Wat Rutte op 13 oktober eigenlijk had moeten zeggen

De coronamaatregelen die we nodig hebben

Titelfoto: Mark Rutte door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Waarde landgenoten. Sinds februari heerst het coronavirus in ons land. Bij tijd en wijle heb ik u toegesproken. En helaas, de laatste tijd is de frequentie weer omhoog gegaan. Dat is slecht nieuws. Want het aantal positief getesten neemt snel toe. En ook, weliswaar in een veel lager tempo, het aantal ziekenhuisopnamen. Dat is nog slechter nieuws.”

 

“Geen misverstanden. Wij leven vreselijk mee met iedereen die zwaar lijdt onder dit virus. En ook met hun familieleden en vrienden. Zeker als er iemand aan Corona overlijdt.

Maar desondanks gloort er licht aan de horizon. Is er hoop op het controleren van het virus. Is er hoop op minder ernstig zieken en sterfgevallen. En is er hoop op herstel van mens en maatschappij.

Hoe dan?

Sommigen van u vragen om veel strengere maatregelen. Maatregelen die zelfs kunnen leiden tot een totale lockdown. Hoewel goed bedoeld is dat niet de weg die ik voorsta. Een lockdown leidt waarschijnlijk zelfs tot meer sterfgevallen, meer leed, meer economische schade, meer faillissementen en ontslagen en -als overheid zijn wij immers afhankelijk van belastinginkomsten– tot een slechter gevulde schatkist. En dit komt de gezondheidszorg in de toekomst ook niet ten goede. Integendeel.

Anderen vragen juist om meer vrijheden. En sommigen van u ontkennen het bestaan van het virus zelfs. Of vermoeden een complot vanuit een nieuwe wereldorde. Ik help u uit de droom. Dat is twee keer onzin.

Maar de meesten onder u begeven zich tussen deze twee extremen in. En dat geldt ook voor mij. Want ik wil net als u zo veel mogelijk vrijheden, met zo weinig mogelijk sterftes. Dat houdt in: geen lockdown, maar wél het verhogen de ziekenhuiscapaciteit. Geen complotdenken, maar wél het redden van zoveel mogelijk mensenlevens. Geen patriarchale staat. Maar wél een samenleving in vrijheid en met respect voor de medemens. Noem het beschaving. Noem het ethiek. Noem het onafwendbaar.

Groepsimmuniteit is een vies woord geworden. Maar dat is onterecht. Op 16 maart zei ik dat het bereiken van groepsimmuniteit kabinetsbeleid was. Maar onder druk van de publieke opinie hebben wij het beleid gewijzigd. Vanaf dat moment was het indammen van het virus, ook wel containment genoemd, leidend.

Maar mettertijd zijn wij steeds meer tot de conclusie gekomen dat dat beleid niet werkt. Het virus is onder ons. Én het virus heeft zich verspreid over de gehele wereld. Maximaal indammen zou alleen kunnen lukken als Nederland een geïsoleerd eiland zou zijn geweest. Of een totalitaire staat. En dat zijn wij allebei niet. Nederland is een van de drukste landen ter wereld. Er is geen land met zoveel internationale (handels)contacten als wij. Het virus maximaal willen indammen is gewoon niet mogelijk. En is uiteindelijk ook niet wenselijk.

Ik ga proberen u dat helder uit te leggen.

Aan het begin van deze crisis heb ik u verteld dat we met 50% van de informatie 100% van de beslissingen moesten nemen. Dat blijkt niet te kloppen. We hadden slechts 10% kennis. En we hebben dan ook veel dingen fout gedaan. Zo hadden we verpleegtehuizen niet potdicht moeten gooien. Maar veel beter moeten ventileren. En ook medisch personeel had veel beter beschermd moeten worden met bijvoorbeeld medische mondkapjes. Ook hadden we, zeker in ziekenhuizen en verpleegtehuizen, veel meer moeten testen om verspreiding aldaar tegen te gaan.

Ik bied deemoedig mijn excuses hiervoor aan. We hadden dat beter moeten doen.

Inmiddels echter weten we steeds meer over dit virus. Nog steeds geen 100%, maar in ieder geval wél meer dan die 10%. En ook meer dan die 50%. Op basis hiervan kunnen we een veel beter beleid voeren.

Wereldvermaarde epidemiologen van Oxford, Harvard en Stanford (Gupta, Kulldorff en Bhattacharya) denken dat een bepaalde mate van groepsimmuniteit de enige manier is om de pandemie te stoppen. Of in ieder geval voldoende af te remmen. Dat staat in hun Great Barrington Declaration.

Wat zij zeggen komt dicht bij ons oorspronkelijke kabinetsbeleid van afgelopen maart.

Ongeveer de helft van de mensen bezit een zogenaamde kruisimmuniteit. In hun lichaam worden T-cellen geactiveerd die het virus herkennen. Ze zijn in feite al immuun voor dit specifieke coronavirus. Ook Anthony Fauci, de Amerikaanse Jaap van Dissel, is deze opinie inmiddels toegedaan. Opgeteld bij de 50% kruisimmuniteit is 10% tot 20% ‘besmettingen’ al voldoende voor een vorm van groepsimmuniteit. In Zweden, maar ook in Lombardije, New York en Londen, lijkt daar al deels sprake van te zijn. Deze visie wordt inmiddels ook gesteund door representanten van de WHO. En ook door Nederlanders die deze lijn volgen.

Een lockdown is misschien wel het domste wat je kunt doen

Het basisidee is dat je een aantal maanden de ouderen en andere risicogroepen heel goed beschermt. Terwijl het jongere deel van de bevolking ervoor zorgt dat er voldoende groepsimmuniteit komt of endemic equilibrium. Oftewel een reproductiefactor van onder de 1. In een aantal maanden van nu kunnen wij daar al arriveren. Doe je dat niet, dan kom je in een ‘jojo lockdownbeleid’ terecht. Dat jaren kan duren. En gedurende al die jaren moet je continu de ouderen beschermen. Dus waarschijnlijk heeft dit per saldo veel meer doden tot gevolg dan als je je richt op de snellere oplossing.

Verder lijkt dit virus een sterftepercentage (IFR) van 0,13% te hebben. Zegt ook de WHO inmiddels. Vergelijkbaar met een zwaar griepvirus. Maar daar houdt de vergelijking op. Het griepvirus is namelijk gevaarlijk voor alle leeftijdsgroepen. COVID daarentegen is voor jongeren meestal geheel onschadelijk. Maar is helaas wél heel schadelijk voor sommige ouderen. Als dat besef indaalt, is (een deel van) de oplossing al een stuk dichterbij gekomen.

Daarom zeg ik u het volgende. Het kabinet stopt onmiddellijk met termen als ‘het nieuwe normaal’. En met begrippen als ‘de anderhalvemetersamenleving’. Waarom? Deze woorden leiden tot onrust. Want er is geen nieuw normaal. Er is alleen ‘normaal’. En normaal betekent dat mensen elkaar gewoon willen zien. Willen ontmoeten. Elkaar willen omhelzen. Of anders elkaar op zijn minst gewoon de hand willen schudden.

En hoe komen we uit de ellende? Dat is eigenlijk vrij simpel. We schalen de ziekenhuiscapaciteit op. Zowel qua hardware, dat zijn de bedden en de gebouwen, als qua software, dat betreft de bemensing. Deskundig personeel krijgt een tijdelijke loonsverhoging van 100%. Oud-verpleegkundigen worden uitgenodigd weer te komen weken. En desnoods halen wij verpleegkundigen uit het buitenland.

Het lijkt erop dat wij over een paar maanden al endemic equilibriukunnen bereiken. Maar dan moeten we hier wel doorheen. En vergis je niet: dit betekent niet dat er nooit meer iemand besmet kan worden. Dat kan wel degelijk. Maar het zal geen epidemische vormen meer aannemen. Het wordt behapbaarder. Zo worden we ook minder afhankelijk van een mogelijk vaccin. Met de ontwikkeling daarvan gaan we zeker door. Maar het kan nog tijden duren voordat dat deels werkzaam én volledig veilig is. Dat is nu eenmaal zo. We kunnen er niet op gokken dat een vaccin alle problemen oplost. En al helemaal niet op korte termijn.

Wij houden van onze jeugd

We moeten verder onze jeugd omarmen. Laat hen gewoon feestvieren. Maar de doelgroep van het virus, de ouderen, gaan we wél beter beschermen. De verpleegtehuizen worden vanaf nu goed geventileerd. Met de raampjes open. En met ventilatiesystemen. Maar u kunt uw ouders of grootouders wél bezoeken. En dus verstrekken wij vanaf nu medische mondmaskers aan alle bezoekers. Hou dan wel een beetje afstand. Dan is de besmettingskans vrijwel nihil. Al helemaal als wij sneltesten gaan invoeren.

Sowieso gaan we alle gebouwen goed ventileren. Ook dat scheelt besmettingen. Zo kunnen we alles wat we dicht hebben gedaan ook weer openen de komende maanden. Zo kunnen we weer sporten. Zo kunnen we weer naar de horeca. En op termijn gaan de clubs ook weer open. Net als de concertzalen en de theaters.

Want wij schalen de testcapaciteit voor sneltesten fors op. Deze worden gratis. Als je negatief test mag je naar binnen. Zo voorkomen we super spreading. Terwijl we voor de rest het virus zijn werk laten doen. Want als de jongeren feest vieren bouwen zij vooons een muur van groepsimmuniteit op. Zodat er uiteindelijk veel sterfgevallen kunnen worden voorkomen. En we tegelijkertijd weer terug kunnen gaan naar het oude normaal.

Dit is mijn eerlijke verhaal. Ik denk dat u als burger hier recht op hebt. En ik denk dat de samenleving hiermee gediend is. Is deze weg geheel zonder risico? Nee, dat niet. Maar elke andere weg, en al helemaal een lockdown, is nog veel risicovoller is mijn inschatting.

Ik wens u een goede avond. Een goede week. Een goede maand. Een goed jaar. En een goed en lang leven.

 

DISCLAIMER

Voor alle duidelijkheid: deze tekst is geschreven door Hans van Tellingen, het zijn niet de woorden van Mark Rutte die hij op de Corona-persconferentie van 13 oktober 2020 heeft uitgesproken.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
43 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk als wat oudere Nederlander, ga ik voor een groot deel mee, met het stuk van Hans.

Maar mijn insteek richting Rutte is simpel, deze man voert een agenda uit, in opdracht van andere personen/organisaties.

Voor mij persoonlijk staat als een paal boven water, dat Rutte het slechtste is wat Nederland, na de tweede wereldoorlog is overkomen.

Niets is meer wat het was, niets is meer behapbaar en vertrouwd, de angst voor wat hij nog meer gaat doen, leeft onder de oudere Nederlanders.

Wat gaat er met de reguliere zorg gebeuren, wanneer stopt het liegen en bedriegen,

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Je gaat gelijk krijgen HJ zodra Rutte een maand voor de verkiezingen met een definitieve versoepeling van de lock-down komt. Het zal toch niet?!

Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

s

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Kan heel goed voorstellen dat je denkt dat Rutte een agenda uitvoert, want het is immers tegen het onvoorstelbare aan wat hij en “zijn mannen” tezamen met die vreselijke narcist van een De Jonge uitkramen en afkondigen.
Maar het is in feite veel erger: dit hele kabinet bestaat voor het overgrote deel uit fantasieloze technocraten en het deel dat zich met “Volksgezondheid” bezighoudt hanteert een eendimensionaal biologisch/medisch mensbeeld, volledig in lijn en aangestuurd door internationale instituten die zelf weer onder invloed van China staan en waarin voor een ander deel de Big Pharma (de mens als een hoopje biologische moleculen waar alles via uitwisseling van stofjes en langs chemische procesjes verloopt en de boel met chemicaliën moet worden bijgestuurd) diep is geïnfiltreerd.

ZIJ HEBBEN GEEN VISIE, er bestaat geen enkel dieper spiritueel, universeel of geestelijk meer verfijnd bewustzijn en dat is precies de reden waarom ze zich achter “de” zogenaamde wetenschap (die allang niet meer onafhankelijk is) verschuilen en anderen met een dieper ontwikkelde kijk te kakken zetten en zelfs proberen te criminaliseren.

ZO ERG IS HET DUS in Nederland anno 2020, en niet alleen hier, in feite in vrijwel de gehele westerse wereld onder sterke invloed van het grofstoffelijke neomarxistische Evangelie van de Linkse Kerk dat tot in de verste uithoeken van de westerse samenlevingen vijf decennia lang in de minds and hearts van de mensen heeft kunnen doorwoekeren en ons een vals bewustzijn (nota bene een concept vanuit de Marxistische theorie!) van de werkelijkheid heeft gegeven, maar waar hele volksstammen via het “deugen” mee kunnen leven en mee in slaap zijn gesust.

DIT IS DE GEESTELIJKE ARMOEDE IN HET AVONDLAND IN VERVAL.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Hans Varkevisser
DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Normaal gesproken moet je in een ‘gezonde democratie’ ervan uit kunnen gaan dat de bevolking kan vertrouwen op integere politici die zich inspannen om dat waar te maken wat ze de bevolking hebben beloofd. Immers onze bevolking, man en vrouw, is zo overladen met werk en verplichtingen om hun lasten te kunnen betalen dat zij geen tijd en fut meer hebben om zich te verdiepen in politieke smeerlapperij. Ja, zo stond ik er ook in toen ik werkte. Als gepensioneerde (70+) weet ik nu wel beter! Het is bij de wilde boskonijnen af om te constateren hoe onze overheid gruwelijk misbruik maakt van het gebrek aan kennis en kunde bij de bevolking. Niemand mag ook verwachten dat iedereen in staat is om alles te overzien en dat is ook geen schande want ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Wat wel het meest erge is dat onze overheid hier schromelijk misbruik van maakt en met leugens de ‘echte deskundigen’ (b.v. 2.000 medici die in augustus een open brief naar de Kamers stuurden, Maurice de Hond, talloze hoogleraren en ingenieurs) wegzetten als complotdenkers, virusontkenners en erger. Alles is te bizar voor woorden. Alle democratische toetsmiddelen werden eerst illegaal (debatten wegstemmen en WOB openlijk weigeren) de nek omgedraaid maar zijn nu door de noodwet legaal en heeft Rutte (III) vrij spel en mocht het voor hem fout gaan, dan de noodtoestand en in maart geen verkiezingen. Ik ben niet direct een aanhanger van complottheorieën maar de feiten liggen wel op straat!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

ja, goed gesproken.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Rutte heeft zwakke mensen om zich heen verzameld, die er alles voor over hebben, ook hun partij politieke standpunten, om mee te delen in de macht.
De linkse oppositie wint hij om zijn vinger door hen om te kopen door hen soms hun zin te geven, hen uit te spelen of of hen een vergezicht op mede macht te bieden..
Op deze wijze en met uitsluiting van de twee partijen die zich duidelijk tegen zijn beleid keren, glibbert en kronkelt Rutte zich langzaam richting een alleen heerserspositie.
Zeer gevaarlijk persoon die Rutte!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, Hier ben ik het ook volledig mee eens. Ik kan er niet de vinger op leggen WAAR het kwaad zit, maar DAT het er zit en dat wij gewoon de usefull idiots zijn van een bepaalde groepering is me ook overduidelijk.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marijn Poels laat in zijn laatste film: ‘Back to Eden’ beelden zien van een VN boekje AGENDA 21. Volgens uitleg van een gedupeerde in Californië is dit een uitgestippeld plan van de VN, uit 1968, om heel de wereld op de schop te nemen en hele mensen massa’s te verplaatsen, zoals nu hier gebeurt. Zal natuurlijk een complottheorie zijn maar wie geeft meer inzicht en achtergrond info over AGENDA 21(ste eeuw) want waar rook is (in die film) is vuur?

Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Ik had een artikel daarover geschreven en opgestuurd naar Opiniez maar geen reactie of feedback gekregen. Belangrijk dat mensen idd meer inzicht krijgen in agenda 21. Maar er is gelukkig ook veel over te vinden op internet.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Martine
Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Het is geen complottheorie. Ooit gehoord van ICLEI? Dit is een NGO groep, opgezet in 1990, die helpt om VN agenda 21 wereldwijd te implementeren. Zie chapter 27 van de VN 21 agenda over de rol van NGO’s in agenda 21. ICLEI organisaties zitten verspreid over de hele wereld, ontvangen miljoenen en zijn in staat om regeringen onder druk te zetten om wetgeving aan te passen gericht op het verduurzamen en milieu vriendelijk maken van de omgeving. Zij zijn een belangrijk advies orgaan voor de VN en mensen vanuit alle hoeken en achtergronden sluiten zich hierbij aan. Uiteindelijk is het doel dat er voor je wordt bepaald hoeveel energie en water je bijvoorbeeld mag verbruiken en dat je maar beter dicht bij elkaar kunt gaan wonen in grote, duurzame mega steden en de fiets moet pakken. Als je niet gemanipuleerd kan worden, dan zijn er straks allemaal wetten en regels waaraan je je moet houden. Allemaal voor het algemeen goed, het redden van de planeet. https://iclei-europe.org/our-members/

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

Nee Martine, al deze fenomenen zijn nieuw voor mij. Nooit hoorde ik erover, nooit las ik erover, althans ik niet. Tot enkele jaren terug moest ik alle zeilen bijzetten om m’n werk te doen en nu schrijf ik als gepensioneerde belangeloos en voor m’n lol mee aan boeken en enkele hobby-tijdschriften (ik ben geen dure politicus of manager). Echter alle wantoestanden dwongen mij om me te realiseren wat er om ons heen gebeurt en daar werd ik niet vrolijk van. Al deze economische en financiële – en andere wantoestanden van de VN en de EU gun ik mijn (klein)kinderen niet. Dank voor uw bijdragen en aan alle andere mensen: Let op wat u doet, geloof geen politici, maar alleen vakmensen. Als u stemt kijk dan wat die partij voor U heeft gedaan en niet wat ze beloven want daar komt toch geen bliksem van terecht!

C ollette
C ollette
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

Geheel gefinancieerd zoals 25% van de EU rechters en groot percentage EU parlement $oros https://thenewamerican.com/agenda-21-and-the-movement-toward-a-one-world-govt/

Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het is inderdaad afwachten wat er nog gaat gebeuren. Maar dat er wat staat te gebeuren is zeker. We gaan een zeer diepe financiële crisis tegemoet, die ook zonder het Corona virus, gekomen zou zijn, door het alsmaar bijdrukken van geld zonder werkelijke waarde daar tegenover te hebben staan.

De geschiedenis leert dat er in dit soort crisissen de ergste dictators gaan opstaan die verlossing beloven. Dus kritisch zijn op ALLE so called leiders is een must.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Martine
DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

Ben bang dat het te laat is! Voor zover ik begrijp is die Noodwet een feit. Hoe het met 1e Kamer zit weet ik niet. Maar die Noodwet zal men gebruiken om desgewenst de verkiezingen uit te stellen, weer uit te stellen, enz totdat het ‘werk is afgemaakt’. Macron is al de L’Empereur de L’Europe, hij is allesbepalend voor wat er moet gebeuren en wij doen braaf mee na wat toneelstukjes van Rutte. Als scheepsbouwer en maritiem historisch schrijver, zag ik na welk beschamende gedoe in de politiek de mijnenbestrijdingsschepen aan een Franse werf werden gegund en verwacht dat ook de onderzeeboten in Frankrijk gebouwd zullen worden waardoor de Fransen onze Kon.Mar. in de tang hebben. Rutte is duidelijk bezig om ons los te weken uit de NAVO en onze toekomst in handen te leggen van de Fransen. Hoe dat in WOII ging maakte ik al eerder duidelijk. NL slaap zacht!

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang ze roken niet verbieden,ga ik er van uit dat de hele plandemie een gevolg is van het grote geld, roken ,en het zal mij een zorg zijn die dit doet,sterven meer mensen aan dan aan Corona , 200 miljard naar 7 mensen in een paar maanden,daar klopt niks van ,verdeel en heers ,dat is wat ze aan het doen zijn ,en dat de middenstand er aan onderdoor gaat ,geven ze geen moer om net zoals boeren of vissers,die het land hebben opgebouwd,het gaat ze om de grond,Banken,die willen ze redden ,terwijl die u echt niet redden als u ze nodig hebt .
Niemand heeft het over klimaat of asielzoekers terwijl dat op volle toeren door draait .

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en de zijnen, hebben nooit oets voor de bevolking gedaan. Armoede toegenomen, evenals alle vaste lasten.
Bezuinigingen op zorg, politie. Mkb kapot gemaakt. Nu wordt de bevolking opgezadeld met leugens en schuldgevoel. Cultuur kapot. Hij is nog nooit opgekomen voor de nederlandse burger. Nogal logisch dat mensen zich ongelukkig voelen, nu ook de laatste pleziertjes kapotgetrapt worden.
Dit is de slechtste kabinet ooit.

Rina Pelgrum
Rina Pelgrum
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank, dank, dank. Dit zijn inderdaad precies de woorden die Rutte had moeten zeggen. Het wordt tijd dat hij de RIVM en het z.g. Red Team op non actief zet en jullie inschakelt.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt erop dat angst regeert. Angst in de politiek en angst bij het grote publiek. Er zijn inderdaad voldoende aanwijzingen dat de Barrington benadering werkt. Rutte volgt angstvallig Merkel. Die is helaas ook door angst bevangen. Eén misstap en weg coalitie, zo wordt gedacht. Onder druk van de angst neemt men het ene na het andere krankzinnige besluit. Tijd voor wat meer durf: durf om ja te zeggen tegen het groepsimmuniteitsbeleid van de Great Barrington Declaration van Oxford, Harvard en Stanford, ja tegen kernenergie, nee tegen onhoudbare migratie, nee tegen een vooruitgangsvijandige islam, nee tegen het onhoudbare ECB beleid, nee tegen de transferunie, en nee tegen biomassacentrales en ‘van het gas af’.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Hans ,ben al 5 weken bezig met gemeente om een constante ontsmetting van publieke ruimtes te mogen demonstreren ,op basis van UV-C licht ,wordt ook in operatie kamers gebruikt .
Deze is door ons ontwikkeld om de horeca en scholen open te houden en een veilige werksfeer te creëren.
Antwoord: Wij moeten ons aan de landelijke Corona regelgeving houden .
Men wil een eenvoudige ,zeer doeltreffende oplossing niet eens aanzien .

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarden binden zich aan feiten Zo is Grappenhaus verheugd dat de gristelijke partijen met een motie dat naast alcohol ook soft drugs in de avonduren verboden moet worden. Het lijkt mij redelijk duidelijk dat de gristelijke partijen hun gram halen om hun waarden naar binnen te slepen en de ander te verbieden. Zo ligt ook aan een scheiding tussen beschermen van de zwakken een waarden, we moeten het samen doen, desnoods gaan we samen ten onder. Vergis je niet, als een D66’er verbinden uitspreekt, dan schuilt daar onvervalste tirannie achter, verbinden is bepaald geen vrijblijvendheid. Tirannie waarvoor de jonge mensen met de corona maatregelen de consequenties van mogen betalen.

‘De generatie van Nix’, dat moet wel een linkse cynicus geweest zijn die dit heeft bedacht. Want godverdomme zeg, wat een willoze generatie dat wel heel gemakkelijk hun kaas van het brood laten eten. Een generatie dat alleen hun vrijheid kunnen afmeten aan de samenleving. Mijn advies zou zijn om zeker niet je vrijheid te zoeken in alcohol en soft drugs, maar enige vorm van opstandigheid en rebellie lijkt mij tegen dit autoritaire tiranniek gezag van de generatie van leeghoofden op zijn plaats.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je kijkt naar de ontwikkeling van de afgelopen twee weken die elke avond in het NOS journaal getoond wordt dan blijkt:
de verhouding tussen positief getesten en ziekenhuisopnames is gestegen van ongeveer 20 op 1 naar 25 op 1.
Het is logisch dat het aantal aangetoonde besmettingen stijgt, omdat een PCR test alleen meet dat een bepaald stukje DNA aanwezig is. Het is geen bewijs dat het DNA nog intact is en dat het virus nog een cel kan binnendringen. Men veronderstelt dat de tijdsperiode tussen aangetoonde besmetting en symptomen krijgen minder dan een week is. Stukjes DNA van corona kunnen wekenlang in slijmvlies voorkomen (na cellulaire afweer) of in het bloed (na specifieke afweer). Dit alles bij elkaar betekent dat de PCR testen mogelijk tot 90 % aantonen dat mensen in het verleden corona hebben gehad, zonder symptomen of hooguit milde symptomen. Dit verklaart dat mensen een paar dagen later plotseling negatief testen en dan zich gaan afvragen of de PCR test wel betrouwbaar is.
Dit verklaart ook waarom het aantal positief getesten steeds groter wordt ten opzichte van de ziekenhuisopnames. Want de R0 is boven de 1 en de virusload niet al te groot als gevolg van de ‘maatregelen’, dus het aantal besmette personen zonder symptomen zal sterk toenemen.
Als over 1 of 2 weken het aantal ziekenhuisopnames sterk daalt, zal Rutte dit opeisen als een resultaat van ‘de maatregelen’ terwijl het in feite een gevolg is van de verspreiding van het virus maar dan wel met een lage virusload.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Vandaag zijn er 7997 positief geteste mensen tegen 150 ziekenhuisopnames, dus de verhouding gaat al naar ruim 50:1.
Er zal een moment komen dat er meer mensen zijn die al een keer een corona infectie hebben doorstaan (met of zonder symptomen) en dan zal de verhouding snel toenemen. Ongeveer vier weken later zal het aantal positief geteste mensen dan ook snel afnemen omdat het DNA van het corona dan echt uit hun lichaam is.

Daniel Rose
Daniel Rose
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een complot is aanwezig wanneer een of meer personen in het geheim onderling afspraken maken die een ander persoon of een groep van personen benadelen.
Volgens mij en vele anderen is deze voorwaarde aanwezig als je al de beschikbare informatie – veelal vanuit de hoek van hen die het complot gesmeed hebben – bekijkt en analyseert. Meer mensen zouden complotdenkers moeten zijn en zeker de media die doodleuk doet alsof World War Z is uitgebroken. Ik hoor nog graag van u wanneer uw huis, uw auto, uw bankrekening en alles wat u dierbaar is, van onder uw luie kont is weg gejat door een stel aarts marxisten. Succes.

Sabreur
Sabreur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van Tellingen for President!!
beter dan u had ik het niet kunnen verwoorden. Mijn intense dank en ik hoop dat Rutte en zijn clan van ja-knikkers dit ook lezen (en begrijpen).

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Oeps. Ik had niet gelezen dat jij dat ook riep Sabreur 😉

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hans van Tellingen for president !! Alles in dit stuk ademt logica. Eerlijkheid. Realisme. Leiderschap.
Dank Hans, maar het zal niets helpen, vrees ik.

Jack van Soest
Jack van Soest
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volkomen mee eens! Maar wie luistert …

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, die zou DE speech en HET plan van Rutte moeten zijn geweest. Hulde.

Henri G.
Henri G.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Drie dagen voor de verkiezingen constateert Rutte met veel genoegen, dat de corona cijfers eindelijk een belangrijke versoepeling van de tegen die tijd wurgende corona regels toelaten. En zie! De VVD explodeert in de peilingen, Rutte viert hoogtij en De Jonge gaat door een zijdeur af.
Drie dagen ná de verkiezingen blijken de toegezegde versoepelingen een wassen neus, een doekje voor het bloeden en dicteert dictator Rutte met zijn gloednieuwe kartel opnieuw 4 jaar lang wat wij, nederige onderdanen, mogen of niet.
Drie jaar later laat Rutte zich door Von der Leyden benoemen tot president met blanco volmacht. Een kroon vond hij niet passend.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik voorspel dat al die strenge maatregelen nog wel een paar maanden gaan duren. Dan net voor de verkiezingen gaat rutte afkondigenddat het allemaalzo goed heeft geholpen en hij duizenden dodenherft voorkomenen dat we de maatregelen kunnen versoepelen. De ‘sheeple’ zullen het allemaal geloven en hem opnieuw in het zadel helpen.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Één prangende vraag Hans. Aangezien jij alles zeer grondig lijkt te hebben onderzocht.
Dat containmentplan. Dat kwam toch pas nádat de curve van opnames en overlijden naar beneden dook?

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens, chapeau!! We moeten meer internationaal kijken naar de aanpak van COVID 19 en data gebruiken voor beleid.
Dit geldt ook voor de COVID 19 app.
Risico management vereist meerdere diciplines en dat ontbreekt (o.a psychologen en economen) naast goede media training voor politici.

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wát deze charlatan op 13 oktober eigenlijk had moeten zeggen interesseert mij helemaal niks meer, deze man had jááááááren geleden al gestopt moeten worden met zijn liegen en bedriegen ten opzichte van de bevolking. We zijn én worden doorlopend bedrogen en voorgelogen door hem en z’n volgelingen.
Kijk eens terug en zie hoeveel ministers en/of staatssecretarissen zijn óf moesten aftreden wegens fouten, doden door schuld (Mali), liegen/bedriegen (Zijlstra), niet-capabel zijn (v .d.Steur, Opstelten, Teeven enz. enz.)
Óók vandaag-de-dag gaat het liegen en bedriegen “gewoon” zijn gang in de Haagse burelen; of denkt u dat prof.dr.Bloemschoen de Jonge de waarheid spreekt of tot zinnige dingen in staat is ? (was voorheen wethouder te R’dam, aldaar werd gevlagd toen deze schertsfiguur vertrok. Hij veroorzaakte één grote chaos aldaar).
Rutte heeft de moed om óns landje “rijk en gaaf” te noemen, de man weet absoluut niet waarover hij spreekt ; Voedselbanken, Schuldhulpverlening, onbetaalbare Zorg, huisvesting, veiligheid……….dit alles is geen teken van “rijkdom en/of gaafheid” maar van bittere armoede voor héél veel échte Nederlanders.

Azijnseikert
Azijnseikert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Groepsimmuniteit is de enige weg. Ook vaccins zijn daar op gebaseerd. De vraag is alleen hoe je daar komt. In Nederland is het grootste probleem de ziekenhuisopnames en de IC’s. Ipv dat in de laatste 6 maanden iets aan dit probleem is gedaan. Halen we kinderen van school en sluiten we de kroegen. Een ander probleem is bescherming van kwetsbaren in verzorgingshuizen. Daar hebben ze nog steeds geen medische mondkapjes of aparte afdelingen. Hierdoor zijn er weer massale besmettingen ipv individuele (zie Norg) Wat doet de regering wel: de hele samenleving op 1,5 meter. Ik begrijp daar niks van. Buiten het feit dat men vitamine D en zink kan aanbevelen. Omdat we weten dat er een groot percentage (ouderen) een deficiëntie heeft. Schiet mij maar lek.

Lex
Lex
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik nog niet helemaal snap: Wie zijn die bewuste ‘jongeren’? Wonen die niet bij hun ouders? Hoe oud zijn die ouders? Zijn zij mantelzorgers voor grootouders?
Kortom: Hoe wil je het virus bij de jongeren houden?

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opmerkelijk toch, dat stigmatiseren van ‘complotdenkers’. Een ‘beperkte lockdown’ afkondigen op 13 oktober naar aanleiding van ‘dramatische cijfers’. O ja? Positieven van een volkomen ongeschikte test. Statistisch sterven er 420 mensen per dag in Nederland. In de week van 7 t/m 13 oktober stierven er 20 mensen aan (of met) corona – bejaarden. Is dat veel als de R en dus de griep in de maand zit? Nee, heel gewoon. Ruïneer je daarvoor hele bedrijfstakken, je volksgezondheid? Zou niet moeten. Complotdenkers wijzen o.m. op de plannen van het World Economic Forum, de club van machthebbers (ook ministers en bestuurstop van Nederland), ngo’s, multimiljardairs en noem maar op. Bezoek hun website eens (WEF). Ze vertellen onverbloemd dat ze The Great Reset voorbereiden, die moet ingaan met ‘de Vierde Industriële Revolutie’ – de verregaande integratie van nanotechniek, communicatietechniek (5G o.m.) en biologie, o.m. Wát voor technieken, kunt u o.m. bij het Massachusetts Institute of Technology e.a. lezen – heel duidelijk, geen leugentje bij! Gezondheidssurveillance bijvoorbeeld via het Internet of Bodies, een absolute bedreiging van onze privacy. Het heeft grote raakvlakken met de vaccinatieplannen. En nog meer moois. En het levert sommige mensen (niet u) honderden miljarden, zo niet biljoenen per jaar op. En macht. Tuurlijk, al die mensen die jaarlijks in Davos samenkomen hebben het állerbeste met u voor, meneer Van Tellingen. Doe maar een mondkapje voor uw ogen, en droom lekker verder.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans H

“ Opmerkelijk toch, dat stigmatiseren van ‘complotdenkers’ “

Mee eens en er lijkt ook wel een verklaring voor te zijn. Ik zie sterke overeenkomst in het stigmatiseren van populisme door wat ik noem de reguliere partijen. Het komt voort uit een schaamte of onderdrukt besef van eigen falen in beleid. Beleid dat soms zo onzinnig is en zo tegen elke logica ingaat dat er wel een hoger en onbekend doel achter moet zitten. Immers zoveel onbenul dat kan toch niet.
Goed dat er dan complotdenkers zijn al moeten we ook daarin niet doorschieten. Dat er op een reset wordt aangestuurd ( gecontroleerd) is m.i. niet eens zo vreemd omdat huidige ontwikkelingen in de wereld de reset op niet te lange termijn vanzelf gaat plaatsvinden.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

De parallel met populisme zie ik niet zo. Doorschieten doe je als je verhaal gaat zweven doordat je er geen onderbouwing meer voor. Het WEF was één voorbeeld, maar staat niet op zichzelf. Zo heb je bijv. ook Bill Gates met zijn Foundation; die heeft ZELF erg veel gedocumenteerde uitspraken gedaan die allesbehalve nepnieuws zijn. Hij is grootste netto-betaler van de WHO, maar zit ook met miljarden in de ‘transparante’ Global Preparedness Monitoring Board (waarin ook Sigrid Kaag). Hoe de GPMB opereert in samenspraak met de International Health Regulations (2005) legt de journaliste Ramola D uit op het internet (zoek: Ramola D WHO, UN, GPBM documents… Strange wording…) aan de hand van het document „A World at Risk”, te downloaden bij de GPMB. Dit gáát over wereldbestuur, via de WHO. Hoef je niets bij te verzinnen. Daarbij gevoegd een van de vier scenario’s van LockStep, van de Rockefeller Foundation, Event 201 van vorig jaar, de touwtjes van Fauci, nog wat zoekwerk naar de geldstromen naar de vaccinatie-alliantie GAVI, naar CEPI (de Coalition for Epidemic Preparednes), hún banden met het WEF en de onderonsjes in Davos, en je komt al een heel eind op gang. Het hele verhaal zou meer dan een boek vergen. Waarin ook een foto van de trotse Rutte naast de grote Gates hoort. Of Gates’ twittercommunicatie met een tevreden Boris Johnson. En alles volledig gedocumenteerd! Nee, geen complot. Alleen wat minder NPO kijken.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans H

De cruciale vraag: kun je gigantische investeringen doen en belangen hebben in farmaceutische bedrijven en vaccin-ontwikkelaars, en tegelijkertijd belangeloos als filantroop gigantisch investeringen in organisaties die de macht hebben over epidemieën, pandemieën en inentingsprogramma’s? Naïviteit is een keuze.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het verhogen van ziekenhuis capaciteit is een goed doel maar niet(snel)te realiseren. Voor Rutte is deze te duur. Een kort termijn logica zoals meestal het geval is gevolgd door een ramp. Nu heb je nooit genoeg capaciteit voor een epidemie maar je kun ook te weinig hebben. Niemand weet genoeg van deze virus dus het wordt nog een lang verhaal. De genomen maatregelen zijn een mix van medische bestrijding en economische voortgang. Komisch is dat op moment dat men in de Tweede kamer met elkaar in clinch gaat hierover 50 meter verder een enorme feest gaande is waar alle maatregelen ten grabbel worden gegooid. Dat men het niet serieus neemt is niet goed te praten maar voor een deel logisch want als eerst de monddoekjes ontraden worden en nu verplicht zijn komt niet geloofwaardig over. Sommige andere maatregelen lijken niet on overeenstemming met andere zoals theater wel maar circus niet. Evenementen afgelast maar voor kerken is het maar advies. Na 20 uur geen alcoholverkoop, daarvoor wel, en de politiebond maakte het helemaal bont met de wens van liefst gehele drooglegging. De immuniteit zal op den duur rol spelen net zoals bij de griep waar deels ook zo immuniteit door vele jaren heen opgebouwd is maar dat gaat nog vele slachtoffers kosten. Als dit te lang gaat duren zullen mensen in een eigen lock down vallen waarin zij bang worden om een voet buiten de deur te zetten. Sommige ouderen lijden hier al onder en doodsbang als zij zijn weigeren zij sociale contacten en werken zich in een isolement. De jeugd laten feest vieren in deze tijd lijkt mij een heel slecht idee. De jeugd moet de verantwoordelijkheid in deze tijd net als iedereen dragen als een meedraaiende deel van de samenleving. Met telkens uitzonderingen maken komt er nooit een einde aan.

trackback

[…] Hans van Tellingen Hans van […]

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi verhaal maar misschien ook te mooi om waar te zijn.

Ja ook ik geloof in groepsimmuniteit als een middel om zonder zwaar ingrijpen uiteindelijk te komen in een situatie dat virus lijkt te zijn uitgewerkt. Volgens de wetten van de natuur is dit gewoon dan een herstelstap voor de soort, de sterkeren overleven en de zwakkeren leggen het loodje.

Maar de moderne mens wil de natuur naar zijn hand zetten niet de wetten van de natuur zijn richtinggevend maar de wetten van de economie.
De jeugd heeft de toekomst en de economie zal hen nodig hebben voor de broodnodige groei. Ouderen leunen op hun verleden en de huidige staat van de economie. Ik ben 73 en ervaar bovenstaande als de harde realiteit.

Verder over de visie als beschreven in artikel.

Percentages van benodigde of gebruikte kennis zijn vooraf niet aan te geven als 100% niet bekend is.
Jongeren laten feesten prima maar zorg er dan voor dat deze niet meer in contact kunnen komen met ouderen ( ook hun ouders en grootouders). Hoe denkt men dit te doen?
Verder ligt deze pandemie straks achter ons dan zal de situatie van dat moment het normaal bepalen. Met andere bedreigingen naast het C virus zal naar mijn mening dit normaal er toch heel anders gaan uitzien als bijvoorbeeld het normaal van voor dit virus. Als er een zaak goed is aan dit virus dan is het het gedwongen nadenken over onze toekomstige samenleving.

43
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x