Het wordt een hete zomer voor de ChristenUnie

Kabinet Rutte III wordt het voltooide anti-Israël denken

Terwijl politiek Den Haag zich in zwembroek, badpak en bikini hees, trachtten drie Palestijnse terroristen in Jeruzalem de lont in het Tempelberg-kruitvat te ontsteken. Twee Druzische agenten werden op laffe wijze met kogels en messteken in de rug vermoord. Buiten SGP-leider Van der Staaij en Voordewind van de ChristenUnie zwegen de Haagse vakantievierders. En dat is merkwaardig.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video Jinek 14 juli 2017, kanaal Uitzending Gemist

Emoties
Zodra er maar één met Nederlands belastinggeld betaalde illegale constructie in Israël wordt weggehaald, een gesubsidieerd aardbeienplantje de blaadjes laat hangen of een Palestijns/Nederlandse activiste morbide spionageverhalen verzint, vraagt ons parlement onmiddellijk spoeddebatten aan, regent het Kamervragen en vechten de pro-Palestijnse mensenrechtenmeisjes en moraalridders om de beste plaatsen voor de camera’s en achter de interruptiemicrofoons. Er is geen stukje land op aarde waarover de emoties in Den Haag zo hoog oplopen. Al decennialang.

Israël als struikelblok
Politieke commentatoren speculeren over de hobbels waarover een toekomstig kabinet met de ChristenUnie zou kunnen vallen: abortus, homorechten of het D66-kroonjuweel Voltooid leven. Met hun uitstapje naar de dienst van moraalprediker Bono toonden de ChristenUnie-onderhandelaars Segers en Schouten de mede-onderhandelaars hun liberale kant. Bovendien is de ChristenUnie een linkse partij en heeft het veel gemeen met VVD, D66 en CDA op terreinen als immigratiepolitiek, omgang met de islam en consolidering van internationale instituten als de VN, de EU en het Europese hof. Het daadwerkelijke struikelblok voor de vorming van een kabinet met de ChristenUnie blijft in alle politieke beschouwingen onbenoemd: Israël.

Terreurfinanciering
Rutte II is door de ChristenUnie voortdurend gevraagd de houding ten opzichte van Israël en de Palestijnen te veranderen. Zo voert de partij al jaren strijd tegen de met Nederlands belastinggeld betaalde uitkeringen aan Palestijnse moordenaars en hun familieleden. Tevergeefs. PvdA-minister Koenders heeft niets gewijzigd aan deze terreurfinanciering. BuZa-ambtenaren verwijzen schouderophalend naar de EU-oekazes waarop de Nederlandse regering geen invloed zou kunnen uitoefenen. EU-beleid dat mede wordt bepaald door PvdA-commissaris en oud BuZa-minister Frans Timmermans.

Standpunten
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie bevat glasheldere Israël-standpunten:

Financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit wordt gestopt als de erkenning van de staat Israël de facto uitblijft, bijvoorbeeld omdat het verheerlijken van geweld en terrorisme gewoon doorgaat, of als het geld wordt aangewend om terroristen te belonen. 

Geen Nederlands belastinggeld naar organisaties die een (economische) boycot van Israël nastreven.

De Nederlandse ambassade wordt gevestigd in Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van de staat Israël.

Toch neemt geen politiek commentator ze serieus. Het zijn stellingnamen die haaks staan op die van de VVD, D66 en CDA. Niemand ziet politici als Sjoerd Sjoerdsma, Raymond Knops of Han ten Broeke de Nederlands ambassade verplaatsen naar Jeruzalem en de stad, gebouwd op de heuvels van Judea, de ongedeelde hoofdstad van Israël noemen. Sjoerdsma en Knops zouden liever vandaag nog een Palestijnse staat erkennen en zich met collega Ten Broeke overgeven aan ongebreidelde anti-Israëlische label-lusten.

Hobbels
Subsidies aan anti-Israël-NGO’s zullen door Rutte III worden gecontinueerd onder het mom van ‘democratische ondersteuning’. Pogingen om terreurbeloningen te stoppen zullen sneuvelen door technocratische terreur uit BuZa-burelen. Hoe zal de ChristenUnie reageren op onvermijdelijke conflicten als een volgende Gaza- of Libanonoorlog of de vernietiging door Israël van ondergrondse Hezbollah raket- en wapenfabrieken? Gaat de nieuwe regeringspartij akkoord met ‘strafmaatregelen’ zoals stopzetting van wapenleveranties in tijden van ‘disproportionele’ oorlogshandelingen? Mag de Nederlandse VN-delegatie van de ChristenUnie meestemmen met alle anti-Israël-resoluties? De politieke hobbellijst is eindeloos.

Fout
Met Groenlinks of de SP zou een dergelijk kabinet moeiteloos functioneren. Maar met de ChristenUnie? Is de partij bereid Israël te verloochenen? Niemand die het de onderhandelaars vraagt. In journalistiek Nederland is Israël allang een gepasseerd station. Het land is fout is de communis opinio. De Israël-discussie is voltooid. Andersdenkenden dienen te zwijgen volgens Han ten Broeke: Deal with it!

Het wordt een hete zomer voor de ChristenUnie. Hoe de verlokkingen van de macht te weerstaan en de conceptie zien te voorkomen van een gruwelkabinet.

Rutte III, het kabinet van het voltooide anti-Israël denken.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] punt speelt nogal wat. Zoals Uri van As in verschillende blogs uiteen heeft gezet, bijvoorbeeld in deze, zijn de EU en de VN op een virulente anti-Israël koers beland, die volop wordt gesteund door VVD […]

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x