De Weekend Leestips: Van Kernoorlog-simulaties tot een Gesprek met Viktor Orban

Lezenswaardige artikelen uit binnen- en buitenland

 

OpinieZ, De Weekend Leestips, Joe Biden, Oekraïne, Taiwan, Iran

Welkom bij De Weekend Leestips van 12 en 13 maart 2022 met een uitgebreide serie lezenswaardige achtergrondartikelen over de oorlog in Oekraïne, China en Taiwan, Bidens nieuwe Irandeal en meer…

 

Hoe hebben we zojuist een miljard mensen vermoord?

Drie dagen lang kwam een groep voormalige en huidige hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen bijeen om eind 2019 een NAVO-Rusland-oorlog te simuleren. Zulke simulaties heb ik ook vaak georganiseerd, schrijft Harry J. Kazianis, director of defense studies van het Center for the National Interest in Washington DC. Hij doet verslag van deze huiveringwekkende oorlogssimulatie, die veel wegheeft van de huidige oorlog in Oekraïne.

 

Een No-Fly Zone is ineffectief en gevaarlijk

Russische troepen blijven Oekraïense steden als Charkov en Marioepol onderwerpen aan brute en willekeurige bombardementen en hebben al duizenden Oekraïense burgers en soldaten gedood. Er is een natuurlijke en begrijpelijke roep in veel westerse landen om een no-fly zone in te stellen om te voorkomen dat de Russische luchtmacht boven heel of een deel van Oekraïne opereert. Dit zou een grote fout zijn om zowel militaire als politieke redenen, betoogt Justin Bronk.

 

Haviken, of duiven in een slecht humeur?

Weinigen betwisten dat de Oekraïne-crisis het risico van nucleaire escalatie met zich meebrengt. Het omgekeerde kan ook waar zijn: de Oekraïne-crisis kan het gevolg zijn van een verschuiving in de nucleaire balans van de wereld. David P. Goldman kijkt naar de nieuwste wapensystemen van Rusland, China en de VS.

 

De Russische luchtmacht in Oekraïne

Nu de Russische opmars wordt tegengehouden door hardnekkig Oekraïens verzet, neemt de vrees toe dat de luchtoorlog een nieuwe fase van bombardementen ingaat, met kans op een groot aantal burgerslachtoffers. Waartoe is de Russische luchtmacht in staat?

 

Westerse wapens in Oekraïne

Duizenden draagbare luchtafweer- en antipantserwapens zijn al aan Oekraïne geleverd en duizenden andere zijn onderweg. Hier een compleet overzicht van deze wapens. Van Stingers tot Manpads.

 

Over het rampzalige buitenlands beleid van Joe Biden

Mensen hebben misschien aangenomen dat buitenlands beleid Bidens sterkste kant was, aangezien hij drie decennia lang Amerikaans senator was en acht decennia vicepresident onder president Obama. Zo’n aanname kan niet verder van de waarheid zijn. Robert Gates, minister van Defensie in de regering-Obama, zei dat Biden “de afgelopen vier decennia ongelijk heeft gehad in bijna alle belangrijke buitenlandse en nationale veiligheidskwesties”.

 

Bidens immorele energiebeleid

De regering Biden stopte alle gas- en olieproductie in Alaska. Zij beëindigde alle nieuwe federale huurcontracten voor boringen. Zij schrapte grote nieuwe pijpleidingen. Zij oefende druk uit op kredietverstrekkers om olie- en gasboringen niet te financieren. Zij hielp de annulering van de EastMed-pijpleiding af te dwingen die het benodigde (Israëlische) aardgas naar Zuid-Europa zou hebben gebracht. En zij is er in slechts één jaar in geslaagd om van de grootste olie- en gasproducent in de geschiedenis van de wereld te veranderen in een zielige wereldwijde bedelaar voor fossiele brandstoffen.

 

Bidens gruwelijke Irandeal

Het laatste wat de wereld nodig heeft is een nieuwe nucleair bewapende dictatuur, die overspoeld wordt met contant geld en zijn buren aanvalt. Maar dat is wat president Biden en zijn Iran-gezant Robert Malley creëren in de deal, die ze volgens bronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op het punt staan te sluiten in Wenen.

 

Taiwan versterkt defensie

In het licht van de toenemende Chinese invasiedreiging bouwt Taiwan nieuwe capaciteit op het eiland om in hoog tempo nieuwe typen (kruis)raketten te produceren. Daarnaast is Taiwan ook van plan om aanvalsdrones te gaan fabriceren. Andere wapensystemen, die Taiwan ook in eigen land wil vervaardigen, zijn hightech oorlogsschepen en onderzeeërs. Een overzicht van de defensieplannen.

 

Interview met de Hongaarse premier Viktor Orban

Analyse van een lang, fascinerend interview met de Hongaarse premier Viktor Orban, verschenen in het conservatieve tijdschrift Mandiner. Of je Orban sympathiek vindt of niet, het interview is de moeite van het lezen waard, omdat het een inkijkje biedt in de geostrategische uitdagingen waarmee kleine landen in de plotseling volatiele Oost-Europese regio worden geconfronteerd.

 

Het volledige interview met Viktor Orban

 

 

Het OpinieZ Weekend Leestips-team wenst u veel leesplezier en een ontspannen weekend:

Uri van As, Asher, Freek van Beetz, Ines van Bokhoven, Maaike van Charante, Jan Gajentaan, YorienvdH, Alma van Hees, Rutger van de Noort, Pamela Pinas, Robert Raupach, Wouter Roorda en Johannes Vervloed

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x