Het EU-masterplan voor de Palestijnse gebieden

Een staaltje kolonialisme anno 2018

fragment uit PR-film Europese Commissie over transportplan Palestijnse gebieden

Titelfoto: fragment uit PR-film Europese Commissie over transportplan Palestijnse gebieden. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal ntmp-palestine palestine

Met verbazing bekeek ik onderstaande film op YouTube over het EU-masterplan voor de ontwikkeling van allerlei infrastructuur in Gaza en Judea en Samaria – uiteraard niet alleen bedacht maar ook gefinancierd door de EU. Want, zo stelt de EU kort gezegd, nu is er niets, en een land moet toch over alle mogelijke vervoersverbindingen beschikken: haven, luchtvaart, trein, wegen.

Geen inspraak Israël

Mijn verbazing betreft drie dingen. Ten eerste: Er wordt zondermeer een verbinding door Israël heen gecreëerd tussen Gaza en Judea. Wat Israël daarvan vindt, daarover wordt met geen woord gerept. Geen land ter wereld – en dus ook Israël – zal zomaar zeggen: doet u maar, prima, leg die weg en treinverbinding maar aan.

Daarnaast mag toch zeker, nadat deze week tientallen raketten vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd, duidelijk zijn dat er grote veiligheidsrisico’s zijn. Israël geeft met dit EU-voorstel niet alleen land op, het krijgt te maken met een in tweeën gedeeld land en de daaruit volgende infrastructuur- en bereikbaarheidsbeperkingen, en ook met een enorm toenemend veiligheidsrisico.

Onnodig

Als tweede opmerking het volgende. Waarom moet een (nog) niet bestaand land, over alle vervoersmogelijkheden beschikken? Is dit wel echt nodig? Kleine landen zijn er genoeg in de wereld. En ze hebben echt niet allemaal een spoornetwerk, internationale luchthavens, zeehavens en snelwegen. Suriname, Malta en IJsland hebben geen treinen rijden. Andorra en Liechtenstein hebben geen luchthaven.

Kolonialisme

Maar mijn grootste verbazing is de gedachte die zich naar voren blijft dringen na het zien van het filmpje: deden we dit soort dingen niet enkele eeuwen terug? En heette dat niet ‘kolonialisme’? Wie denkt de EU te zijn dat het met zulke vergevorderde en vormgegeven plannen komt voor een niet bestaand land? Waarom is het nodig als EU überhaupt bezig te zijn met infrastructuurplannen voor Gaza, Judea en Samaria?

Doen we dat ook maar voor enig ander land in de wereld? Was niet precies het idee van het instellen van mandaatgebieden destijds, begin twintigste eeuw, dat we geen landen meer wilden koloniseren omdat we vonden dat landen op eigen benen moesten staan en dat we ons zo min mogelijk moesten bemoeien met het reilen en zeilen aldaar?

“Goed bezig”

De EU eigent zich rechten en zeggenschap toe op en in Gaza, Judea en Samaria die het niet heeft door met dergelijke ver uitgewerkte plannen te komen. De EU heeft immers feitelijk niets te zeggen heeft over het gebied. En alsof het maken van de plannen niet al veel te ver gaat, maakt de EU nota bene een filmpje van de infrastructuurplannen om er sier mee te maken. Kijk ons eens goed bezig zijn, lijkt de EU te zeggen.

Hoe je het ook bekijkt, het is een EU-plan, volledig geïnitieerd door de EU, dat met EU-geld uitgevoerd moet worden. Bij mij blijft de vraag hangen of dit niet kolonialisme anno 2018 is.


Oorspronkelijk verschenen op 10 augustus 2018 als Het EU-masterplan voor de PA gebieden op christenenvoorisrael.nl


Over de auteur

Marijke Terlouw
Marijke Terlouw
Marijke Terlouw studeerde Sociale Geografie in Amsterdam en werkt bij Christenen voor Israël. Ze is eindredacteur van de krant Israël Aktueel en coördineert de projecten die de stichting in Israël ondersteunt

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden

Mevrouw Terlouw, eigenlijk is het onzinnig om nog te verklaren dat u volkomen gelijk hebt! Maar ik doe het toch. Ze blijken weer een nieuwe put gevonden te hebben die met geld van de Duitse en Nederlandse belastingbetalers gedempt moet worden. Welke dronkenlappen hebben dit nu weer verzonnen?
Overigens zal het wel als een kaarsvlam uitgaan en die “satanische zionisten” kan je dan mooi de schuld in de schoenen schuiven. Ik haat die EU toch nog verrassend steeds meer.
Ik roep iedereen op bij de komende verkiezingen van het Europese parlement te gaan stemmen op alleen maar Europakritische partijen. Ik wil Nederland terug!!!!!;lpppp00

p.
p.
4 jaren geleden

Het is werkelijk on-ge-loof-lijk hoe de ChristenUnie door het ijs zakt. Totale amateurs in het politieke spel zo blijkt. Aan ALLE kanten laten ze zich ringeloren, en van hun ‘imago’ blijft helemaal niets over. Wat een sof. Voordewind heeft nota bene met D66 een ‘plannetje’ gemaakt dat – zo blijkt nu – niets meer of minder was dan een ‘voorzetje’ naar wat we hier lezen. Of hij wist niet dat dit eraan kwam – en dan heb je gefaald, of hij wist het wél… en dan mag je wat mij betreft naar huis.
En dit is maar éen van de vele belangrijke terreinen waarop de CU helemaal niets bereikt. En dan heb ik het nog niet over de klimaathysterie waar ze gewoon aan MEEDOEN. Ik ben blijk er niet op gestemd te hebben maar o, o, o…

karton
karton
4 jaren geleden

Ik ben er van overtuigd dat dit plan is bedacht door een (weer eens) totaal bezopen Zuipschuit Juncker, daarbij terzijde gestaan door Timmerfranske, Tusk en Bolle van Balen.
Zij weten immers niet waarover zij leuteren ? En bovendien …………’t is immers niet hun geld dat wordt weggesmeten ?
Zij, de EU, benaderen het niveau van een totaal idiote dwergstaat dat dénkt a.d. weg te timmeren maar zich aan alle zijden laat voorbij lopen door een stelletje ongeletterden en analfabeten.
Hebben die EU-“leiders” niks beters te doen ? B.v. wegwezen/oprotten of zich ergens gaan zitten kapot schamen ?

jan
jan
4 jaren geleden

Zo te zien gaat het om een project van de EU investeringsbank, dus een vorm van EU ontwikkelingshulp. Wat Nederland al 60 jaar doet, met een rendement van nul. Ooit enige vooruitgang gezien in Afrika van onze centen? Ja, in de zakken van dictators rn hun aanhang en vele, vele NGO’s Zo zal het ook nu weer gaan in Gaza.

Martin Jobse
Martin Jobse
4 jaren geleden

In het geval van de EU en Israël kun je misschien beter spreken van antizionisme of antisemitisme. Bovendien doorkruist dit plan het vredesplan van de regering Trump, zoals dat hier een aantal keren is besproken door Ernst Lissauer. Wat Trump en Israël doen, is zo langzamerhand bij voorbaat verkeerd in Europese ogen. Gelukkig zal Israël zich aan dit plan niets gelegen laten liggen. Ons werelddeel manoeuvreert zich zo zoetjes aan naar de marge van de wereldpolitiek. Misschien is dat in het geval van het Midden-Oosten maar beter ook.

P. Puk
P. Puk
4 jaren geleden

Weggegooid geld; het overgrote deel verdwijnt in de zakken van de Hamas-leiders. Er is maar een remedie; Gazanen deporteren naar de Sinai of Jordanie en Gaza annexeren.

Chaim Koorn
Chaim Koorn
4 jaren geleden

Tja de minachting van EU het continent dat toekeek hoe 6 miljoen Joden werden vermoord. Nu wij ons te rechtmatig land terug hebben wil dit zelfde EU ons land af nemen Nederland doet dit al op kleine schaal door het bouwen illegale bouwsels zonder toestemming van Israël
Ze zijn inmiddels gesloopt geen land ter wereld zal dit toestaan. Een zeer goede analize van mevr Terlouw Een ding staat vast dit plan is bij voorbaat mislukt
Israël is niet gek om het land in 2 te laten splitsen. Am Israël chai

Chaim Koorn

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Schande is het toch met de centen van de Europese belasting betaler, een land te steunen wat niet meer als een terroristen land is. Ze hadden er allang een parkeerplaats van moeten maken van dat land. Weg vegen van de kaart dan is het probleem wat ze wereldwijd veroorzaken opgelost. Schande vind ik het ook nog eens dat de EU al deze ellende massaal geimporteerd heeft, en nu ook nog eens de islamieten op een ander continent gaat helpen met onze centen. En de eigen burgers in Europa leven onderhand aan de afgrond.Vraag de burgers in Europa maar eens eerst wat ze van dit wanbeleid van de EU vinden. Ik hoop dat de dag snel komt dat de hele EU als een zeepbel uit elkaar gaat spatten.Zodat onze slaventijd eindelijk eens afgelopen is, en wij burgers die niet meer als slaaf van de EU zijn weer vrije mensen gaan worden. En dan maken zich nog groepen druk over de slaventijd uit de middeleeuwen. Kijk nou maar eens dan wat wij Europese burgers zijn geworden vanaf dat de EU bestaat. Slaven in een moderne tijd zijn wij niet meer.

A.Terlouw
A.Terlouw
4 jaren geleden

Heel goed doordacht stukje commentaar Marijke ..Je slaat de spijker opzij kop

Thijs moonen
Thijs moonen
4 jaren geleden

Probleem is dat er nu nog zoveel miljoen Joden wonen aan wie niets gevraagd is…maar een 75 jaar geleden had Europa daar ook oplossingen voor. Proost heer Juncker…

rico
rico
4 jaren geleden

Dat plan, geweldig. Die mensen leven echt in hun eigen droomwereld heel ver van de werkelijkheid af. Het zou mooi zijn maar zorg eerst maar eens dat het geweld daar stopt dat is al 40 jaar niet gelukt.

karton
karton
4 jaren geleden

Terwijl dit EU-zooitje bezig is om álle EU-lidstaten aan de bedelstaf te brengen, gaan ze een door Palestijnen bewoonde regio in ’t midden Oosten van héél veel geld voorzien om de regio “op te bouwen”.
U én ik weten exact wat er met óns geld aldaar gaat gebeuren.
Hoe zot wil je ’t hebben.

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden

Hoe ver durven ze toch te gaan?Momenteel steunt alleen de PVV en het Fvd de Joden.Alle andere partijen kijken weg.

Jay
Jay
4 jaren geleden

Ik veto voor mijn deel van het geld.
Zowel EU landen als Israel zijn democratieën, maar dat lijkt de technocraten van de EU niet te deren.

boris
boris
4 jaren geleden

Palestijnse vrouwen zouden eens aan de pil moeten gaan. Eén-kind politiek voor alle Arabische landen!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Het filmpje is professioneel gemaakt. Het plan zelf is nogal simpel. Ik zie het verband met kolonialisme niet. Als de EU iets kan dan is het geld ophoesten voor infrastructuurprojecten. Hoe een infrastructuurproject in de palestijnse gebieden de EU gaat helpen is mij niet duidelijk. De palestijnse autoriteit is corrupt en oorlogszuchtig, Het plan kan dat alleen maar verergeren. Infrastructuur kan ook militaire doelen dienen, dat wisten de Romeinen al. En het kan destructieve doelen zoals de Duitsers in WO2 hebben laten zien. Het is dus niet alleen weggegooid geld, het kan de situatie in allerlei opzichten ook verslechteren. Dit is geen ‘soft power’, dit is ‘silly power’. Niet doen.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x