Onlusten in Iran: tijd voor Diplomatie 2.0

De tijd van mooie praatjes en NewSpeak is voorbij

Foto: screenshot YouTube-video Al Jazeera

Thomas Erdbrink stelde in de New York Times van 26 november met kennelijk genoegen vast dat, dankzij Trump en de Saoedi’s, het Iraanse regime eindelijk had bereikt waar het na jaren van onderdrukking nooit toe in staat was. Namelijk het verwerven van brede steun onder de bevolking “for the hard-line view that the United States and Riyadh cannot be trusted and that Iran is now a strong and capable state capable of staring down its enemies.”

Klerikale dictatuur

Het regime zat dus gebeiteld en ‘onze man in Teheran’ meende dan ook rustig op vakantie te kunnen gaan, naar Japan….En laten juist op dat moment, in die week voor onze jaarwisseling, tienduizenden Iraniërs de straat op gaan om hun woede te uiten. Niet tegen die vermaledijde Trump of tegen die verschrikkelijke Saoedi’s, maar tegen de eigen geestelijkheid en tegen hun gevreesde veiligheidsdiensten. Wat eerst nog een protest tegen verslechterende leefomstandigheden leek (de prijzen van eieren volgens NRC Midden-Oosten-expert Carolien Roelants), veranderde al snel in grimmige protesten tegen corruptie en tegen de klerikale dictatuur.

Erdbrink

Ik heb in de loop van de jaren geleerd dat je de deskundigen en waarnemers in de media altijd met een korreltje zout moet nemen. In elk geval onze man in Teheran, Thomas Erdbrink: nog zo’n tekenend voorbeeld van zijn journalistieke aanpak. In hetzelfde lange artikel in The New York Times voert hij tal van zegslieden op die de lijn van zijn betoog moeten dragen. Dat zie je steeds meer bij correspondenten: een aaneenrijging van citaten van (gelijkgestemde?) zegslieden. Met meningen die de lezer de indruk moeten geven van een soort breed gedragen opinie wordt een bepaald (gekleurd?) beeld neergezet.

Zo voert Erdbrink o.a. een ‘liberale theaterdirecteur’ (Aryand Dashtaray) op die, met gelijkgezinde ‘hervormers’ en ‘gematigden’, spijt zou hebben van zijn pro-Amerikaanse gezindheid.“We need to understand that the U.S. has been playing with us all along. Trump is proving that our hard-liners were right all these years, to say that America cannot be trusted.” De Iraanse leiders die Dashtaray lange tijd een onverantwoordelijk buitenlands beleid verweet, zijn nu voor hem de voor de hand liggende partij geworden: “Of course, I love them more.”

Tweets van Trump

En misschien heeft Carolien Roelants gelijk dat de demonstranten tot nu toe vooral uit, wat zij ‘de arbeidersklasse’ noemt, komen en houden de middengroepen zich vooralsnog gedeisd, maar het is duidelijk dat er meer aan de hand is dan onze deskundigen voor mogelijk hadden gehouden. Dat Roelants meteen meent te weten dat de onlusten allemaal komen door ‘de tweets van Trump’, stelt haar aanspraak op geloofwaardigheid wel ter discussie, net als haar bewering dat Westerse investeringen zouden uitblijven door Trump’s voornemen om zich van de Iran-deal te willen ontdoen. In elk geval is – tot nu toe – duidelijk dat Erdbrinks bewering dat dankzij Trump het regime kan bogen op grote populariteit, nergens op was gestoeld.

Obligate verklaring EU

Trump twitterde meteen begrip te hebben voor de grieven van de demonstrerende Iraniers. Nikki Haley, VN-ambassadeur van de VS, vroeg om een spoedzitting van de veiligheidsraad. En de EU??? Die liet op zich wachten. EU-Buitenlandcoördinator (en ex-communiste) Federica Mogherini was namelijk ook op vakantie; op Cuba, bij haar voormalige ideologische broeders. Onze kersverse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, stuurde ook een tweet rond, met een verklaring van de EU. Vol trots meldde hij op Twitter dat Nederland zelfs aan de tekst had bijgedragen. Zonder daarbij te vermelden met welke woorden, leestekens en spaties de Nederlandse diplomatie deze obligate tekst had weten te verrijken.

Zweedse hoofddoekministers

Uit niets blijkt enig besef van bezinning op de sinds jaren ingeslagen weg van het vleien van en toegeven aan de dictatuur in dat land. Wie herinnert zich niet die kolderieke optocht van behoofddoekte Zweedse vrouwelijke gezagsdragers op audiëntie bij de Iraanse dictator?

De Duitse krant Die Welt formuleerde dat op 2 januari scherp: “Blamiert sind jene „Realpolitiker“, die seit über 30 Jahren auf die Unterstützung eines fiktiven „Reformflügels“ im iranischen Regime und eine schrittweise „Liberalisierung“ des terroristischen Herrschaftssystems der Islamischen Republik setzen — und dabei keine Anbiederung und Schönfärberei scheuten.” Voor deze krant is het volstrekt klip en klaar: het religieus-totalitaire machtssysteem van de islamitische Republiek is niet te hervormen. Ineenstorting moet het doel zijn van de Westerse politiek.

Nucleaire deal

In Amerika gaan steeds meer mensen twijfelen aan de wijsheid van de “Nucleaire deal’ die onder Obama met Iran werd gesloten. In de woorden van The Washington Examiner: “These events invite retrospection here in America. They demand further scrutiny of the nuclear deal that former President Barack Obama struck with Tehran in his hapless attempt to build a legacy of foreign policy competence. The deal, sold to the public with optimistic falsehoods, looks worse each day.”

Met geld van de Amerikaanse belastingbetalers (1.7 mld. en 400 mln. cash) – aldus de Washinton Examiner die daarin niet alleen staat – konden de mollahs de gevolgen van de sancties verlichten en daarmee legitimeerde Obama hun regime. Die tijd lijkt voorbij. Amerika laat niet meer met zich sollen en hult zich niet in het soort obligate diplomatieke verklaringen waar Halbe Zijlstra zo van glundert.

VN-ambassadeur Nikki Haley maakt het al net zo duidelijk: de tijd van pappen en nathouden, van diplomatieke ‘newspeak’ is over. Het wordt tijd voor duidelijkheid, voor Diplomatie 2.0.

De OpinieZ-artikelen van Freek van Beetz vindt u ➡ hier

Twitter: @FvBeetz

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties ⬇.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.