De geslaagde gok van Boris Johnson

Kom nu maar op met die Brexit

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal The Telegraph. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

De exit poll van BBC/ITV/Sky News wees er al op dat de Conservatives onder Boris Johnson de Britse verkiezingen overweldigend hebben gewonnen. Eind vrijdagmiddag 13 december staan de Conservatives op 365 van de 650 zetels in de House of Commons, een ruime meerderheid. Brexit was de inzet en dus treedt het Verenigd Koninkrijk – onvoorziene omstandigheden daargelaten – op 31 januari 2020 uit de EU.

Een stem op de Conservatieve partij was een keuze voor de Brexit-deal die Johnson in oktober met de EU had bereikt. Een stem op de LibDems en de Scottish National Party betekende een keuze voor Remain en een stem op Labour betekende een voorkeur voor een nieuw Brexit-referendum met een ongewisse uitkomst.

Vicieuze cirkels

Na drie jaar onderhandelen met de EU én vicieuze cirkels draaien in Parliament lijken de Britten nu dan echt uit de EU te gaan vertrekken. Persoonlijk heb ik nooit gedacht dat het zo ver zou komen. Ik heb over het doorgaan van de Brexit dan ook een weddenschap met een collega OpinieZ-columnist verloren. Weliswaar had een meerderheid van de Britse bevolking in juni 2016 in een referendum voor Brexit gekozen, maar dat was volgens sommigen op basis van valse beloften.

Toen de beloften van de Brexiteers na verloop van tijd stuk voor stuk werden doorgeprikt, lieten bepaalde peilingen op een gegeven moment zelfs een meerderheid voor Remain zien. Er was echter geen steun in de Commons voor een tweede referendum. Evenmin bleek het Hung Parliament in staat voor welke vorm van Brexit dan ook te kiezen. Voorstel na voorstel werd afgeschoten, mede door verzet vanuit de gelederen van de regerende Conservatives.

Super Saturday

De eerste tekenen dat er beweging kwam in de Brexit sage was op zaterdag 19 oktober. Op Super Saturday (zo genoemd omdat het Britse parlement sinds de Falkland oorlog niet op zaterdag bijeen was geweest) stemde de Commons in met Johnson’s Brexit-deal met de EU. Waar zijn voorgangster Theresa May niet in geslaagd was – haar deal was driemaal weggestemd – slaagde Johnson, een huzarenstukje waartoe vriend en vijand hem eigenlijk niet in staat hadden geacht.

Het had nog wel wat voeten in de aarde. Op dezelfde Super Saturday kreeg Johnson er nog een groot probleem bij. Eén van de afvallige Tories, Sir Oliver Letwin, diende een amendement in. Hij wilde voorkomen dat Johnson de parlementaire behandeling van de Withdrawal Agreement Bill zou vertragen en het VK op de deadline 31 oktober 2019 met een No-deal Brexit zou opzadelen. Het amendement werd aangenomen en dwong de premier om in te stemmen met het tijdschema van het parlement voor de nationale wetgeving ter uitvoering van Brexit-deal.

Dissidenten

Het amendement van Letwin betekende uitstel, maar geen afstel. Enkele dagen later werd de Brexit-deal van Johnson alsnog aangenomen. Dat Johnson een meerderheid voor zijn deal in het parlement verkreeg kwam onverwacht. Hij had met zijn harde Brexit-dreiging een twintigtal MP’s uit zijn eigen Conservatieve partij vervreemd. Met veel misbaar waren zij uit de fractie gestapt. Tevens had Johnson bij een tussentijdse verkiezing de Conservatieve meerderheid in het parlement verloren. Dat de dissidenten uiteindelijk toch hebben voorgestemd moet een reden hebben. Het kan niet anders dan dat er bepaalde toezeggingen zijn gedaan.

Johnson leek het pleit te hebben beslecht, maar er was nog een obstakel. De Commons wilden onderhandelen over de precieze inhoud van de Withdrawal Act. Johnson weigerde dat, bevreesd dat zijn deal met amendementen verwaterd zou worden. Bovendien wist hij inmiddels dat de publieke opinie genoeg had van het gedoe rond Brexit. Hij besloot verkiezingen te laten uitschrijven onder het motto “Let’s get Brexit done”. De Conservatieve partij steeg al gauw in de peilingen. Na nieuwe verkiezingen zou hij zijn deal door het parlement kunnen loodsen en zijn verlost van de dissidenten in zijn eigen partij.

Soevereiniteit

De speech die Johnson op Super Saturday hield kan als historisch worden betiteld. Hij zette uiteen dat het Verenigd Koninkrijk niets tegen Europa heeft, integendeel: “We are passionate about Europe”. Maar de Britten wilden volgens Johnson geen federalisme, geen Ever Closer Union. Daarom deden ze al niet mee met de euro en met Schengen. Nu de Europese integratie nog verder wordt opgevoerd was het tijd om eruit te stappen. De Britten koesteren hun soevereiniteit en willen weer zelf beslissen over de dingen die hen dierbaar zijn. “Wij willen echter niet alle banden verbreken. Wij blijven de belangrijkste bondgenoot van en willen graag een vrijhandelsverdrag met de EU.” Aldus de premier.

Duidelijkheid

Hoe dan ook, er is eindelijk duidelijkheid. De Britse bevolking en in het bijzonder de ondernemers, de City met banken en verzekeringsmaatschappijen, de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de Britse burgers in de EU weten eindelijk waar ze aan toe zijn. Er zal bij velen ook een gevoel van opluchting zijn dat Jeremy Corbyn niet aan de macht komt. Een onverbloemde marxist (en antisemiet) aan de leiding is toch een horrorscenario.

Kan Brexit op 31 januari a.s. nog mislukken? Wel, de Queen kan overlijden, Johnson kan een hartaanval krijgen en het Britse Pond kan aan de vooravond van Brexit in waarde worden gehalveerd. Allemaal niet echt waarschijnlijk. De grootste zorg van Johnson, de vertragingstactieken van zijn eigen Conservatieve partij, is in ieder geval zo goed als verdwenen. De dissidenten hebben niet meegedaan aan de verkiezingen. De meest prominente onder hen, voormalig Chancellor Phillip Hammond, gaf aan zich niet herkiesbaar te stellen en de rest volgde zijn voorbeeld.


Hoe Brexit uitpakt zal de toekomst leren. Veel zal afhangen van de komende onderhandelingen over een handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Deel I van Brexit lijkt nu te gaan lukken. Of Johnson ook deel II weet te realiseren – een voor de Britten gunstig handelsverdrag met de EU – moet nog blijken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De contouren van een mogelijke Nexit worden duidelijk. Ook wij zijn gek op Europa, maar willen geen federalisme. De euro splijt Europa, Schengen zet de grenzen open. Misschien ‘schaffen’ ze het in Duitsland, maar wij ‘schaffen’ het echt niet. Nu de Europese integratie onder de druk van vooringenomenheden in het klimaatdebat nog verder wordt opgevoerd wordt het tijd om eruit te stappen. Net als het Verenigd Koninkrijk koesteren we onze soevereiniteit, onze democratie en onze rechtsstaat. We willen graag vrijhandel binnen de EU of anders met de EU. Daar heeft iedereen baat bij.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

BegrensEuropa, ‘Wir schaffen dass’ van Merkel was DE meest eigengereide uitspraak van een Europese ‘leider’ ooit. 2 Bundesministers en een landes min-pres waren het volledig met haar ONeens. MAAR, Merkel heeft een goede ‘opleiding’ met haar grote held ‘schietbevel’ Honecker (DDR) gehad, had naar mijn overtuiging op tijd de chantage dossiers gereed en die 3 werden na 6 maand heel erg stil en melden dat ze het toch wel eens waren met Merkel. Merkel, solo, regeert zoals Honecker dat deed, met angst en intimidatie.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

(Onder voorbehoud) : een eclatante overwinning van de échte Engelsen op de dictators in Brussel en/of Straatsburg. Lijkt mij een felicitatie waard; de Engelsen hebben zich niet laten beïnvloeden door alle leugens vanuit de EU-“leiding” en van Miezemuis Corbyn. Ben trouwens wel erg benieuwd wanneer nu het licht in Engeland uit gaat, zoals vele EU-aanhangers hebben voorspeld.
@ Peter.
Jetje weet van toeten noch blazen, heeft zijn gedachten op héél andere plekjes, deze kakkerlak begrijpt er waarlijk helemaal niks van, tijd dat dat clubje van hem wordt gedecimeerd.
Hopelijk stappen er nog meer landen uit de dictatoriale EU, landen die meer om hun eigen bevolking geven dan bijv. om de volgevreten Rode Rat, genaamd Fransje T. en consorten.
De Engelsen hebben duidelijk gemaakt wát zij van de EU vinden, zij kregen daarvoor ook de kans…….dat zal Pinokko nóóit voor Nederland doen, de gluiperd !

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Britten hebben hun land bevrijd door voor Johnson te kiezen. Zij kunnen nu bouwen aan hun onafhankelijke staat. Er zijn gisteren twee overwinningen gehaald. Behalve de keuze voor Johnson is nu zeker dat Corbyn verdwijnt. Dat is misschien nog een grotere ovewinning.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jaloers,dat mag je zijn op Engeland,die zich niet langer laat ringeloren door de wetjes die in Brussel door klimaat gestoorden uitgedacht worden, en daar ook nog eens miljarden voor moet ophoesten, mensen die denken dat er daar zakelijk veel veranderd hebben het mis,het zal er alleen maar beter op worden ,na de verkiezingen in Frankrijk en Italie ,zal de Euro niet veel meer waard zijn ,bijdrukken heet niet verdienen ,wat ze in Brussel denken ,maar is de ballon opblazen ,kijk ik naar Rutte, Jetten,Klaver, staat daar geen daadkracht ,maar meer 3 jengelende kleuters die denken de wijsheid in pacht te hebben ,ondertussen aan de lijn lopen van Merkel ( uitgerangeerd en met haar laatste stuiptrekking bezig)vol het EU verkondigen , niet door hebben dat het met hun politieke beleid in de nadagen verkeerd,alles volgestopt met gelukszoekers,in de avond kan je niet meer veilig over straat als vrouw, boeren ,bouvakkers,en autoindustrie,zijn er behoorlijk klaar mee,het heel lastig gaat worden om de kikkers nog langer in de kruiwagen te houden .Jetten zei na de uitslag in Engeland, hij had dit niet gedacht,ik vraag me af of hij ooit wel denkt,en niet alleen maar bezig is met mediatraining ,zoals de meesten .

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben blij voor ze, maar Engeland is al verziekt door massamigratie, multiculti en marxisme. Het zal heel lang duren dat weer te repareren. Wat brexit hen nu brengt is dat ze autonomie hebben om dat te doen. Dat is al een hele stap vooruit in vergelijking met hoe Nederland er voor staat. Onze handen zijn gebonden.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Helemaal mee eens. Ik heb het hier wel vaker gezegd; een Nexit is pas een eerste stap op een lange weg. Bijna naar Rome… En zoals de Brexit ook door de Britse elite werd tegengewerkt, zo zal dat hier ook gaan gebeuren met een Nexit. Er gaat veel te veel geld om in EU-lobbyisme en corruptie.

Belangrijker dan streven naar een Nexit is dus oproepen tot bezinning. Of het nu over klimaatkalifaat, stikstofhysterie, massa-immigratie, transferunie, politieke corruptheid of islamisering gaat; wat zijn de voordelen, wat de nadelen?

Op de dag dat die discussies open en eerlijk gevoerd kunnen worden verandert alles.

Noordman
Noordman
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Onze regering die zegt bij monde van vele kelen, en allen consequent altijd uit dezelfde hoek, dat wij nu echt van de slavernij af moeten.
Nu wat deze regering doet is eigenlijk niets anders dan slavernij toepassen op haar eigen autochtone bevolking.
Wij moeten al tijden slaafs uitvoeren en volgen in of met wat hen goed dunkt, of juist stoppen wand anders, en zover is het nu eigenlijk al, zie onze Boeren, de Bouw, het Vervoer enz, word alles gewoon stil gelegd, straf.
Wij zijn tot slaven van onze (geweldige democratische) regering verworden, met goedkeuring van de partijen die (Tegen) slavernij zijn.
Wij allen de harde werkers die dit O zo mooie land laten bestaan, en Den Haag doet wat zij willen, met ons geld.
Engeland gaat eruit, oppositie ga er samen voor, dat zal al voor meer onzekerheid zorgen.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je zult zien dat de EU nu ook eieren voor zijn geld kiest. Opportunisten, stuk voor stuk. Als het inderdaad goed komt met de uitslag gaat bij mij de vlag uit. Hebben we in ieder geval een uitwijkplaats als de EU dictatuur een feit wordt.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Jan, ik geloof 100 % in de Brexit. Echter, Macron en Merkel gaan er alles aan doen om het de Engelsen moeilijk te maken. Zelfs douane tarieven kan ik me voorstellen, onder het mom van ‘EU regels’. Aangezien naar mijn overtuiging Duitsland en Frankrijk afzetmarkt Engeland harder nodig hebben dan Engeland die 2 landen, zullen ze die tarieven na beperkte tijd (1, 2 jaar) heel stilletjes weer afschaffen omdat ze er alleen zelf last van hebben.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Duitsland draait op zijn auto industrie, die zich al een tijdje in zwaar weer bevind.
De Britse markt is vervolgens van groot belang voor die Duitse auto industrie.
Als de EU problemen gaat maken over de handel met het UK dan gaan daar dus de klappen vallen, dan gaat de Duitse auto industrie op zijn bek, en in het verlengde daarvan waarschijnlijk de hele Duitse economie.
En als de Duitse economie onderuit gaat dan volgt de Nederlandse, waarna schraalhans keukenmeester wordt, en rammelende magen een hele hoop Nederlanders rap van gedachten gaan doen veranderen wat de EU en een Nexit betreft.
En voor de rest van West Europa zal dat er niet veel anders uitzien.
Dat het Brusselse politbureau nu het UK zal willen “pakken” lijd geen twijfel, maar als ze dat doen tekenen ze waarschijnlijk wel hun eigen doodsvonnis, de vraag is dus of er in dat politbureau nog voldoende werkende hersencellen aanwezig zijn om dat in te zien.

Edelweis
Edelweis
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Wat dacht je van de Britse auto industrie. In november 16% lagere productie in vergelijking met vorig jaar (AutoWeek). Auto industrie heeft aan BoJo gevraagd zo snel mogelijk een deal te maken met de EU, want het gaat blijkbaar toch niet helemaal lekker.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

Het gaat met de auto industrie wereldwijd niet best, en met de Duitse auto-industrie gaat het minstens zo slecht als met de Britse.
De redenen zijn handelsconflicten en de hele klimaatwaanzin.
Waarbij de Britse auto-industrie vooral heeft geleden onder de door de Eurofielen meer dan drie jaar instandgehouden onzekerheid betreffende de Brexit.
Verder is de Britse auto-industrie bijna geheel in buitenlandse handen, verliezen raken vooral Tata, GM, BMW, en Volkswagen.
En de Duitse auto-industrie is voor de Duitse economie ook veel belangrijker dan de Britse voor die van Groot Brittannië.
Tot slot geld dan nog dat waar er voor de Britten na de Brexit mogelijk nieuwe markten open gaan de markt voor de Duitsers enkel zal krimpen.
Laat ik de dreigende handelsoorlog tussen de US en de EU nog maar even buiten beschouwing.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijdens diverse tv-uitzendingen werden ons een opname getoond van een Engels jongetje waarbij gezegd werd dat dit jongetje op de vloer van een ziekenhuis lag omdat er geen bed voor hem zou zijn. Ten eerste denk ik dat dit weer eens zo’n smerig nepnieuws-berichtje van extreem-links is, maar ten tweede vraag ik mij af : is ’t in Nederland dan zóveel beter georganiseerd ? Bedoeld jongetje lag in een ziekenhuis maar werd wél behandeld zei men, in Nederland wordt men vaak niet eens opgenomen omdat er geen plaats is, of omdat het ziekenhuis failliet is of omdat een specialist nét niet aanwezig is; dit overkwam een mij bekend persoon , heeft verm. een ernstige ziekte maar dat kon niet bevestigd of ontkend worden omdat een deskundig arts pas over een week of 4 ter plaatse kon zijn. Dát gebeurt in het “rijke” Nederland !!!! Schandalig, maar dat Haagse rapaille blijft blèren dat NL weer eens met bijna álles voorop loopt in de wereld; ach ik denk maar zo : Ze zijn een beetje dom !!!
NEXIT en wel z.s.m.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Johannes,

Ik heb het linkje naar “doorgeprikte Brexit-beloften” even aangeklikt, en vond ze niet erg sterk. Integendeel.
1. Het is Remainer Theresa May die de Brexit moeilijker maakte dan nodig was. De EU heeft nettobetaler GB harder nodig dan andersom, dus steviger onderhandelen had werelden van verschil gemaakt.
De waarschuwingen van bedrijven als Honda en Nissan zijn pure propaganda; uiteindelijk willen zij handel drijven, ook in GB. Ook buiten de EU worden auto’s gefabriceerd en/of verkocht.
2. Die verdragen hadden inderdaad vrij snel getekend kunnen worden. Het gaat immers om producten die al decennialang aan alle EU-regels voldoen, dus waarom zou dat na een Brexit anders zijn? Ook hier geldt; er wordt zat gekocht van en verkocht aan landen buiten de EU, zowel door EU als GB. De EU gedroeg zich als een jaloerse ex in een vechtscheiding; en dat lukte omdat May en andere Remainers dat toelieten.
3. Hier willigde Remainer May een eis van de EU in.
4. Slim of niet; “let’s fund” is een voorstel, geen belofte. Feit blijft dat nettobetaler GB zo veel geld bespaart, zeker als Timmerfrans zijn Green Deal erdoor jast. En een Brexit sluit gastarbeid niet uit.
5. GB was nettobetaler, dus die EU-subsidie is een sigaar uit eigen doos. Wetenschappers reizen de hele wereld over, ook buiten de EU; oa Israël, Japan en Canada.
6. Het einde van de terreur van de marxistische ira was geen verdienste van de EU, maar het gevolg van het doodbloeden van die ira. Iedereen was het zat, en de harde kern zat vast. Grenscontroles zijn anno 2020 geen enkele hindernis.
7. De mensen achter “Better Together” zijn voornamelijk hele anderen dan die achter “Brexit”, dus vreemd argument. Het etiketje “isolationistisch hard-rechts” is nergens op gebaseerd, en wordt nergens onderbouwd.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Dat linkje leide naar een webpagina van de SNP.
Niet echt een “neutrale” bron zal ik maar zeggen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@Frans,

Dat die SNP een ietsjepietsje tikkeltje neigt naar partijdigheid blijkt ook wel uit de argumentatie.
Die is er niet.
Het zijn holle slogans die voortdurend herhaald worden. Ook in NL horen we steeds weer die flauwekul dat we zonder EU geen handel zouden hebben. In werkelijkheid wordt er al duizenden jaren handel gedreven, overal ter wereld. Het ruim 5.000 jaar oude spijkerschrift ontstond uit veel oudere “tokens”, die handel op langere afstand mogelijk maakten. De oudsten zijn zo’n 10.000 jaar oud.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spijkerschrift#Voorgeschiedenis

En sinds de industriële revolutie is er ondanks vallen en opstaan voortdurend economische groei geweest. Die groei nam tweeënhalve eeuw steeds sneller toe; en sinds 2002 eist de EU de eer op…
Jawel.
Monty Python had het niet kunnen bedenken.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Arie, steengoede reactie. De enige reden dat er evt douane-tarieven en vervelende goederen-controles komen is dat Macron en Merkel koste wat kost Engeland willen ‘pesten’ net als pubertjes in High School. Die maatregelen zullen tijdelijk zijn, want noch merkel, noch macron (Duitse cq Franse industrie) kunnen zich veroorloven de engelse markt af te stoten. De EU heeft Engeland harder nodig dan Engeland de EU.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Tja, als nettobetaler Engeland zonder problemen uit de EU kan stappen dan zullen meer nettobetalers dat gaan overwegen. Die vechtscheiding is dus wel begrijpelijk. Maar toont ook aan wie er het meest afhankelijk is.

Als nettobetaler Nederland voor een Nexit gaat zal de EU ook flink gaan dreigen. Edoch, de Rotterdamse haven is de grootste van Europa; ook onze buurlanden kunnen niet zonder. Als het puntje bij het paaltje komt kan niemand daar omheen.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Als de UK economie nu gaat boomen, en die kans zit er dik in, dan is dat de doodsteek voor alle economische pro-EU argumentatie (bangmakerij).
Verder is de Nederlandse economie onlosmakend verbonden met de Duitse, als de EU dus na een Nexit dwars zou gaan liggen dan kunnen de Duitsers kiezen voor handel met Nederland of economische zelfmoord.
Als er één land bestaat dat veilig uit de EU kan stappen dan is het Nederland wel.
Maar dat mogen wij niet weten omdat er dan allerhande lucratieve baantjes voor zakkenvullende Nederlandse politici in gevaar komen, en omdat dit dan de oprichting van de EUSSR stokken in de spaken steekt.

Edelweis
Edelweis
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Bijna de helft van de britse export gaat/ging naar een EU-land. Dan denk ik dat het VK de EU toch redelijk hard nodig heeft.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De beloften van de Brexiteers zijn niet doorgeprikt.
De Brexiteers wouden namelijk een harde Brexit.
Dat die er waarschijnlijk niet gaat komen, waardoor een hoop van hun beloften niet waargemaakt zullen gaan/kunnen worden, komt op het conto van het politieke establishment, niet op dat van de Brexiteers.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Harde of zachte Brexit maakt in feite niet eens uit. Het lijstje bestaat uit een reeks stropoppen.

De makers gaan er bijvoorbeeld van uit dat er zonder EU geen handel mogelijk is. Terwijl er in Europa al duizenden jaren handel wordt gedreven, zonder EU. In Ierland zijn 3.000 jaar oude veenlijken gevonden met etherische oliën in hun haar, afkomstig uit het Middellandse zeegebied.
De Chinese zijderoutes (het waren er meerdere) besloegen vanaf 500 voor christus de halve wereld; Afrika, Azië en het Midden Oosten. Allemaal zonder EU en warempel; veel van deze landen handelen nog steeds; en zonder EU.

Ook reizen, migratie en (gast-) arbeid zou zonder EU ineens onmogelijk worden? Toch werken er tientallen miljoenen mensen van buiten de EU in de EU; en ook in GB.
Zowel vakantiegangers als wetenschappers reizen de hele wereld over, van en naar de EU.

Een grens is geen massavernietigingswapen. Het is alleen een denkbeeldige lijn waarbinnen de mensen die een land hebben opgebouwd, de toekomst van dat land kunnen bepalen. Inclusief de regels waaraan producten of mensen die ze binnenlaten, moeten voldoen.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Het grote voordeel van een Brexit-GB, is dat de Britse Gemenebest een potentiële afzetmarkt kent van 2,5 miljard mensen tegen een half miljard in de EU.

Ik zou er niks op tegen hebben als NL na de NEXIT ook deel gaat uitmaken van het Gemenebest. Kan makkelijk, want ons Koningshuis heeft sinds Stadhouder Willem III ook de britse nationaliteit.

Edelweis
Edelweis
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

@Sabreur. Wacht even.. Dus eerst gaan we UIT de EU om vervolgens weer in de andere club te gaan waar we onze soevereiniteit weer opgeven. Really?

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer prettig leesbaar en eerlijk artikel, klinkt mij vrij neutraal. Correct zoals de heer Vervloed afsluit met een neutrale opmerking over de onderhandelingen voor een handels verdrag.
Persoonlijk denk ik dat de EU zich voorlopig zal blijven gedragen als puberale stampvoetende kleuters en met 100 % goederen controle en douane-tarieven gaat dreigen, mn in de MSM.
Immers, Macron, merkel (kloon van ‘schietbevel’ Honecker) en rutte zijn uitsluitend geinteresseerd in hun persoonlijk macht en ‘Brussel’ baantjes, dus zullen in een idiote straf expeditie mogelijk al die maatregelen invoeren. Ik denk dat die maatregelen, invoering in 2022 (?) 2 jaar later heel stilletjes worden ingetrokken.
Macron en Merkel weten beide dat ze de Engelse afzetmarkt harder nodig hebben dan de Engelsen de EU. Ze zullen dat natuurlijk nooit erkennen.
Ik dank mijn mede-lezers voor de mild optimistische reacties wbt de toekomst van Nederland, die deel ik.
Tenslotte, 1 belangrijk vraagstuk zal ook Boris Johnson wellicht NIET aanpakken. Tenminste delen van vrijwel alle grotere steden van Engeland hebben inmiddels SHARIA wetgeving die OOK op de autochtone bevolking wordt toegepast. Immers, de islamisering is het grootst in Engeland, daarna de cluster Duitsland, Nederland, Belgie, Zweden.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Je vergeet Frankrijk, daar wonen bijna net zoveel moslims als in Duitsland, en daar vertegenwoordigen ze een nog groter aandeel van de bevolking.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Frans, vraagteken. Ressemblement National lijkt door macron lastiger uit te schakelen dan AfD door DDR communist Merkel in Duitsland. Rechts zijn is in Duitsland voorlopig een ‘doodzonde’.
Bovendien worden in Frankrijk nog steeds moslim terroristen doodgeschoten, in Duitsland werken alle burgemeesters eraan mee steek- en schiet-partijen door moslims dood te zwijgen. Slachtoffers worden gewaarschuwd hun mond te houden.
Macron heeft minder grip op Frankrijk dan merkel op Duitsland. Macron heeft de EU mogelijk op het moment in zijn grip, zijn eigen land????? Natuurlijk kunt u hier anders over denken….

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda
Het ging om de islamisering van west Europese landen, en Frankrijk ontbrak in jouw lijstje, terwijl de islamisering van Frankrijk toch al behoorlijk ver gevorderd is.
Maar daar hoor je dus weinig over.
En in Frankrijk schiet de politie overigens niet enkel op moslim terroristen, die schieten ook op in gele hesjes getooide autochtone Fransen die het niet met Macron eens zijn.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Frans, touchee. Het blijft een inschatting, zowel van u als van mij. Ik kan er vreselijk naastzitten, maar met zowel 25 jaar klein MKB handels-ervaring met Frankrijk, als met Duitsland, zie ik de Franse burger WEL uiteindelijk echt in opstand komen (al was de pensioen opstand van de spoorweg sujetten 100 % ONterecht) en de Duitser niet. De Duitser durft zelfs niet stilletjes AfD te kiezen, de Fransman durft nog steeds openlijk steun voor RN uit te spreken.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda

De Duitsers lijden aan een hen met de paplepel ingegoten schuldcomplex.
Het gevolg daarvan is dat ze veel slikken, maar als mensen iets slikken wil dat nog niet zeggen dat ze het dan ook accepteren.
Elk volk heeft een emmer, en als die emmer vol is dan breekt de pleuris uit.
De Duitse emmer is groter dan de Franse, maar raakt net zo goed een keertje vol, en hoe groter de emmer hoe groter de klap als hij eenmaal vol is.
Daarbij is de Duitse emmer momenteel waarschijnlijk sneller vol aan het raken dan de Franse.
In Frankrijk wonen procentueel meer moslims dan in Duitsland, maar in Duitsland is een veel groter percentage nog “onaangepast” (weten nog niet dat ze zich in moeten houden tot ze in de meerderheid zijn), waardoor de aard en frequentie van excessen er veel bedreigender is.
Het is dus nog maar de vraag waar het volk als eerste in opstand gaat komen.

De huidige gele hesjes protesten hebben weinig tot niets met de islamisering van Frankrijk van doen, die draaien voornamelijk om het het niet meer kunnen betalen van de rekeningen.
De link tussen die niet meer te betalen rekeningen en de kosten van immigratie/ islamisering wordt daar voor zover ik weet nog niet gelegd (ook omdat een groot deel van de moslims in Frankrijk geen eerste generatie zijn).
In Duitsland ligt dat anders, daar is dadelijk het teloorgaan van de welvaartsmaatschappij direct gelinkt aan de kosten van immigratie en klimaatbeleid.
In Nederland speelt overigens hetzelfde; het enige verschil met Duitsland is dat hier gezapigheid de rol speelt van het Duitse schuldcomplex.
Ik wil maar zeggen, waar de bom dadelijk als eerste gaat barsten blijft koffiedik kijken…

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Frans, U zou het wel eens beter hebben ingeschat dan ik. Ik zou de druppel in de emmer wel eens fout kunnen inschatten bij de Duitsers. Mijn grote zorg blijft dat je in Duitsland al zo ongeveer door de politie wordt opgepakt voor een ‘goed gesprek’ als je op straat hardop zegt AfD kiezer te zijn.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda

Over het algemeen geld dat hoe harder je een volk onderdrukt des te eerder de emmer vol is.
En in Duitsland, en dan met name in het voormalige Oostblok, lopen een hoop mensen rond die overgevoelig zijn voor Stasi praktijken.
Frankrijk is een binnenbrand die op kan laaien, Duitsland is daarentegen een kruitvat, in Duitsland gaat er volgens mij maar één vonkje op de juiste plek nodig wezen, en het vonkt er zeer regelmatig.
Stel je, bijvoorbeeld, eens een herhaling voor van de Keulse kerstmarkt aanrandingen, maar dan in een stad als Dresden.
Zoals gezegd, het blijft koffiedik kijken, maar ook in Duitsland gaat genoeg een keertje genoeg wezen, en dat kon eens eerder gaan gebeuren dan je verwacht.

Edelweis
Edelweis
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ja, Henk, rechts zijn in Duitsland is voor 5 miljoen redenen een ‘doodzonde’. En 1 van de 5 miljoen was mijn grootvader, Auschwitz, 1942, dus pas een beetje op je woorden. Front/Ressemblement National is behalve anti-moslim ook antisemitisch: walgelijke partij.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk wakker worden dit. Net als met Trump drie jaar geleden. Mevrouw Karbiet weer van de leg: “Je woont daar toch niet?!”. Nee, maar het voelt wel lekker. En wat heeft Nigel Farage het slim gespeeld. Hij is ook een winnaar. Kan iemand de NPO wakker maken?

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Die zijn net in een nachtmerrie ontwaakt.
Ook mijn dag kan niet meer stuk.
En inderdaad: hulde voor Nigel Farage, een van de weinige politici die landsbelang voor eigen belang weet te plaatsen.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x