SGP en PVV over Sigrid Kaag en de UNRWA-miljoenen

Uitspraken minister Zijlstra roepen vragen op

Kees van der Staaij (SGP) en Danai van Weerdenburg (PVV)

Vorige week donderdag werd politiek Den Haag overvallen door het bericht dat Sigrid Kaag, D66-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, versneld 13 miljoen euro beschikbaar stelt voor VN-organisatie UNRWA. Het leidde dezelfde dag nog tot 10 Kamervragen gesteld door de Kamerleden Voordewind (CU), Becker (VVD) en Kuik (CDA).

Zondag publiceerde OpinieZ een artikel over deze kwestie met schokkende bevindingen over de werkwijze en het financiële beleid van UNRWA. Zo blijkt onder meer dat voor een Palestijnse vluchteling zes keer zoveel geld en mankracht beschikbaar is als voor een ondervoede vluchteling uit Afrika of Azië. UNRWA beschikt zelfs over een pensioen- en investeringsfonds dat meer dan 1,5 miljard dollar heeft uitstaan op financiële markten over de hele wereld.

Gistermiddag kwam de kwestie-Kaag en de UNRWA-miljoenen kort aan de orde tijdens het mondelinge vragenuur van de Tweede Kamer met minister Halbe Zijlstra. Het leidde tot felle reacties in de Kamer.

OpinieZ-columnist Ernst Lissauer sprak na afloop twee Kamerleden.

Kees van der Staaij

Kees van der Staaij van de SGP wil van minister Sigrid Kaag (D66) weten waarom ze versneld hulpgeld geeft aan de UNRWA nu de VS die hulp heeft gehalveerd. UNRWA wordt verweten niet zuiver op de graat te zijn. Hij noemt het besluit van minister Kaag een puur politieke actie gericht tegen het besluit van de Amerikaanse regering om juist de druk op de Palestijnen op te voeren. Er moet een motie komen om dit besluit van Kaag door de Kamer terug te laten draaien.

Kees van der Staaij – SGP

Danai van Weerdenburg

PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg wil van minister Sigrid Kaag (D66) persoonlijk horen of er nog banden bestaan tussen de minister en UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen waarvoor ze een aantal jaren heeft gewerkt. De minister is getrouwd met een Palestijn en heeft een woning in Oost-Jeruzalem. De aan haar gerichte mondelinge vragen deden minister Halbe Zijlstra in woede ontsteken.

Danai van Weerdenburg – PVV

Wordt vervolgd.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Video’s: Ernst Lissauer voor ZoomInTV

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x