Wielrennen als verbindend middel

Start Giro d’Italia 2018 in Jeruzalem is kans op verzoening

Foto: Giro d’Italia 2016 - Pixabay CC0

Wielerjournalist Thijs Zonneveld betoogde onlangs in het AD (“Wielrennen als politiek middel”) dat Israël de Giro d’Italia 2018 heeft gekocht. De start van de wielerronde in Jeruzalem zou alleen een publiciteitsstunt zijn die de aandacht moet afleiden van het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen. De Israëlische Nederlander Elad Zigler is het daar niet mee eens.

Deel 1 column Thijs Zonneveld in AD 1 december 2017

Primeur

Het jaar 2018, editie 101 van de Giro d’Italia, is bijzonder. Voor het eerst begint de Giro in een land dat niet tot Europa behoort. In 1965 was de primeur van de start van de Giro buiten Italië en sindsdien is dat nog elf keer gebeurd. En nu dus ook in Israël.

Bartali

De race zal beginnen in Jeruzalem dat, net als Rome, een prachtige en historische stad is. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera gaat de route ook langs het Holocaustmuseum Yad Vashem. Dit ter ere van Gino Bartali, een Italiaanse wielrenner die honderden Italiaanse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gered.

Het mooie aan sport is dat het een verbindende kracht heeft. In Israël is dat dagelijks te zien. Joden en Arabieren spelen samen in voetbalclubs, basketballclubs en zelfs op de Paralympics. Het Israëlische Goalbalteam heeft een Arabische coach.

Verzoening

Het is een mooi symbool dat na 100 jaar de Giro zich uitbreidt naar het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten, dat zoveel conflict en oorlog kent, kan wel een beetje sport gebruiken. Sport kan, mag en moet gebruikt worden voor verzoening. Als het aan mij ligt, mag volgend jaar de Giro beginnen in Egypte, lekker fietsen tussen de piramides. Het Marokkaanse landschap leent zich ook uitstekend voor een aantal mooie etappes.

Na de recente incidenten met Israëlische sporters, zoals het verbieden van Israëlische symbolen en het volkslied op het judotoernooi in Abu Dhabi, en het gedwongen verlies van een Iraanse worstelaar zodat hij niet tegen een Israëli zou hoeven te worstelen, is het duidelijk dat we politiek uit de sport moeten halen. De start van de Giro in Israel biedt daarvoor een geweldige kans.

Deel 2 column Thijs Zonneveld – AD 1 december 2017

Uitdagingen

Voor de critici onder ons: nee, natuurlijk is niet alles is primadeluxe in orde in Israël. Net zoals andere landen heeft Israël te maken met uitdagingen op verschillende terreinen, zoals sociale ongelijkheid en spanningen tussen bevolkingsgroepen. Maar dat betekent niet dat het leven stopt. In Israël werken, studeren en leven Joodse en Arabische Israëliërs dagelijks samen. Zowel Joden als Arabieren zullen zich verheugen op dit grote sportevenement.

Het argument om de start van de Giro niet in Israël te laten plaatsvinden vanwege het conflict slaat natuurlijk nergens op. Als we sportevenementen zouden beperken tot landen die niet in conflict zijn blijven er weinig over. De Olympische spelen zijn gehouden in Rusland en China en het WK Voetbal zal zich afspelen in Qatar.

Coëxistentie

Elk geïnformeerd persoon weet dat Israël zijn burgers een stuk beter behandeld dan voornoemde landen. Coëxistentie kan niet op zich laten wachten totdat elk conflict is opgelost. De oplossing ligt vaak dichter bij de burgers dan bij de politiek. Laten we vooral niet diezelfde politiek, die al voor zoveel verdeeldheid in de wereld zorgt, zijn weg tot de sport laten vinden.

Wat betreft diegenen die er echt problemen mee hebben dat de Giro in Israël start: ik neem aan dat jullie dan in 2022 ook de tv uit laten staan tijdens het WK Voetbal in Qatar?

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Elad Zigler
student tandheelkunde in Jeruzalem

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.