Braunhemden im Wiener Parlamentsgebäude?

Oostenrijk wil nationale identiteit behouden

Titelfoto: Sebastian Kurz by EU2017EE Estonian Presidency is licensed under CC BY 2.0

Vandaag zijn er verkiezingen in Oostenrijk. Verkiezingen die, net als in vele andere Europese landen, gedomineerd worden door thema’s als Immigratie en Europese invloed. De 31-jarige Christen-democratische politicus, Sebastian Kurz, gooit hoge ogen in de peilingen.

Verwacht wordt dat deze jonge minister van Buitenlandse Zaken uit het kabinet van Bundeskanzler Christian Kern, wel eens de volgende kanselier van Oostenrijk kan gaan worden.
Zijn populariteit is immens! Waar Kurz verschijnt spelen zich popidooltaferelen af. De doorgaans nuchtere Oostenrijkers staan rijendik waar de verkiezingscaravaan van Kurz verschijnt.

Kurz heeft al aangekondigd dat hij een samenwerking met de rechts-nationalistische partij FPÖ zou toejuichen. Hij stuurt hier actief op aan. De thema’s Europese Unie en immigratie staan hierbij voorop. En het lijkt erop dat Oostenrijk na de verkiezingen een duidelijk rechtsere, anti-EU en anti-immigratie-politiek zal gaan volgen.

Jaren ‘30
Natuurlijk schreeuwt het Europese linkse leger al moord en brand. De parallelen met de jaren ’30 van de vorige eeuw worden maar al te graag aangedragen. Een populair waanbeeld van de bruinhemden terug in het Oostenrijkse parlement wordt door de gezapige politiek-correcte kliek en een links journaille maar al te graag geëxploiteerd.

Ik besef me dat het nationaal-socialistische gedachtegoed nooit helemaal verdwenen is uit de onderbuik van vele Europese landen. Waar West-Duitsland in vele opzichten een bewonderenswaardige verantwoordelijkheid voor de verschrikkingen begaan onder de nazi’s op zich heeft genomen, hebben landen als het voormalig Oost-Duitsland en ook Oostenrijk dat veel minder gedaan. Maar niet vergeten mag worden dat het veel Europese landen decennia heeft gekost om de verantwoordelijkheid te aanvaarden voor hun compleet falen tijdens WWII.

Merkel-vluchtelingen
Het hedendaagse Oostenrijk is een goed geintegreerde Europese staat. De gemiddelde Oostenrijker – zo die bestaat – voelt zich evenveel Europeaan als de gemiddelde Belg of Deen dat doet. Op dat gevoel in al die landen is inmiddels veel af te dingen. De ‘utopische heilstaat Europa’ heeft ook Oostenrijk aangetast. Ook in Oostenrijk heeft de nationale identiteit te lijden gehad van Europese bemoeienis. Oostenrijk heeft eind jaren ’90 een belangrijke rol gespeeld in het voorkomen van het binnenglippen van het Balkan-geweld als gevolg van de Joegoslavie-crisis. De laatste vijf jaren stond Oostenrijk aan het voorfront van de opvang van de ‘Merkel-vluchtelingen’. Ik vind het niet vreemd dat Oostenrijkers zich nu gaan wapenen met rechtse politiek. En zelfs als Jood ben ik daar niet bang voor!

Het lijkt erop dat Oostenrijk het eerste West-Europese land gaat worden waar een coalitie van rechts en rechts-nationalistisch de beleidstoon gaat zetten. Iets wat in landen als Frankrijk, Denemarken en ook Nederland nog steeds niet gelukt is.

Ik wil graag de term fascistisch, nationaal-socialistisch, extreem-rechts en dergelijke bewaren voor bewegingen die er daadwerkelijk op uit zijn de samenleving in Europa en natie-staten te verstoren en bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen.

Spookbeeld
De politieke bewegingen sinds de oprichting van de Europese Unie hebben ons een spookbeeld voorgehouden van alles wat ruikt naar meer-dan-gemiddeld-rechts. Dat is gevaarlijk. De pendule van de klok mocht alleen maar aan de linkerkant en in het midden blijven slingeren. Die beweging van ‘we zijn allemaal gelijk’ en het opgaan in een progressief-modernistisch waan-idee, heeft ons willen leren dat we niet meer trots mogen zijn op wie we zelf zijn en niet willen worden als anderen, want…. we willen gewoon onze eigen identiteit houden. Die beweging zien we nu in Oostenrijk doorbroken worden. En ik vind daar niets mis mee.

Natuurlijk zit ik ook niet te wachten op racisme, anti-semitisme en vreemdelingenhaat. Ja, de FPÖ heeft facetten van die elementen. Dat zal ik niet ontkennen. Maar er zit nog veel ruimte tussen ‘houden van je nationale identiteit’ en het uitsluiten van allen die daar van afwijken. Ook in Oostenrijk, een volledig geintegreerde mainstream Europese staat met een kritische vrije pers.

En inmiddels vind ik links veel desastreuzer voor de vrije westerse samenlevingen!

Ik zie dit politiek-rechtse experiment dan ook met heel veel vertrouwen tegemoet. Nee, het modern maatgesneden donkere kostuum van Kurz lijkt in de verste verte niet op een bruin hemd!

Dannie Klompsma – Twitter: @DKlompsma

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Dannie Klompsma

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.