Anti-Trump journalistiek ontaardt in zelfdestructie

Tenenkrommende mediahetze tegen een kristalheldere president

Krantenlezers, radioluisteraars en TV-kijkers worden dagelijks lastig gevallen met hysterische verslagen en reportages van hardnekkige anti-Trump journalisten. Het doel van dit type journalist is niet het helder toelichten of bekritiseren van het beleid van de nieuwe VS-president en zijn team.

Het doel is president Trump en zijn aanhangers en sympathisanten net zo lang te irriteren, te prikken en te verwonden totdat ze uitgeput en moegestreden het loodje leggen.

Zelfdestructie
Dat dit ijdele hoop is, blijkt uit de onverminderde populariteit van president Trump bij zijn kiezers en sympathisanten, de vitaliteit en humor van de president en de groeiende weerzin bij het publiek tegen deze vorm van journalistiek activisme. Anti-Trump journalistiek ontaardt in zelfdestructie.

Mediameetlat
Steeds meer mensen wantrouwen de mainstream media. De verhalen over Trump worden almaar fantastischer en onwerkelijker en de leugens opzichtiger. De media creëren hun eigen politieke ‘werkelijkheden’ en verwachtingspatronen. Journalisten hanteren een mediameetlat met zelfverzonnen en dagelijks verschuivende meetpunten om Trump en zijn team de maat te nemen. Anti-Trump journalisten gebruiken sociologische methoden. Ze hebben een uitkomst voor ogen en zoeken of verzinnen er zelf de passende data bij. Geen wonder dat de resultaten van hun Trump-analyses per dag verschillen:

  • Trump heeft zich omringd met antisemieten ↔️ Trump wordt aangestuurd door de Joodse lobby
  • Trump is bevriend met Poetin ↔️ Trump veroorzaakt een gewapend conflict met Poetin
  • Trump wacht een afzettingsprocedure ↔️ Trump heeft nog altijd brede steun
  • Trump isoleert de VS ↔️ Trump spreekt de voltallige Arabische wereld toe
  • Trump verlaat het wereldtoneel ↔️ Trump belooft Azië om de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging voorgoed weg te nemen
  • Trump schoffeert wereldleiders en is uit op protectionisme ↔️ Trump smeedt nieuwe bondgenootschappen en sluit nieuwe handelsovereenkomsten

De lijst aan tegenstrijdigheden is eindeloos. De anti-Trump journalist maakt alles krom wat recht is.

In Nederland klinkt al lange tijd luide kritiek op deze journalistieke aanpak. En ondanks de steun uit de eigen beroepsvereniging voor hun zwartgallige beschouwingen kiezen Nederlandse anti-Trump journalisten er steeds vaker voor hun handel te verluchtigen met spot en hoon. Lekker lachen om president Trump, zijn familieleden en zijn team – vanaf de ochtendkrant tot aan de avond-Deugtafel. Misschien dat dat verkoopt.

Journalistiek duo
De allernieuwste trend op dit terrein is het journalistieke duo. Twee journalisten die volgens het principe van de aangever en de afmaker een anti-Trump act opvoeren. Ze maken bedroevend slechte grappen maar toch zijn deze duo’s ongewild komisch doordat ze met zoveel deugend dédain, morele eigendunk en serieuze gewichtigdoenerij Donald Trump en zijn team de grond in willen boren.

Trumpologen
De absolute top in dit genre vormt de presidential podcast van het duo Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (NPO/VPRO), de Snip en Snap van de Nederlandse geo-politieke journalistiek. Maar ook Tom Kleijn (Nieuwsuur) en opperblocker Charles Groenhuijsen (Trump-imitator) zijn aan de deugtafels van Pauw en Jinek bezig met een opmars in dit marktsegment. Het verschijnsel zien we ook terug bij Trumpologen, politici en deskundigen die in duo’s het volk kond doen van hun wijsgerige bevindingen. Analyses die opvallend vaak overeenkomen met het deugproza van de anti-Trump journalist. Trump-hater Han ten Broeke (VVD labelaar) heeft met zijn side-kicks Bram van Ojik (Groenlinks BDS’er) en Harry van Bommel (SP intifadaïst) de politieke toon gezet.

Weg van de Wereld
Sinds kort worden Han Ten Broeke c.s. naar de kroon gestoken door het duo Rob de Wijk (Clingendael coryfee) en Arend Jan Boekestijn (VVD offerlam) met hun zomerse TV-programma Weg van de Wereld. Op een rustiek landgoed ontvangt dit pro-EU en anti-Trump duo geo-politieke grootheden als Bert Koenders en Sigrid Kaag. De gasten worden door het duo getrakteerd op zelfbereide maaltijden, wijnen van stand en conversaties boordevol politieke prietpraat. Een pijnlijk kijkje in een leeg universum. Met afstand het meest bespottelijke politieke programma dat ooit op de Nederlandse treurbuis is verschenen.

Onverstoord
In de echte wereld volgen Trump en zijn team intussen onverstoord het ingeslagen pad. De politieke thema’s van Donald Trump zijn sinds zijn aantreden in de politieke arena niet gewijzigd. Alles wordt punt voor punt uitgevoerd. Keer op keer worden de thema’s door Trump en zijn teamleden glashelder uitgelegd en toegelicht in interviews en toespraken. Thema’s die de basis vormen voor alle beleidsmaatregelen en besluiten die het Trump-team neemt.

Waarheid
Trump is niet, zoals mediarubrieken als Nieuwsuur ons willen doen geloven, naar Europa gekomen op zoek naar een tweede kans of om de gekwetste lange tenen van Europese leiders te masseren maar om Europa, net als de eerste keer, de waarheid te vertellen. In een openhartige speech van Trump tijdens dit tweede bezoek aan Europa kwamen alle thema’s nog eens puntsgewijs voorbij:

“De Westerse samenleving wordt van buitenaf en binnenin bedreigd. Bedreigd door een islamitische ideologie die (volgens de methode Gorka) net als het communisme definitief verslagen dient te worden. Bedreigd door post-modernisme, cultuurrelativisme en bureaucratie. Door soevereiniteitsoverdracht van democratische staten naar ondemocratische internationale instituten.”

Warschau
Trump hield zijn toespraak in Warschau. In Polen. In Oost-Europa. In het deel van ons continent dat intens geleden heeft onder het juk van twee utopische ideologieën: het nationaal-socialisme en het communisme. Het deel van Europa dat te maken kreeg met invasies en overheersing van het Ottomaanse kalifaat. Dat de Orwelliaanse gevolgen van controle, censuur en bureaucratie aan de lijve heeft ondervonden.

Daar sprak Donald Trump de lovende woorden over het verzet van de Oost-Europese bevolking tegen ideologische onderdrukking. Over een wilskracht die door geen ideologie kon worden gebroken. Over de wilskracht van het Westen die niet kan worden gebroken. Over Westerse waarden die zullen prevaleren, over het welvaren van de Westerse bevolking en een Westerse beschaving die zal triomferen.

Verraad van Obama
Trump beloofde de Polen onvoorwaardelijke NAVO-steun en prees het land voor het ruimhartig nakomen van de 2% betalingsverplichting. Trump herstelde het verraad van president Obama. Op 17 september 2009, precies 70 jaar na de Sovjetinvasie van Polen, pleegde Obama een nachtelijk telefoontje naar de Poolse regering om hen te verwittigen dat hij een streep zette door het onder Bush afgesproken plan voor een raketschild dat de Polen moest beschermen tegen Russische dreiging. Obama bleek in zijn eerst jaar al een president die je niet kon vertrouwen. Trump komt de geschonden afspraken alsnog na en levert de Polen Patriot-luchtdoelraketten.

Reagan
Trump hield in Warschau een historische toespraak die niet alleen de Oost-Europese bevolking ontroerde en een hart onder de riem stak maar resoneerde bij een flink deel van de Europese bevolking. Zijn speech bevat woorden van moed en daadkracht waar heel veel Europeanen al jarenlang naar snakken. In Warschau trad Trump in de voetsporen van Ronald Reagan.

Kwaadaardige reacties
Zelden was een Amerikaanse president duidelijker over zijn bedoelingen. En zelden maakten de journalistieke elites zich zo belachelijk met hun kwaadaardige reacties op deze speech. De anti-Trump artikelen liepen uiteen van een verwarde ‘eigen volk eerst’ denker tot analyses vol weerzinwekkende nazi-vergelijkingen. Ook ons journaille ging los. Volgens NRC was de toespraak van Trump hardrechts en duister terwijl de Volkrant de speech kenschetste als pikdonkere spierballentaal

Trumphatende journalisten gooien misschien geen stenen in Hamburg, maar slaan wel verblind door eenzelfde soort woede hun eigen mediahuizen in puin. En dat na slechts 6 maanden president Trump. Hoe moet dat in hemelsnaam verder? Ze moeten nog 7 1/2 jaar…

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x