Maar wat is dat dan, een verenigd Europa?

Ongebreidelde idealistische expansiedrift

President Macron van Frankrijk en Commissievoorzitter Juncker op de Europese top van 18 oktober 2018

Titelfoto: President Macron van Frankrijk en Commissievoorzitter Juncker op de Europese top van 18 oktober 2018. Bron: EU Council (CC0)

 

In Brussel dromen ze ervan. Onze Nederlandse Europarlementariërs kunnen er ook overdag niet over ophouden: Europa is heilig en de EU heelt alle wonden. Iedereen die de Brusselse kerk binnenwandelt, wordt bij de poort overgoten met de champagne van de Europese expansiedrift.

Europa moet sterker, Europa moet groter, Europa moet machtiger. Alles wat we weten over te hevelen naar Europees niveau is winst! Wie iets anders beweert, wordt vriendelijk doch resoluut de deur gewezen. Ga jij maar lekker populistisch zitten wezen in je eigen land, vriend. Wij zijn hier met Grotere Dingen bezig. Vort!

Grote Gedachte

Regelmatig probeer ik me voor te stellen hoe het zou zijn om te wonen in een Verenigd Europa. Moet ik denken aan zo’n Unie die gebaseerd is op een ideologie, die het volk ondergeschikt maakt aan de Grote Gedachte? Zo’n unie waarin we allemaal één taal, één opvatting, één doel, één baas, één gedachte, één kleur, één toekomst hebben? Met de  deur dag en nacht op slot om te voorkomen dat iemand uit onvrede naar elders ontsnapt? Met een geheime politie die de wind eronder houdt? Met psychiatrische klinieken vol andersdenkenden? Met een staatsomroep, censuur en verboden boeken?

Nee hoor, dat wil niemand, hoor ik roepen vanuit Brussel, waar juist drieduizend man weer voor veel belastinggeld hun maandelijkse verhuisdozen staan in te pakken om naar Straatsburg te verkassen.

 

Misschien moet ik dan denken aan een soort Vierde Rijk, met een centrale gedachte van één volk, één rijk, één leider?

Riedel

Nee joh, zegt Frans Timmermans, en hij vraagt aan zijn spiegelbeeld: ‘Welke riedel zal ik vandaag eens afsteken? De Europese, de sociale of de sentimentele? Populisten zijn volksvijand nummer één. Nationalisten zijn een last voor de samenleving! De natiestaat vormt een gevaar voor de Europese veiligheid! Hoera voor de overwinning!’

Wellicht moet ik me dan een Volksrepubliek Europa voorstellen, met marktsocialisme waarbij in Brussel wordt besloten met hoeveel procent onze economie dit jaar mag groeien, hoeveel vierkante kilometer gezonde landbouwgrond we deze keer onder water gaan zetten voor electriciteitsopwekking en hoeveel  kinderen we maximaal per persoon mogen krijgen?

Sargentini

Nee joh, kirt Judith Sargentini vanuit een bankje vol applaudisserende medeparlementariërs. Daar ben ik namelijk op afgestudeerd. Dat zou de fundamentele rechten van burgers aantasten! Want we hebben zonder ruggenspraak namelijk namens jullie met elkaar afgesproken dat we ons allemaal aan bepaalde afspraken houden, ook al kun je daar dus niet voor stemmen… De rest van haar woorden wordt verstomd door zoenende collega’s.

 

Smeltkroes

Oké. Dus geen Socialistische unie, geen Volksrepubliek, geen Vierde rijk. Moeten we ons dan maar een soort Europese Stars en Stripes voorstellen, Verenigde Staten van Europa, de legendarische ‘smeltkroes’, met een geminimaliseerde oorspronkelijke bevolking, waar we met z’n allen gepassioneerd onze hand op ons hart leggen en uit volle borst ons volkslied zingen, met honkbal als nationale sport?

Proud to be a European! Don’t shoot me, I am a European citizen! Make Europe great again.

Alsof we dezelfde geschiedenis hebben als aan de andere kant van de oceaan? Hoe zouden de powers that be deze grote mand vol anderstalige kikkers bij elkaar willen houden? Met propaganda? Met geweld? Moeten we Karel de Grote maar weer opgraven?

Nee, zeg ik zelf dan maar. In Brussel dromen ze nog maar even een paar maanden verder. Tot aan de verkiezingen volgend jaar. Idealisten willen immers niet lastiggevallen worden met praktische bezwaren en hinderlijke details. Die moeten hardhandig worden wakkergeschud.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Er is geen bewijs dat de EU werkt, behalve op een aantal specifieke terreinen en ook daar werkt het niet goed en alleen dank zij enorme bijdrages uit Noord-West Europa. De EU drijft op de kurk die Nederland, Duitsland en Engeland heet. Na de Brexit valt de laatste uiteraard weg terwijl het EU budget omhoog gaat. Nou ja, de Britten hadden toch hun rebate. Ik ben benieuwd hoe het verder uitpakt voor Nederland, maar vrees het ergste. De belangen van Nederland worden niet goed vertegenwoordigd. Dat komt in belangrijke mate door de eurofilie van de grootste Nederlandse partijen die als makke schappen in de kudde van Merkel (ja, en Macron) meelopen. Het is heel makkelijk om te roepen dat de EU moet federaliseren, maar de onevenwichtigheden zijn zodanig dat het nooit gaat werken. Naast de EU hebben we ook de Raad van Europa. Die staan los van elkaar, ook al zal de EU ooit wel lid worden van de Raad van Europa. Het gaat bij de Raad van Europa vaak om internationaal recht, democratie, mensenrechten etc. Er waait dezelfde geest als in de EU. Het komt allemaal voort uit de international beweging die rond 1900 begon en die door de Tweede Wereldoorlog flink de wind in de zeilen kreeg. De laatste misser is de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die godsdienstkritiek op de islam onmogelijk maakt. Het ging om de Mohammed is pedofiel-uitspraak van Sabaditsch-Wolff, een Oostenrijkse vrouw. Wat het Hof niet lijkt te begrijpen is dat moslms kindhuwelijken vanaf 9 jaar toestaan op grond van dit voorbeeld. Dus het gaat niet alleen om de vrijheid van meningsuiting van Europeanen maar ook om de bescherming van jonge kinderen tegen sexueel misbruik. Hopeloos.

Cool Pete
Cool Pete
4 jaren geleden

De oorzaak van de ellende met dat “EU”-konstrukt, is :

veelzijdige, grootschalige, fundamentele, anti-democratische DWANG.

Daarbij komt nog de illegale massa-immigratie en islamisering.
Islamisering is de DESTRUCTIE van de beschaving.

karton
karton
4 jaren geleden

De EU-“leiders” menen zich een houding te moeten aanmeten als waren zij échte visionairs !
De hoofd-dictator, Zuipschuit Juncker, kan door z’n ziekte van Korsakov niet verder kijken dan z’n neus lang is, en z’n vaste maatje, die hem overeind moet houden, Timmermans, kan niet over z’n volgevreten lijf heen kijken.
Hoezo “visionairs” ? Sinds de oprichting van de EU is ’t nog nóóit zo slecht gegaan in Europa, ondanks het feit dat de Brusselse dictators én Rutte c.s. blijven blèren dat we rijk zouden zijn. Sprak een dame, werkzaam in een apotheek die mij vertelde dat écht veel mensen hun medicijnen NIET meenemen als blijkt dat ze zélf iets moeten bijdragen, daartoe ontbreekt hen het geld ! Ziekenhuizen moeten sluiten, aantal Voedsel- en Kledingbanken wordt uitgebreid, steeds meer mensen in de z.g. schuldsanering.
Inderdaad, hieruit blijkt wel hóe “rijk” dit landje is.

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden

Europa is prachtig voor een economische samenwerking, interne open grenzen en ook de euro heeft zijn voordelen. Verder zijn de Europese landen te verschillend om onder één noemer samengebracht te worden. Niet alleen in taal, maar ook geaardheid en opvattingen zijn erg onderscheidend. Dat blijkt wel uit de vele oorlogen uit het verleden. Door samenwerking ad hoc is 400 jaar geleden de invasie van de Islam in Europa gestopt, met dank aan de Polen. Die zelfde Polen worden nu verkettert omdat ze niet alsnog willen worden overrompeld door Islam. Ze zien wat gebeurt in Groot Brittanië. Ze zien wat er gebeurt in Zweden. De politieke leiders van Europese staten zitten op de wip. De zelfbenoemde Eurodrammers, blijven drammen. Brexit, Hongarije, Italië, Polen, Griekenland , Portugal en Spanje hangen er als los zand bij. Hoe lang nog, deze miserie

Frans
Frans
4 jaren geleden

Een verenigd Europa, of althans een verenigd Europa zoals de EU dat voorstaat, is een politiek correct Utopia waarin een kleine politiek correcte elite op dictatoriale wijze bepaald wat “het beste is voor iedereen,” en dat laatste dan afgemeten aan hun eigen socialistische principes natuurlijk. Het is feitelijk gewoon een USSR 2.0, en hoe dat fijne op socialistische principes gebaseerde experiment is afgelopen weten we allemaal. Europa is, of was in ieder geval, een zeer welvarend continent. Deze welvaart is het product van de Europese cultuur, en die Europese cultuur is een synergie tussen een groot aantal zeer diverse sub culturen die op belangrijke punten grote overeenkomsten vertonen en elkaar op andere vlakken aanvullen en complementeren. Het grootste gevaar voor het voortduren van de Europese welvaart is dan ook het afbreken van de Europese cultuur middels de import van culturen die niet compatibel zijn, en dan heb ik het met name over primitieve vanuit Arabië en Afrika afkomstige culturen. Het domste dat wij Europeanen kunnen doen is dus ons bestuur uit handen geven aan een dictatoriaal clubje salon socialisten die geen enkele waarde hechten aan de Europese cultuur, en inmiddels wel bewezen hebben geen flauw benul te hebben wat het al dan niet compatibel zijn van culturen aangaat. Hopen dat de EU nog ten goede te veranderen gaat wezen is op zijn best een gevaarlijke gok, en daar is de inzet simpelweg te hoog voor, Nexit dus…

ni28
ni28
4 jaren geleden

Mooi samengevat. De EU met haar idealen doet mij steeds meer denken aan de communistische tijdperk waar men ongeveer hetzelfde nastreefde. Van de lagere school is mij bij gebleven: Kindertjes van alle kleurtjes, verenigt je! En de communisten bleven vechten voor iets want er moest telkens voor iets gevochten worden. In het Westen bouwden ze intussen een samenleving op waar men het steeds beter kreeg terwijl wij steeds minder hadden. Wij hadden alleen het gevecht voor een betere wereld terwijl die achter onze grenzen al aanwezig was. Wat nu geroepen wordt kenden wij al toen en in die zin waren wij het Westen voor. Wij weten hoe het afgelopen was terwijl het Westen nu nog met die vraag worstelt. Utopia is het magisch woord in de Brussel en die doet mij sterk denken aan het communisme. Een taal spreken is wel erg praktisch maar welke nu Esperanto het niet gehaald heeft? Engels natuurlijk, dat spreekt iedereen. Dat zullen de Fransen niet leuk vinden dus als twee een ruzie hebben lacht de derde. Dus toch maar die vreselijke Duits? Zal daar het toch van komen?

Frans
Frans
4 jaren geleden

@ Buurman Bazarov

“Europa’s naties moeten richting superstaat geleid worden zonder dat hun bevolkingen begrijpen wat er aan het gebeuren is.
Dit kan bereikt worden met opeenvolgende stappen, elk onder het mom een economisch doel te dienen, maar uiteindelijk, en onomkeerbaar, leidend naar federatie.”

“Mensen accepteren enkel verandering als zij geconfronteerd worden met noodzaak, en herkennen enkel noodzaak als een crisis zich aandient.“

Twee vijftiger jaren quotes van Jean Monnet, de “vader” van de EU.

En dan beginnen de puzzelstukjes wel op hun plaats te vallen…

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden

Ik heb jarenlang gedacht dat de spotnaam EUSSR flauw was, en bleef geloven in de oprechte intenties van de EU adepten. Inmiddels doe ik dat niet meer.

Voor zijn er veel analogieen tussen de huidige EU en de vroegere sovjectunie. (Voormalige) natiestaten, bijeengebracht onder centraal gezag onder een opgelegde (zogenaamd gedeelde) ideologie.

Let op – samenwerking? Niks mis mee. Maar bij de EU gaat het om machtsoverdracht. Brussel heeft flink wat te zeggen over wat er in NL al dan niet gebeurt. Waarom is dat zo? – is een heel voor de handliggende vraag.

Om die centrale EU macht te legitimeren krijg je van die hele gekunstelde redeneringen – gedeelde normen en waarden. Het is goed voor de export… nou, neem eens het export saldo en haal daar eens het openstaande target2 saldo af, of de ESM garanties. Kijken of er dan ook nog een + overblijft.

Daarom #NEXIT

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden

Ik help je het hopen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Lees ook het verpletterende artikel van Jelte Wiersma in Elsevier Weekblad getiteld “Merkel maakte Duitsland en Europa instabieler”. Het is een keiharde bevestiging van wat in Opiniez al lange tijd wordt uitgeschreeuwd.

trackback

[…] Source: OpinieZ Maar wat is dat dan, een verenigd Europa? […]

W. T.
W. T.
4 jaren geleden

Al het bovenstaande is gelul in de marge omdat de echte problemen niet worden opgelost. Wie zich nog druk maakt over de politiek en haar besluiten is een dwaas omdat bedrijven en politici samen de dienst uitmaken. Democratie staat alleen in de dikke van Dale.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x