Donald Trump zet een slijterij op stelten
Alledaags onbegrip van een fenomeen
“Trump is a womanheeter” riep het meisje met de regenboogmuts terwijl ze flirterig omhoog keek naar een slungelige jongen met zwarte krullen. “Hie rielie is” beaamde haar vriendin die een voorzichtig stapje naar voren deed waardoor de hipgeklede krullenbol klem kwam te staan tussen een groep sneeuwvlokmeisjes en de toonbank van de slijterij.
“Trump is wack”, baste een man met lang golvend grijs haar en een kin als een skischans, die bij de kast met wodkaflessen stond. “As long as that fascist rules our nation my son stays here.”, vervolgde hij. “Zets eh koed ijdie” kirde de uitbaatster van de slijterij die om hem heen drentelde, “Wie all heet him hier”. Bij de toonbank klonk wellustig gegiechel. De krullenbol zwaaide met zijn paspoort. “I rather throw it away dad”, klonk het onverwacht luid, “I’m ashamed to be an American”. “Stee, stee,” klonk het opgewonden.
World Economic Forum
Propaganda werkt. Ook al is er geen woord Russisch bij. Terwijl de rij klanten langer werd vlogen de clichés door de winkel. Anti-Trump praatjes zoals ze dagelijks voorbij komen in de media, theaterzalen en klaslokalen.
Het doelwit van haat en spot was afgelopen week even in ski-oord Davos, waar hij het World Economic Forum (WEF) bezocht. Een jaarlijkse bijeenkomst van CEO’s, politici en linkse activisten. President Trump werd tijdens zijn bezoek warm onthaald door de aanwezige ondernemers en smeedde de ene miljardendeal na de andere met hen. WEF-oprichter Klaus Schwab ontving de Amerikaanse president met louter lovende woorden:
“Ik ben hier met een simpele boodschap.” hield Trump zijn gehoor voor. “Er is nooit een betere tijd geweest om in de Verenigde Staten te huren, te bouwen, te investeren en te groeien. Amerika is open voor business.” Trump somde een aantal van de successen op die hij en zijn regering het afgelopen jaar hebben geboekt. “De beurzen breken record na record en hebben meer dan 7 biljoen dollar rijkdom toegevoegd. Er zijn 2,4 miljoen banen bijgekomen en het aantal blijft stijgen. Het optimisme in het midden- en kleinbedrijf is nog nooit zo groot geweest. De werkloosheidscijfers onder de Afrikaans-Amerikaanse bevolking zijn nog nooit zo laag geweest. De wereld is getuige van de wederopstanding van een sterk en welvarend Amerika.”
Bureaucraten
“We hebben de grootste regelgevingsreductie in gang gezet uit de geschiedenis. Amerika heeft, net als andere landen, last van ongekozen bureaucraten. Ze zitten overal en hebben verpletterende anti-business en anti-werknemer-regels opgelegd aan onze bevolking zonder een mandaat, een debat en echte verantwoordelijkheid. Die tijden zijn voorbij in Amerika. Wij verwijderen 22 regels voor iedere nieuwe wet. We bevrijden onze ondernemingen en werknemers, zodat ze in voorspoed kunnen gedijen. Wij creëren een omgeving die kapitaal aantrekt en productie beloont.”
In Davos werd bekend dat computerbedrijf Apple 350 miljard gaat steken in productielijnen en ontwikkeling in de VS. Ook de CEO’s van bedrijven als Volvo, Deloitte, Nestlé, Nokia, Thyssen, Total en Bayer werden in Davos door Trump persoonlijk overgehaald tientallen miljarden in de VS te investeren. “Ik geloof in Amerika.” zei de president die zijn land zo succesvol weet te verkopen. “Ik zal het altijd op de eerste plaats zetten, zoals leiders van andere landen hun land ook op de eerste plaats zouden moeten zetten.”
Boe-geroep
Trump verklaarde met iedereen bilaterale handelsakkoorden te willen sluiten zolang deze wederzijds voordelig zijn. “We kunnen geen vrijhandel hebben als sommige landen ten koste van anderen misbruik maken van het systeem. Vrijhandel waarin grote delen van de eigen bevolking worden vergeten.” Dàt idee van soevereine staten die de belangen van hun bevolking voorop stellen, stond haaks op de globalistische ideologie van de aanwezige politici, pers en activisten. Zij konden het niet laten Trumps toespraak van boe-geroep te voorzien.
Onze D66-handelsminister Sigrid Kaag was in Davos voornamelijk bezig met ‘duurzame doelen’ en meldde trots dat Nederland op de 7e plaats staat van de Inclusive Development Index (IDI), een nieuw deuglijstje voor dromers en idealisten. Een ranglijst waar geen van de CEO’s belangstelling voor had en zelfs premier Rutte niets van moet weten. De linkse activist en miljardair George Soros trachtte het WEF-publiek met spookverhalen te verontrusten. “Met Trump stevenen we af op een nucleaire oorlog. Het voortbestaan van onze hele beschaving staat op het spel” schetste ’s werelds grootste onruststoker. Soros grossiert in beelden die schreeuwen om een borrel.
Leger
“Amerika”, verzuchtte de uitbaatster nadat vader en zoon, met de sneeuwvlokmeisjes in hun kielzog, haar slijterij hadden verlaten. “Ik zou er niet willen wonen.” “Dankzij Amerika leven wij in vrijheid” sprak de eerste klant in de rij zacht, een bejaarde man die een fles genever wilde afrekenen. “Zij hebben ons bevrijd, en ze beschermen ons nog steeds.” “Beschermen, dat oorlogzuchtige land?” “Jazeker mevrouw, door nalatigheid kunnen wij ons geen leger meer veroorloven.“ “Ach kom, we hebben geen leger nodig, laat Amerika dat zelf maar betalen, zij lokken al die ellende uit.”
Een echtpaar voor mij in de rij verliet stilletjes de zaak. Ik zette mijn doosje wijnen neer en volgde hun voorbeeld. Gelukkig is de slijterijmarkt in mijn omgeving uitzonderlijk competitief en hoef je je dag niet te laten vergallen. Een sympathiekere slijter is snel gevonden.
Spijtig voor die mevrouw van slijterij De Kwade Dronk? Ach, zo werkt de tucht van de markt. Net als van Trump heeft ze van ondernemen maar bar weinig begrepen.
Over de auteur

- Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen