De Weekend Leestips: Van Conflict naar Oorlog

Lezenswaardige artikelen geselecteerd door het OpinieZ-team

OpinieZ, Weekend Leestips, Poetin, Oekraïne, Iran

Welkom bij De Weekend Leestips van 5 en 6 maart 2022 met lezenswaardige achtergrondartikelen over de crisis in en rond Oekraïne, hoe het Westen de oorlogskas van Vladimir Poetin spekt, een oude Kremlin-insider die in 2012 minister van Defensie van Rusland werd, welke wapens worden er ingezet in Oekraïne, hoe Biden Israëlisch gas naar Europa blokkeert, hoe westers klimaatbeleid tot oorlog leidt, satellietcommunicatie in Oekraïne, hoe het oude Obama-team de Irandeal reanimeert, de verschillen tussen president Trump en Biden en meer…

Herbeleving van de nachtmerrie van 1914?

De Eerste Wereldoorlog had geen good guys en geen winnaars, alleen middelmatige, kleingeestige politici die niet in staat waren om een stap terug te doen bij de rand van de afgrond, schrijft David P. Goldman.

Frankrijk streefde terecht naar de teruggave van de provincies die Duitsland in 1870 had geannexeerd. Rusland vreesde terecht dat de Duitse invloed zijn industriële centra en belastinggrondslag in de westelijke delen van zijn rijk zou aantasten; Engeland vreesde dat Duitsland zijn overzeese rijk zou binnendringen; Duitsland vreesde dat het Russische spoorwegsysteem zijn voordeel in mobiliteit en vuurkracht zou overwinnen. Geen van hen wilde een oorlog, maar elk van hen besloot dat het beter was om in 1914 te vechten dan later in het nadeel te zijn.

 

De Russische defensiechef Sergey Shoygu

Hoewel hij in het Westen relatief weinig aandacht heeft gekregen, is Sergey Shoygu een oude Kremlin-insider die in 2012 minister van Defensie werd. Het leger van Shoygu heeft bijna ononderbroken succes gehad, teruggaand tot de inname van de Krim in 2014 en de interventie in Syrië een jaar later. Iedereen die wil begrijpen waarom Poetin bereid was om Russische troepen, tanks en vliegtuigen te ontketenen in een enorm riskante invasie van Oekraïne, moet eerst kijken naar de transformatie van het Russische leger onder zijn machtige defensiechef.

@AndreiSoldatov en @irinaborogan portretteren een van de meest ambitieuze leden van Poetins inner circle, Sergey Shoygu, in Foreign Affairs.

 

Hoeveel geld besteedt Rusland aan de oorlog in Oekraïne?

Wat geeft Rusland uit per dag om de oorlog in Oekraïne gaande te houden? Hoe lang kan Rusland dit volhouden? En hebben de westerse sancties effect op deze uitgaven en het verdere verloop van de oorlog? Lees de analyse van Andrew Salmon in de Asia Times.

 

Hoe komt Rusland aan geld?

Het was de focus van Duitsland, Nederland en de rest van de EU op het ‘genezen van de planeet’ met ‘schone energie’ en renewables, en het ‘afbouwen’ van aardgas en kernenergie, waardoor Poetin een wurggreep kon krijgen op de energievoorziening van Europa. Terwijl het Westen in een hypnotiserende trance raakte over het helen van de relatie met de natuur, het afwenden een Klimaat Apocalyps en het aanbidden van de tiener Greta, smeedde Vladimir Poetin zijn plannen. En vulden wij zijn oorlogskas.

 

Wat zijn thermobare wapens?

Een diepgravend achtergrondartikel over de inmiddels beruchte TOS-1A, een meervoudig lanceerraketsysteem met thermobare projectielen, dat opgesteld staat in Oekraïne en in staat is tot gruwelijke vernietiging.

Wat is Rusland van plan met een vloot antieke vliegtuigen?

Satellietbeelden laten zien dat Rusland minstens zestig jaar oude An-2 vliegtuigen uit de mottenballen heeft gehaald. Wat is Rusland van plan met deze vloot antieke vliegtuigen?

 

Biden cancelt gastoevoer naar Europa

Biden haalt een streep door het EastMed-project dat Israëlisch gas naar Europa kan brengen. Het besluit van Biden – naar verluidt gecoördineerd met Turkije, maar bereikt zonder overleg met Israël, Griekenland of Cyprus, de belangrijkste landen die betrokken zijn bij het project – ondermijnt drie van de sterkste Amerikaanse bondgenoten in het Middellandse Zeegebied.

De annulering van EastMed – beschreven als een “rampzalige beslissing”, een “strategische fout” en een daad van “verzoening” met Erdoğan – vertegenwoordigt een belangrijke geopolitieke overwinning voor de Turkse strong man.

De EastMed-pijplijn is al meer dan tien jaar in de maak. Het Project van Israël-Griekenland-Cyprus – samen met Bulgarije, Hongarije, Noord-Macedonië, Roemenië en Servië – wordt al lang gezien als een manier om de aardgasvoorziening naar Europa te diversifiëren.

Opnieuw een desastreus energiebesluit van Biden, die eerder in januari nog groen licht gaf voor Poetins Nord Stream 2- pijplijn.

 

Starlink-communicatie in Oekraïne bedreigd

SpaceX-eigenaar Elon Musk heeft de gebruikers van zijn Starlink-satellietsysteem in Oekraïne gewaarschuwd dat er een grote kans is dat de service wordt aangevallen, omdat het het enige werkende niet-Russische communicatiesysteem is in Oekraïne.

 

Obama’s derde termijn

Het is moeilijk om te zien welk Amerikaans belang de komende Iran-deal dient. Het zal Biden iets geven om over op te scheppen, en het zal de zoveelste kans zijn om de Democratische wraaklust tegen de voormalige president Trump te bevredigen. Maar waar is het voordeel van meer financiering voor terrorisme, het versterken van Amerika’s grootste vijand in het Midden-Oosten en het begin van een ronde van nucleaire proliferatie in de volatiele regio? Waar is het voordeel voor de VS en de rest van het Westen van het mogelijk maken van de oprichting van een Iraans kalifaat in de regio?

 

Wordt Iran onder Biden een nucleaire terreurstaat?

Net als het Rusland van Poetin is de Islamitische Republiek een niet-status quo macht wiens acties meer dan wat dan ook worden gedreven door ideologie. Vroeg of laat wil een revolutionaire macht zijn revolutie exporteren, zowel als een instrument van radicale verandering als een manier om haar hegemonische heerschappij te vestigen.

 

Iran graaft zich in

Iran ontwikkelt een nieuwe nucleaire dreiging die een game changer zou kunnen zijn – en die zal doorgaan, ongeacht of er een nucleaire deal komt of niet.

Het is een probleem waarover bijna niemand het heeft, in een gebied genaamd Natanz, waar de Mossad naar verluidt in juli 2020 en april 2021 twee verschillende nucleaire faciliteiten heeft opgeblazen.

De nieuwe enorme nucleaire dreiging is een nieuwe ondergrondse faciliteit, die Iran aan het graven en bouwen is in het Natanz-gebied onder een enorme massieve berg, zodat het nauwelijks mogelijk is voor de IDF om deze nieuwe faciliteit te bombarderen.

 

De geopolitieke kracht van Donald Trump

Uit een recente peiling van Harvard-Harris bleek dat 62 procent van de Amerikanen gelooft dat Rusland Oekraïne niet zou zijn binnengevallen als Donald Trump nog steeds in het Oval Office zat. Als voormalige hoge inlichtingenfunctionarissen onder president Trump zijn we het met die opvatting eens.

Hoe is Trump erin geslaagd Poetin in bedwang te houden terwijl de Russische autocraat op hol is geslagen met anderen in het Witte Huis? En waarom was Trump zo succesvol in het verspreiden van vrede elders?

Lees de analyse van John Ratcliffe, die diende als de zesde Amerikaanse directeur van de nationale inlichtingendienst en Cliff Sims, oud U.S. Deputy Director of National Intelligence for Strategy and Communications.

 

 

Het OpinieZ Weekend Leestips-team wenst u veel leesplezier en een ontspannen weekend:

Uri van As, Asher, Freek van Beetz, Ines van Bokhoven, Maaike van Charante, Jan Gajentaan, YorienvdH, Alma van Hees, Rutger van de Noort, Pamela Pinas, Robert Raupach, Wouter Roorda en Johannes Vervloed

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben Steijn
Ben Steijn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit goed gedocumenteerd redactioneel stuk. Dit zie je nog maar weinig tegenwoordig.
Met veel belangstelling gelezen en ik ga nu álle tweets en links bekijken.
Complimenten.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x