Trump stoomt op naar Noord-Korea

Nederlanders die hun wereldbeeld opdoen via de traditionele media raken flink van slag door de daadkracht van Donald Trump. Hoezeer deskundigen de werkelijkheid ook trotseren; hun smalende analyses van deze president, zijn medewerkers en het gevoerde beleid bieden het publiek geen houvast meer.

Dooddoener
Dit falen leidt bij onze journalisten, analisten en politici niet tot zelfreflectie. De minachting voor hun politieke prooi is daarvoor domweg te groot. Men bijt liever door. Sinds enige weken hanteert duidend Nederland daarom de nieuwe dooddoener: “Trump is onvoorspelbaar”. Zo zijn onze media-messiassen altijd verzekerd van een wederopstanding uit het graf van hun analytische mislukkingen.

De afgelopen dagen trokken de politieke profeten weer flink van leer met flinke porties China-lulkoek, olifanten in porseleinkasten en amateurs die oorlogen over zichzelf afroepen. Politici beweren met droge ogen dat Trump zijn ‘populistenpad’ moest verlaten door een ‘realitycheck’, terwijl anderen betogen dat zijn ‘onvoorspelbaarheid’ bedreigend is.

Realist
Trump is in geen enkel opzicht veranderd. Wie dat beweert kijkt niet goed, luistert niet of heeft hem nooit begrepen. Hij heeft zijn kiezers uitdrukkelijk beloofd niet in de voetsporen te treden van zijn voorgangers. Trump is geen idealist. Geen interventies meer om democratieën te stichten in de islamitische wereld. Hij is ook geen isolationist zoals onze Neder-duiders beweerden. Trump is een realist, een pragmatist en een nationalist. Dat heeft hij in iedere speech en elk interview nadrukkelijk duidelijk gemaakt.

Veiligheid
De belangen en de veiligheid van de VS (en bondgenoten) staan voorop. Die zal hij verdedigen, desnoods met geweld. Hij heeft het bij herhaling gezegd: “Ik zal IS plat bombarderen en de Radicale Islam van de aardbodem wegvagen”. Hij zal het leger niet inzetten om politiek te bedrijven op andere continenten maar om de veiligheid van de eigen bevolking te garanderen. Een verantwoordelijkheid die hij ook eist van zijn bondgenoten. Maak van veiligheid en de kosten daarvan de allerhoogste prioriteit.

MOAB
Trump’s recente acties passen naadloos in deze veiligheidsstrategie. Hij voegt de daad bij het woord. De Tomahawks van Trump markeren een vuurrode lijn voor iedereen die overweegt chemische wapens te gebruiken, te fabriceren of te exporteren. De MOAB-bom in Afghanistan heeft een IS-bolwerk weggevaagd en gezorgd voor schokgolven in de kantoren van alle kwade-plannen-bedenkers in Teheran en Pyongyang. Ook de aanpak van het Noord-Koreaanse regime, met zijn kernwapens, gifgassen en raketten, is allesbehalve impulsief en ondoordacht.

China
Beschermheer China is door Trump op geraffineerde wijze losgeweekt van Noord-Korea. Zo hebben onderhandelingen tussen het Trump-team en de Chinese regering er ondermeer voor gezorgd dat het terreurregime geen profijt meer kan trekken van zijn grootste exportproduct: steenkool. Volle vrachtschepen keren op dit moment onverrichterzake terug naar de havens van de ‘heilstaat’. De mijnwerkers van Trump produceren nu alle steenkool die China nodig heeft.

Armada
De gesprekken tussen Trump en president Xi Jingpin waren zo succesvol dat een Chinese staatskrant deze week openlijk afstand nam van Kim en zijn gulag. Voortzetting van het kernwapenprogramma is een heilloos pad, meldde de krant. Naast dit nog niet eerder vertoonde diplomatieke succes van een Amerikaanse president liet Trump een Armada opstomen (met daarop 2,5 keer de omvang van de Nederlandse luchtmacht) om de woorden aan het adres van Kim kracht bij te zetten.

Een risicovolle onderneming. Maar voortgaan op de oude voet leidt op korte termijn tot een ramp. Trump is geen idioot die ons een Derde Wereldoorlog in sleurt maar iemand die een laatste, weloverwogen poging onderneemt het Koreaanse gevaar voorgoed te stoppen.

Het zou de criticasters en moraalridders in ons land sieren het Trump-bashen eens een tijdje te staken. Ook Nederlanders hebben recht op een gezonde dosis realiteit.

© OpinieZ.com 2017 – De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

===============================================================
Titelfoto: USS Carl Vinson conducts a replenishment-at-sea by Official U.S. Navy Page is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x