OpinieZ Podcast 043: Een Europees leger – goed idee of toch maar niet?

Gesprek met Jan Gajentaan en Johannes Vervloed

 

Ines van Bokhoven spreekt met OpinieZ-auteurs Jan Gajentaan en Johannes Vervloed over de voors en tegens van een Europees leger. Heeft de oprichting van zo’n leger zin? Kan het ons beschermen? Krijgt het een rol naast de NAVO? Een discussie tussen verschillende standpunten.

 

Lees ook:

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een leger functioneert hierarchisch onder een ijzeren discipline en een heldere structuur. Dat moet ook. In gevechten moet je van je kameraden weten wat zij doen, zodat jij ook kunt doen wat je moet doen. Materiaal is afgestemd.
Met dit in gedachten zie hoe de EU functioneert en je snapt gelijk dat een Europees leger, al dan niet EU, wat NIET is ingebed in de NAVO, geen succes kan zijn. En als het wel is ingebed in de NAVO, wat is dan de toegevoegde waarde? Dan kunnen we toch net zo goed houden wat we hebben? En ik moet er niet aan denken dat die bureaucraten in Brussel een leger gaan aansturen, dat is toch een nachtmerrie voor iedereen!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Onze Nederlandse democratie, stelt al geen drol meer voor.
Kok, Balkenende en Rutte hebben het Nederlandse geld en onze belangen, verkwanselt aan de EU.
De omvolking van Nederland is bijna afgerond.
Dit jaar komen er ca 1 Miljoen gelukszoekers, naar de laatste restjes honing in Nederland.
Mijn lichting was 58-3, maak aub niet de fout, om een leger uit andere landen in Nederland de vrede te laten bewaren.

jaak Peeters
jaak Peeters
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker niet! Zo’n leger doet hetzelfde als het Amerikaanse: overal gaan vechten zogenaamd om de “Europese belangen” wereldwijd te verdedigen. Op welke manier is dat een bijdrage tot de wereldvrede? In de plaats daarvan moet men Rusland opnemen in een “gemeenschap” (of hoe zoiets ook moge heten) waarin het economisch verknoopt wordt, zodat het er geen enkel belang meer bij heeft om West-Europa te bedreigen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer slecht idee een EU leger.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als er iets duidelijk wordt uit dit gesprek dan is het wel dat een Europees leger er niet gaat komen waar overigens nogal wat andere onderwerpen aan bod komen. Misschien een EU leger. Wat ik mis in dit gesprek is de inmiddels haast voelbare ondergang van het westen en in het bijzonder van de Angelsaksische dominantie; daarmee het afnemende belang en afnemende slagkracht van de Navo.
Wat ik ook mis is de constatering dat oorlogsvoering mede een gevolg is van de stand van de techniek. Sinds de Tweede Industriële Revolutie van 1870 worden oorlogen op een industriële schaal gevoerd met bijbehorende destructie. Echter, we zijn nu aan het einde van de Derde Industriële Revolutie, staan aan de vooravond van de Vierde Industriële Revolutie waar oa biotechnologie een belangrijk onderdeel van is. Het is daarom onwaarschijnlijk dat een volgende oorlog met tanks en vliegtuigen gevoerd zal worden. Biolabs en robotten zijn de toekomst.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is voldoende als alle landen in een volwaardige leger investeren en samen de coördinatie bepalen. En laten we de NAVO niet vergeten want zonder de Amerikanen kunnen wij toch niet zoveel.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland moet zelf zorgen dat ze een optimaal defensie apparaat Marine, Lucht en Landmacht hebben. Het is niet de eerste keer dat Nederland er bekaaid afkwam. Maar ja wat wil je met een regering die dit niet nodig vindt. Geven liever ontzettend veel geld uit aan onderwerpen , die wanneer er een oorlog uitbreekt totaal zinloos zijn geweest. Kijk nu naar de oorlog in Oekraïne, kom je niet met je klimaatregeltjes. Maarja dat geld is al beloofd en daar gaan we echt niets van afhalen , want dat klimaat , dat is nu echt….. belangrijk. Breng de dienstplicht weer terug, dan is er al een basis en weet men weer wat het is om voor je land klaar te staan (als het moet). En de jongeren krijgen weer normen en waarden bijgebracht. Je kunt nooit zeggen oorlog komt er niet meer. Kijk nu maar weer

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Beste J-P, mijn man was militair. Denkt u nu werkelijk dat de huidige generatie bereid is om in het leger te dienen? En vergeet niet dat de huidige jongelui-groep voor 40% (misschien wel meer, wordt niet meer geregistreerd) uit niet-Nederlanders bestaat. Ziet u voor zich dat die Marokkanen, Turken, Somaliërs enz. dienstplicht gaan doen? Hahaha. Voor veel Turken geldt dat Nederland hun dienstplicht heeft afgekocht, jawel, heus waar. En die gaan dienstplicht in Nederland vervullen :))

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

De dienstplicht in Nederland is NIET afgeschaft.
De opkomstplicht is in 1997 uitgesteld.
Als 17 jarige ontvang men zijn inschrijving voor de dienstplicht.
Dus waar een wil is, is een weg (wet).
Rutte heeft ook de avondklok via een noodwet weer ingevoerd.

karton
karton
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

V.w.b. uw stelling over de buitenlandse jongelui-groep, ben ik
’t wel met u eens. Maar ik zou de NL-jongelui , indien zulks nodig zou zijn/worden : dit land, Nederland dus, is niet waard om er voor te vechten, laat staan……uw leven te geven.
In de geschiedenis van mijn familie zijn ettelijke voorvaderen en andere fam.leden gesneuveld of van ellende omgekomen tijdens oorlogen in en om Nederland. En kijk nú om u heen en ziet wat er van landje geworden is; is toch droevig gesteld ? Niet voor niks roepen Rutte & Co ieder moment als zij een camera zien : “Oh oh oh, wat is NL toch een gaaf en rijk landje en óók zo democratisch !” Rutte & Co weten niet wat ze bazelen. “Herhaling is de kracht van reclame”, denk ik dan maar.
NL is verworden tot een armzalig landje, dat z’n “eigen” bevolking naar de Voedsel- en Kledingbanken verwijst, waar jongelui 10-tallen jaren wachten op onderdak, waar slachtoffers van de zg. Toeslagenaffaire in de kou blijven staan, waar Groningers steeds dieper wegzakken enz. enz.
Niet waard om voor te vechten !

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Een leger is geen opvoedkamp. Belangrijk is dat mensen die willen dienen in een leger echt serieus en zorgen dat het hen aan niets onbreekt, of het nu gaat om medische zorg, wapens, munitie, materieel en dat politici die mensen niet onderwerpt aan politieke grillen zoals even een kazerne verplaatsen naar Vlissingen waardoor mensen 3 uur of meer elke dag moeten reizen. En nee, verhuizen is geen optie

Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een slecht idee, want het betekent, al dan niet officieel, afscheid nemen van de NAVO. We kunnen de Amerikanen en Britten domweg niet missen.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x