Erkenning Jeruzalem: speech Trump en reactie Netanyahu

Foto: President Trump tijdens speech inzake Jeruzalem - White House CC0

“Ik heb besloten om Jeruzalem formeel te erkennen als hoofdstad van Israël” aldus president Trump in een toespraak vandaag in het Witte Huis. “Het is niets minder dan een erkenning van de werkelijkheid. Het is het juiste om te doen. Het moest gebeuren.” Hij deelde mee dat het State Departement de opdracht heeft gekregen een begin te maken met de verhuizing van de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

“Jeruzalem is niet alleen het hart van drie grote religies, maar ook het hart van één van de meest succesvolle democratieën in de wereld.”, vervolgde hij. Met zijn besluit maakt Donald Trump zijn verkiezingsbelofte waar en bekrachtigt hij een wet die in 1995 door de Senaat en het Congres is aangenomen.

Trump benadrukte dat de VS vastbesloten doorgaan met hun plannen een akkoord te sluiten tussen Israël en de Palestijnen: “Het besluit is op geen enkele manier bedoeld als een koerswijziging van onze betrokkenheid bij het vinden van een permanent vredesakkoord.”

“Dit besluit had al veel eerder genomen moeten worden.” beklemtoonde Trump suggererend dat het de vorige presidenten aan ‘moed’ ontbrak omdat zij zich baseerde op het idee dat erkenning van Jeruzalem als hoofdstad het vredesproces zou kunnen schaden. Zijn toespraak maakt duidelijk dat de VS-regering deze vrees niet deelt.
 

 
Premier Netanyahu regeerde verheugd op de toespraak van president Trump en bedankte hem voor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad en de verhuizing van de VS-ambassade. Na een korte schets over de historie en betekenis van Jeruzalem benadrukte hij dat Israël altijd de vrijheid van godsdienst garandeert en riep hij alle landen die daadwerkelijk vrede zoeken op de stap van de VS te volgen en hun ambassades te verplaatsen naar Jeruzalem.
 

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.