleid dus mogelijk.

 

Euro steeds minder waard

De ECB gaat de digitale valuta hoogstwaarschijnlijk gebruiken om een negatiever rentebeleid door te zetten. Op dit moment hebben zij er namelijk ook geen moeite mee om een negatief rentebeleid te voeren. Al acht jaar lang moeten banken betalen om geld bij de ECB te stallen, met als gevolg dat de rente op spaargeld al jaren laag en in sommige gevallen zelfs negatief is. Het beleid van de ECB ruïneert dan ook het vermogen van velen. De lage of negatieve rente op spaargeld, in combinatie met de inflatie die in de eurozone 8% is, zorgt ervoor dat de euro aan koopkracht verliest. Deze inflatie heeft ook te maken met het beleid van de ECB, want zij hebben de afgelopen jaren ontzettend veel geld bijgedrukt en werken daarmee inflatie in de hand. Als er meer euro’s bijkomen, wordt een euro namelijk minder waard.

 

Burger de dupe

Als de ECB erin slaagt om het huidige negatieve rentebeleid nog ongeremder door te trekken door enkel een digitale euro te gebruiken, dan worden Europeanen daar nog erger de dupe van. Niet alleen verliezen zij dan koopkracht door inflatie, maar ook moeten zij door de negatieve rente op hun digitale euro’s gedwongen geld afstaan. Nu is het nog zo dat De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat het Nederlandse betalingssysteem voor alle Nederlanders toegankelijk moet zijn. stellen ook dat cash dus beschikbaar moet blijven. Het is natuurlijk wel zo dat DNB onder toezicht staat van de ECB. Als puntje bij paaltje komt, heeft DNB dus weinig in de melk te brokkelen.

 

Bevriezen van tegoeden

Een digitale euro als enige betaalmiddel kan een negatiever rentebeleid mogelijk maken, maar dan hebben we het nog niet eens gehad over het potentieel bevriezen van al het geld van mensen, waartoe de ECB de mogelijkheid krijgt via een digitale euro. Als er alleen een digitale euro als betaalmiddel is en deze digitale euro door de ECB wordt beheerd, dan krijgt ze vanzelfsprekend deze bevoegdheid.

In Canada hebben we gezien hoe premier Trudeau de tegoeden van dissidenten heeft bevroren tijdens de demonstraties tegen het vaccinatiepaspoort. Deze mensen protesteerden op een vreedzame manier en deden wat op dat moment moreel juist was, want een mens zou nooit op basis van een medisch document mogen worden beperkt in zijn vrijheden. Via contant geld en andere middelen konden de getroffen truckers het repressieve overheidsoptreden, waarbij rekeningen werden bevroren door middel van een nooit eerder gebruikte noodwet, vermijden en doorgaan met hun acties.

 

Manipulatie door de overheid

Als er in Canada destijds digitaal geld uitsluitend onder controle van de overheid was geweest, dan had de overheid elke betaling kunnen volgen en zo de protesten helemaal stop kunnen zetten. De inzet van politie was niet nodig geweest, want er was dan al grip geweest op de digitale valuta. De overheid had simpelweg de digitale valuta van truckers kunnen blokkeren tot zij gehoorzaamden. Deze mogelijkheid bestaat want digitale valuta’s, zoals de ECB ze wil uitgeven, zijn altijd traceerbaar. Als het mensen onmogelijk wordt gemaakt om te beschikken over hun geld en niet meer in hun basisbehoeften kunnen voorzien, zullen de meesten weinig keus hebben dan te zwichten voor de overheid.


 

Wapen tegen dissidenten

Canada stond in de recentste ‘Democratie-Index’ van The Economist op nummer twaalf. Het land is volgens deze index qua democratisch niveau enigszins vergelijkbaar met een aantal landen binnen de EU en als de Canadese overheid zo handelt richting onwelwillende burgers, dan is het niet ondenkbaar dat de EU hetzelfde zou kunnen handelen jegens dissidenten. Wie die dissidenten precies zijn, kan op elk moment veranderen.

Als de bevolking van de eurolanden nog enige autonomie wil behouden over het beheer van het eigen geld, dan is het noodzakelijk om het digitale euro-project hevig te bekritiseren nu het nog in de kinderschoenen staat. Een toekomst waarin een negatief rentebeleid in theorie onbeperkt kan worden doorgetrokken en waarbij potentiële dissidenten al hun geld kunnen verliezen, lijkt mij niet een toekomst waar veel mensen zin in hebben.

Een digitale euro land vormt een gevaarlijk wapen in handen van de overheid. Een wapen dat vroeger of later zal worden misbruikt om de vrijheid van burgers in te perken. Het plan moet daarom koste wat kost worden tegengehouden.

Hugo Wagenmakers studeert rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Over de auteur

Hugo Wagenmakers

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
35 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb mijn hoop op die ‘member states’ gevestigd, die niet zo lui vooraan wensen te lopen met de uitfasering van cash. Duitsland incluis.
In andere landen is men blijkbaar realistischer in wat overheden met een volk kunnen doen als je ze vrijwel onbeperkte macht geeft en jou je autonomie wordt afgenomen.
Nederland laat zich (weer) zand in de ogen strooien met het argument van gemak, net zoals met de invoering van de euro: ‘gemakkelijk, nooit meer geld wisselen’. Lekker belangrijk hoor. Nu is het te laat, en mogen we betalen voor landen die nooit hadden moeten mogen toetreden. En de volgende corrupte staten die erbij mogen.
Als men straks alleen nog een digitale euro heeft, gecombineerd met de European digital ID (waaraan ook je medische gegevens zullen worden gekoppeld), kan het wel eens zijn dat je in de winkel geen chocola of speklapjes mag en/of kunt kopen vanwege je BMI, of je kunt niet tanken vanwege je maximum carbonfootprint etc.
Vergezocht?
Ben bang van niet.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dit is waar vooruitziende mensen al HEEL lang geleden boeken over schreven. Het is een soor horror scenario van absolute macht en controle van de overheid. Vreslijk.

Duralex
Duralex
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

We laten ons niets in de ogen strooien. Wij willen dit. Onze premier is hier een voortrekker van. Een initiator. Maar dit is George Orwell on Steroid. Echt de horror. Als dit er van komt, is het de grootste nachtmerrie in de menselijke geschiedenis. De staat die alles controleert en bijstuurt. Co2 tax is dan nog maar een druk op de knop. Boete is betaalt voordat je je bewust bent van je overtreding en zet je een stap verkeerd, ‘rien ne va plus, uw geld is niet meer van u’. (Kees de Kort). De technocraten willen dit en het is intens slecht. Dit cbdc project moet kapot!

Peter
Peter
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Verleden week hing er bij een tankstation in Zuid Duitsland dat pinbetaling niet ging ,uitsluitend contant,heb ik altijd bij me dus geen probleem,ik stopte op de terugreis ook nog even bij een tankstation in Oberhausen ,en zag tot mijn verbazing een zelfde plakaat hangen over contantbetaling ,het systeem van pinbetaling lag eruit, tot mijn grote vreugde,konden de mensen maar eens zien wat er loos was als zoiets gebeurde,bij veel bankautomaten zelfde probleem omdat die waren leeggehaald door de klanten ,omdat er bij veel winkels hetzelfde ook niet met pin kon worden betaald,we mogen de dictatuur nooit de kans geven om deze algehele controle erdoor te drukken ,en ik hoop dat er nog veel van dit soort zaken gebeuren ,media in Nederland heb ik hier niet over gehoord ,die liegen niet ,maar onthouden de mensen gewoon van dit nieuws ,omdat zij wel even bepalen wat de mensen wel en niet mogen weten .Een schande ,en vooral omdat ze op de been worden gehouden met ons geld betaald door de overheid .

Vin
Vin
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Sowieso kun je in Duitsland in de neeste (kleine) winkels nog niet met pin betalen. Zelfs niet in toeristische plaatsen.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

HEEL erg goed argument. Want je kan gelijk niks meer als het systeem faalt of als het gehackt wordt. Ik vind dat we een keuzen horen te hebben. De VVD en D66 noemen zich LIBERAAL. Nou, laat maar zien dan hoe jullie de vrije keuze van de burger gaan verdedigen !!!!! Zal me benieuwen.

Yvonne
Yvonne
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dictatoriale criminelen vindt je bij de Roverheid,het Eu-parlement,het WEF,de Bilderbergers en nog veel meer.En zo lang het volk op de handen blijft zitten kunnen ze ongestoord door gaan met hun misdadige activiteiten.Tijd dat het volk de handen ineen slaat en aan een grote schoonmaak begint!

AAA
AAA
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Question is: waarmee wordt dan de ontstane leegte gevuld? Krijg je daar de handen voor op elkaar?

Yvonne
Yvonne
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Wat dacht u van nieuwe verkiezingen?Plus handhaving van art. 3 uit de grondwet:verboden politieke partijen uit te sluiten!

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

precies. Goed gesproken, Yvonne. je hebt gelijk. Ik hoop dat er iemand van statuur in staat gaat zijn om deze misstanden aan te kaarten. Ik doe mee. Maar het lukt alleen als je de weerstand goed organiseert. Als niet iedereen meedoet die hier door geraakt wordt, dan wordt er niks bereikt.
Dus zeker goed stemmen en NIET op kartelpartijen en NIET op VOLT. Je kan alleen stemmen op JA21 of SGP of BBB of van Haga. SP zou ook kunnen als je links wilt zijn, maar de rest moet je NIET kiezen, want dat zijn rampenpartijen. PvdA bakt nergens iets van, die Atje Kuiken kan alleen maar open deuren intrappen, maar zonder dat ze ideeen heeft, Groen Links een elitaire partij, die maken het land ook kapot met hun foute beleid.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Hier sluiten zij partijen uit die niet verboden zijn. Onder welke artikel valt dat?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Is er nu geen gapende leegte dan? Rutte is overal, behalve bij het volk voor wie hij premier is. Kaag bemoeit zich met alle domeinen, maar haar portefeuille financiën is en blijft totaal verweesd. Hoekstra loopt mee aan de leiband van Rutte en doet de obligate blabla’s in buitenlanden.
Over het verraad van de CU zwijgen we maar.
De 2e kamer is door kadaverdiscipline in de regeringspartijen alsmede de beruchte Rutte doctrine, én uiteraard de gebrekkige herinneringen en het verdwijnen of achterhouden van info een tandeloze kamer geworden.
Het kartel is tevreden.
Er moeten nieuwe verkiezingen komen en het uitsluiten moet stoppen.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het kabinet is al 12 jaar of nog langer 1 grote leegte. NIETS lijkt meer te functioneren. Zeker in en na de corona periode niet. Door de lockdowns zitten veel bedrijven in de problemen. Daardoor verzwakt en dan ziet Poetin ook nog een kans om zijn slag te slaan. Desastreus beleid is er gevoerd. en ik heb spijt dat ik me heb laten vaccineren met die niet goed doordachte vaccins die ook nog eens maar heel kort effect zouden kunnen hebben. Je weet nooit wat je er op lange termijn aan over houdt.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Welke leegte? De criminele overheden (en dat zegt Yvonne heel goed, het zijn in mijn ogen criminelen) horen te zorgen dat we ten alle tijden normaal kunnen betalen. als het digitale systeem gehackt wordt en ze kunnen het niet snel herstellen of weer gangbaar krijgen, dan hebben we een HEEEEL groot probleem.
Bovendien is cash geld goed voor de economie. Want als alles digitaal gaat, kan de onderklasse en de middenklasse in elk geval niks meer betalen in de zin van ‘iets laten uitvoeren door een bedrijf’. Als alles met btw moet en dat de uitvoerende er nog belasting over moet betalen en dat dus in de prijs verwerkt, dan kan jan met de pet zich geen uitbesteedde werkzaamheden meer veroorloven.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is gewoon communisme. Staatsgeleide economie.
Nou, we weten hoe het communistische landen is vergaan.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is net als met belasting vereenvoudiging, je gaat er altijd op achteruit omdat eventuele voordelen als eerste sneuvelen.

H.J.
H.J.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De EU maakt alle leven kapot.

AAA
AAA
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

‘De EU’, hoe definieer je dat?

H.J.
H.J.
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Als een ondemocratische club, die al de persoonlijke vrijheden wil afschaffen, een club die nog nooit een meerderheid heeft gehaald bij verkiezingen in Nederland.
Een monsterlijk gedrocht wat er niet is voor de burgers maar voor zich zelf.

Roberto
Roberto
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De zoveelste reden om zo snel mogelijk uit deze Clan te stappen. Groot Brittannië en landen die nooit zijn toegetreden tot de EU hadden achteraf groot gelijk. De EU toen opgericht als handelsunie, tegenwoordig een politieke en een schuldenunie. Dat voor Nederland meer kost dan het oplevert. Elke Euro die je aan de EU betaald is weggegooid -door de burgers opgebracht- belastinggeld. Dat de armoede stijgt in Nederland. Word ook mede veroorzaakt door de EU en de JA!!!! knikkers van de EU : De Nederlandse ‘regering’.

H.Diepeveen
H.Diepeveen
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En boetes die worden opgelegd kunnen dan voordat een toetsing door de rechter mogelijk is al worden afgeschreven van je bankrekening en inbeslag genomen gelden of geschat onrechtmatig verkregen voordeel kunnen vooruit lopend op een strafrechtelijke veroordeling al vast geïncasseerd worden.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Hugo,

Mene, mene tekel en dat aan de muur in Frankfurt ..

Naast de freeze-out die Trudeau in Canada ten beste heeft gegeven om het Truckers-protest bij de short ’n curlies af te draaien (en daar was wel reden toe want het just-in-time grensverkeer voor een boel industrie rond de Great Lakes lag daardoor op zijn bips, over de methode valt te twisten) is er nog een ander aspect:

Fast rewind: In de nasleep van de Euro-crisis en het Griekenland-drama was ook Cyprus betrokken dat op enig moment een acuut liquiditeitsinfarct tegemoet ging. De oplossing daarvoor was – mede mogelijk gemaakt door Brusselse handige regeltjes – was dat de Cypriotische overheid een deel van private bancaire tegoeden genaast heeft om dat vuiltje op te lossen.

Mensen konden – net zoals in Griekenland – maar zeer beperkt pinnen, maar de centrale overheid kon à volonté grabbelen in andermans tegoeden. In sommige trouwens wat meer, want de Russische rekeninghouders die geen afdoende verklaring voor hun banksaldi konden geven waren (definitief) wat meer kwijt.

Kortom, een volledig digitale Euro (met dan waarschijnlijk nog altijd de ingebakken geboortedefecten) maakt niet alleen een freeze-out (sociale EDS puntjes iemand?) maar ook het naasten wel errruuuuggg makkelijk.

Negatieve rente en hoge inflatie is aan de andere kant erg prettig voor het affakkelen van staatsschulden en transfer ‘leningen’.

En hoe betrouwbaar heeft onze overheid zich de laatste jaren getoond? Doet Klaas Knot actief aan inflatiebestrijding, al dan niet als zetbaas van de ECB?

Verhaal van het kikkertje, de schorpioen en het stijgende water … prik, auw wat doe je nou?

Marien
Marien
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat moet zeker NOOIT gebeuren. Want dan kan je als middenklasse NIETS meer laten doen omdat de staat altijd btw en inkomstenbelasting afroomt, maar dan wordt het voor veel mensen ONMOGELIJK om nog maar IETS te laten doen door een ander. Dus dan wordt er ook heel weinig door die groep besteed. Hooguit doe het zelf spullen, maar iemand inhuren om iets voor je te doen wordt dan onbetaalbaar. En juist van ‘zwart’ geld draait een groot deel van de economie. Dus die krijgt ook een klap.

Laatste aanpassing 11 maanden geleden door Marien
Annette
Annette
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoelang zal “voorlopig” zijn? Op Financiën zit nu Kaag, die Nederland wil opheffen, net als Rutte. Het beleid is duidelijk totale controle, dus onderdrukking.

Youp
Youp
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat je moet begrijpen is dat we sinds 1944 (the Bretton Woods conferentie waar afscheid is genomen van de goudstandaard) aan monetaire experimenten doen. Eerst was er de goudwisselstandaard (alleen de USD is gedekt door goud) en sinds 1971, vlottende wisselkoersen (fiat geld). De euro is weer een monetair experiment binnen het grotere fiat-geld experiment. Het huidige monetaire stelsel is eigenlijk sinds 2008 failliet (de schulden zijn te groot) en zal vervangen moeten worden. Overheden zien dit als een kans om wijzigingen door te voeren waar ze enthousiast voor zijn. Zulke dingen bespreken ze tijdens WEF en Bilderberg bijeenkomsten en worden vervolgens oa in EU-beleid gegoten.

Het fenomeen van de CBDC doet zich overigens wereldwijd voor. China is het verst van de grote jongens. Zij zitten al in de testfase. Hoe de digitale euro technisch eruit gaat zien is volgens mij nog niet duidelijk. Heb wel eens gehoord dat Ripple (een cryptomunt die SWIFT wil vervangen) er bij betrokken gaat worden. Het doel is uiteraard meer controle, de mogelijkheid om aankopen te verbieden, al dan niet boven een bepaald quotum, en meer doelgericht monetair beleid: ipv de rente in het algemeen verlagen kun je de rente enkel verlagen voor bepaalde sectoren. Gratis geld stimulus direct naar een persoon. Cash geld moet hiervoor worden afgeschaft. Anders kunnen de controle en quota niet succesvol zijn.

AAA
AAA
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

M.b.t. Ripple: zal niet de ‘munt’ (XRP) zijn (want door een enkele marktpartij uitgegeven), hooguit het Ripple-netwerk.

Youp
Youp
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Ja, daar heb je gelijk in, XRP en het ripple netwerk zijn strikt genomen twee verschillende entiteiten. Ik heb ze voor het gemak even samengevoegd omdat ik vermoedde dat het aantal cryptonauten alhier niet zo hoog zal zijn. Daar heb ik mij in vergist.

willem
willem
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

MAAR……voor de ‘gewone man’ digitale controle….het is echter heel simpel om de ‘boven ons gestelden’ (bijv invloedrijke, vermogende, politici etc. etc) DIGITAAL uit te sluiten van deze maatregel, zodat de controlemogelijkheid die ontstaat voor de ‘massa’ (de lagere klasse ; wie zijn die mensen?……) NIET geldt voor alle genoemde categorieën!
Waarom nog geen discussie? Simpel, voor plm 985 miljoen per jaar koop je media EN de dik betaalde BN-ers die door de media worden uitgenodigd aan de kakeltafels tegen exorbitante vergoedingen heel eenvoudig om (natuurlijk geldt voor hen; Follow the Money….) Men bijt niet in de hand die overvloedig uitdeelt van ons belastinggeld.
Dit geldt zeker voor de club in Brussel, waar geld als water stroomt naar iedere persoon of instelling die buigt en likt en/of EU parlementslid is. Zie EUROMANIA en huiver….

Jan Smid
Jan Smid
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige wat met een digitale munt zonder cash niet mogelijk is, is een bankrun. Dat het stoppen met cash CO2 bespaart is feitelijk een lachertje al was het maar omdat we steeds meer bossen gewoon opstoken in de pelletkachel, open haard, of biomassacentrale.

Vin
Vin
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Niemand heeft mij tit oo heden duidelijk kunnen maken wat het verschil dan is met de huidige situatie. Als ze de atm’s afschaffen is de euro al volledig digitaal. En geld “bijdrukken” gaat al via een computeropdracht.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Beste Vin,

Huidig giraal geld wordt ergens gegenereerd (uitgifte Centrale Banken of anders via fractioneel bankieren), maar kan naar zijn aard niet aan- of uitgezet worden.

Ook is het één-op-één inwisselbaar met baar geld.

Een volledig digitale Euro mist die laatste link en kan mogelijk – als bij de uitgifte ook een handig aan/uit/pauze knopje wordt meegegeven – ingezet worden bij tal van taken die voorheen ver buiten het bereik van centrale banken lagen.

Klaas Knot, onze president van De Nederlandsche Bank doet momenteel bij voorbeeld al reuze veel aan milieu, pensioenfondsregulering en heeft duidelijk de smaak te pakken. Over inflatie horen wij hem evenwel minder.

Ook zou een digitale munt mogelijk instrumenten in zich hebben om te registreren aan wat en wie die uit wordt gegeven.

Teveel in het café gehangen en bij de vetschuur langs geweest: U kunt alleen nog gezonde producten kopen en/of uw abonnement bij de fitness op waarderen. De korting op zorgpremie vervalt.

Als je dat koppelt aan alle pay-to-use initiatieven (b.v. Snap fietsjes, deelscooters) en een aangepraat afzien van eigendom, dan houd je een extreem goed stuurbare bevolking over die op heel veel vlakken van hun happy clappy bestaan aan het digitale gas zitten.

Hebben weinigen oog voor.

En wie bespeelt de poppenspelers?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Eens met elke alinea.

Vin
Vin
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Dat us nou juist mijn punt. Als ze baar geld afschaffen rest nog slechts de digitale euro. Zie niet in waarom dat niet “aan of uit” gezet kan worden. Bankrekeningen worden nu ook al geblikkeerd indien “nodig”. Ook de “digitale” euro zal worden beheerd door de centrale bank en net als nu kan er naar believen gecreëerd worden. Nogmaals , ik zie geen verschil.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Beste Vin,

Lijkt mij inderdaad ook, dat ten opzichte van wat nu al mogelijk is en hoe banken zich als private handhavers laten gebruiken – witwassen moet immers bestreden worden, en u heeft wel erg veel ongebruikelijke transacties over uw rekening lopen – niet zo veel anders wordt.

Dit is alleen een speeltje op het hoogste niveau, en misschien zijn de [systeem]banken ook nog eens aan de beurt, dus die zullen zeker niet als gelijkwaardig op het hoogste niveau mogen meebabbelen. Verschil, amice, dat moet er zijn.

Macht en bureaucratieën willen zich altijd uitbreiden en zullen zichzelf nooit beperken. Ronnie R heeft ooit iets gezegd over de meest beangstigende boodschap, iets met helpen en ‘from the government’, waar zeker wat voor te zeggen is. Onze steracteur liet helaas na te vermelden, dat het helpen door government van allerlei private lobbies niet zo’n probleem was. Savings and Loans implosie door deregulatie, anyone?

Waar dus aan gewerkt wordt – ongetwijfeld ook met iets als een milieu-hook er in – is dus nog veel mooier, grootser en bovendien nieuw en met knopjes die ‘ping’ doen, waarbij allerlei betrokkenen warme gevoelens krijgen en zachtjes gaan glimmen.

Niets zo gevaarlijk als de penopauzale man en boodschappers die nu zelf hun lijstjes mogen schrijven.

Ben
Ben
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

digitaal geld is er al en kost veel energie om het in stand te houden. of te gebruiken. Daarnaast zijn mensen fysiek ingesteld en contact geld geeld een beter overzicht,

geld bevriezen, dat is niet nieuw en kan onder andere de overheid ten allertijden. Dat is al zo oud als er geld op de bank is gezet.

controle kan het enigste middel zijn om digitaal geld ’te eisen’
digitaal geld en alles wat daar bij hoort kosten veel energie.

als de stekker niet meer werkt, heb je echt niets meer.
Digitaal geld is gemakkelijk te gijzelen door derden.

contanten en alles wat daarmee te maken heeft is de goedkoopste en duurzaamste oplossing. maakt ook dat geld kan rollen als het nodig is.

digitaal geld en de belastingen vereenvoudigen door per betaling ook gelijk alle belastingen te hebben gedaan DAT is een oplossing en zelfs met een mmix van contact en digitaal kan dit veel efficiënter werken.

elke transactie X naar de staat en Y naar de ontvangt. geen inkomsten belastingen meer of wat dan ook met X heb je alles betaald dat nodig is. Iedereen betaald dan procentueel even veel belasting.( Medische) Zorg kan dan goedkopen, scholen beter, Communicatie/internet vrij en OV vrij voor de ingezetenen van dit land en de nadere deelnemende landen.
Elke betaling die gedaan wordt dar wordt deel X ingehouden en deel Y naar de ontvanger. beiden hebben dat belasting betaald.
Voor buiten het systeem dan kan men aan kloppen bij de ontvanger van de overheid voor deel X om dit te krijgen als dar recht op is.
Alles is erg vereenvoudig, controleerbaar en efficiënter, dan heeft een dergelijk systeem van digitale Euro toegevoegde waarde naast het contante geld

35
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x