Paniek in Lilliput: reus Trump kiest voor Real Politik

Nederland heeft wel iets van Lilliput. Alles is er overzichtelijk klein. Amerikanen ‘doen’ zo’n landje in een dag of twee. De inwoners likken ijsjes, drinken biertjes of slikken een pilletje. Ze gebruiken verkleinwoorden die een Amerikaan niet kent.

Echte Lilliputters schrikken van grote woorden en gebaren. Zij schuwen het scherpe debat. Ze dekken liever toe en strijken plooien glad. In een dwerglandschap wordt zelden iets groots tot stand gebracht.

Reus
Toch verkeert Lilliput in een staat van hevige opwinding. Het Amerikaanse Witte Huis wordt sinds kort bewoond door een reus. Een man die torens bouwt. Die zijn plannen niet schetst met een ganzenveer maar met een brede kwast. In de media getuigen angstige dwergen van hun gruwel over deze ruwe reus en ze maken daarbij, ondanks hun afmetingen, uitzonderlijk veel lawaai.

Racist
“De reus is een racist!” kraaide Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het Lilliput-krantje NRC; een blaadje dat grossiert in nepnieuws, linkse propaganda en halve waarheden. Vandermeersch was als duider uitgenodigd aan het TV-tafeltje van VARA-grootverdiener Matthijs van Nieuwkerk en werd geflankeerd door een econome die, niet gehinderd door enige kennis van het Amerikaanse kiesstelsel, bij de gedachte aan de reus bijkans hysterisch werd. Een pijnlijk en lachwekkend schouwspel: dwaze dwergen in rep en roer.

Afkeer
Vrijwel alle Lilliput-politici hadden vorig jaar al hun walging uitgesproken over de reus die nu de VS bestuurt. Hoewel de afkeer onverminderd aanhoudt draait een enkeling noodgedwongen bij. Zo toog de minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders onlangs naar NY om contact te leggen met het regeringsteam van de reus. Helaas wilde niemand hem te woord staan. Hij moest het doen met mensen die mensen kennen uit kringen rondom de reus. Teleurgesteld keerde Koenders terug naar Brussel en Parijs waar hij met zijn anti-Israël gedrag verder instreek tegen de haren van de reus.

Kleinzielig
Ondertussen tracht minister-president Rutte op advies van zijn buitenlandspecialist Han ten Broeke een Real Politiker te worden. Vlotjes verloopt de metamorfose niet. Thuis weigert Rutte regeringsvorming met geestverwanten van de reus. Op het internationale-toneel verdedigt hij het beleid van kleinzielige EU-commissarissen en chanteert hij het Verenigd Koninkrijk dat de EU wil verlaten voor een toekomst met de reus.

Dwergduiders
De inauguratie-toespraak van de reus was voor dwergen die niet gewend zijn de waarheid te horen of te spreken meedogenloos hard. De reus vond het niet nodig zijn woorden te laten klinken als een weelderig Hollywoodorkest. Geen zoetgevooisde vergezichten, geen dissonanten verborgen in klaterend hoorngeschal. Zijn tekst was krachtig, helder en eenduidig. Toch zagen de driftige dwergduiders zijn belangrijkste belofte over het hoofd. Of ze konden het simpelweg niet geloven.

Real Politik
De reus startte met een stukje Real Politik: “We will seek friendship and goodwill with the nations of the world – but we do so with the understanding that it is the right of all nations to put their own interests first. We do not seek to impose our way of life on anyone, but rather to let it shine as an example for everyone to follow.

Waarna hij kort en krachtig zwoor: “We will reinforce old alliances and form new ones – and unite the civilized world against Radical Islamic Terrorism, which we will eradicate completely from the face of the Earth.

Een reusachtige ommekeer. Afgelopen is het met alle politiek-correcte prietpraat. Een tijdperk van daadkracht breekt aan. Eindelijk gaat het vrije Westen de vijand te lijf.

===============================================================
Foto: 58th Presidential Inauguration by The National Guard is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x