Advertenties

Het echte Collusie-Verhaal. Trump en de Russen.

Inleiding op de achtdelige artikelserie van Michael Doran

Titelfoto: President Trump en de Russische minister Lavrov – foto: The White House

Al meer dan anderhalf jaar zijn de media in de ban van een justitieel onderzoek naar een almaar uitdijend politiek complot: president Donald Trump, zijn familieleden, stafleden en campagnemedewerkers zouden hebben samengespannen met de Russische overheid.

Het doel? De media, de staat, kiezers en het kiessysteem dusdanig manipuleren dat Trump de presidentsverkiezingen in zijn voordeel kon beslechten.

Papegaaien

Er gaat geen dag voorbij of een van onze VS-correspondenten of Amerika-kenners schotelt u de laatste roddels voor over dit collusie-verhaal. Ze brengen geen verslagen gebaseerd op eigen journalistiek onderzoek, maar papegaaien nieuws na uit de Amerikaanse media. En elke krant en ieder radio- of tv-station in Nederland speculeert driftig mee. We lezen verhalen vol vermoedens en luisteren naar beweringen zonder bewijs. We zien dagelijks deskundigen aan praattafels uitleggen hoe het net zich steeds meer rond de president sluit.

Angstbeelden

Met ontelbare onwaarschijnlijkheden wordt er gebouwd aan een narratief die een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid moet uitstralen. Trump zou de verkiezingen hebben gestolen van Hillary Clinton. Dankzij de Russen zou Amerika nu een neppresident hebben. Russische beïnvloeding, hackers en trollen; het zijn ook in ons land alledaagse angstbeelden geworden. Overal loert het gevaar van Russisch nepnieuws. Niet alleen in Den Haag, maar ook in Brussel is men hevig verontrust en zint men op maatregelen.

Geobsedeerd

De Twitter-tijdlijnen van onze huidige en ex-VS-journalisten laten zien hoe geobsedeerd zij zijn door dit onderwerp. Sommigen van hen werken het collusie-verhaal verder uit in nieuwsbrieven, vlogs en podcasts. Analyses vol smeuïge details over seks, verraad en onkunde. Alles gulzig overgenomen uit de linkse Amerikaanse media die zich vooral baseren op “betrouwbare anonieme bronnen” in Washington.

Andere analyses van het collusie-verhaal komen in de Nederlandse media niet aan bod. De verhaallijn ligt immers vast: Trump en zijn medewerkers zijn de slechteriken, zij moeten en zullen veroordeeld worden en de arme Democraten zijn het slachtoffer geworden van Russische inmenging, naïviteit en de eigen goede bedoelingen.

Michael Doran

De komende twee weken publiceert OpinieZ een serie acht heldere, doorwrochte longreads, geschreven door Michael Doran, Senior Fellow van de Amerikaanse conservatieve denktank het Hudson Institute. De artikelen lezen als een thriller. Ze laten niets heel van de beeldvorming die ook in Nederland dankzij kritiekloze VS-journalistiek kon ontstaan over de veronderstelde contacten tussen Trump en zijn team enerzijds en de Russen anderzijds.

U maakt kennis met alle hoofdrolspelers in het collusie-verhaal, om te beginnen met Barack Obama en Hillary Clinton. Voor en achter de schermen. Politici, hackers en spionnen. Lekkers en spinners die de media manipuleren. Feiten worden gescheiden van fictie en belangen en verborgen agenda’s blootgelegd. Een onthullende reeks die met toestemming van de auteur is vertaald voor exclusieve publicatie op OpinieZ.

Michael Doran – foto: Hudson Institute


Michael Doran diende onder president George W. Bush in het Witte Huis als senior director in the National Security Council. Hij was onder Bush ook werkzaam als adviseur op het State Departement en het Pentagon. Naast een academische carrière heeft hij tal van invloedrijke publicaties op zijn naam staan zoals het beroemde 9/11 essay “Somebody Else’s Civil War”. Doran verschijnt regelmatig op Amerikaanse televisie-stations en publiceert in bladen als Foreign Affairs, The American Interest, Commentary, Mosaic Magazine, The Wall Street Journal, The Washington Post en The New York Times.Deel 1 van de serie Het Echte Collusie Verhaal wordt maandag 26 maart om 20.30 u gepubliceerd op OpinieZ.

Advertenties

2 Comments on Het echte Collusie-Verhaal. Trump en de Russen.

  1. Op de stapal website staan al 18 maanden artikelen die de verhalen lijn van de Nederlandse traditionele media op de helling duwen. Ben benieuwd of de heer Doran de bestaande witte vlekken kan invullen.

  2. Mooi initiatief, ik geloof vanaf het begin al helemaal niets van dat ‘collusion’ verhaal. Fijn om eens een goed onderbouwd verhaal (hoop ik) te horen dat de andere kant belicht. Ik, en velen met mij, worden zo moe van die links liberale hetze tegen Trump en Rusland. Bedankt!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: