De avondklokrellen zijn niet uit de lucht komen vallen

Angstzaaiende premier in ijskoud politiek systeem

De avondklokrellen zijn niet uit de lucht komen vallen, wat de media en de over ons gestelden ook mogen beweren. De oorzaken zitten veel dieper: een ijskoud politiek systeem dat vooral om zich zelf geeft en incapabele politici die wegduiken voor hun verantwoordelijkheid voor ons welzijn. En bovenal: een egocentrische, angstzaaiende premier. Ines van Bokhoven legt de schijnvertoning bloot.

Een van mijn lievelingsboeken, een werk van Toon Kortooms, begint met een geweldige passage. Een man, De Lange genaamd, komt elke dag op zijn kantoor – hij is directeur van een turfstrooiselfabriek in de Peel. En elke dag doet hij hetzelfde: hij haalt een sleuteltje tevoorschijn, steekt het in een laatje van zijn bureau, trekt het open, kijkt er aandachtig in en sluit het laatje dan weer af. Zijn personeel vraagt zich al jaren af wat er in dat laatje zit, als zich op een dag de gouden kans voordoet: De Lange vergeet het laatje op slot te doen. Men aarzelt geen moment, stormt op het laatje af zodra hij weg is, en trekt het open. En wat zit er in?

Een briefje.

Een simpel briefje, met een punaise vastgeprikt op de bodem van de lade, waarop geschreven staat: ‘Mijn kinderen eten turf’ – een eenvoudige zin, die tevens de titel van het boek is. Vader De Lange heeft een kroost van zestien kinderen, en het papiertje dient als dagelijkse motivatie voor een man die heel wat monden te voeden heeft. Hij herinnert zichzelf, voordat hij aan de slag gaat, aan waar het ook alweer om draaide allemaal: zijn gezin. Het boek is semi-autobiografisch, en ik vermoed dat Kortooms vader dit werkelijk elke dag deed.

Carrierezucht

Wij mochten wensen dat onze politici, en zeker onze premier, een soortgelijk ritueel zouden hebben. Dat ze zich op de een of andere manier elke dag weer herinneren aan om wie het ook alweer draaide, dat spel dat ze aan het spelen zijn. Dat het dus niet gaat om hun carrières, niet om hun partijen, en zelfs niet om het systeem: het draait allemaal om het welzijn van het volk dat ze zo gek hebben gekregen hen in die posities te verkiezen.

Want de zorg voor ons, het volk, is tot een absoluut beroerd punt gedaald. En dat is niet iets van nu, dat strekt verder terug en gaat veel dieper. De coronacrisis en de toeslagenaffaire brengen alleen maar de drek van alles naar boven; het toont ons hoe slecht het systeem is, hoe incapabel onze politici zijn, hoe snel een volk verdeeld kan raken en hoe egocentrisch onze premier is. Wie nu nog niet doorheeft dat zowel de ellende van de corona-pandemie als het drama van de toeslagen in eerste plaats moeten dienen om Ruttes carrière te bevorderen, die kijkt echt niet goed uit z’n ogen.

 

Van de pot gerukt

Ik kan hier een litanie gaan houden over het idioot trage vaccineren, waarvoor men maanden de tijd had het te plannen, en over het feit dat men nu pas met die planning lijkt te beginnen. Ik kan boos worden om het gelazer met de toeslagenaffaire, die door een handige premier (alweer) is gebruikt om er zelf beter van te worden. Ik kan hele columns volschrijven over hoe kapot ik me erger aan een premier die tijdens een van de meest emotionele betogen die ik ooit heb gehoord in de Tweede Kamer, die van Pieter Omtzigt bij het recente Kamerdebat over de kindertoeslagaffaire, met z’n telefoon zat te spelen, een gezicht trekkend alsof hij moest kiezen tussen pruilen en in de lach schieten.

Terwijl Omtzigt bevlogen doorging en uiteindelijk uitkwam op het hete hangijzer, ons verrotte politieke systeem, wisten we in elk geval alvast dat onze premier er niet naar luisterde. Dat het hem absoluut niet interesseerde. Ik kon het niet helpen, maar mijn bloed kookte toen ik dat shot van Rutte zag. Iedereen zou daar woedend om moeten worden. Niet alleen vanwege het onderwerp dat besproken werd, waar Rutte een zware verantwoordelijkheid in draagt, maar sowieso: het is van de pot gerukt onbeschoft gedrag. Arrogant en elitair.

 

Wegkijkende overheid

En dit is de respons die we eigenlijk over de hele linie van onze politici aantreffen, vandaag en gisteren: het schuld uitdelen aan de relschoppers is makkelijk zat, maar het beseffen dat diezelfde overheid hier een behoorlijke verantwoordelijkheid in draagt, dringt weer eens niet door. Dat er weggekeken is bij alle polarisatie van de afgelopen jaren, dat groepen in de kou gezet zijn, bewust niet aan het woord gelaten, dat ziet men weer eens niet.

Dat groepen worden voorgetrokken op anderen is ook zoiets dat men weigert onder ogen te komen: bedreig je Sylvana Simons, dan krijg je geheid (en terecht) straf; dreig je met geweld richting blanken, dan word je vrijgesproken onder voorwaarden en overschrijd je die dan ook, worden er nog steeds onverschillige schouders opgehaald. En dat enkel en alleen gebaseerd op huidskleur en politieke voorkeuren.

 

Rechts krijgt de schuld

En nu loopt Twitter over van Tweede Kamerleden die boos zijn over het geweld van de afgelopen dagen. Gisteren kon men, vooral op links, nog genoeglijk grafdansen over het feit dat men nu weer een wapen had om rechts aan te vallen; nu blijkt dat veel van de jongeren niet rechts, maar allochtoon zijn, komen de smoezen direct weer op de proppen: het ligt dus niet aan hen, maar aan ons en onze samenleving.

En Jesse Klaver, die gisteren nog vol vuur sprak van het ‘PVV-tuig’, dat zou zijn opgejut door Wilders, zwijgt ineens in alle talen. In elk geval wel op het tijdstip van het schrijven van dit stuk. Want uiteraard moet de rechtse, blanke mens weer de schuld krijgen. Hee, da’s een mooie traditie aan het worden, dus waarom zomaar stoppen en eerlijk doen?

 

Rutte’s droom

Ik heb begrepen dat Rutte droomt van een plekje in de geschiedenisboeken. Het is een van de redenen waarom ik uitkwam op Toon Kortooms: een van zijn uitdrukkingen, eentje die hij gebruikt als iemand iets kleins maar indrukwekkends doet, is ‘Nou, dát verdient minstens een regeltje in het geschiedenisboek!’ Ik ben bang dat Rutte meer dan een regeltje zal krijgen.

Ik vrees dat er hele studies gewijd gaan worden aan de Rutte-doctrine, en hoe die onze democratie behoorlijk op het spel heeft gezet. Hoe het ego van een man, die bewust geen sterke mensen om zich heen verzamelde die hem naar de kroon zouden kunnen steken, en die te lui was om in te grijpen toen zijn volk zich steeds sterker verdeelde in groepen die elkaar haatten, het noodlot werd van een heel land.

 

In zichzelf gekeerd

We zien er steeds meer tekens van, op allerlei manieren, van dat noodlot. Het gaat slecht met ons. Er wordt niet goed voor ons gezorgd. Want ik zie de meest onvoorstelbare dingen gebeuren de laatste tijd. En het maakt niet uit hoe hard je je best doet, hoe zorgvuldig je je woorden weegt, hoe respectvol je onze politici benadert: ze verdommen het om te luisteren, ze verdommen het om in gesprek te gaan met het gepeupel.

 

Het systeem is volledig in zichzelf gekeerd, en alle aandacht gaat uit naar eigen loopbaan en de positie van de partij. Wij, het volk, zijn echt weinig meer dan een lastige bijkomstigheid die voor oponthoud zorgt, en men behandelt ons ernaar. Wij dienen te zwijgen en dankbaar te gehoorzamen. En zo niet: we worden voor de meest verschrikkelijke dingen uitgescholden, door nota bene onze politici. Die wij zelf hebben verkozen. Die niets zouden zijn zonder ons, ons geld en onze stem.

 

Geen verantwoordelijkheidsgevoel

Want in geen van die reacties op Twitter of elders is ook maar een greintje verantwoordelijkheidsgevoel te bespeuren. Deze mensen, die zich het liefst met zo’n beetje elk aspect van ons leven en onze maatschappij bemoeien, doen vandaag ineens alsof dit niets met hen te maken heeft en het zomaar uit de lucht komt vallen. Voluit wordt er weer gescholden en beschuldigd, en voluit weet men zichzelf weer uit de vuurzone te houden. Het is om werkelijk kotsmisselijk van te worden.

 

Dit is de oogst van te veel jaren Rutte: een ijskoud politiek systeem dat alleen nog om zichzelf geeft. Dat niets meer hoort of ziet, niet meer begrijpt wat de kerntaak is en dat ons – ik ga het nu eerlijk zeggen – misbruikt voor eigen doeleinden. En wij láten ons misbruiken.

Dictatorialer

En Rutte wordt steeds wreder en dictatorialer in zijn paniek en angst zijn macht te verliezen: het inzetten van Romeo’s tijdens de demonstraties die kritiek hebben op zijn beleid, is een vast onderdeel geworden. En wat een prachtpatroon ontvouwde zich daardoor dit jaar: al die linkse demo’s, tegen racisme en fascisme, die waren zo vreedzaam, daar gebeurde niets, kijk dan toch… en al die demo’s die tegen hém waren, en tegen zijn beleid, zijn stuk voor stuk uitgelopen op gewelddadige drama’s die Ruttes narratief in de media weer versterkten. Want ‘corona-critici en boze mensen zijn gevaarlijke gekken.’

 

Aangestuurd op geweld

Gezien de meldingen die doorlopend worden gemaakt over Romeo’s, ook door mensen die ik persoonlijk ken en beslist vertrouw, is het nu wel duidelijk dat dit geen toevallig patroon is. Er wordt aangestuurd op geweld. Dit is een ouwe truc, die vroeger ook al bij linkse demo’s werd toegepast en die extreemlinkse activisten zelf zijn gaan toepassen.

En in een crisis als deze, waarin bewust wordt aangestuurd op angst, er zelfs mee wordt gemanipuleerd tot en met (zelfs kinderen worden bij voorbaat al voor moordenaar uitgemaakt als ze hun grootouders knuffelen), is het niet raar dat een kruitvat vlot de lucht in kan gaan. Be careful what you wish for. Angst maakt mensen onredelijk, onvoorspelbaar en niet zelden agressief. Het moet voor de Romeo’s een koud kunstje zijn om de meutes kwaad te krijgen. Een kleine noot: mogen die paarden de volgende keer gewoon fijn op stal blijven? Die arme beesten…

 

Angstoffensief

En Rutte? Rutte wil ons vooral zo bang mogelijk houden, terwijl – ik blijf het zeggen – de cijfers dat absoluut niet rechtvaardigen. Bang zijn voor corona?

We hebben meer reden om bang voor onze premier te zijn.

Want Rutte zorgt beslist niet goed voor Nederland. Rutte zorgt vooral goed voor Rutte en gebruikt Nederland daarvoor. En wij betalen er de rekening voor. Het maakt onderhand niet meer uit waar je over een paar weken op gaat stemmen – als het maar niet op de VVD is. We moeten als de sodemieter van Rutte af. De man is zich aan het ontpoppen als een onvervalste onderdrukker met geen greintje empathie of geweten.

En dan nog een kleine noot: welke partij gaat als eerste voorstellen doen voor een wet die zegt dat een premier niet langer dan twee termijnen aan mag blijven?

Ligt een mooi electoraal gat in de markt, volgens mij.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
60 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer heel goed verwoord, Ines. Deze man heeft zich ontpopt als een ijskoude machtswellusteling. Intelligent tot in zijn kleinste egoïstische vezels en retorisch sterk zijn schijnheilige attitude verdedigend met: “Wat bezielt die mensen?”
En dan te bedenken dat ik het 1e termijn op hem heb gestemd.
Ik walg van die man.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Verbaal sterk zijn is nog geen teken van een hoge intelligentie hoor.
Eerder een ernstig geval van Dunning-kruger 😉

Sjeck
Sjeck
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

kijk eens in de spiegel Edward

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sjeck

Sorry , die opmerking snap ik even niet in deze context?
U bedoelt?

Pascal Michel
Pascal Michel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

een redelrechte onemphatische narcist levensgevaarlijk sujet.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

1) De meeste politici zitten alleen in de macht om hun eigen belang te bevorderen, en een beetje voor hun partijtje. De rest van Nederland laat ze koud.
2) Ze hebben alleen belang in internationale kwesties, want die leveren interessante contacten, contracten en commissariaten op. Klimaat, windturbines, posities bij VN en in de EU – dat zijn dingen iets opleveren.
3) Nederlanders zijn alleen goed om de bovenstaande hobbies te betalen. Vandaar dat er een heel mediacircus is opgetuigd rond vluchtelingen (die eigenlijk migranten zijn, want de Syriërs die wij opvangen hadden al asiel in Turkije volgens de conventie van Génève en hun verblijf daar wordt door de EU betaald) en het klimaat om de Nederlander te motiveren mee te spelen.
4) Veel goedgelovige Nederlanders verdiepen zich toch niet in de achtergronden en willen alleen maar een ongestoorde voortgang van het dagelijkse leven. Deze mensen zijn medeplichtig aan dit systeem van uitbuiting.
Kanttekening: deze Rutte-doctrine is al in de tijd van Wim Kok ontwikkeld, maar door Rutte wel geperfectioneerd.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In de NRC van vandaag TWEE artikelen (waaronder van linkse socioloog Leo Lucassen) waarin extreem-rechts (PVV en Forum bij naam genoemd) steeds weer de schuld krijgt van de rellen.
Argument loopt als volgt: PVV fractie van Urk en Forum hadden gezegd zich te zullen verzetten tegen de avondklok.
Lucassen noemt dit expliciet ‘ophitsen’.
Zo denkt een narcist: alles wat niet goed uitkomt is de schuld van de tegenpartij, dwz. extreem-rechts. Lucassen laat weg dat er zoiets bestaat als antifa en black block, die nooit te beroerd zijn om een rel te benutten voor plunderingen.
Lucassen beschuldigt PVV en Forum van complottheorieën, over corona en de eenzijdigheid van de NOS, zonder in te gaan op de argumenten. Linkse mensen hebben nu eenmaal nooit argumenten nodig, ze hebben gewoon gelijk. Dat hebben narcisten namelijk altijd.
Bron: “PVV en FVD hitsen relschoppers op” (NRC)

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Niets nieuws onder de zon helaas, maar waarom komen ze er altijd mee weg??
Walgelijke kranten met dito “journalisten”
Geen hoor en wederhoor, maar hoor en verder niet luisteren.
Ik wordt misselijk van zulke mensen.
Net als die types van dit is het nieuws die altijd neeschuddend achter gasten in talkshows zitten met zo’n verwaande narcistische kop van alleen ik heb het gelijk.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Tja, Leo Lucassen. Laten we over die man geen woorden vuilmaken. De weg met ons maatschappij zoals prof, Smalhout het eens verwoordde.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De bottom line is dat we dus in geen enkel opzicht afwijken van een zuid-amerikaanse bananenrepubliek. Met als extra ingredient een grote groep allochtonen die de macht in de straat wil bevestigen. Want dat is waar deze rellen werkelijk om gaan.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Kijk eens naar het filmpje over de voetbalsupporters in diverse steden, die in grote aantallen de binnensteden van hun woonplaats beschermen, het filmpje toont aan dat van 1,5 meter geen sprake is, zij roepen luide kreten, is hier ook een vergunning voor aangevraagd en verstrekt, of meet men gewoon met twee maten.?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Kijk de schade gaat worden verhaalt, op de raddraaiers/slopers/dieven.
Wordt dat de nieuwe trant in de rechtspraak, ook bv bij ramkraken en het opblazen van pinautomaten.?

Henri G.
Henri G.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

HJ.: had Halsema dat dan aangevraagd voor haar BLM-demo op de Dam in juni vorig jaar? Die had LAK aan alles. Even later Grapperhaus, hetzelfde laken een pak. Toen kwam Willem-Alexander met een forse duit in hetzelfde zakje.

Ga je nu ook al die relschoppers verwijten dat ze de regeltjes niet volgden? Of vind je dat normaal?

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Behoorlijk goed artikel!

Er is de laatste decennia zoveel mismanagement in dit land dat ik me af en toe afvraag of Nederland nog wel te redden is. Of er nog wel een weg terug is vanaf de afgrond waar we op afkoersen? En of het huidige politieke bestel, de rechtsstaat en de grondwet de juiste systemen zijn om die redding te kunnen bewerkstelligen? Is het Nederland van nu het nog wel waard om voor te vechten? Noem me maar een pessimist maar ik zie het af en toe duister in met de toekomst van ons landje.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

U verwoordt zoals ik er ook over denk.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

“Of er nog wel een weg terug is vanaf de afgrond waar we op afkoersen? ”
Die is er uiteraard, maar het probleem is niet het probleem, maar de perceptie van het probleem.
Media en politiek doen alsof de afgrond de oplossing is en niet het probleem. De meeste mensen willen dit graag geloven uit gemakzucht.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik ben blij dat u positief gestemd bent. Kunt u aangeven hoe deze weg terug er uit kan zien en hoe u denkt dat die geïnitieerd gaat worden. Ik zie het namelijk niet. Zeker niet gezien de huidige staat van onze democratie.

Een breed gedragen volksbeweging zie ik niet ontstaan. Ontevreden burgers met een ongewenste mening worden gecanceld. Geen podium dus geen volksbeweging.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Klopt. Maar er kan gestemd worden op PVV en Forum. In veel landen bestaat die luxe niet eens.
Het ligt toch echt aan de mensen zelf als ze niet gebruik maken van die mogelijkheid en blijven stemmen op partijen door wie ze financieel en moreel misbruikt worden.
Zeker als je bedenkt dat deze groep overwegend hoog opgeleid is, moet je de conclusie trekken dat hoog opgeleid in West-Europa betekent ‘in hoge mate gehersenspoeld door linkse ideologie’.
Neemt niet weg dat (nog) steeds de mogelijkheid bestaat om zelf na te denken en een andere keuze te maken.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spot on Ines. Je woede en frustratie spatten van het artikel af en ik begrijp het maar al te goed, ik voel het net zo sterk.
Rutte is een crimineel en een landverrader en dit zal uiteindelijk zelfs tot de grootste slaapkop doordringen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad een vrouw met een mening en een heldere kijk op de zaak, een dame.

Mijn stelling is al jaren, Rutte is de slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.

Rutte praat niet MET ons, maar Rutte praat OVER ons.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Avond klok rellen noemen we zo, maar feitelijk benoemt het het niet luisteren naar mensen. Het is genoeg, de maatregelen leiden tot meer maatregelen en er is vooral een gemis aan perspectief.
Ik vind het ook merkwaardig dat de belasting op de IC en verpleging als aanzet dient om de excessieve maatregelen te rechtvaardigen. Daar is herhaaldelijk voor gewaarschuwd. Feit is dat de afgelopen 10 jaar juist op die plaatsen de duimschroef is aangedraaid. Waar de stijging in de kosten voor de zorg dan wel naar toe gingen is een ander verhaal.

De uitvinder van die vermaledijde PCR test is helaas overleden. Een bio chemicus met enorme faam. De man heeft voor zijn werk zelfs een Nobel prijs mogen ontvangen. Deze man stelde vast dat zijn test niet geschikt was en dus is voor het uitvoeren van het doel waar deze nu voor wordt gebruikt. Slechts een medicus kan vaststellen of er sprake is van een besmetting met deugdelijke middelen.

We zijn nu ongeveer een jaar verder. Het gezag heeft bepaald dat we onszelf dienen bloot te stellen aan een twijfelachtig experiment met een vaccin waarvan vooral vast staat dat de producent er op vertrouwd.
https://www.youtube.com/watch?v=Op6zn28iMyA

Ik spreek dagelijks ondernemers die hun werk naar de filistijnen zien gaan omdat ze verplicht worden geen zaken te doen. Als compensatie ontvangt men een aalmoes die op geen enkele manier recht doet aan de gedwongen sluiting. De rellen stellen voor zover niets voor. Een groeiende groep heeft niets te verliezen en zal zich aansluiten bij de relschoppers. En dat is misschien niet zo netjes. Maar wat de politiek op dit moment vooral vergeet is de menselijke maat.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Islam landen – Marokko e.d. – worden jongens al zeer jeugdig aan de straat toevertrouwd. Moskee, Imam, ‘street-alligators’ moeten ze opvangen. Zo worden Jihadstrijders gekweekt, vandaag, horribile scriptu door ons betaald en getrained. De meisjes blijven thuis.

Hun ouders daarop aanspreken is nutteloos’. Je moet bij hun oom zijn. De pedagogische betekenis van Islam-ouders t.a.v. hun kinderen is beperkt.
Wat we hier ‘verwaarloosde jeugd’ (plachten te) noemen, is onderdeel van de sociale structuur van Marokkaanse landen. Cultuur dus.

Niets aan te doen. Onze antropologen en sociologen hebben ons niet gewaarschuwd. We hebben ze binnen gehaald en gaan daar mee door.

Tot ziens op de barricaden.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

Ik merk op dat uw waarneming niet opgemerkt wordt door de mainstream media.
Zeker weten dat de politie weet wie ze hebben opgepakt en dat lees je dus nergens terug. Als het inderdaad zo is dan zien we een vals toneel stukje van een Marokkaanse burgemeester die Marokkaanse Rif apen hier tot de orde roept. Terwijl hij weet dat het zinloos is
Wordt het geen tijd die geïmporteerde ellende eens te namen en framen?
Want ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat juist met deze wetenschap niets gedaan wordt. Bang om voor racist uitgemaakt te worden kijkt de goe gemeente dan maar weg?
Wilders wordt tot de orde geroepen omdat er voorgedrukte aanklachten als broodjes over de toonbank gaan. Politie doe eens communiceren welke aanhoudingen er zijn verricht en waar de meerderheid toe behoord?

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

mainstrem media = spreekbuis van de regering.
Wiens brood men eet…

Constance
Constance
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom een lezenswaardige column van Ines. De laatste alinea toont eigenlijk ook al aan; we zijn als een bananenrepubliek met een alleenheerser die steeds dictatorialer is verworden.

Anita
Anita
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Avondklok, De maatregelen, De reacties op alles wat gaan de is: Niets is toeval is mijn mening. Als je goed kijkt naar wat er gaande is in Nederland/Europa/De Wereld dan zijn de jongeren die zich nu compleet laten gaan koren op de molen van onze regering en hun beleid. Niemand gaat mij vertellen dat men niet had kunnen weten dat dit zou gaan gebeuren en niemand kan mij vertellen dat dit een onderdeel is van “Built Back Better” tenslotte moeten zaken slecht gaan wil je het beter krijgen, er komt dus vat een nieuwe wet. de belasting affaire kunnen we ook scharen onder de noemer “Niets is Toeval” Waarom pas nu een kabinet laten vallen, waarom juist nu? Wie er nu nog niet van op de hoogte is dat we in een transitie zitten moet zich maar eens snel gaan verdiepen in de materie. Een transitie die ervoor zorgt dat een ieder overal op de wereld moet gaan wennen aan een nieuw leven waar het echte woord democratie meer een woord is dan een daadwerkelijke manier van leven. Ik keur geweld en vernieling absoluut niet goed maar gegeven de omstandigheden, een leven vol van desinformatie van onze overheid en vooral Media, een leven van onzekerheid en niet weten wat er gaat gebeuren zorgt ervoor dat mensen in wanhoop raken. Een ieder reageert op zijn/haar manier. Je krijgt dus wanorde vanuit wanhoop !! Deze wanhoop is terecht, steeds meer van onze vrijheid wordt afgenomen aangezien men een ander beeld voor ogen heeft voor de Wereld (misschien is dit nodig) en niemand weet waarom en is bang voor een virus. Een virus dat in stand gehouden wordt door een regering, media, WHO,WEF,VN en andere grote organisaties.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte krijgr les van Merkel hoe hij alles moet en kan sturen,alles is besproken van Coronamaatregelen tot het behouden van de macht,met ondersteuning van Miljardairs en het grootkapitaal,dat daarbij het MKB omvalt ,woningen onbetaalbaar worden,doordat asielzoekers in de goedkopere woningen worden geplaatst,en de beter schaars zijn omdat er niks wordt bijgebouwd,en Rutte de vele miljarden liever doorschuift naar de zuidelijke landen ,en niet in werkgelegenheid steekt zoals opleidingen voor verplegend personeel met uitzicht op een goed betaalde baan ,je kan de helft van Nederland toch niet levenslang vakken laten vullen. In Den Haag weten ze precies uit elke doelgroep de relschoppers vandaan komen, en half Nederland gelooft plots de NPO weer ,die beelden van slopen laten zien,maar onduidelijk zijn in het filmen van de daders,maar ze weten precies dat Nederlanders furieus reageren en niet verder kijken dan hun neus lang is ,en we nog jaren zitten opgescheept met VVD,CDA,CU,D66,en de rest van de grote eenheidsworst .
Verkiezingen,ik ga stemmen ,maar het maakt geen moer uit ,iedereen blijft zitten,
Dat is pas Verschrikkelijk .

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Geheel met u eens. Vooral ook het stukje over het stemmen op 17 maart. Er verandert niets.

Erik
Erik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens slaat de auteur de spijker op zijn kop

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

grotendeels eens, ik vraag me wel af of die relschoppers na lang wikken en wegen over de door auteur genoemde maatschappelijke misstanden hebben besloten in actie te komen, of dat het voor een groot deel gewoon tuig van de richel is dat de wereld wil zien branden? Vergeet niet dat ook in andere landen vergelijkbare rellen hebben gespeeld, de media wisten toen al snel dat het hierbij ging om kansarme groepen die door de rest van de samenleving heel gemeen werden behandeld. Ook Nederland is het wachten op ‘deskundigen’ die via de media vol op het orgel gaan over ‘zwakke groepen, discriminatie, racisme’ enz enz., de bekende knuffelgroepen van links,. De strijd van de gewone burger tegen een overmachtige overheid is voor is voor de media niet interessant, zoals bleek uit de toeslagenaffaire, dit in tegenstelling tot bijv. het ondragelijk lijden van een transgender die bij het betreden van een openbaar toilet moet kiezen tussen heren/dames. Beangstigend om te weten dat Rutte het in de peilingen prima blijft doen, kennelijk is Omtzigt een roepende in de woestijn. De vervelende waarheid is dat het merendeel van de overige partijen net zo erg. is, wat dat betreft sloeg Baudet met z’n ‘kartelpartijen’ de spijker op de kop.

edward
edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Zo is het maar net inderdaad.
Hoop dat het stemvee door de rare strapatsen van Baudet heen kan kijken en hem nog een kans gunt.
Hij is een waar politicus net als Omtzigt(maar die zit echt bij de verkeerde partij)

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

Omtzigt is waardevoller bij de CDA dan bij een partij die bij voorbaat afgewezen wordt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Zouden onze “deskundigen” ook gesubsidieerd zijn?

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een emotioneel betoog waarin ik tijdens het lezen vooral steeds kwader werd op die snotneus. …Bang zijn voor corona? We hebben meer reden om bang te zijn voor onze premier…. Treffend verwoord. Dat met de telefoontjes spelen irriteert me al zolang ze in gebruik zijn.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerlijk gezegd komen die straatrellen voor mij totaal niet als een verrassing.

Zonder deze rellen ook maar een moment goed te willen keuren is het wel een feit dat er de afgelopen jaren bij de zwijgende massa in ons land veel boosheid is gerezen over de wijze waarop zij door de overheid zijn misbruikt. Dat die boosheid nu gekaapt wordt door de beroepsvandalen verandert niets aan die terechte boosheid van de burgers. Nee zelfs het falen van de overheid tegen terreur en vandalisme de benodigde middelen in te zetten is een deel van die boosheid waar de effecten van het uitkleden van belangrijke organen als politie en de zorg in deze chaos nu zo duidelijk zichtbaar worden.

Minderheden worden echter wel gepamperd of als genoegdoening voor hun onvrede in het torentje uitgenodigd. Een klap in het gezicht van de vredelievende burgers die het zat worden en bijna gedwongen worden het heft in eigen handen te gaan nemen.

En dan die media, na de eerste rellen waren er weer de bekende linkse prietpraat programma’s waar men niet wilde luisteren en begrijpen en het toppunt men de mogelijkheid van schuld bij politie wilde aankaarten. Had de politie de rellen niet uitgelokt was de vraag. Hoe links onnozel en ziek kan je zijn.

En de politie kan nauwelijks ingrijpen. Mankracht en mandaat ontbreken en bij elke slag moet er bijna een verslag worden geschreven. De politieke lafheid in dit land, een van die punten van boosheid, kent geen grenzen.

En zoals altijd zijn de politici verbijsterd en zijn de uitwassen onacceptabel maar dat horen we telkens weer. Er wordt niets maar dan ook niets uit geleerd.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De laatste politieke affaire heeft aangetoond en dat het systeem niet deugd. Met een leider die langer dan twee termijnen in het zadel zit krijg je dit automatisch mee.
Het systeem afvallen zoals Omtzigt deed telt voor de machthebbers als doodzonde. De politiek valt hier niet mee om maar eerder Omtzigt die als lastig voor iedereen wordt ervaren. Want wie je mond voedt die val je niet af. Net als bij de maffia. En de politiek dient zichzelf met een paar snikkers voor de kiezers. De politiek doet wat zij wil. Roepen de burgers om migranten? Roepen de burgers om windmolens? Willen de burgers van het gas af? Dat doet de politiek en zelfs uit het naam van de burgers. Die blijven slikken terwijl hun leven steeds meer achteruit gaat. Want de kosten voor de genoemde dingen moeten zij afdragen en zelf hun cultuur prijs geven omdat de handlangers van de actiegroepen in de politiek dat bepalen. Dat roept om meer sociaal gezicht maar dat doen de actievoerders ook. En dan wordt het woord sociaal makkelijk vervangen door socialistisch. De droom van de linkse partijen die veel beloofd maar die snel in een nachtmerrie om zal slaan. Gebaseerd op niet uitvoerbare wensen die de vrijheid van de mens zwaarder raken dan welke virus dan ook. De politiek heeft ons in de laatste decennia banger gemaakt dan alle ontspoorde sektes in hun geschiedenis bij elkaar. Het einde van de wereld is nabij tenzij het volk zich bij de wensen van de machthebbers neerleggen. Dat deden de antieke priesters ook al. Niet nieuws onder de zon. Laten we de natuur niet trachten te veranderen maar ons aanpassen. Veel goedkoper en effectiever. En laten we onze populatie verkleinen dan zal er vanzelf minder ellende op de wereld zijn. Om dat te bereiken moeten wij bij de Verenigde Naties beginnen. En Rutte, natuurlijk.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad de populatie verkleinen, stop met Schengen, stop met die gratis veerboten op de Middellandse zee.
Stuur al die gelukszoekers terug, die onrechtmatig in Nederland aanwezig zijn.
Kinderbijslag voor 2 kinderen de rest voor eigen rekening.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Massale verhuizingen naar Europa zal deze werelddeel kapot maken met zijn hele beschaving. Het is onbetaalbaar om mensen hier naar toe te halen die als onproductieve ballast ons maatschappelijk systeem vernielen. Daarnaast de viruscrisis die de economie sloopt en de groene waanideeën die men zichzelf op de hoofd haalt, het ophitsen van racisme door activistische groeperingen, dat alles moet eens uitbarsten. En het begin is er al al lijkt het alleen om een klein aantal relschoppers. De maatschappelijke onvrede begint onderaan maar woekert verder omhoog. Dan valt de samenleving uit elkaar.

G schippers
G schippers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte, je komt er niet van af

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

100% eens met max 2 termijnen voor een premier, mag ik daarnaast ook nog toevoegen dat de kamerleden naar mijn mening verplicht anoniem en persoonlijk moeten stemmen zodat de fractieleiders niet het keuzemonopolie hebben. Correctie referendum zal er toch wel niet van komen.

Dick
Dick
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mede schuldig zijn de corrupte media ,niet meer objectief .

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Linkse Rutte Kartel heeft niet de intentie, om de Nederlandse bevolking door middel van vaccinatie te beschermen tegen Corona.

Nederland heeft in ruim 3 weken tijd 0,95% van de bevolking gevaccineerd.

Dus nog geen EEN persoon op de HONDERD personen.

Rutte voert wel een SPERTIJD in gelijk de bezetters in de jaren 40-45.
Je mag nog maar één persoon in je EIGEN woning ontvangen, hier moet veel meer achter zitten.

Hoeveel familieleden van de Oranjes zijn al gevaccineerd.?
Ook 1 op de 100.?

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Globalisme en neoliberalisme hand in hand om het democratisch staatsbestel af te breken, want teveel gekoppeld aan de natiestaat die – volgens de elite- de vooruitgang naar supranationale staten in de weg staat. Het is het slim inspelen de onderbuik van links door hen de worst van klimaatdoelen voor te houden in ruil voor een gemeenschappelijk gevecht tegen degenen die hechten aan traditie, eigen identiteit, een eigen natiestaat. Koppel het antiglobalisme, het anti-neoliberalisme gelijk aan racisme, xenofobie, islamofobie, extreemrechts, fascisme, complotdenken, en je hebt meteen de professionele slachtofferdenkers en de gutmensch mee.
De hele Covid-19 hysterie biedt een prachtige ingang om andersdenkenden monddood te maken door demonstraties te verbieden en lukt dat niet, dan heb je nog de verpolitiseerde politietop die hun politietroepen en hun Romeo’s – de nieuwe Gestapo- inzetten om à la Wit-Rusland om protest letterlijk en figuurlijk de kop in te slaan. Want Covid-19 is een prima excuus – ik twijfel niet aan de pandemie van een vervelend en dodelijker virus dan het griepvirus – om een extra boost te geven aan het streven naar een nieuwe wereldorde.

Teunis Frans
Teunis Frans
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle partijen van de coalitie hebben een redelijk partijprogramma maar…..ze hebben allemaal dat ene dingetje wat ons niet zint. En dan denken de meesten onder ons “ach, voor de rest sluit die partij precies aan op mijn belangen”
En zo heeft iedere partij zijn stemmers, maar te samen in een coalitie zijn “die ene puntjes” allemaal verschillend, die ze samen als coalitie implementeren in onze maatschappij. Elkaar de hand boven het hoofd houdend voor stemmend op bepaalde moties, tegen stemmend op andere moties van de oppositie. Het is een samenwerkingsverband waarbij het voor ons per partij niet duidelijk is wat het uiteindelijke doel is. Dat zie je alleen als je afstand neemt en juist die “kleine puntjes” die je niet bevalt van jou partij bij de puntjes die een ander van zijn partij niet bevalt legt. Samen zijn die kleine puntjes de ondergang van ons land.

Els Schwencke
Els Schwencke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom een prima opinie van Ines van Bokhoven!

rich lormans
rich lormans
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

het wordt idd tijd dat deze man die altijd wegkijkt van de burgerij en alle problemen van zich afwuift snelen wel heel heel snel van het toneel verdwijnt. AL 10 jaren lang onder zijn bewind, maar ook al als staatssecretaris in eerdere kabinetten, ie er nu een sleep van problemen met politici / kabinetsleden. Een flink lange waslijst, bv. de uitholling van de zorg het pensioenprobleem vanaf 2007 etc etc . kort om de problemen die er zijn hebben we mede aan zijn beleid en bewind te danken..! Dus stoppen hiermee. het is genoeg geweest.

Pascal Michel
Pascal Michel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

mooi verwoord

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed Inez. Als altijd.

Bob
Bob
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er worden vaak vergelijkingen gemaakt met de jaren dertig in Duitsland om tegenstanders te framen. Maar er is ook nog een andere vergelijking mogelijk. Een vergelijking die overigens met nagenoeg alle totalitaire regimes gemaakt kan worden. Er wordt een collectieve angst gecreëerd en de massa gaat op zoek naar een
vaderfiguur. Iemand die hen troostend op de schouder klopt
, zegt dat alles goed komt als ze doen wat hij zegt en hen aan het handje neemt. Die rol speelt hij heel erg goed. Zijn grote voorbeeld Merkel heeft daarmee natuurlijk ook uitgebreid ervaring opgedaan in DDR-tijden en geleerd wat daar fout ging.

Alex
Alex
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het wordt tijd voor een nieuw bestuurssysteem. Een systeem dat het maximale uit alle mensen haalt op een duurzame manier zodat iedereen er maximaal op vooruit gaat IPV een overheid die een grote groep angstslaven probeert voort te drijven voor de korte termijn winst van de elite. Onrecht heerst omdat wij verdeeld zijn. Ik ben ben benieuwd wie wil bouwen aan een positieve revolutie van vrede, gerechtigheid en veel blijdschap.

PS, mijn excuses aan de redactie dat
ik eerder de spelregels niet heb
gelezen bij een vorige reactie.

Alex
Alex
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wordt het niet tijd voor een fatsoenlijk bestuurssysteem? Nu het kapitalisme door communistische krachten wordt overgenomen? Nu de overheden massaal wereldwijd hun eigen volk misbruiken om hun persoonlijke posities in de elite te verzekeren?

Creativisme=…

– Een minimale overheid
– Een minimaal basisinkomen zonder bureaucratie of controle.
– Iedereen stimuleren het maximale uit zichzelf te halen. Geen werkslaven meer maar uitvinders, entrepreneurs en grote kunstenaars ruimte geven om te floreren
– Zeer grote beloningen voor hen die
onze samenleving verbeteren.
– Stimuleren Spirituele zelfkennis, ontwikkeling van hoogstaande nieuwe technologie zonder alle beperkingen van ons huidig financiële systeem, streven naar vrede en samen een hogere samenleving bouwen die gebaseerd is op een verlangen naar het nu en de toekomst IPV angst.

Wie durft in creativisme te geloven als opvolger voor het huidige bestuurssysteem?

trackback

[…] Ines van Bokhoven Ines van Bokhoven De avondklokrellen zijn niet uit de lucht komen vallen, wat de media en de over […]

GLM Niemans
GLM Niemans
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tjonge wat een bijval voor dit negatieve artikel.

Mijn respect voor Mark Rutte dat hij het zoveel jaar uit heeft kunnen houden.
De gemiddelde “Nederlander” is geen volgzame inwoner meer. We hebben lange tenen gekregen en hebben het alleen nog over onze rechten en onze vrijheid in plaats van onze verantwoordelijkheid en plichten.
Hij heeft fouten gemaakt maar het is “ons”in het algemeen goed gegaan. De toeslagenaffaire heeft hem terecht de nek gekost. Dat was geen goed voorbeeld van liberaal beleid en het is goed dat hij gaat.
Maar ik ga niet huilen met de wolven. Als je Mark Rutte een onderdrukker noemt ,moet je maar eens om je heen kijken Ines. En ik zou zeggen , neem je verantwoordelijkheid , stap in de politiek en doe het maar eens beter!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  GLM Niemans

Mijn respect en condoleantie voor alle mensen die het zoveel jaar uit met Rutte hebben kunnen uithouden.

edward
edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  GLM Niemans

Niet iedereen heeft politieke ambities, maar daarom mag (moet) je als stemgerechtigde nog wel kritisch zijn.
En daar valt bagataliseren van de heer rutte niet echt onder.
Als je daar serieus nog iets positiefs over weet te schrijven heb je echt onder een steen geleefd de afgelopen 8 jaar.
Die man is er duidelijk niet voor diegene die op hem hebben gestemd.
De lijst is namelijk wel iets langer dan alleen de toeslagenaffaire, en dat is een understatement!
Het feit dat het “ons” goed is gegaan komt daar wij in Nederland over het algemeen hard werken, zeker niet door deze schoothond.
Gezien alle duimpjes naar beneden ben ik niet de enige die hier zo over denkt.
Een verrijking kan ik zeggen 🙂

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  GLM Niemans

Toen Rutte in 2010 als NL-Premier aantrad, was het voor het eerst weer sedert 1918 dat een liberaal die rol vervulde. Een historisch interessante omwenteling die ik toen toejuichte. Dat had ik beter niet kunnen doen.

Aan twee in elkaars verlengde liggende hoofdzaken is onder R’s regime niets gedaan: de gruwelijke Nederlandse overbevolking en die transformerende, ongevraagde en ongewenste immigratie. ‘Ze’ komen binnen zonder kloppen (Lakeman) en als we daartegen protesteren, worden wij door onze eigen meesters afgeblaft.

Ook aan noodzakelijke bestuurshervormingen is R. in de verste verte niet toegekomen: gekozen burgemeester, jury-rechtspraak, referenda. En dat voor een Liberaal!

Ongetwijfeld gaat het Nederland economische goed; we eten meer en leven langer. Maar dat blijft niet zo, en geldt verder het Bijbelwoord dat we niet van brood alleen leven.

De boosheid van Bokhoven is gerechtvaardigd.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  GLM Niemans

Ik vraag me af in welke bubbel u zit, gezien uw opmerking dat ‘het ‘ons’ in het algemeen goed is gegaan’. Zonder oogkleppen op en kritisch op de msm kan ik niet anders concluderen dan dat het ‘ons’ onder rutte slecht is vergaan. De lijst van blunders is te lang om hier neer te zetten (geen zin in een appduim) maar bij diverse kritische media terug te vinden. Ik kan niets goeds noemen wat hij zou hebben gepresteerd, afgezien dan van het feit dat hij kan praten als brugman en liegt alsaf het gedrukt staat en daar op een of andere manier, met glimlach en fiets, ongeschonden mee weg weet te komen, dingen die een ander de carriere zou kosten of het gevang op zou leveren. Voorwaar een prestatie! Maar dus niet in postieve zin, tenminste voor de gewone nederlander dan.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Inderdaad Realist1966.

Deze Rutte is de slechtste MP van Nederland, van de tweede wereldoorlog.

RUTTUP.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Sorry, van NA de tweede wereldoorlog.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  GLM Niemans

“Hij heeft fouten gemaakt maar het is “ons” in het algemeen goed gegaan. ”
Dan vraag ik me toch wel af wie u bedoelt met ‘ons”.
Tel alle groepen eens op waarmee het helemaal niet zo goed ging (boeren, winkeliers, mensen in achterstandswijken) en overigen die ontevreden zijn (zij die op PVV en Forum stemmen).
Het kan misschien in het algemeen wel goed gaan met mensen, maar dat is onvoldoende reden om op Rutte te stemmen. Deze man heeft zoveel schade in het algemeen aangericht, die pas over jaren echt voelbaar zal worden.

60
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x