Stem ze weg, want ze luisteren niet!

Parlement vol jaknikkers is geen democratie

Titelfoto: 31 Parties to Choose door Harry_NL, gepubliceerd onder CC BY-NC-SA 2.0.

Waarom hebben wij nog zoiets als een volksvertegenwoordiging? Die vraag stel ik mezelf steeds vaker en ik hoor ‘m, in allerlei variaties, ook bij anderen steeds meer langskomen. Als ik kijk naar hoe onze volksvertegenwoordigers zich gedragen, naar hun standpunten, naar hoe ze met ons communiceren – lees: hoe moeilijk bereikbaar ze zijn – dan durf ik toch onderhand wel te stellen dat wij geen volksvertegenwoordiging meer hebben, maar een partijvertegenwoordiging.

En als je probeert je kritiek bij hen kwijt te kunnen, als je ze eens eerlijk en direct benadert voor een debat, zonder vleierij en stroopsmeren, is zo’n ‘debat’ al rap afgelopen. Áls ze er al op ingaan. Op kanalen als Twitter ben je snel een ‘trol’ en dat concept kan iedereen, ook politici, fijn naar eigen believen inzetten als een gesprek onprettig wordt of vermeden dient te worden. Hoppetee, en weg is men, en daar sta je dan. Heeft u kritiek of een verwijt over ons bestuur? Jammer dan: niemand van dat bestuur wil het weten. Men vindt u vervelend.

 

Eenheidsworst

Kijk, de eenheidsworst is niks nieuws. We weten allemaal dat men in Den Haag het liefst bij elkaar op schoot zit – enkele lastige elementen uitgezonderd, maar die sluiten we uit want die doen moeilijk – en er voor de kiezer dus amper nog te onderscheid te maken valt tussen de meeste partijen. Lastiger wordt het als de partijen dat zelf helemaal niet doorhebben, zoals men wel vaker door de bomen het bos niet meer ziet. Maar onwerkbaar en gevaarlijk wordt het als onze volksvertegenwoordigers, die zouden moeten waken over het functioneren van ministers en premier en de brug zouden moeten vormen tussen burger en beleid, zich onbereikbaar opstellen.

En ik begrijp heus wel dat het voor een Kamerlid ondoenlijk is om elke burger met grieven aan te horen en de ruimte te geven. Er is gewoon geen tijd voor, en verder is het voor een alledaags menselijk brein ook niet te doen om alsmaar met anderen bezig te moeten zijn. Ik snap dat. Maar je opstellen zoals veel Kamerleden nu doen, dat toont pijnlijk goed aan hoezeer onze politiek een in zichzelf gekeerd instituut is geworden, dat nauwelijks nog te maken heeft met de realiteit.

 

Mond houden

Ronald Plasterk verwoordde onlangs in de Telegraaf de uitkomsten van een onderzoek, dat hard maakt wat de meesten van ons al jaren waarnemen: onze politiek dient vooral zichzelf, de eigen selecte groep van hoogopgeleide, machtige mensen met een bepaald netwerk. Maar vooral: met een bepaalde kijk op het leven. En deze mensen hebben zichzelf overtuigd van het feit dat ze Gewoon Gelijk hebben met hun standpunten. Dat hun manier van kijken en aanpak de enige optie is. En dat kritiek dus onnodig is: wie kritiek heeft, moet z’n mond houden en het gewoon nog een keertje uitgelegd krijgen, da’s alles.

 

Heersende orde

Ik begin steeds minder te begrijpen waarom zoveel mensen nog zo’n vertrouwen in deze kliek zelfbedieners hebben. De behoefte bekruipt me af en toe ze mijn ouwe boekje Staatsinrichting te sturen, van de middelbare school, dat nog ergens op zolder in een doos zit. Maar ik heb er maar eentje, en die valt na al die jaren onderhand uit elkaar, dus dat schiet niet op. Want ik kan het niet meer verkroppen, de manier waarop deze mensen weinig anders doen dan meedansen met de alles-verpletterende klompendans van de heersende orde, en hun kerntaak steeds meer verwaarlozen.

 

Netwerken

Maar toch wekt het ook geen verbazing: om in de politiek ook maar ergens te komen, moet je vooral verstand hebben van netwerken. De VVD noemt zich tegenwoordig onverbloemd een ‘netwerk’ – het grootste van Nederland, zelfs. En zo worden wij nu al decennia geplaagd door hele busladingen politici die ontzettend goed zijn in netwerken en manipuleren, en verder amper iets kunnen. Men weet als geen ander hoe men bepaalde posities moet bereiken, maar zit men er eenmaal, dan wordt de leegte en incompetentie van zo’n streber vaak al snel zichtbaar. Wat dat betreft mogen we nog wel eens dankbaar zijn voor de ambtenaren die ministers, wethouders en andere bestuurders zien komen en gaan, maar ondertussen al die tijd, door alle krankzinnige plannen heen, de boel draaiend weten te houden.

 

De Jonge vs. Haga

De paar Kamerleden die hun werk wél serieus nemen en hun best doen hun kiezers te vertegenwoordigen, worden doorgaans gezien als ergerlijk. Het debat afgelopen week tussen Van Haga en De Jonge was dan ook verschrikkelijk om aan te zien. De Jonge zat zo ontzettend fout dat ik er nauwelijks naar kon kijken. En daarbij viel het me bitter tegen dat Kamervoorzitter Arib niet ingreep, wat ze in mijn ogen wel had moeten doen. Van Haga deed daar zijn werk, en werd gedwarsboomd en beledigd door De Jonge, die met het argument ‘nepnieuws’ kwam.

 

Verdachtmaking

‘Nepnieuws’ is het nieuwe “U komt nu met feiten, vragen of kritiek die ons in verlegenheid brengen, en dus leggen we u het zwijgen op”. Het is een regelrechte valse omkering: niet de aangeklaagde is degene die in het onderzoekende spotlicht moet, maar degene die kritiek heeft. Die moet zo snel mogelijk verdacht worden gemaakt. En dus kraaide De Jonge iets over ‘gevaarlijk’ en wees hij met een priemend vingertje richting Van Haga. En mocht hij van Arib vrolijk doordenderen met zijn lompe klompendans, dwars over de woorden van een volksvertegenwoordiger heen, die nota bene de taak heeft hem te bekritiseren en van scherpe, moeilijke vragen te voorzien.

Niemand in de Kamer reageerde.

 

Kwaad

Dat Van Haga het “verontrustend” noemde wat daar gebeurde, kan ik van ganser harte met hem eens zijn. Dat was het, en het zou ons allemaal kwaad moeten maken. Elke dag wordt onze democratie een stukje verder om zeep geholpen, en de Kamerleden staan erbij en kijken toe. Dansen mee. Halen er voordeel uit. En vinden het normaal dat de ruimte en behandeling die je krijgt, afhangen van de standpunten die je hebt. Men moet zich werkelijk doodschamen.

 

Dedain

De Jonge kreeg dus alle ruimte zijn dedain aan ons te laten zien: onze angsten en onzekerheden spelen al een jaar lang vrijwel geen rol in de besluiten en het optreden van onze bestuurders, die ons rigoureus, en in een ommezien, wél onze grondrechten ontnemen. Maar er niet in slagen ons iets van een perspectief te bieden. Blunder op blunder stapelen. Zichzelf steeds onbetrouwbaarder en lachwekkender maken. Al die zaken, die wij glashelder waarnemen en zo hun effect op ons hebben, spelen geen rol in hoe men met ons omgaat: wij schijnen in hun ogen echt alleen maar getalletjes en statistiekjes te zijn, terwijl er van ons wordt verwacht, geëist bijna, dat we met hen omgaan alsof ze een geschenk van de hemel zijn in deze barre tijden. En vooral goedkeurend zwijgen bij alles wat ze doen.

 

Arrogantie

Het gemak waarmee zoveel angsten en frustraties werden afgedaan als nonsens door De Jonge, was weer eens van een woest makende arrogantie. Al liegend over de bijwerkingen, tot aan de dood toe, die zich toch vrij frequent lijken voor te doen na vaccinatie tegen corona, deed hij serieuze zorgen af als angst voor ‘huis-, tuin- en keukenklachtjes’. Dat u het even weet, als u met ernstige symptomen in het ziekenhuis wordt opgenomen nadat u de prik hebt gehad: het zal De Jonge niet boeien. U bent een getalletje voor hem, meer niet. En dan nog een getalletje waar hij mee zal spelen en knoeien, voor zijn eigen profijt.

 

Coronadoden

En dat andere, waar Van Haga het over had, dat zal De Jonge ook niet lekker hebben gezeten: waarom is iemand die met onderliggende klachten aan corona overlijdt een coronadode, maar geldt dat niet voor het overlijden na toediening van het vaccin? U krijgt een hartstilstand terwijl u positief test voor corona? Dan bent u een coronadode. Maar overlijdt u aan een hartstilstand nadat u het vaccin hebt gehad, dan bent u overleden aan een hartstilstand.

 

Je hoeft geen hoog IQ te hebben en ook geen verstand te hebben van modelletjes en grafiekjes, om te zien dat hier tegen de klippen op wordt gesjoemeld met cijfers. Dat hier doorlopend alles wordt ingezet om het angstverhaal gaande te houden – en om ons aan alle kanten te dwingen dat vaccin in ons lijf te laten spuiten. Een vaccin dat met grote haast is gemaakt, en waar we absoluut geen kritische vragen over mogen stellen.

 

Vaccinatiepaspoort

Want geloof me: dat vaccinatiepaspoort, of welke vorm het ook gaat aannemen, gaat ervan komen. Onze volksvertegenwoordigers zullen hun protest-showtje weer opvoeren, en uiteindelijk gewoon instemmen. En het verdeel en heers-principe dat nu al een jaar lang vrij goed (dat lukt dan weer wel) wordt ingezet, zal ervoor zorgen dat er straks twee werelden naast elkaar ontstaan, als we niet uitkijken. Met aan de ene kant de ‘echte’ wereld, van mensen die allemaal meedoen met de klompendans, en de buitengeslotenen zoals ik – want ik beken u eerlijk dat ik banger ben voor dat vaccin dan voor corona, en ik denk dat het heel lang zal duren voordat ik ook maar overweeg me te laten vaccineren.

En als ik aan zo’n scenario denk, dan weet ik dat er een goeie kans is dat Orwell zijn volledige gelijk nog eens gaat krijgen: een wereld met burgers die ‘erbij horen’, en met proles, proleten, buitengeslotenen die in armoede in getto’s leven en de onderste laag van de samenleving vormen. De rillingen lopen me over de rug, bij dat beeld.

 

‘Geen beloftes’

Om er nog een schepje bovenop te doen laat Rutte zijn afkeer van democratie de laatste tijd ook steeds meer blijken: demonstreren mag al een tijdje niet meer, maar als je het toch doet, doe het dan zeker niet tegen de overheid: er wordt zo hard ingegrepen dat je denkt dat we in een Sovjetstaat wonen. Vervolgens speelt hij het klaar andere partijen op te roepen ‘geen beloftes te maken’ voor de verkiezingen. Oftewel: geen campagne te voeren. Zijn herverkiezing geen strobreed in de weg te leggen. Het is verbijsterend – maar de stilte die vooral in de Tweede Kamer heerst, is dat nog veel meer.

 

Stem ze weg

Ik kan het niet helpen: stem dit alsjeblieft weg. Ik blijf dat roepen en smeken. Deze elitaire kluit beroepspolitici is een regelrecht gevaar voor ons land. Want ze spelen het zelfs klaar om mensen die we wél heel hard nodig hebben, die wél eerlijk willen spelen, de politiek uit te jagen. En dat is het ergste dat ons, het volk, kan overkomen in democratisch opzicht.

Het is hoog tijd dat we ons laten horen. Dit kan zo niet langer, dit is de moord in slow motion op onze democratie. Kom in actie. Ga stemmen, en stem ze helemaal weg. Want een parlement vol met jaknikkers: da’s geen democratie. Dat is een farce.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
115 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wellicht dat de komende week de stekker uit de npo en rtl een goed begin is, dan kan de massa eerst zelf denken ipv de vernietigende dogma’s tot zich nemen.
Goed stuk Ines!

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Ik begin steeds minder te begrijpen waarom zoveel mensen nog zo’n vertrouwen in deze kliek zelfbedieners hebben. ”
Nou, het antwoord is heel simpel: het soort mensen dat er op stemt heeft het qua inkomen en huis zo goed voor elkaar, dat het eigen stukje leven het enige is waar ze nog in geïnteresseerd zijn. En de kartelpartijen moeten voor hen alle zorgen wegnemen, zodat die stemmers zich volledig kunnen bezighouden met hun eigen leven. Deze kiezers hebben dezelfde motivatie als de kartelpartijen: ze zien de samenleving alleen als iets dat geld opbrengt en een mooi leven mogelijk maakt, de rest is redundant.
Nee het is geen kwestie van vertrouwen, maar vooral van egoïsme en desinteresse in de publieke zaak. De kleinkinderen van deze kartelstemmers zullen zich ooit afvragen – als ze wél voor zichzelf durven te denken – wat hun ouders in hemelsnaam heeft bewogen.
Dit artikel krijgt van mij 6 sterren.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat u schrijft pleit voor een blanco stem.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Geef een argument? Ik stem op de oppositie. Dat beïnvloedt de kiesdeler en dus de verdeling van de zetels. Een blanco stem heeft geen invloed op de kiesdeler.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik heb het in mijn reactie beschreven waarom een blanco stem het enige goede is. Zolang er partijen worden uitgesloten is er geen plek voor de echte oppositie. Door te stemmen houdt je dit systeem in stand. Mijn blanco stem zal daar niets aan veranderen naar iemand moet beginnen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jammer dat men het niet begrijpt. Dan zou ik zeggen, bekritiseer straks de formatie dan ook niet. Want het hoort bij dit systeem van uitsluitingen.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Uw betoog is duidelijk, het is ook duidelijk dat anderen een andere mening hebben. Waarom heeft u de neiging anderen te overtuigen van het blanco stemmen? Heeft u andere blanco stemmen nodig? Als het voor u werkt, zou het ook voldoende zijn als uw blanco stem de enige is, toch?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik denk eerder dat iedereen mij wil overtuigen om niet blanco te stemmen. Ik schrijf mijn mening net als iedere ander hier.

itsme2
itsme2
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beter op 2 partijen stemmen zodat het stem biljet ongeldig wordt, om te voorkomen dat anderen voor u het blanco stem biljet naar hun wensen gaan invullen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  itsme2

U gaat uit van fraude.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Deze mensen die inderdaad overlopen van de desinteresse zullen in 2030 vertwijfeld afvragen waar het fout is gegaan. Hun huis is ze inmiddels afgenomen, ze bezitten überhaupt niks meer, geen auto, geen tv helemaal niets. reizen mag nog maar mondjesmaat, lid zijn van een vereniging is verboden… utopie hoor ik u denken, ik vrees dat een dergelijk scenario dichterbij is dan we denken. Deze slapende groep zal denken… Hadden we maar…

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Desinteresse is als iemand niet gaat stemmen maar een blanco stem is een proteststem. Wie nu stemt houdt dit systeem van uitsluitingen is stand. Politici zijn er blij mee.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als de democratie goed zou werken is een blanco stem inderdaad een uitstekende optie, een soort proteststem zou je kunnen zeggen, politici zullen rekening houden met het gegeven dat er veel of weinig proteststemmen zijn uitgebracht. Maar we zitten nu met types als Rutte en de Jonge die hun ziel letterlijk verkocht hebben, dit soort misbaksels zullen enkel trachten hun beleid te continueren en niet naar de wens van kiezer. Ultiem bewijs is wel de demissionaire status van het huidige kabinet maar in praktische zin maakt het totaal niks uit dat ze onlangs zijn gevallen. Daarom vind ik in de huidige situatie een blanco stem ook een vorm van desinteresse omdat je voorbijgaat aan het verwerpelijke karakter van lieden als Rutte en de Jonge want het ligt er wel heel dik op dat zij geen boodschap hebben aan het signaal dat u geeft.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Een blanco stembiljet zal niet eens geregistreerd worden. Stem beter op een oppositie partij wiens programma u aanspreekt. Als de groep stemmers op deze “paria partijen” maar groot genoeg wordt, zullen ze er op een gegeven moment tocht iets mee moeten. Mijn advies is om ook niet te stemmen op ja 21 . Deze groepering is het gevolg van een karteloperatie rechts te verdelen. Mijn stem gaat naar de enige echte.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Blanco stembiljet wordt wel geregistreerd voor de opkomst. Ik heb ook jaren zitten wachten op veel stemmen op de “paria partijen” maar dat durft de kiezer toch niet. Wij zagen de vorige keer de FVD winnen en toch werden zij weggewerkt door andere partijen. En daar ben ik op tegen. De partijen bepalen daarmee op wie wij moeten stemmen. Daar werk ik niet aan mee.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Blanco stem is juist geen desinteresse. Dat is het pas als ik het in eigen Kliko doe.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Okay, desinteresse is het niet maar ik heb eerder uitgelegd dat je er niets, maar dan ook helemaal niets mee opschiet. Dit dankzij een misbaksel als Mark Rutte. Ik zou het derhalve niet slim vinden als u desondanks voor een blanco stem gaat. Ik deel uw mening/denkwijze v.w.b. blancostem in het huidige klimaat helemaal niet.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Tja, onze demissionaire Ministerpresident is heel trots dat hij 2 miljoen voorkeursstemmen heeft gescoord bij de verkiezingen. Het is inderdaad aan te nemen dat deze 2 miljoen stemmers het prima vinden dat ze de in de laatste 20 jaar vergaarde rijkdom graag in stand willen houden en als het even kan nog verder willen uitbreiden.
Maar of dat “dé kiezers” van Nederland zijn?

Zou het zo kunnen zijn dat de kieswet in Nederland herzien moet worden?
Dat je niet meer stemt op een poppetje maar op een partij?
Ook niet meer kunnen stemmen op “lijstduwers” omdat stemmen op lijstduwers verloren stemmen zijn.
Of dat je de partijen met de meeste stemmen tot aan 75+ (of meer) in de regering zet, zonder coalitieakkord. Dat ze meerderheden moeten zien de vinden in de 2e Kamer. Dat de posten voor ministers en staatssecretarissen uitsluitend bezet worden door ter zake deskundigen en niet toevallig gegadigden.

Dat de tweede kamer bij de debatten niet continue 90% “leeg” is maar dat de 150 2e kamerleden tenminste bij de stemmingen aanwezig zijn en allen “zonder last” stemmen.
Zeker met het oog op de jarenlange verbouwing van het Binnenhof in combinatie met rampen zou er een wellicht een heel andere digitale opzet van debatteren en beraadslagingen moeten worden opgezet. Naar het voorbeeld van “Even tot hier”

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk zo’n bijdrage van Ines, doet mij als oudere Nederlander persoonlijk goed, MAAAR.?

Het is geen item wat zo maar is op te lossen, het Linkse virus in combinatie met deze Corona hype, accepteert geen inbreng van personen met een andere mening.

Links heeft de macht gegrepen en staat die NOOIT meer af.

Wat overblijft is een opgehokte bevolking, in de bouwwereld zou men zeggen, rijp voor de sloop.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eens. Helaas is het merendeel van onze bevolking niet erg kritisch en gelooft klakkeloos alles wat door de msm over ze wordt uitgestort. En volgt de strategie die ze o.a. van Hugo de Jonge zien; probeer ik mensen iets wijzer te maken, dan krijg ik te horen dat ik niet op die rare complotgekkiesites moet kijken, men staat gewoon niet open voor realistische geluiden. Te bedreigend wellicht? Want erkennen is natuurlijk toegeven dat ze zich hebben laten beduvelen, dat er donkere wolken samenpakken en dat er actie/inspanning nodig is om veranderingen te bewerkstelligen.
De meeste mensen willen het gewoon niet zien. Zoals Pim Fortuyn zei: je kunt een paard wel naar de haver leiden, maar niet dwingen het te eten. Helaas.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

2,4 miljoen 70 plussers, die doodsbang gemaakt zijn. Op wie gaan die stemmen?

Tja. Op meneer Rutte , die ze gered heeft. (volgens de staats propaganda)

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Svp niet generaliseren. Zal nooit op Rutte stemmen en ben 72 jaar.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Dan moeten de ouderen erg korte geheugen hebben. Rutte heeft stelselmatig deze groep tien jaar lang benadeeld.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

2,4 miljoen rijke Nederlanders die hem niet kunnen missen. Dat zijn niet per definitie 70 plussers.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat we worden bedonderd is zonneklaar. Vraagt iemand zich wel eens af waarom de maatregelen/versoepelingen ALTIJD een paar dagen voor de persconferentie uitlekken? En waarom daar vanuit het kabinet geen actie op uitgezet wordt? Het is allemaal georganiseerd door het kabinet om ervoor te zorgen dat het nieuws de bevolking niet rauw op het dak valt. Iedereen wist het al, dus oud nieuws. En het volk berust.

Ik ben op het punt dat ik de cijfers ook niet meer geloof. De polls niet (denk aan Amerika 2016), en de uitkomsten van onderzoeken ook niet. De vaccinatiebereidheid zou bijvoorbeeld alleen maar stijgen. Ik zie in mijn omgeving steeds meer twijfelaars en mensen die zeker weten dat ze niet gevaccineerd willen worden. Naast het gegoochel met cijfers speelt ook het achterhouden van nieuws en cijfers. In welke MSM lees je nog iets over de IFR van Covid-19? Of over het feit dat het volk wordt ingezet voor de fase 3 test van de vaccins? Of over de lastercpagnes in Duitsland en Frankrijk tegen het AstraZeneca vaccin? Grote groepen mensen hebben daar het AstraZeneca vaccin geweigerd. Lijkt mij nieuwswaardig, maar je hoort er niets over. De Jonge verwijt van Haga “gevaarlijke” uitspraken omdat die de vaccinatiebereidheid negatief zouden kunnen beïnvloeden. Waarom is het kabinet daar zo bang voor? Antwoord: om het volk in de hand te houden.

Alleen een dom paard merkt niet dat het ingespannen is en een kar voorttrekt. De zegekar van het kartel…

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Zag dat Israel voor hun 9,2 miljoen inwoners 36 miljoen vaccins bestelt/gaat produceren… voor als de herhalingsprikken moeten worden gegeven. Wat weten zij wat bij ons wordt verzwegen?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Israel weet dat je virusepidemie oplost mede door vaccinatie. En zij bezuinigen daar niet op zoals de EU op de goedkoopste vaccin heeft gewed. Kennelijk is een mensenleven in Israël meer waard dan hier.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat heeft massaal inslaan van overbodige vaccins te maken met de waarde van een mensenleven? 2 prikken is toch voldoende? Tenminste, dat wordt ons hier voorgehouden. Overigens heeft u wel gelijk met uw laatste zin. ik heb niet de illusie dat in nederland een mensenleven even waardevol geacht wordt als in israel.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Na die twee prikken is het nog niet afgelopen als u dat denkt. Deze virus zal waarschijnlijk blijven net zoals de griep. Dus elke jaar vaccineren. In Israël hebben zij visie die wij hier missen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Oh, ik denk absoluut niet dat het met twee prikken gedaan is. Dit is een te mooi verdienmodel voor de big-pharma en er zijn nog genoeg namen van landen om aan ‘gevaarlijke’ mutaties te geven. De elite heeft het volk waar zij het hebben wil, angstig en volgzaam. En ben je niet volgzaam, dan ben je nu nog even een wappie maar straks een gevaar voor de volksgezondheid. Benieuwd waar ze de hardnekking weigeraars straks gaan opbergen ter ‘heropvoeding’.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Wat ze in Israël wel weten en waar je in Nederland, tot voor kort, niets over hoorde is dat covid een blijvertje is. Dit gaat niet meer weg, het is alleen afwachten wanneer we gaan berusten. Helaas heeft Israël alleen weinig aan die extra vaccins. Het virus muteert en daarmee zijn de huidige vaccins binnenkort niet meer werkzaam.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Klopt. Corona bestond trouwens al eeuwen. Ook bij dieren.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vertrouw die vaccinatie niet en krijg steeds vaker het verwijt dat ik door mij niet te laten vaccineren een gevaar voor de volksgezondheid ben. De uitsluiting is al aan de gang beste Iris en voor mij geen hoop dat onze democratie zich zal herstellen.
Ben het meest bezorgd voor onze jongeren, de volgende generatie, die ook een toekomst moet krijgen.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal van de schrijver.
Ik heb verschillende emails gestuurd naar partijen.
Op geen één krijg je andwoordt.
Hier uit blijkt wel de arrogantie van de politiek .
De elite is met hun eigen ik bezig .
De burger heeft geen waarde alleen om te stemmen.
Moderne slaven zijn we .
Dat is ook u BSN
Burger slaven nummer.
Tijd dat het volk opstaat.
En niet volgens het zogenaamde democratie want die bestaat niet.
De politiek bestaat uit grote leugens.
Helaas lopen er nog veel naïeve mensen rond die hier in geloven.
Meestal zijn het de hoog opgeleiden .
Die zich zelf via internet laten belazeren financiël.
Dit laat al zien hoe naïef en dom ze zijn.
Ze gelovenin mooie praatjes en verhaaltjes.
Dit soort mensen zorgt dat vvd en links aan de macht blijven.
Met hun naïeve geloof.
En natuurlijk wordt ook het stemmen van uit de eu commissie gemanipuleerd.
Het is één corrupte club van vriendjes en handje klap.
Want ja stel je voor dat rechts aan het roer komt .
Dat is het einde van de eu
En dat willen de elite natuurlijk niet.
Daarom geloof ik dat stemmen gemanipuleerd wordt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kees
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

1 uitzondering waarvan ik weet in elk geval; op alle en meerdere mails van mij met een vraag of suggestie heb ik altijd keurig antwoord gehad. Van FvD. Van vvd en cda nooit iets vernomen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Klopt, bij mij ook. Volgende dag keurig antwoord van van Haga. Van de rest hoor je nooit meer iets.

M. de Jong
M. de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik typ mij elke dag het lazarus naar iedere partij en de enige waar ik (weleens) antwoord c.q reactie van krijg is van Wybren Haga en …Eppo Bruins van CU, maar dan heel vaag en onbevredigend….zeg maar politiek-correct, waar je geen fu*k aan hebt. Wel zijn ze kampioen in automatische antwoorden geven en hoe druk ze het wel niet hebben en niet altijd antwoord kunnen geven of met reces zijn. Maar ik blijf hardnekkig doorgaan met e-mails sturen, tot ze er gek van worden.
Door Madeleine van Toorenburg ben ik al op haar Spamlijst gezet.
Volksvertegenwoordigers? M’n reet, het gros zit daar voor eigen belang.

Joan
Joan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volkomen met je eens Ines, ik ga iedereen in mijn omgeving verblijden met jouw uitstekende uiteenzetting.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk was ik voornemens om maar nergens meer op te reageren, omdat het toch niet helpt, want ‘het gepeupel’ zoals de politiek onze bevolking beschouwt, is zeer navolgzaam in het gehoorzamen van al wat de overheid gebiedt. En nu zijn er toch twee politieke partijen (PVV en FvD + nog een onafhankelijke Femke Merel van Kooten, die het wagen om echt kritische vragen te stellen. En eerlijk is eerlijk, ook mevrouw van Esch van PvdD is ondanks haar wat vierkante benadering regelmatig goed bezig. Ook een Pieter Omtzigt en Cris van Dam van het CDA en Renske Leijten van SP kunnen en we rekenen tot echte volksvertegenwoordigers. Dat zint het partij kartel absoluut niet dus al dezen worden vakkundig ‘gedemoniseerd’. Dat betekent letterlijk ’tot duivel verklaard’. Precies op dezelfde wijze zoals vanuit de islam, andersdenkenden genoemd worden. Als je dat door krijgt, dan is duidelijk, wat hier in Nederland speelt. Het imitator-spel van de duivel.
Eén voorbeeld geef ik: het aantal positieve tests deze week is gelijk aan vorige week, hoewel toen 23% minder mensen werden getest. Volgens het RIVM betekent dat er een stilstand aan de dalingen is. Een knap stukje gegevensvervalsing, herkend door iedereen, die heeft leren rekenen.
De politiek heeft het denken van de massa uitgeschakeld door angstzaaierij.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door h.keur
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk heeft de overheid nooit geluisterd. Voorbeelden te over. Als er iets, zoals een azc, moest komen, en mensen stemden tegen, dan kwam het gewoon. Of er werd iets niet gezegd, en drukten gewoon iets door. Nu wordt veel grond opgeeist om datacentra te bouwen, van ons belastinggeld. Wie wilde dat??? Niemand. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen, dat niet naar gezinnen gaat. En Billy the kid in amerika krijgt de winst. Weinig mensen die dit weten.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Heeft in veel dagbladen gestaan en nu in Corona tijd hebben veel mensen weer een abonnement genomen. Hopelijk lezen zij wel.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op de partijen na die achter het cordon sanitair geplaatst zijn is het parlement een eenheidsworst die soms even brult om kort daarna alles bij het oude te laten. Want vanachter het cordon sanitair wordt niet meeregeert en dus praten partijen elkaar naar de mond met kleine verwaarloosbare verschillen die verdwijnen helemaal tijdens het vorming van de regering. Met aan elkaar iets toch toegeven zodat alleen het slechtste van elke partij overblijft. En dat alles onder de dirigeerstok van maestro Rutte. Ook na deze verkiezingen veranderd dus niets. De stem van de burger
houdt alleen de huidige systeem in stand dus hoe meer stemmen hoe beter. Parlementaire democratie is uit de tijd want de democratische gehalte daalt met elke dag Rutte en
consorten. Ik ga voor het eerst blanco stemmen omdat ik dit systeem beu ben. Alles staat vooraf al vast alleen de poppetjes maken misschien een langere weg naar het pluche als de burger weer de stemmen over te veel partijen verdeeld. De formatie gaat dan langer duren maar uiteindelijk met het gewenste resultaat. En de enige partijen die echte verandering zouden willen blijven buiten de arena. Ook dat staat vast. Verkiezingen zijn niet spannend meer omdat zij geen veranderingen brengen in zaken die de burger direct aangaan en waar de burger monddood gemaakt is door jarenlange propaganda waar alleen de doelen van de VN tellen. De VN regeert de wereld en de rest knikt en tekent voor nog meer wil van deze corrupte instantie die ooit voor goede doelen was opgezet maar nu door schurken beheerst wordt. En deze organisatie dirigeert de de Nederlandse wetgeving die de Nederlandse politiek blindelings volgt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“Ik ga voor het eerst blanco stemmen omdat ik dit systeem beu ben.”
Geeft misschien een goed gevoel, maar blanco stem wordt niet geteld, dus heeft ook geen invloed op wat er verder gebeurt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Blanco stem telt voor deelname dus is wel nuttig. Niet gaan stemmen telt niet mee pok niet als protest. Het is ook niet waar dat een blanco stem verdeelt wordt tussen de partijen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een blanco stem wordt niet meegeteld, het aantal blanco stemmen wordt medegedeeld, maar dat heeft geen invloed op de zetelverdeling. Een blanco stem is eigenlijk hetzelfde als niet gaan stemmen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ben niet mee eens. Wel is het zo dat een blanco stem niets uitmaakt maar heel veel blanco stemmen wel.

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een blaco stem heeft geen echte zin.
Om zinnig te zijn moet je een lege stoele partij oprichten en als zodanig meedoen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  dolphin

Een blanco stem telt voor de aantal kiezers. Dus als een hoge percentage kiezers blanco zou stemmen dan is het een behoorlijk protest lijkt mij. Stem voor partijen die uitgesloten zijn werkt het systeem juist in de hand. Tenzij je boven de 50% komt en dat acht ik niet waarschijnlijk. Ik weet dat een stem voor Wilders ook een protest stem is maar ik doe niet mee aan verkiezingen die partijen uitsluiten. Met een blanco biljet ben ik toch wel aanwezig.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wanneer je de samenstelling en uitvoering van de VN onderzoekt, dan kun tot geen geen andere conclusie komen van corruptie en schurken. Maar onze bestuurders willen zo graag daar een baantje waardoor onze politiek deze organisatie blindelings volgt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Zij kijken voor uit om elkaar te bekritiseren.

cor van dijk
cor van dijk
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig stuk Ines, ben het volledig met je eens.
Politiek is geen politiek meer maar een toneelstuk die opgevoerd wordt om de burgers te intimideren, manipuleren, indoctrineren voor maar 1 doel, en dat is eigen belang. Politici kennen maar 1 belang en dat is eigen belang. Het algemeen belang staat niet in het woordenboek van een politici. De grootste gros zijn leugenaars die gesteund worden door de main stream media ( kan ook niet anders daar ze worden betaald door de zelfde politici). Wanneer je een jaar lang op een onbewoond eiland hebt gezeten en je komt nu terug in de werkelijkheid dan kan je gezond boeren verstand niet bevatten wat er nu gebeurt. Dit is niet alleen met de huidige Sars Cov virus maar ook met BLM, Antifa, KOZP, Klimaatwaanzin enz. De wereld is gek aan het worden. Gezond gebruik van verstand is niet meer mogelijk daar mensen te lui zijn om de feiten op te zoeken en deze te interpreteren. Als voorbeeld de huidige in scene gezete pandemie, er worden alleen maar absolute getallen benoemd niet de relatieve cijfers. Kijk wat het RIVM op hun website zet. Zet deze getallen om in relatieve cijfers dan is de huidige in scene gezete pandemie niet geloofwaardig. Het komt overeen met een zware griep. Churchil was met de opmerking ‘never wast a good crisis’ al een waardige voorspeller hoe de wereld voor de gek wordt gehouden.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als men een vaccinatiepaspoort verplicht stelt dan ga ik in hongerstaking, dat laat ik me echt niet aanleunen!!!

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Vinden ze prima hoor. Weer een kritische persoon minder.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Zit net naar de ontruiming van het Museumplein (Amsterdam) te kijken, wat een machtsvertoon van de politie en zo’n vrouwelijke politieagente van ca 1,6 meter hoog met paardenstaart, die gewoon met de lange lat op iemand zijn knieën staat te rammen.

Is dit Nederland anno 2021.?
Het land met Rutte als MP.?

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Jep en Mark ‘snorretje’ Rutte zag dat het goed was.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ligt eraan als er velen zich bij mij aansluiten piepen ze wel anders en ik weet dat er heel veel mensen faliekant tegen een vaccinatiepaspoort zijn. Mijn twee jongere zussen die op het Leidsch universitair Medisch Centrum werken nemen ‘m ook niet. Mag ook niet vanwege hun ziekte, de één heeft Rheumatoïde Arthritis en de ander heeft DLE. Wat gaan ze dan doen iedereen die niet wil/mag ingeënt worden ontslaan???

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Voor mij ook absoluut geen vaccin. Als iemand als rutte mij dat met klem adviseert, wordt ik zeer argwanend. Daarnaast ben ik liever geen proefkonijn. Gezien het nu al ophitsen tegen vaccintwijfelaars en -weigeraars, we worden gevaren voor de volksgezondheid genoemd, vrees ik dat we op termijn door familie, vrienden, kennissen, buren en collegae aan onze haren uit huis en naar vaccinatiecentra worden gesleept. Door omstandigheden hoef ik geen mondkapje te dragen en u wilt niet weten wat je dan al voor opmerkingen en boze blikken in supermarkten etc. over je heen krijgt… Kan me inmiddels voorstellen wat het is om als melaatse behandeld te worden. Vrees dat dat nog erger wordt. Ontslag zou zomaar kunnen. Ze hebben het tenslotte al volop over uitsluiting. Geen horeca, vakantie, theater. Misschien zelfs geen zorg, tandarts, fysio, scholen, toegang tot overheidsgebouwen etc.
Ik ben al aan het sparen voor een vals vaccinatiepaspoort.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Waarom zijn deze 2 idioten Rutte en Jonge nog niet op televisie gevaccineerd? Zoals vele regeringsleiders in de wereld dat wel al gedaan hebben? Om daarmee hun vertrouwen te laten zien in dat vaccin wat ze iedereen door de strot willen duwen.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Niet doen, want dat willen ze juist.
Mijn uitgangspunten zijn zo oud als de schepping zelf.
Gezonde mensen moeten proberen gezond blijven. Zieke mensen moeten naar de dokter, om zo mogelijk weer gezond te worden.
Zieke mensen kunnen andere mensen ook ziek maken.
Gezonde mensen kunnen andere mensen niet besmetten maken, maar wel ziek worden als zij door anderen besmet worden. Dus mensen, dieren, planten, atmosfeer enz. Ook als hun gedrag en leefwijze ziekmakend is, kunnen zij ziek worden. Dus zieke mensen moeten zichzelf en anderen beschermen om verspreiding te voorkomen. Gezonde mensen in quarantaine plaatsen, omdat zij gezond zijn en zich daarom niet laten testen of inspuiten is de omgekeerde wereld.
Coronafeiten: testen stopt de besmettelijkheid niet, vaccineren stopt de besmettelijkheid niet.
Nieuw onderzoek universiteit Bristol bevestigt, dat vitamine D wel degelijk helpt in de bestrijding tegen corona.
Zolang het RIVM medicijnen tegen corona ontmoedigt en weigert om de werking van vitamine D te erkennen, laat ik mij zeker niet testen en vaccineren, zolang ik gezond blijf door vitamine D te slikken.
Bovendien is mijn paspoort voor de eeuwigheid al getekend en vind ik het heel jammer, dat zovelen de wetenschap geloven, dat God niet zou bestaan, zonder dat zij zelf op onderzoek gaan om naar de betrouwbaarheid van die wetenschappers te informeren.
Houd goede moed!

jan
jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Al weer zo’n briljant essay van Ines van Bokhoven. Eigenlijk zou ik mij moeten schamen dat ik hetzelfde gevoel, terwijl staatsrecht toch mijn vak is, niet zo goed onder woorden kan brengen. Dezelfde situatie en gevoelens die Ines beschrijft spelen overigens in de VS. Sinds 20 januari is daar bijna sprake van een crypto-fascistische staat (opportunistisch samengaan van crypto-communisten en multi-miljardairs). De gewone burgers hebben het nakijken.

P.
P.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ons parlementair systeem is niet langer meer bestand tegen de erdoorheen geweven corrupte structuren. Temeer daar het gebrek aan scrupules of het onbenul (of is het beide?) in de huidige generatie inmiddels tot grote hoogten zijn gestegen. Men doet ook geen enkele poging meer om te verbloemen waar men mee bezig is. Dat kan, want het is zeker dat je niet ter verantwoording wordt geroepen, en al helemaal niet door de pers die er vroeger zo prat op ging elke politicus met onbeschoftheid te bejegenen. Waar is die beroepshouding gebleven???
Ik denk dat het elk systeem op de lange duur zo zal vergaan. Niets is bestand tegen mensen die niet willen. Niet willen dienen, maar heersen. Niet een voorbeeld willen geven, maar er buiten schot willen blijven. Niet hun land verder willen helpen, maar zichzelf.
Dat soort mensen hebben we met zijn allen gekweekt. Het is dus tijd om ernstig aan zelf onderzoek te gaan doen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

We kunnen allemaal zien dat de stupiditeit, de idioterie, de onbekwaamheid en de tirannieke trekjes van onze overheid accelereren. Des te erger het op korte termijn wordt, des te beter het is. Beter snel heel diep gaan, waarna schaapachtig Nederland hopelijk nu eindelijk eens doorkrijgt dat we echt van deze idioten af moeten..

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De macht ligt niet bij de overheid maar bij big corporate en Ngo´s. Of je nu wel of niet of waarop je stemt, het maakt geen verschil. Overheden voeren nog louter uit.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens, maar ik ben danook lid van uw parochie.

Anna
Anna
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Dit is een bewijs van onkunde en onprofessionaliteit van Hugo de Jonge.
Deze man is gehersenspoeld door het doel vaccineren.
En alles moet hiervoor wijken.
Zelfs ook lijkt straks de persoonlijke integriteit van je lichaam in de toekomst op het spel te worden gezet.
Met VERPLICHTINGEN !
Door het vaccin ZAL CORONA NIET, VERDWIJNEN .
Het wordt endemisch! Net als griep.
Maar schoolmeesters begrijpen dit kennelijk niet.
En dat is het probleem van bijna alle politici.
ZE HEBBEN GEEN KENNIS VAN ZAKEN❗️😡

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ines,

Mooi beschreven en velen zullen zich hierin kunnen vinden. Natuurlijk ook veel bijval van de bekende reageerders hier op deze site. Hoeveel anderen zullen dit ook lezen en gaan dan begrijpen waar bij hun de ergernis ligt bij het politieke gedoe. Mensen die zich ook niet meer vertegenwoordigd voelen door dit kabinet dat temidden van die vele crises zelf een crisis is. En dan idd die arrogantie die omgekeerd evenredig is met kennis en vaardigheden.

“Ik kan het niet helpen: stem dit alsjeblieft weg. Ik blijf dat roepen en smeken. Deze elitaire kluit beroepspolitici is een regelrecht gevaar voor ons land.”

Ja, mee eens maar de vraag blijft dan wie moeten het dan gaan doen.
Ik pleit nogmaals voor een zaken of deskundigen kabinet met liefs zo min mogelijk partijpolitieke achtergrond of invloed.

En tot slot. Wij kunnen deze situatie blijven benoemen maar we mogen onszelf wel eens afvragen wat we er echt tegen gaan DOEN.
Protesteer, waarschuw en pleeg verzet. De macht ligt altijd bij het volk.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Behalve in Nederland

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Omdat we niet in actie komen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Protesteren doe je niet als je gewoon mee doet met verkiezingen waar sommige partijen tevergeefs meedoen. Als je dit steunt door mee te doen ligt het macht bij de machthebbers en niet bij het volk. Want dat is precies wat zij willen. Schijndemocratie.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Stem op de PVV een partij die wordt uitgesloten door de heersende elite.
Hoe groter de PVV hoe meer moeite die elite heeft de bewering overeind te houden dat wij hier een democratie hebben en dat er naar het volk wordt geluisterd.
Het van tevoren uitsluiten van een partij is een MISDAAD tegen de democratie. Het is dan ook de hypocrisie ten TOP dat die heersende nitwits de PVV verwijten in hun programma de democratie geweld aan te doen. Dat de PVV mensen wil uitsluiten door deze niet toe te willen laten in ons land omdat juist deze mensen met hun ideologie ons rechtssysteem willen veranderen is een heel andere vorm van uitsluiten dan de stemmers op de tweede naar grootte partij uit te sluiten door deze niet serieus te nemen. Ook het PVV standpunt tav twee paspoorten is volkomen juist.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Diversiteit, discriminatie je wordt er elke dag mee geconfronteerd. Maar ik hoor nooit dat 2 paspoorten discriminatie is tov de autochtone bevolking.
Wanneer wij een andere nationaliteit aannemen dan zijn wij onze Nederlandse nationaliteit kwijt. Maar we moeten wel accepteren, dat er bevolkingsgroepen zijn, die in Nederland komen wonen en hun oude nationaliteit houden en de Nederlandse erbij krijgt. Bestuurlijke functies met 1 paspoort nl Nederlandse en het PVV standpunt is volkomen juist.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

@Gussel,

Allereerst heb ik (net als jij waarschijnlijk) niets heeft tegen de mensen met een dubbel paspoort. Zeker als deze mensen op geen enkele wijze van hun eerste paspoort af kunnen komen [1] dan kun je hun dat niet verwijten.

Echter het schept wel het probleem dat bepaalde functies dan ook niet door bezitters van twee paspoorten bekleed kunnen worden. Een conflict van belangen of van loyaliteit moet worden vermeden in bepaalde functies waar dat een belangrijke rol in kan spelen. De voorbeelden zijn bekend en helaas moeten deze mensen met dubbele nationaliteit dit probleem zelf gaan oplossen of zich erin berusten. Het is mi geen vorm van discriminatie van wie dan ook.

Voor wat meer informatie:

https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Afstand-nationaliteit.aspx

Mvg

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Maar zou het niet redelijk zijn dat indien Turken en Marokkanen een dubbel paspoort mogen hebben, dat dan ook geldt voor alle anderen?
Ik zou ook graag 2 paspoorten hebben, zeker nu de decadentie in Nederland zo sterk accelereert.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Ja eens, beter stemmen buiten het kartel dan niet of blanco stemmen.
Niet of blanco stemmen is precies wat het kartel wil, dan kunnen ze de PVV en FVD eenvoudig blijven uitsluiten. Enige hoop is dat deze twee partijen op enig moment voldoende kritieke massa krijgen en eenvoudigweg niet meer genegeerd kunnen worden.

Ook verheug ik mij er op als er straks veel meer 2e kamerleden voor het FVD rondlopen, intelligente en bekwame personen die alle kartelidioten het vuur na aan de schenen kunnen leggen .

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk van Ines van Bokhoven, sterk geschreven en geen woord “Gelogen”!

Inderdaad… stem ze weg!

John Doe
John Doe
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens Ines , weg met die jaknikkers !

Edward
Edward
2 jaren geleden

Hoop dat ze een onpartijdige rechter voor zich krijgen dan….duimen.
Met liefde hanteer ik de tondeuse op het binnenhof;). Te beginnen met dat kaag mens

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het vaccinatiepaspoort (een verplichting waar het wezenlijk op neer komt ) is iets anders als het gele boekje. Iets wat nogal eens verward wordt.

Wat veel voorstanders vergeten dat hiermee de weg wordt vrijgemaakt dat het overheden vrij staat om hun burgers waar dan ook mee in te spuiten in de toekomst.
Nu is het nog een (half) goedgekeurd vaccin, wat is de volgende stap? Een chip?

O jee ik ben nu een wappie want ik denk aan een chip, dat gaat nooit gebeuren. Nee, vorig zeiden we ook nog dat het vaccinatiepaspoort nooit zou gebeuren en zie waar we nu staan met zijn allen.

Fred
Fred
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed Inez, zo denk ik r ook over. Genoeg heb ik van deze politici die geen enkele belofte zijn nagekomen en steeds weer nieuwe zaken ten nadele van ons verzinnen zonder het ons te vragen.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van Haga had gewoon Bertrand Russel moeten citeren tijdens zijn discussie met Hugo : “I should like to say two things, one intellectual and one moral. The intellectual thing I should want to say is this: When you are studying any matter, or considering any philosophy, ask yourself only what are the facts and what is the truth that the facts bear out. Never let yourself be diverted either by what you wish to believe, or by what you think would have beneficent social effects if it were believed. But look only, and solely, at what are the facts. That is the intellectual thing that I should wish to say. The moral thing I should wish to say…I should say love is wise, hatred is foolish. In this world which is getting more closely and closely interconnected we have to learn to tolerate each other, we have to learn to put up with the fact that some people say things that we don’t like. We can only live together in that way and if we are to live together and not die together we must learn a kind of charity and a kind of tolerance which is absolutely vital to the continuation of human life on this planet.” en daarna had hij af moeten sluiten met de allermooiste uitspraak van Bertrand Russel: “The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.””

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Tja, de meesten zijn na de eerste zin al afgehaakt, vooral als het in het engels gaat. Vermoed dat van Haga dan het verwijt krijgt te elitair te zijn, net als Baudet

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Uw voorliefde voor Bertrand Russell is inmiddels algemeen bekend. Als van Haga een quote had willen aanhalen, dan deze van Louis Dumur: “De politiek is de kunst zich van de mensen te bedienen door hen te doen geloven dat men hen dient.”

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Beter had mevrouw Arib hugo moeten dimmen, wat een ongelooflijk narcistische blaaskaak is dat.
Ik snap eigenlijk ook niet waarom deze vrouw zo geliefd is? ze heeft de schijn van partijdigheid bij tijd en wijle, en dan druk ik me nog netjes uit.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

ja, toen ik dat hoorde, zakte ze bij mij ook onder 0. Mw Arib is dus tamelijk selectief partijdig. Dat is kwalijk. Eigenlijk had de partij van Wilders moeten bijvallen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Wat een vreselijk sujet is die Arib. Tenenkrommend ook wanneer Baudet het woord neemt, hij kan nog geen zin uitspreken of deze omhooggevallen toiletjuffrouw heeft ‘m al weer in de rede gevallen.
Wat mij betreft gaat ze weer terug de wc in met een schoteltje kleingeld voor haar neus.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Vooral pijnlijk om het totale gebrek aan niveau te ervaren bij die De Jonge. Door dit soort idioten worden we bestuurd in Nederland.
Hij was toch aardrijkskundeleraar? Tja, hij denkt nu dat Nederland zijn klasje is. Terwijl we in Nederland heel veel talentvolle, intelligente en bekwame mensen hebben.
Probleem is alleen dat ze de politiek niet ingaan en niet in komen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Intelligente mensen kijken wel uit.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Geliefd bij wie? Bij het kartel waarschijnlijk?
Zou zij ook 2 paspoorten hebben? Kunnen we haar wellicht nog terugsturen ))

Ton
Ton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

De veraling met deepL
zou twee dingen willen zeggen, een intellectuele en een morele. Het intellectuele dat ik zou willen zeggen is het volgende: Wanneer u een zaak bestudeert of een filosofie overweegt, vraag u dan alleen af wat de feiten zijn en wat de waarheid is die door de feiten wordt bevestigd. Laat u nooit afleiden door wat u wenst te geloven, of door wat u denkt dat gunstige sociale gevolgen zou hebben als het werd geloofd. Maar kijk alleen, en uitsluitend, naar wat de feiten zijn. Dat is het intellectuele dat ik zou willen zeggen. Het morele dat ik zou willen zeggen… Ik zou zeggen liefde is wijs, haat is dwaas. In deze wereld, die steeds nauwer met elkaar verbonden raakt, moeten we leren elkaar te tolereren, we moeten leren ermee om te gaan dat sommige mensen dingen zeggen die ons niet bevallen. We kunnen alleen op die manier samenleven en als we samen willen leven en niet samen willen sterven, moeten we een soort naastenliefde en een soort verdraagzaamheid leren die absoluut van vitaal belang is voor het voortbestaan van het menselijk leven op deze planeet.” en daarna had hij af moeten sluiten met de allermooiste uitspraak van Bertrand Russel: “Het probleem met de wereld is dat de domme zelfverzekerd is en de intelligente vol twijfel.”

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ton

Aansluitend op het citaat:
“Het is altijd zo geweest, en ik denk dat het altijd zo zal zijn dat er meer domme en ongeschoolde mensen in de wereld zullen zijn dan slimme en goed opgeleide mensen, ook al zijn slimheid en opleiding niet rechtstreeks van elkaar afhankelijk. Ik ken veel goed opgeleide dwazen.”
Jan Werich, acteur, schrijver.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sterk stuk. Er zitten nu alleen maar partijvertegenwoordigers. Naast dat boek Staatinrichting kan ook het boek Staatsrecht op de brandstapel. Rutte heeft veel ongeschreven regels o.b.v. gentlemen’s agreements uit de vorige eeuw bij het grof vuil gezet. Zo had Martin Bosma bijvoorbeeld gewoon Kamervoorzitter dienen te worden, als lid van de op 1 na grootste partij. Nu levert een partij deze voorzitter, een partij die niet eens wordt uitgenodigd voor een tv debat, want te klein. Onbestaanbaar. Stem Rutte weg !

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je straks een App krijgt om te moeten bewijzen dat je gevaccineerd bent wat doen ze dan met mensen zoals ik die geen smartphone hebben? Mijn moeder heeft er trouwens ook geen een en een vriend van mij ook niet. Ik laat me trouwens sowieso niet vaccineren omdat ik via mijn grote netwerk in de wetenschappelijke wereld teveel negatieve verhalen hoor over de vaccins die je niet in de media leest.
Nou ja als iedereen zonder smartphone een papieren bewijs krijgt kopieer ik er gewoon eentje van iemand zonder smartphone die wel gevaccineerd is. Ik heb vroeger voor mijn motorreizen door Rusland, Azië en Afrika heel vaak documenten vervalst en dat werkte altijd perfect.

trackback

[…] Ines van Bokhoven Ines van Bokhoven Waarom hebben wij nog zoiets als een volksvertegenwoordiging? Die vraag stel ik […]

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stem ze weg, want ze luisteren niet!

Vermoedelijk om de illusie in stand te houden dat alles wat ons wordt opgelegd, is wat we zelf hebben gekozen en dus zelf willen.

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal eens met het artikel. Als ik geen christen was had FVD mijn stem.
Nu wordt het SGP. Ipv CU. Met bloedend hart. Ben lid van CU.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“The noes have it”

De volgende situatie in de 2e kamer (dat is trouwens al een tijdje aan de gang):

±10 % van de leden van de 2e Kamer, de ± 16 fractievoorzitters stemmen in de tweede kamer. Voor en namens hun “achterban”.

Deze “achterban, ± 90% van de door “ons” gekozen en betaalde leden zit thuis duimpjes te draaien omdat ze zichzelf “buitenspel” hebben gezet door met de spoedwet in te (laten) stemmen door de net genoemde 10%.
De tweede kamer heeft trouwens recent een favoriete muzieklijst gepubliceerd van de leden die voor het grootste deel dus thuis “zonder last” zitten te luisteren.

Als voorbeeld een best belangrijke recente stemming, namelijk een motie van wantrouwen.
12 leden stemmen ‘Voor”, 4 leden stemmen “Tegen”
Dan zou je denken dat de motie is aangenomen, toch?

“The noes have it” zoals ze zo mooi zeggen in het Lagerhuis.
De motie is verworpen.

Democratie in Nederland 2021 !

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/131035-niet-stemmen-en-blanco-stemmen.html

Verschil tussen blanco en niet stemmen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U blijft het proberen? Waarom?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik geef officiële info door omdat vele reacties deze tegenspreken. U moet vooral doen wat u zelf wilt. Dat doe ik ook.

Leo
Leo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In een land met 17 miljoen meningen zullen we het nooit eens worden. En in dat land is het Kamerlidmaatschap al jaren een verdienmodel voor nietsnutten. Je likt je in bij een partij of je begint er zelf eentje, ala lieden als Henk Krol, Thierry Baudet of Van Haga (ja!) en freewheeld lekker mee, zo af en toe een schop uitdelen, maar er vooral voor zorgen dat je salarais plus emolumenten maandelijks binnenkomen van het Ministerie van Financien. Daarnaast heb je als lid van een monddood parlement uiteraard volop gelegenheid bijbaantjes te nemen, waarvan je bij voorkeur de betalingen niet opgeeft. Hoe denk je eigenlijk dat een voormalige ‘parlementarier’ als Hans Wiegel rijk is geworden? Van zijn Kamerlidmaatscha? Laat me niet lachen.
Zo is dat inmiddels met veel leden van met name de VVD en het CDA. Bekijk eens het stembiljet voor de komende verkiezingen. Daarvan ga je toch over je nek. Opvallend trouens: kon Hugo de Jonge niet vinden…
Het is juist vanwege het ontbreken van een hoge kiesdrempel uitgesloten dat we ooit een volksvertegenwoordiging krijgen, maar meer een verzameling zzp-ers die de hand ophouden bij ons, belastingbetalers en voor de rest scheit aan ons hebben.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wegstemmen is een goed idee. Maar voor het eerst ben ik niet zeker of ik wel ga stemmen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Niet stemmen is niet klagen straks.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Stemmen is ook niet klagen. Ze zitten er immers dankzij jezelf.

En dan kan je zeggen: ‘Maar degenen waar ik op gestemd heb, hebben niks te zeggen’. Hoe is dat dan uiteindelijk zoveel anders dan niet stemmen? Of telt een stem alleen als je je zin krijgt? Is gaan stemmen niet min of meer het accepteren van het systeem en dat de uiteindelijke uitkomst niet perse naar je eigen wens hoeft te zijn?

En maakt het echt uit of je stemt of niet? In theorie leven we in een democratie, in de praktijk is het een oligarchie, al decennia. Het systeem is kapot.

Wat een praktisch alternatief dan is? Tja… daarop zal ik je een antwoord schuldig moeten blijven.

Maar ‘niet stemmen = niet klagen’ is een beetje kort door de bocht.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ronald
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

In mijn omgeving wordt geklaagd over de kinderen die thuis moeten blijven wonen omdat ze geen huurhuis krijgen wegens voorrang voor bepaalde groepen mensen. Over van het gas af moeten, over de eu, over het kabinet, over van alles. Heb je niet gestemd, dan zwijg je en stemt toe met alles wat over je wordt beslist. Stem je op partijen die dit beslissen, dan ben je het ermee eens dus dan moet je ook niet klagen. Stem je tegen die partijen, dan heb je in elk geval iets – hoe minimaal en zinloos wellicht – gedaan. De essentie ook van dit artikel volgens mij.
Zie ook de groen-links stemmende nimby’s op IJburg, klagen over iets wat er gebeurt waar je zelf hebt voorgestemd. Zal wel heel slecht van mij zijn, maar ik vind het net goed.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Het duiveltje kwam bij mij ook even langs en net als u vind het net goed.
Hopelijk worden ze wakker en komen uit hun groene bubbel.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Je doet nogal een aanname dat partijen doen wat ze beloven. Er zijn altijd kwesties die niet op programma’s staan, plus er worden altijd consessies gedaan bij de formatie. Dat is al een van de problemen van het ‘niet klagen’ argument. Het probleem van het ‘niet stemmen’ argument is dat het je dwingt te stemmen als enige optie. Dat geeft een dilemma als je bezwaar hebt tegen het systeem… Je wilt niet stemmen omdat je overtuigd bent dat je stem niet telt en het systeem corrupt is, dus moet je stemmen in de hoop dat te veranderen, wat niet kan doordat je stem niet telt en het systeem corrupt is. Maar door dan toch te stemmen hou je het wel in stand. Tja…

Ik zit me te bedenken waar ter wereld stemmen het systeem op de schop heeft gegooid, maar ik kan me alleen maar revoluties en oorlogen bedenken…

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Ik kijk ook maar deels naar de partijprogramma’s. Ik kijk vooral hoe bepaalde partijen hebben gestemd. En dat wijkt inderdaad achteraf nogal af van wat er in de programma’s stond. Het spreekwoord ‘veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven’ is vermoedelijk door de politiek geinspireerd. Net als ‘geen woorden maar daden’.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Of luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Eigenlijk zijn de enige ECHTE problemen die we tegenwoordig hebben, een direct gevolg van een falende, corrupte en tirannieke overheid.
Daarmee is onze overheid ons voornaamste probleem geworden.

Nanda
Nanda
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Wel stemmen en de stemmen laten tellen door een Dominion stemcomputer is met open ogen in de val lopen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Nanda
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nanda

Heb ook mijn twijfels over hoe eerlijk de verkiezingen zullen gaan, zeker over het briefstemmen en het tellen van de stemmen. Maar om de handdoek dan maar gelijk in de ring te gooien….

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Maar blanco stemmen is juist wel klagen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Maar een klacht waarmee niets wordt gedaan. Terwijl een proteststem misschien wel enig effect heeft, zeker als dat er veel zijn en de ontvanger dus een groter mandaat en een grotere vinger in de pap krijgt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Met de stem op PVV e.d. beschouwen andere partijen als een weggegooide stem. In mijn ogen heeft het weigeren van dit soort verkiezingen een grotere impact. Met mijn stem alleen red ik het ook niet maar de grote kudde blindelings volgen, dat heb ik al eens meegemaakt in mijn vorige vaderland. Wat hier gebeurd doet mij bijna volledig aan denken. Wel paradoxaal, eerst verplicht moeten stemmen op een partij en nu vrije verkiezingen weigeren. Maar het effect lijkt helaas steeds meer op elkaar.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

U schrijft wat de regerende partijen ons willen doen geloven. Het is beter blanco stemmen dan helemaal niet stemmen. Dan mag je klagen en jezelf prijzen dat je geen onderdeel van het doorzichtige vieze spelletje bent.

115
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x