Over het taboe op de term ‘omvolking’

Intimidatie en framing om inhoudelijk debat te verhinderen

Titelfoto bij artikel Over het taboe op de term 'omvolking' Maaike van charante opiniez

Foto:

De discussie over het gebruik van de term ‘omvolking’ is weer in volle hevigheid losgebarsten: er zijn zelfs Kamervragen over gesteld. Maar te veel vragen worden niet gesteld. Een inhoudelijk debat over de term wordt niet gevoerd, laat staan over de problemen die met deze term worden aangeduid. Maar het debat saboteren, de term besmet verklaren en de problemen negeren, is alleen maar vragen om meer problemen, schrijft Maaike van Charante.

Kamervragen

Op 10 mei had Ongehoord Nieuws een uitzending over omvolking en heel keurig Nederland stond op de achterste benen. Hier werd een extreemrechtse complottheorie gepromoot! Toen vier dagen later een tiener in de VS een racistische moordpartij beging, werd onmiddellijk de link gelegd met de term omvolking: dat heb je er nu van! Onder leiding van D66 werden Kamervragen gesteld. Hoe ging de regering zorgen dat dergelijke gevaarlijke ideeën niet meer verkondigd zouden worden op de NPO?!

Wie de uitzending zelf niet gezien heeft, zou na al deze ophef kunnen denken dat daar plannen gesmeed waren om Nederlanders met een migratieachtergrond uit te roeien. Alle aandacht ging naar Filip Dewinter die de term ‘kankergezwel’ in de mond nam, en daarmee de immigranten ontmenselijkte. Toch riep ook hij nergens op tot geweld en hij filosofeerde ook niet over geheime plannen of over schuldigen die gestraft zouden moeten worden.

Dewinter zei zelfs: “Wie zich integreert, assimileert, is welkom.” Je kunt erover twisten of deze eis te hoog en te absoluut is, maar Dewinter roept nergens op tot geweld tegen immigranten. En dat presentatrice Arlette Adriani letterlijk zei: “Als je je gewoon Nederlander voelt, wat maakt dat kleurtje dan uit?” en dat presentator Ahmed Aarad zelf zoon van een Marokkaanse gastarbeider is; ook dat zijn feiten die in de verontwaardigde verhalen niet of nauwelijks terugkomen.

Is het dan niet vergezocht om meteen een verband te zien met racistische moorden in de VS?

 

Cirkelredeneringen

Het is niet nieuw dat er een link wordt gelegd tussen het Nederlandse gebruik van de term ‘omvolking’ en een moordpartij door een extremist in de VS. Al jaren zijn bepaalde wetenschappers, politici en opiniemakers bezig om die link te leggen. Wie naar hen luistert, moet wel concluderen dat gebruikers van deze term ‘de nieuwe nazi’s’ zijn die niet kunnen wachten om over te gaan tot racistisch geweld. En er wordt geluisterd, ook door de AIVD.

Citaat uit het AIVD-jaarverslag van 2021: “Ondanks hun verschillen, delen nationaalsocialistische, volksnationalistische, alt-right en neonazistische groepen een wereldbeeld waarin de blanke bevolking van (onder meer) Nederland structureel wordt benadeeld, en zelfs in het voorbestaan wordt bedreigd door ‘omvolking’ of genocide.”

In de Kamervragen van D66 zien we hoe deze uitspraken van de AIVD vervolgens gebruikt worden om ongerustheid over deze term te rechtvaardigen. Zo is het kringetje weer rond. En als heel keurig Nederland op de barricaden staat te roepen hoe extreemrechts en gevaarlijk deze term wel niet is, wie vraagt dan nog naar argumenten?

 

De bezwaren tegen omvolking

De argumenten tegen de term omvolking hebben voornamelijk te maken met het feit dat omvolking een naziterm zou zijn, en met de verdenking dat deze term aanleiding zou kunnen zijn voor racistisch geweld. Het klopt dat de nazi’s in veroverde gebieden etnische zuiveringen wilden doorvoeren. Ze wilden de plaatselijke bevolking vervangen door Duitsers, en dit noemden zij Umvolkung. Dit is natuurlijk precies het omgekeerde van wat Nederlanders bedoelen die de term gebruiken. Zij willen niet anderen verdringen, ze zijn juist bang om zelf verdrongen te worden.

De angst voor verdringing maakt soms dat mensen immigranten de schuld geven van de problemen. Er is zeker gevaar voor escalatie van de spanningen tussen bevolkingsgroepen, maar het is nogal kortzichtig om mensen in de knel te verbieden hun problemen onder woorden te brengen, en hen bij voorbaat al te beschuldigen van agressieve bedoelingen.

 

Inhoudelijk debat

Dat was de reden dat ik een twitterdraad met argumenten stuurde. Want zou het niet een goed idee zijn om eens te kijken of er werkelijk een link bestaat tussen de Nederlandse term omvolking en racistische moordpartijen in andere landen? Zou het niet goed zijn om eens een inhoudelijk debat te voeren in plaats van anderen om de oren te slaan met naziverwijten en censuurpogingen?

 

Tegen een verbod

In de screenshots betoog ik waarom ik de argumenten voor een taboe niet sterk vind, en vooral waarom ik het zo belangrijk vind om dit woord niet te verbieden.

“Mag ook niet over omvolking gepraat worden als mensen reden hebben om er bang voor te zijn? Als het zelfs op sommige plekken al gebeurd is? Denk aan de Schilderswijk. De oorspronkelijke bewoners van de wijk zijn letterlijk vervangen door nieuwkomers, en dat is niet gebeurd omdat alle bewoners dit wilden. Velen hebben geprotesteerd, ze hebben gevochten voor hun wijk en ze zijn toch vervangen. Mogen Schilderswijkers dit omvolking noemen? Mag iedereen dit omvolking noemen?”

Want laten we ons realiseren wat hier gebeurt. Een invloedrijke groep Nederlanders – die op veel terreinen aan de touwtjes trekt – is al jaren bezig om een woord besmet te verklaren waarmee machteloze Nederlanders proberen te verwoorden wat zij hebben meegemaakt of vrezen (weer) mee te maken.

 

Wat is omvolking in Nederland?

De Haagse Schilderswijk staat bekend als een ‘omgevolkte’ wijk en werd ook in de uitzending van Ongehoord Nieuws besproken. Ahmed Aarad is er opgegroeid. Zelf ben ik er geboren, en in mijn boek heb ik nauwkeurig gedocumenteerd hoe de wijk in de jaren ‘70 werd overstroomd door immigranten en voorgoed veranderde. Ik beschreef de wanhoop van de oorspronkelijke bewoners en hun verdrijving uit de wijk. Ik beschreef de ellendige omstandigheden waarin de immigranten terecht kwamen.

Ik beschreef geen kwaadaardig meesterplan om de wijk om te volken, want zo’n meesterplan was er niet. Er was wel enorme onverschilligheid bij de verantwoordelijke bestuurders. Er was een ‘visie’ voor de stad waar de Schilderswijkers niet in pasten. Er was vanzelfsprekende minachting voor de onderklasse. En deze mentaliteit leidde wel degelijk tot omvolking, waarvan zowel de oude als de nieuwe Schilderswijkers het slachtoffer waren.

 

Politici geven aanleiding tot verdenking

Ik geloof niet dat er een plan achter omvolking zit. Dat geloof ik vooral niet omdat ‘onze’ leiders vaak zo hopeloos incompetent zijn, dat het onvoorstelbaar is dat zij in staat zouden zijn tot een of ander geniaal kwaadaardig meesterplan. Wat trouwens niet wil zeggen dat politici geen aanleiding geven om dit te denken. Er zijn genoeg uitspraken van vooraanstaande politici – zoals Wolfgang Schäuble of Frans Timmermans – waar je vraagtekens bij kunt zetten.

 

De dubieuze rol van D66

Bovenstaande twitterdraad stuurde Sjoerd Sjoerdsma (D66) om het taboe op de term omvolking nog eens te benadrukken. Alle argumenten in zijn draad heb ik in feite al besproken, maar wat ook aandacht verdient is zijn enorme hypocrisie. Iemand als Sjoerdsma laat (oud)bewoners van ‘omgevolkte’ wijken keihard vallen, verbiedt hen in feite te verwoorden wat ze meemaken, en steunt tegelijkertijd politiek die de omvolking versnelt.

Misschien zouden partijen als D66 eens wat minder hoog van de toren moeten blazen over ‘extreemrechtse omvolkingstheorieën’, en hun geliefde EU-collega’s eens moeten aanspreken. Want als de EU met lichtzinnige plannen komt om weer gastarbeiders uit Noord-Afrika te halen, of als een EU-vertegenwoordiger weer eens roept dat Europa ‘migratie nodig heeft’, geeft de Europese elite zelf voedsel aan de gedachte dat er een plan achter omvolking zit.

 

Niet alleen de Schilderswijk

Maar al is er geen plan, er is wel degelijk omvolking. Overal zijn mensen ontworteld geraakt omdat hun wijk hun wijk niet meer is. Lezers uit het hele land schrijven mij over hun ervaringen, en vaak vertellen zij hoe ze als nomaden verder moesten trekken omdat ook hun nieuwe woonplaats weer ‘omgevolkt’ werd. Lees ook de twitterdraad van deze Amsterdammer, die zijn verhaal eindigt met de bijna wanhopige vraag: “Als ik dit geen ‘omvolking’ mag noemen, wat dan wel?”

 

Wereldvreemde moralisten

Degenen die zo graag woorden willen verbieden, kennen deze werkelijkheid niet. Ze lijken totaal niet geïnteresseerd in wat er gebeurd is – en nog steeds gebeurt! – in veel wijken in Nederland. Het zijn niet hun wijken, het is ver van hun bed. En ze voelden toch al geen enkele verwantschap met de bewoners van die wijken. Zij zien de ‘exotische’ winkeltjes en vinden het allemaal schattig multicultureel. Ze zien zichzelf als ruimdenkend en die anderen als bekrompen en xenofoob.

Maar hoe bekrompen is het om woorden te verbieden omdat je de werkelijkheid achter die woorden niet onder ogen wilt zien? Omdat je als de dood bent om uit je bubbel te stappen en je eens echt af te vragen of je het wel bij het goede eind hebt? De wetenschappers, opiniemakers en politici die het hardst om een taboe roepen, schuwen een inhoudelijk debat als de duivel het wijwater.

 

Toegeven aan de druk

En hun macht is zo groot dat ze erin slagen om de term werkelijk onmogelijk te maken. Steeds meer mensen zien er maar vanaf om het woord te gebruiken omdat ze ‘in gesprek’ willen blijven. De problemen zijn tenslotte enorm en het is zo belangrijk dat hier eindelijk eens echt beleid op wordt gevoerd. Dus laten we dan in vredesnaam ons taalgebruik maar aanpassen.

 

Heeft aanpassen zin?

Maar komt er werkelijk een gesprek over de problemen als wij ons taalgebruik maar aanpassen? Het zou mooi zijn als het zo was, maar ik geloof er niet in. Als ik zie hoe dit debat (niet!) gevoerd wordt, heb ik moeite om te geloven in de oprechtheid van de censuurliefhebbers. Ik geloof eerder dat elke nieuwe term weer taboe verklaard zal worden, tenzij het gaat om termen die zo ingewikkeld en verhullend zijn dat alleen wetenschappers ze nog zullen gebruiken.

Of denkt iemand dat gewone burgers in plaats van omvolking voortaan ‘derde demografische transitie’ zullen gaan zeggen…?

 

Schelden lost niets op

Het domme schelden – rechtsextremist, racist, nazi, fascist – lost niets op, maar maakt wel dingen kapot. In de eerste plaats is het walgelijk om de misdaden van echte nazi’s (en de rest) te bagatelliseren door mensen domweg hiervoor uit te schelden omdat ze een andere mening hebben. In de tweede plaats gaat de lading van deze benamingen af. Oh, alweer nazi’s? Het zal wel weer. Totdat we geen woorden meer overhouden voor de echte nazi’s.

Maar het ergste is: deze intimidatietactieken verhinderen elk inhoudelijk gesprek. De pogingen om omvolking taboe te verklaren, dienen minstens voor een deel om de achterliggende problemen onbespreekbaar te maken. Maar wie problemen op wil lossen, zal moeten beginnen met een goede diagnose.

Zoals ik ook in mijn boek schrijf: “Het is makkelijk om framing in te zetten als wapen in het publieke debat, vooral als de sprekers bevoorrecht zijn en de besprokenen zich niet kunnen verweren. Maar het is beter om eerlijk met mensen te praten en problemen onder ogen te zien.”

Want het probleem, meneer, dat blijft.

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
48 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Omvolking is dus een ultrarechtse nazi theorie en toch wordt deze openlijk toegepast onder een andere naam. Als het door iemand toch zo genoemd wordt op TV vliegt de linkse goedmens
direct in de gordijnen en de dader moet liefst gelijk achter de tralies en de zender dicht. De ware linkse democratie.
Men neemt de moeite niet om de discussie aan te gaan om het term omvolking uit de wereld te helpen maar gaat liever schreeuwen. Maar welke term is dan juister als de bestaande deel van het bevolking krimpt en de bewust geïmporteerde deel hard groeit? Nog niet zo lang geleden heeft Erdogan nog zijn Turkse volk opgeroepen om meer en meer kinderen te hebben. Daar hoor ik Rutte niet over, mensen neem meer kinderen. Het is logisch dat de bevolking dan veranderd. Het is een eenvoudige realistische rekensommetje. In de waan van gelijkheidsstorm wordt discriminerende ongelijkheid geschapen. De helft van Haagse peuters leert geen Nederlands is dat geen omvolking? Waarom reageert de linkse mens zo agressief dan? Waar ben je bang voor? De waarheid?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja, bang voor de waarheid. Voor feiten. Bevolkingspolitiek is sinds ’45 ook taboe maar de praktijk is dat het keihard aan de gang is. Hoef ik alleen maar voor uit het raam te kijken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Ik heb in mijn Nederlandse periode enorme omschakeling gezien en meegemaakt. Dit is een land waar alles doorslaat zodat ook het goede slecht wordt. Alles met mate zou je zeggen.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

over een aantal jaren is het hier net zo’n puinhoop als in hun landen van herkomst. Blij dat ik geen kinderen heb.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die Iraanse mevrouw op ON zei ook al dat het hier op Iran begint te lijken. Ik zeg al geruime tijd de Oostblok methoden te herkennen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De liefhebbers brengen buitenland binnen. Kinderen van alle kleuren, verenig je! Dat riepen de communisten in mijn jeugd. Pas de huidige socialisten brengen het in praktijk. Niet daar maar hier.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Pangea People, terug naar de oertijd.

kujak
kujak
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Resolutie 1743 van de raad voor/van Europa

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren heb ik op NU. NL een discussie aangezwengeld nav een artikel dat migranten mantelzorg ers het zwaarder hebben dan mantelzorgers met Nederlandse roots.
Wie waren er bevraagd? Uitsluitend mensen met niet Nederlandse afkomst. Er werd gerefereerd aan een onderzoek, welk dat bevestigde, maar uitgevoerd door iemand met niet Nederlandse roots.
Ik heb gevraagd of het misschien ook objectief mag, ongeacht de afkomst. Alle reactie waren bevestigend. Maar redactie van NU. NL zwijgt in alle talen.
Niet de bevolking maar een deel van de media discrimineert.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Objektiviteit brengt een andere uitslag. Daarom hebben wij ook geen referendum meer.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ni28,
Inderdaad. Ook dit artikel bevestigt weer eens, dat er op allerlei gebied gestuurd wordt op gedragsverandering, verpakt in mooie zalvende woorden, maar o zo smerig in de uitwerking. Vanmorgen nog iets gehoord, weliswaar off topic op dit onderwerp, maar niet minder beschamend. Deze week werd het medisch gebruik van vitamine D uit het basispakket geschrapt. Vanmorgen kreeg ik bij een drogist te horen dat het niet toegestaan is om vitamine D in prijsacties mee te nemen.
Overigens zijn die pilletjes helemaal niet zo goedkoop, maar werken voortreffelijk en dat is niet de bedoeling.
Zo gaat deze overheid steeds verder met met uitroeien van de bevolking.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ook die D-pilletjes gaan van de eigen risico eerst af. Als je op leeftijd bent en de bijbehorende pillen gebruikt betaal je al alles zelf.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Heb je nog geluk dat je reactie wordt geplaatst op NU.nl. Er wordt HEEL veel weg gecensureerd, daar.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap als wat oudere ras echte Nederlander niet precies wat er mis is met een woord, direct na de tweede wereldoorlog zijn er nogal wat mensen uit een ander land in Nederland blijven hangen, toen is er gezien de geringe omvang nooit een probleem van gemaakt.
Nu is er wat anders aan de hand, de omvang van personen uit andere landen overstijgt de oorspronkelijke bevolking, dus is er een omvolking aan het plaats vinden.
De woorden Allochtoon en Autochtoon zijn hiervoor de bestaande woorden.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Op heel veel plaatsen in de grote steden zijn de migranten in de meerderheid. Dat is ook te zien aan de onverzorgde toestand van die wijken. Niet voor niks waren het ‘probleemwijken’. Dat komt omdat het vaak heel vreemde culturen zijn van mensen die het niet zo nauw nemen met verzorging van hun woonomgeving. Die gewoon met uitgestoken hand wachten tot iemand anders daar iets in stopt of hun troep op ruimt. Daar hebben ze volgens linkse do-gooders immers ‘recht’ op.? Totaal foute integratie eisen zijn er gesteld. De goeden niet te na gesproken, maar kijk maar eens naar de schotelbalkons en de onverzorgde waslijnen en zo. yek. blij dat ik daar niet tussen woon.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Aan de ramen en balkons zie je wie er woont.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Gaat het de kant op van de ‘Natives’ in de VS, m.a.w. de oorspronkelijke bevolking in reservaten? Dan is er nog maar een weg, voorlopig. NEXIT.

Henny Kil
Henny Kil
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig en duidelijke verwoording van een megaprobleem, dat zal door blijven etteren, zolang groepen met tegengestelde belangen het als wapen in de strijd hanteren, in plaats van- zoals u terecht stelt- het probleem eerst maar eens helder te durven benoemen, voordat de loopgraven weer bevolkt worden en men niet verder komt dan het door u beschreven over- en – weer bekogelen met haatkreten.
Uw artikel vormt een waardevolle aanvulling op uw boek.

Alfred Kok
Alfred Kok
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er zit n.m.m. wel degelijk een plan achter de omvolking die al jaren aan de gang is. De V.N. noemt het “replacement migration”. Vervangings migratie kun je in 1 woord samenvoegen: omvolking. Dit gebeurt in een land waar de basisbehoeften niet eens kunnen worden geboden aan de oorspronkelijke bewoners. Huisvestingproblematiek is het meest in het nieuws zijnde probleem. Waarbij de overheid zelfs denkt aan het formaliseren van de voorrangspositie die nieuwkomers in de praktijk al hebben. Maar problemen op het gebied van (voldoende) gezondheidszorg, onderwijs, handhaving zie ik met de continue instroom van nieuwkomers met ook nog vaak een totaal andere culturele achtergrond ook verhevigen. Westerse normen en waarden zullen steeds meer onder druk komen te staan, zeker in die wijken / gemeenten waar bijvoorbeeld de islamitische cultuur de vertegenwoordiging zo groot is dat het onveilig gaat worden om daar als autochtone Nederlander rond te lopen. Zag laatst een video voorbijkomen waarin Philip de Winter en Geert Wilders werd VERBODEN een wandeling te maken door Molenbeek. Nu bestaat in verschillende Nederlandse steden de bevolking voor meer dan 50% uit mensen met een niet westerse achtergrond. Daar is de volledige omvolking dus al voor meer dan de helft voltooid… Wij zullen op niet al te lange termijn vreemden in eigen land zijn.
Islamitische (religieuze) leiders zijn er ook heel open over: de verovering van het vrije westen zal plaatsvinden via de baarmoeder.. Onze vrijheid staat dan ook onder druk en de sterkte van een een democratie is tevens onze zwakte, Je kunt het zien aan de samenstelling van de 2e kamer. Zelfs een de moslimbroederschap heeft een zetel veroverd….

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Alfred Kok
Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alfred Kok

Het lijkt mij ook evident dat er een plan zit achter de massamigratiestromen die niet alleen in de Schilderswijk en NL, maar in heel West-Europa en de VS plaatsvinden. Dat zal niet gemastermind worden vanuit de gemeenteraad in Den Haag, maar vanuit de VN, het WEF, Bilderberg en andere NGO’s die streven naar een wereldregering: divide et empera. Nationalisme is een bedreiging voor globalisme, dus dat moet bestreden, verslagen en vernietigd worden. Ofschoon ze goed op weg zijn, zijn er nog altijd zat plekken op deze wereld waar volksvermenging nauwelijks heeft plaatsgevonden. Itt hetgeen Frans Timmermans beweert zijn Afrika, Zuid-Amerika en Azië behoorlijk homogeen. Al die plekken worden niet bestuurd door de globalisten.

Een hele andere vraag is waarom globalistische uithangborden als Sjoerd Sjoerdsma zo emotioneel en onredelijk reageren. Daarvoor moeten we naar Mattias Desmet luisteren die, leunend op Gustave le Bon en Hannah Ahrendt, het fenomeen massaformatie heeft beschreven: de psychologie van het totalitarisme. Het is een staat van hypnose waarin mensen kunnen komen (gegeven een aantal voorwaarden als angst en eenzaamheid) die leidt tot totale volgzaamheid en het uitschakelen van elke vorm van introspectie, retrospectie en common sense. Dit verklaart niet alleen de overemotionele reacties op het woordje omvolken, maar ook de overemotionele reacties op alles wat Donald Trump of Vladimir Poetin zeggen of doen; wat Thierry Baudet, de Winter en Wilders zeggen; op Covid19 critici en klimaathysteriecritici. Maw onze ruimdenkende, liberale elites zijn zelf ten prooi gevallen aan massaformatie. Nota bene als gevolg van hun eigen propaganda. Argumenten doen er niet meer toe, “Wappie” roepen is voldoende. “Extreemrechts” doet het ook goed.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Vergeet Elias Canetti niet met zijn boek ‘Massa en Macht’

Wat te denken van Machiavelli:

In zijn boek ‘Il Principe’ leerde Machiavelli machtsgeile politici
hoe ze de troon konden grijpen. Het adviseerde zittende vorsten
ook hoe ze deze macht vervolgens moesten behouden.

“Een belastende daad dient haar excuus te vinden in haar resultaat.
En als dat resultaat goed is, dan zal ook het excuus goed zijn.”
(Machiavelli’s politieke denken schreef hij in zijn boek ‘Discorsi’)

“Het doel heiligt de middelen” is zo’n beetje hetzelfde, maar is niet van Machiavelli.

Hitler, Mussolini en Stalin liepen hoog op met Machiavelli’s “Il Principe”
Zo kreeg Machiavelli’s werk afgelopen eeuw een negatieve
en bijzonder wrange bijklank.
En wordt de Machiavelli prijs uitgereikt, waarvan niemand doorheeft wat het eigenlijk is.

Ook A. Schopenhauer wist al wat hij schreef:
“Wij zijn als de lammeren, die in de wei spelen, terwijl de slager al de een en de ander er tussenuit kiest”.

Het is allemaal al lang bekend, waarom ziet niemand het?

Nog eentje dan, recent:

“Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert.
Wenn es dan kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar niet begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter.
Schritt für Schritt, bis es kein zurück mehr gibt”

Jean-Claude Juncker, interview in ‘Der Spiegel’, 27 december 1999.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als D66 zo duidelijk de nieuwscyclus in korte tijd probeert vol te stoppen met een verbod op de genoemde term, en daarnaast met het impliciet tot nazi beschuldigen van collega-kamerleden, zou de allereerste impuls moeten zijn: wat proberen ze te verbergen ? Voor m’n argument is het bijna jammer dat deze vraag intussen alweer ingehaald lijkt door te actualiteit ..

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zwarte Piet vertrok weer na 5 december ,en is nu verboden .

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

En de politiek zou zich niet mee bemoeien.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, tegenwoordig gebruiken we taal als een wapen. een teken van ons voortschrijdende verval. Ik moet dan altijd denken aan de toren van Babel verhaal.
” en de Heer zei: Zie, zij vormen één volk en hebben allen één taal. Dit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn. Kom, laten Wij neerdalen en laten Wij hun taal daar verwarren, zodat zij geen van allen elkaars taal zullen begrijpen.”
Ik ben absoluut niet religieus, maar hier wordt gewoon beschreven hoe je een sociaal systeem saboteert en dat al vele duizenden jaren geleden, Genesis. Wie die “Wij” zijn blijft een beetje vaag, maar het is overduidelijk succesvol gebleken.

Taal hoort communicatie te zijn, helaas is dit steeds minder in onze samenleving. Zou dit nog terug te draaien zijn?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dit is Genesis, er wordt hier gesproken over een tactiek om een vijand te verslaan. Genesis is vele milennia oud. Dit is een vertaling. De ” wij” waarover gesproken word is niet duidelijk.
Taalverschillen kunnen ook ontstaan door wisselwerkingen in een samenleving. Leest u maar eens het Nederlands uit de middeleeuwen. Zonder de benodigde kennis zou u er weinig van begrijpen.
Overigens ziet u de in dit artikel genoemde voorbeelden hoe taal gebruikt wordt om te manipuleren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Deze taal wordt opgenomen in de samenleving en mensen gaan er steeds minder van begrijpen. Gender? Transsexueel? U begrijpt nu het verhaal van de toren van Babel misschien wat beter.
Wat ik eigenlijk wil zeggen dat dit doelbewust gebeurt.
Geografie heeft er in die zin mee te maken dat woorden meegenomen worden uit een taal en opgenomen in de nieuwe taal. Zoals gezegd is dat niet altijd het geval.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren
Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Maaike,

De vraag is natuurlijk naar de Frans revolutionaire generaal Pichegru ‘Wat nu?’,

Ook al zou per direct ‘omvolking’ en het gesprek daarover een boeiend onderwerp zijn, dat – belicht van tal van kanten – dagdagelijks besproken kon worden aan de diverse televisietafels, onderwerp van studies, manifestaties en van kunstuitingen zou zijn …. dan nog blijft de vraag of dat ‘a blind bit of difference’ zou maken.

Zolang het slechtste hier nog altijd stralend afsteekt tegen het realistisch haalbare daar (even los van de schroom van slechter terechtgekomen inwijkelingen om het thuisfront te berichten van hun misère), dan is de bevolkingsgroei daar – als afgemeten tegen de achterblijvende maatschappelijke groei-indicatoren – een sterke voorspeller van wat de reis zal ondernemen. Linksom of rechtsom zal het doormarcheren.

Als we in onze hoogstaande (ahum) en hoog technologische (valt ook wel mee) samenleving allerlei kanjers blijven importeren die op zijn best de laagste trede kunnen aantikken, of halverwege afgevoerd worden in de arbeidsongeschiktheid, dan kan dat om verschillende redenen niet duurzaam hoogstaand en/of hoog technologisch wezen.

Waar we de exploitatiewinsten die over deze oneindige stromen lekker privaat houden en de ‘verliezen’ kunnen afwentelen op ‘de gemeenschap’, dan komt er ergens een punt dat het noch maatschappelijk, noch financieel meer uit kan.

Muy claro, alleen voor iets doen heb je bestuurders / politici nodig die inhoudelijk standpunten willen innemen, verantwoordelijkheid pakken en willen doorduwen. En laten dat nu zaken zijn onder de drs. wat verder uit beeld zijn geraakt.

Met de generaal is het overigens slecht afgelopen, maar dat lag niet aan een gebrek aan inhoudelijke standpunten.

Tiens, tiens

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Omvolking is dus een ultrarechtse nazi theorie en toch wordt deze openlijk toegepast onder een andere naam. Als het door iemand toch zo genoemd wordt op TV vliegt de linkse goedmens direct in de gordijnen en de dader moet liefst gelijk achter de tralies en de zender dicht. De ware linkse democratie. Men neemt de moeite niet om de discussie aan te gaan om het term omvolking uit de wereld te helpen maar gaat liever schreeuwen. Maar welke term is dan juister als de bestaande deel van het bevolking krimpt en de bewust geïmporteerde deel hard groeit? Nog niet zo lang geleden heeft Erdogan nog zijn Turkse volk opgeroepen om meer en meer kinderen te hebben. Daar hoor ik Rutte niet over, mensen neem meer kinderen. Het is logisch dat de bevolking dan veranderd. Het is een eenvoudige realistische rekensommetje. In de waan van gelijkheidsstorm wordt discriminerende ongelijkheid geschapen. De helft van Haagse peuters leert geen Nederlands is dat geen omvolking? Waarom reageert de linkse mens zo agressief dan? Waar ben je bang voor? De waarheid?

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik was al lid van ON, en anders was ik zeker geworden na die bewuste uitzending!

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we het daarom maar bewonersvervanging noemen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Welke naam het beestje ook krijgt, het is voor 100% het resultaat van het volledige mislukken, van HET integreren van de zogenaamde nieuwe Nederlanders.
Wees eerlijk tegen elkaar de grenzen hebben nog NOOIT zo uitnodigend open gestaan, elke denkbare drempel is vervangen, door een vrije doorgang voor IEDEREEN, met als lokkertje gratis leefgeld, gratis woning, gratis zorg en minstens 4 doorbetaalde vakanties in het land van herkomst en breng bij terug komst in Nederland je Oma en Opa gewoon mee.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Op naar de kunstmatig gefokte Homo Pangeaensis als de enige soort.
De mens is een controversieel experiment van de natuur, blijkt weer eens.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Omvolking is niet een verkeerd woord, omvolking vindt gewoon plaats in vele plaatsen in Nederland, en dat gaat door tot we in Nederland geen Nederlanders meer hebben. Nederlandse roots bevinden zich meer en meer richting Scandinavie of verder weg als je in de veeteeld of landbouw werkzaam bent. Uitgekocht als landbouwer en elders je heil moeten zoeken omdat je eigen regering je liever kwijt dan rijk is.

We bouwen in de hoogte en dat zie ik in mijn stad al, en dat komt ook elders in Nederland voor. Het begint al met de sociale huurwoningen, dat is zeg voor het gemak een flat van 3 hoog, maar met de nieuwe hordes is 6 hoog toch wel beter. En op die manier en telkens echt overal wordt de boel compleet verziekt. Je moet WIT gebruiken in plaats van, nee expres nu niet ipv want dat begrijpt niet iedereen die net binnen onze landsgrenzen is komen wonen. Maar die net binnenkomt je bent hier in dit land NIET Welkom als veilige lander, bedenk met je hersens eens een keer dat er ECHT mensen zijn die meer ellende hebben meegemaakt dan jij ooit zult meemaken! Heb jij meegemaakt dat je mensen zag die doodgeschoten werden? Tuurlijk niet! Nee jij denkt dat alles wel wordt geregeld als je eenmaal in Nederland bent! En bedenk eens een keer dat wij als Nederlanders sociaal zijn voor mensen die ECHT in de problemen zitten en dit met hun kinderen naar hier kwamen omdat ze werden beschoten en ternauwernood knden wegkomen! En dat heb jij als veilige lander NEVER NOOIT meegemaakt! Wij hebben hier een regering die niet meer luisterd naar haar eigen volk, maar die jouw ziet als veilige lander die kan worden uitgeknepen! Dus graag rechtsomkeerd naar je eigen land en ga dat opbouwen!

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

D66 ers en Groen Linksers en ook CU ers zijn een ramp voor de oorspronkelijke Nederlandse onder-en middenklasse. Zij wonen zelf in de mooie, gegoede wijken waar amper of geen migranten wonen, en ALS ze er al wonen, zijn het goed opgeleide, westers georienteerden.
Ook de PvdA doet NIETS, maar dan ook NIETS voor de werkende middenklasse laat staan voor de arbeidersklasse in de minder geschoolde banen. NIETS. Ook de PvdA bestaat uit een pedant, zelfgenoegzaam clubje.

Alfred Kok
Alfred Kok
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

In het het rijtje politieke partijen dat door u genoemd is, mag de inmiddels extreem radicaal linkse partij VVD niet ontbreken. Deze partij is inmiddels kampioen massa importeur van niet westerse “cultuurverrijkers”. Een partij als VVD die zich voordoet als “kritisch” op immigratie maar precies het tegenovergestelde doet vind ik gevaarlijker dan de partijen die openlijk uitkomen voor hun standpunt…

johan
johan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ook m.b.t het klimaat gebeuren er rare dingen, het wordt warmer volgens de wetenschappers maar gezien het toenemende aantal pinguïns op straat zou ik denken dat het eerder kouder wordt.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat nodig is, is een constructieve geest, open, eerlijk, zuiver en heilig.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

H.J.
Nu is er wat anders aan de hand, de omvang van personen uit andere landen overstijgt de oorspronkelijke bevolking, dus is er een omvolking aan het plaats vinden.
De woorden Allochtoon en Autochtoon zijn hiervoor de bestaande woorden.

Jaren geleden waren al dergelijke wijken voorspelbaar. De meesten zijn of worden NO-GO-AREAS.
Nergens te bekennen de agent, bink, diender, koddebeier, politie, smeris.

Aanvulling: De Indische Gemeenschap, volledig geassimileerd en geïntegreerd – maar ook nog bedonderd met achterstallige betalingen door het “RIJK” – vallen onder de Westerse Allochtonen.
Motief: Die arme Indootjes die er onder geleden hebben zijn er over een aantal jaren niet meer. Die ouwe INDO is dan IN-de-DOOD getreden.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jan gaf in zijn Briefje een goede suggestie: Noem de zaak Bevolkingsgroei. Dat woord kan men moeilijk verbieden. En verder heeft o.a. Stalin wel wat meer volkeren laten verhuizen dan de nazi’s. En de Britten. Vraag maar aan de Tartaren, Indianen. de Maori en Aboriginals.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Je hebt bevolkingsgroei zonder immigratie, maar door natuurlijke aanwas en je hebt bevolkingsgroei door immigratie terwijl er nauwelijks natuurlijke aanwas is.
Het eerste is een natuurlijke situatie, terwijl de tweede situatie kunstmatig is. Twee volkomen verschillende dingen dus, die ieder hun eigen effect hebben op een samenleving.
Door grootschalige immigratie haal je jezelf allerlei problemen op de hals. Lees de kranten er maar op naar.
Vreemd is overigens dat de nadelige effecten volkomen ontkend worden.
Dus waarom hetzelfde woord gebruiken?

Overigens moeten we ook niet vergeten dat er een negatief effect ontstaat als er te veel mensen op een te klein oppervlak zijn. In een natuurlijke situatie wordt dat voorkomen omdat de populatie zichzelf in evenwicht houdt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik meen dat als er geen immigratie zou zijn geweest dat er dan nu 15 miljoen mensen in Nederland zou wonen.
Dat heb ik niet gecheckt.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Want het probleem, meneer, dat blijft.’

Nog steeds.

Roberto
Roberto
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb dat moment gezien en ik vond het tenen krommend. en op het moment dat Martin Bosma er op wou reageren werd z’n microfoon uitgezet. die kamer voorzitter is
van het type lik m’n reet. ECHT!!!!! VRESELIJK SLECHT. En die Sjoerdsma is een in triest geval met kinderachtige en gemene narcistische trekjes met een beperkte woordenschat. alleen de woorden op ist en nazi weet hij. Wat de betekenis zijn van deze woorden weet hij waarschijnlijk niet eens. Maar goed hij is ook lid van een totaal ontspoorde partij, dus in dit geval neem ik hem dat iets minder kwalijk. Voor Rechtse politici misschien om voor de volgende keer een eigen microfoon en mini versterker mee te nemen. Om deze vreselijke kamer voorzitter te omzeilen om toch nog te kunnen reageren. Maar ook dit trieste voorval stijgt het aantal thuisblijvers alleen maar bij 2e kamer verkiezingen en dan hebben ze nog groot gelijk ook. Oplossing : gewoon deze woorden blijven benoemen, natuurlijk is er sprake van omvolking, en schijt hebben aan die linkse terpetijn seikers. En let wel voor Sjoerd S met 1 vinger wijzen naar de ander wijzen er 4 naar jou.

David.B79
David.B79
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat buitenlandse mensen eerst moeten beseffen dat bedreigingen in dit land een andere vorm kennen dan van waar ze vandaan komen en dat die bewustwording zal leiden tot minder angst. Ik denk dat bijvoorbeeld de Islam voor een groot deel meeloperij is terwijl iedereen in dit land het recht heeft om als individu uit te zoeken wat het geloof betekent. Doordat Nederland amper voorziet in bescherming voor hen die de overbrugging willen maken, is de drempel te hoog. Men is dus aangewezen op dat wat men kent en heeft op deze wijze een hele hele slechte uitwerking op de bevolking. Dan blijft over de Nederlandse intelligentie. Neem een voetbalstadion met een vak hoogopgeleide mensen die als groep een voorbeeldfunctie vertonen voor de rest van de voetbalfans. Mij lijkt tegenwoordig de kans groot dat andere groepen echt niet denken dat ze dan gaan begrijpen wat een feest voetbal kan zijn. Ze willen wat uitsteekt naar beneden trekken. Helaas zullen dit soort mensen alleen op het goede spoor gezet kunnen worden met films en series waar diversiteit en gedrag gepromoot worden als iets dat er altijd al was. En dan moeten we waarschijnlijk ook nog een generatie hierop wachten voordat dit een feit is.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger als een vrouw haar enkel liet zien was het als bijna porno aangemerkt. Taalkundig zitten wij op moment op hetzelfde niveau.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
48
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen