Wie kan China nog stuiten in de strijd om de economische wereldmacht?

Topontmoeting tussen Trump en Xi van cruciaal belang

President Trump and President Xi Jinping op de G20 (juli 2017)

Foto: President Trump and President Xi Jinping op de G20 (juli 2017) –

 

Het is niet de vraag of, maar wanneer China de leidende rol in de wereld overneemt van de Verenigde Staten. Amerika was de dominerende grootmacht van de 20e eeuw, China zal dat in de 21ste eeuw zijn. Dat voorspelden Robert Kagan, Aaron Friedberg en Henry Kissinger – niet de minsten onder de China-watchers -in 1975 al. Het thema is actueler dan ooit.

 

Nieuwe wereldorde

Op het 19e Volkscongres in oktober 2017 sprak partijleider Xi Jinping de onomwonden ambitie uit om in 2050 een nieuwe wereldorde te hebben gecreëerd. Met als belangrijke tussenstap het jaar 2035, wanneer China de leidende rol in de wereld moet hebben veroverd op het gebied van innovatie en kunstmatige intelligentie. China is ervan overtuigd dat de winnaar van deze technologische wedloop een dominerende rol zal spelen op het wereldtoneel.

 

Agressieve handelspolitiek

De daarvoor benodigde infrastructuur wordt aangelegd met de Belt and Road, de nieuwe Zijderoute, een wereldomspannend netwerk met centrale aansturing vanuit China. Dit initiatief komt niet uit de lucht vallen. Het is een voortzetting en uitbreiding van een agressieve handels- en investeringspolitiek. Beleid dat het land geen windeieren heeft gelegd. China is erin geslaagd om binnen een halve eeuw een belangrijke positie op alle Westerse markten te veroveren.

De verwezenlijking van Xi’s nieuwe wereldorde-ambitie wordt al aardig zichtbaar. In Azië zelf, maar ook in Zuid-Amerika, Afrika en in ons eigen Europa. Havens, distributiefirma’s en delen van de elektronische snelweg zijn inmiddels in Chinese handen. De directe Chinese investeringen in de Europese Unie zijn de afgelopen 8 jaar met een factor 50 toegenomen, van $840 miljoen tot $42 miljard. In totaal bedraagt de Chinese investering, inclusief 350 overnames en nieuwe bedrijfsinvesteringen, inmiddels $348 miljard.

 

Trump slaat terug

Nadat China door Obama en vorige VS-presidenten geen strobreed in de weg was gelegd besloot Donald Trump dat de maat vol was. China heeft decennialang geprofiteerd van de open economie van het Vrije Westen, terwijl het z’n eigen markt beschermt en buitenlandse firma’s maar mondjesmaat en onder strenge voorwaarden toelaat. In de ogen van Trump heeft China z’n krediet verspeeld, met patent- en intellectueel eigendomschendingen, importheffingen, manipulatie van de eigen muntwaarde en dumping van goederen op de markten van de VS en de EU.

De VS heeft onder Trump forse importheffingen op de helft van de Chinese producten ingesteld, waarna China terugsloeg met heffingen op 70% van de import uit de VS.

 

Duimschroeven

Hij besloot de Chinezen de duimschroeven aan te draaien. Importheffingen met oplopende percentages werden opgelegd. Pas als China zou stoppen met misbruik maken van de open Westerse economie, zouden de VS bereid zijn de importtarieven voor Chinese producten weer op te heffen. Het lijkt erop dat China aan de onderhandelingstafel eieren voor z’n geld kiest. Er is nog geen deal, maar op enkele juridische zaken na zou een akkoord op hoofdlijnen al zijn uitonderhandeld. Een topontmoeting Donald Trump – Xi Jinping zou ter beklinking van het akkoord in voorbereiding zijn.

 

Hardball Game

Wat we zien is een hardball game gespeeld door de VS om China op de knieën te krijgen. Aan de goedgelovigheid van de VS is een einde gekomen. Het was Obama die in 2016 nog zei: “We have more to fear from a weakened, threatened China than a successful rising China.” Het was diezelfde Obama die China de World Trade Organization (WTO) binnenhaalde onder luid applaus van de EU. Kritiek dat China hier nog helemaal niet klaar voor was en de basisregels met de voeten trad werd weggewuifd. China werd beschouwd als ontwikkelingsland en zat nog in de adolescente fase.

Maar China bleek niet de gedroomde handelspartner die de regels van het spel eerbiedigde. Een partner waarmee een gezamenlijke groei van de wereldeconomie kon worden gerealiseerd. Economische vooruitgang waarvan iedereen zou profiteren. Dat win-win sprookje blijkt een illusie. China is uit op hegemonie en kan alleen met harde middelen een halt worden toegeroepen. De WTO heeft schromelijk gefaald. De onoorbare handelspraktijken van China zijn onbestraft gebleven. De Chinese markt zit grotendeels dicht voor buitenlandse ondernemers terwijl Chinezen ongestoord de ene na de andere Westerse firma kunnen opkopen.

 

Huawei

Na de VS begint ook de EU zich achter de oren te krabben. Zijn de intenties van de Chinezen wel zo nobel, vraagt men zich af. Formeel is de EU positie nog ongewijzigd. Op de EU-China top van afgelopen 9 april werd een partnerschap met China nog bejubeld omdat het meer evenwicht in de handelsrelatie zou brengen. Maar de twijfel heeft toegeslagen. Welke risico’s lopen we bijvoorbeeld met het gunnen van belangrijke contracten aan Chinese firma’s? Als Huawei de infrastructuurcontracten voor de uitrol van de 5de generatie datacommunicatie wint, wie garandeert dan dat deze nieuwe infrastructuur niet misbruikt wordt voor cyber- en industriële spionage?

Zwarte lijst

De Amerikanen hebben Huawei op de zwarte lijst gezet. De EU worstelt met het dilemma, gaan we voor veilig of voor goedkoop. De andere twee aanbieders Nokia en Ericsson zijn een stuk duurder. De KPN kiest vooralsnog een tussenweg bij de aanbesteding van het 5G-netwerk.

 

De EU-binnenmarkt is volledig open. Stel dat de Chinezen hun recent verworven havens in Griekenland, Italië, Spanje en België gaan gebruiken om hun producten op de Europese markt te dumpen. Zullen ze dan na de concurrentie te hebben weggevaagd hun opgebouwde positie in Europa aanwenden voor andere (politieke!) doeleinden?

 

Hegemonie

Een omslag in het denken over de intenties van China heeft in de EU nog niet plaatsgevonden. In de globalistische visie op de wereld, die in de EU nog steeds mainstream is, wordt China beschouwd als een partner die het multilaterale systeem overeind helpt houden. Het Amerika van Donald Trump daarentegen wordt vaak gezien als de grote boosdoener, als de grootmacht die het multilaterale handelssysteem, dat ons zoveel welvaart heeft gebracht, de nek om probeert te draaien met egoïstische bilaterale deals die alleen tot voordeel strekken van de VS zelf.

De VS wil met de opstelling tegenover China juist het open wereldhandelssysteem redden en China een halt toeroepen. Trump wil China dwingen zich te houden aan de regels van het spel om zo een Chinese hegemonie te voorkomen. De paradox is dat terwijl de EU met Duitsland voorop propageert de multilaterale wereldorde te redden, het de VS is die als politieagent toeziet op de naleving daarvan. Hypocriet gedrag dat maar weinig Europeanen beseffen.

 

Gunboat Policy

Het zijn ook de VS die China afhouden van avonturen in de Zuid-Chinese zee, richting Taiwan en recentelijk Venezuela. Met ouderwetse Gunboat Policy houdt de Amerikaanse vloot de internationale wateren open en staat het China niet toe dat het de territoriale wateren van de buurlanden schendt. In Venezuela, waar zowel Rusland als China voet aan de grond proberen te krijgen, handelen de VS in de geest van de nooit afgeschafte Monroedoctrine. En nadat China in Dubai z’n eerste militaire basis buiten China had verworven, hebben de VS in de Hoorn van Afrika een zwaar diplomatiek tegenoffensief ingezet.

 

Geen appeasement

De vraag is hoelang de VS China in toom kunnen houden, zowel economisch, politiek als militair. Zonder stevig tegenspel zal China zijn economische, politieke en militaire macht steeds verder uitbreiden en eisen stellen waaraan het Vrije Westen zal moeten voldoen. De multilaterale wereldorde zal dan stap voor stap worden ingenomen door een nieuw, door China gedomineerd handelssysteem.

Met de huidige bezettting van het Witte Huis hoeven we ons daarover nog geen zorgen te maken. Maar wat als er in 2020 een Democraat als president wordt gekozen? Appeasement ligt dan weer op de loer. Met de Leading From Behind-politiek van Obama, zou China weer vrij spel hebben. Cruciaal is ook of de EU zich door China laat uitspelen met verleidelijke aanbiedingen van goedkope Chinese firma’s, handelsvoordelen en (infrastructurele) investeringen.

In ieder geval komt er pas na de verwachte topontmoeting in mei/juni van dit jaar tussen Trump en Xi enige duidelijkheid over de mogelijkheden om de tariefoorlog te beëindigen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump is de enige leider met gezond verstand en lange termijn visie in het westen. De rest denkt opportunistisch, tactisch en dus korte termijn. De rest legt het dan ook af tegenover de strategische lange termijn visie van china. Men heeft geen idee wat het betekent wanneer china de dienst uitmaakt.

Het is dezelfde mentaliteit waarmee jonge meiden gaan backpacken in gevaarlijke gebieden en waarmee mensen de grenzen openzetten voor de 3e wereld. Men heeft het idee dat wanneer je positief bent, mensen ook positief terug zullen doen. China lacht om dat soort naïviteit.

Voorlopig mogen blij zijn dat Trump er nog is.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump gaat echt niet de geschiedenis in als de idioot die de Democraten en de EU van hem maken!!! Q.E.D. Hij is gewoon de juiste man op de juiste plaats in het juiste tijdsbestek. Obama werd al geadoreerd voor hij the oval office betrad (Nobelprijs) door goedgelovige linkse fantasten. Nu blijkt dat flink wat zaken aan zijn aandacht zijn ontsnapt.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De reden dat zowel Obama en zijn Democraten als de EU China niets in de weg gelegd hebben is dat deze zelf ook op een China stijl bestuursvorm uit zijn…
Het probleem China is feitelijk heel gemakkelijk op te lossen.
China’s groei berust geheel op diefstal van intellectueel eigendom, het grof uitbuiten van derde wereld landen (grondstoffen), en het schijt hebben aan in het Westen geldende arbeid en milieu voorschriften.
Gewoon aanpakken dat criminele aso gedrag dus, precies zoals Trump dat momenteel al doet.
En verder is het van cruciaal belang dat een toenadering tussen Rusland en China voorkomen wordt.
De Russen beschikken namelijk over de grondstoffen die China ontbeert, en over de militaire technologie die China in no time in een echte militaire supermacht kan transformeren.
Wat gezien de agressieve houding van China ten opzichte van de buurlanden, met name Taiwan, zeer ongewenst zou zijn.
Een nieuwe koude oorlog, misschien zelfs een derde wereld oorlog, met China, kunnen we missen als kiespijn.
Laten we dus ook eens ophouden met Poetin’s Rusland voortdurend het mes op de keel te zetten, met Moskou richting Peking te jagen.
Met ander woorden, laten we dus eens ophouden te stemmen op lieden die ons met ideologische oogkleppen op, of gedreven door geldhonger, richting afgrond sturen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Eens met uw reactie.
Ziet u bijv. Rutte al z’n vingertje opheffen naar China teneinde dat Chinese aso-gedrag te doen stoppen ?
Voor iets dergelijks heb je échte leiders nodig en géén weekdieren.

Ruud62
Ruud62
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU, veel Europese landen en bedrijven worden geleid door idioten zonder moraal, slechts geleidt door eigenbelang of utopische ideologie, die slechts zal leiden tot tirannie en armoede.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ruud62

@ Ruud62.
Met de door u benoemde figuren zit “dan Haag” helemaal vol !
In Nederland heeft de armoede inmiddels al toegeslagen, de tirannie staat om de hoek reeds te wachten, i.c. de EU.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima analyse. Maar wat ontbreekt is de constatering dat Westerlingen, en vooral Nederlanders, geen enkel besef hebben van de totaal andere mentaliteit en cultuur van Aziaten, en Chinezen in het bijzonder. Voor veel Chinezen is Hitler bijvoorbeeld een rolmodel. Ooit gehoord? Ze zullen je het ook echt niet gaan vertellen. Ze vertellen je helemaal niets. Één geluk is er wel, ze moeten ook niets hebben van Moslims en de moslim broederschap.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

China is niet meer in toom te houden. Het is zaak om te voorkomen dat China de economie van het Westen verder dan strikt noodzakelijk ontwricht. Daarvoor zijn onmiddellijke maatregelen nodig. Het begint ermee om bij de WTO aan alle alarmbellen tegelijk te trekken en er met gestrekt been in te gaan (China uit WTO gooien). Een tweede ding is het hoofdmechanisme aan iedereen uitleggen. Het is eenvoudig. Het kapitalisme maakt zichzelf kapot door de vruchten van productie in China te willen plukken. De concurrentie wordt dan gedwonngen hetzelfde te doen. Ondertussen stelt China voorwaarden of maakt misbruik van de informatie- en productiepositie die het biedt. Daarna keert China zich tegen alle oude concurrenten met ‘geroofde’ producten, d.w.z. productien waarvoor geen ontwikkelkosten nodig waren, geen intellectueel eigendom wordt gecompenseerd etc. Afstand is geen probleem. Een groot deel van de scheepvaart en de havens is in handen van China. China kopieert gewoon wat de Aziatische tijgers (Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, en Hongkong, in belangrijke mate met Westerse steun) in de tachtiger jaren ook hebben gedaan. Consumentenboycots e.d. zouden ook overwogen kunnen worden, maar dan moet het roer serieus om. Overigens gebeurt dat al: je ziet maar zelden Aziaten in niet-Aziatische auto’s rijden. Dus. Vast staat dat de toekomst van de wereld niet in handen van totalitaire regimes als dat van China mag komen te liggen.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is ’t geen idee om ons aller Pinokkio Rutte een schriftelijke cursus “Trumpiaanse politiek” te laten volgen ?
Deze Rutte is toch, vergeleken met Trump, een padvindertje, hoewel hij zichzelf denkelijk toch wel een “staatsman” zal vinden.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x