Wat heeft President Obama gepresteerd?

Kort voor Obama’s afscheidsspeech op 10 januari jl. blikte politiek commentator Bill O’Reilly van FOX News terug op de acht jaar presidentschap van Obama. Zijn gesproken “memo” President Obama’s Job Performance was een kernachtige, nuchtere beoordeling van wat Obama in zijn ambtsperiode heeft gepresteerd. Hieronder het verhaal van O’Reilly in Nederlandse vertaling.

Persoon
We beginnen met president Obama de persoon. Als halve Afro-Amerikaan is hij zeker een historische figuur.
Hij heeft hoop gegeven aan vele minderheden en aan anderen die hem zien als iemand van bescheiden komaf die door hard werken de machtigste man ter wereld kon worden. Dat is een positief aspect. Obama is een rolmodel voor succes. Aan de negatieve kant is het zo dat de president op onverklaarbare wijze geen verbetering heeft gebracht in de economische en sociale situatie van de meeste arme, Amerikaanse minderheden.

Armoede
Er is nu meer armoede in de VS dan er was toen hij aantrad. Het eigenwoningbezit van zwarte Amerikanen is onder zijn bestuur afgenomen. En de raciale verdeeldheid is fors toegenomen. Groepen als Black Lives Matter hebben zwarten en blanken gepolariseerd en Obama heeft die radicale groep zelfs in het Witte Huis ontvangen. Het is voor mij min of meer een raadsel waarom Barack Obama zich niet meer geconcentreerd heeft op het oplossen van het armoedeprobleem. De sleutel daarvoor is het niet uit elkaar laten vallen van gezinnen. Op een gegeven moment verwachtte ik dat het echtpaar Obama van dat thema een van hun topprioriteiten zou maken. Dat is nooit gebeurd.

Slecht onderwijs in de binnensteden, een tolerante kijk op verdovende middelen en onhoorbare steun van de president aan de politie hebben allemaal bijgedragen aan de chaos in de arme wijken.

Laten we nu eens kijken naar de situatie in de gezondheidszorg.

Obamacare
De visie van Obama is goed: dat alle Amerikanen toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg moeten hebben.
Maar de uitvoering van Obamacare vormt een zware last voor arbeidersgezinnen. Zoals we allemaal weten gingen de ziektekostenpremies omhoog, evenals het eigen risico en zijn er steeds minder artsen die de zorgverzekering accepteren. Er bestaat geen twijfel dat Obamacare onder president Trump zal worden ingetrokken en we moeten hopen dat de Republikeinen een beter plan hebben.

Economie
Op economisch terrein heeft Obama in zijn eerste jaar goed werk geleverd door de economie te stabiliseren. De economie die in een vrije val was als gevolg van de hypothekenzwendel die tot een recessie leidde. Zo nam hij de juiste beslissing door de bail-out van enkele Amerikaanse autofabrikanten, die daarna hun staatssteun hebben terugbetaald.

Maar vervolgens schoot Obama in de modus van massale inkomensherverdeling. Dat betekende dat de belastingen, regelgeving en uitkeringen toenamen en de economie stagneerde. Acht jaar lang stagneerden de lonen en de economie. Dat is de reden waarom Donald Trump de verkiezingen won. De economische plannen van President Obama’s ambtsperiode waren niet succesvol. Punt.

Buitenlandse politiek
Laten we nu naar het buitenland gaan. Daar maakte de president vijf grote fouten.

De ergste – de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Irak. Dat leidde tot de opkomst van ISIS, wat door Obama werd genegeerd en waardoor we nu een ramp hebben, niet alleen in Irak, maar ook wereldwijd.

De tweede fout was Syrië. Nadat de tiran Assad gifgas had gebruikt tegen onschuldige mensen, bedreigde Obama Assad. Maar de dreiging was leeg. Obama deed niets. En dus zijn honderdduizenden Syriërs vermoord, mishandeld of gevlucht. Dat heeft Europa gedestabiliseerd en geleid tot nog meer terrorisme.

Op het Russische front was Obama was totaal machteloos tegenover de tiran Poetin. De voormalige KGB-officier deed precies wat hij wilde doen, zoals binnenvallen van andere landen en hacken van het Amerikaanse politieke systeem.

Ook zijn de Chinezen niet bang voor Barack Obama en hebben ze nu de Zuid-Chinese Zee (internationale wateren) ingepikt. De Chinezen hebben ook de Amerikaanse economie ondermijnd, zoals Donald Trump zo vaak heeft uitgelegd.

Ten slotte staat het kernwapenverdrag met Iran nog steeds ter discussie. Iran is onbetwistbaar de belangrijkste sponsor van terrorisme in de wereld, waaronder het rechtstreeks destabiliseren van de landen in het Midden-Oosten en Afghanistan. De Iraniërs zijn niet bang voor Barack Obama.

Klimaat
Op internationaal gebied is het duidelijk dat president Obama gelooft dat de opwarming van de aarde belangrijker is dan stabilisering en bescherming tegen de wereldwijde jihad. Welnu, de opwarming van de aarde is echt, klimaatverandering treedt op. Maar Obama’s visie van het belasten van bepaalde economische sectoren om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken kan onmogelijk werken, tenzij landen als India en China hetzelfde doen. En dat doen ze niet. Dus Obama legde regels op die de Amerikaanse economie beschadigden, goed wetende dat klimaatverandering niet over de hele wereld zou verbeteren. Wat is het nut daarvan?

Op dit punt in de geschiedenis vindt tweederde van de Amerikanen dat Amerika op het verkeerde spoor zit.
Maar ze mogen Barack Obama nog steeds. Zijn approval ratings zitten boven de 50%. Dat is de verdienste van de president. Hij heeft een imago van verantwoordelijkheid uitgedragen.

Leider
Maar als leider van de natie heeft Obama de economie niet wezenlijk verbeterd, noch de armoede en het slechte onderwijs aangepakt. Hij heeft de Amerikanen niet verenigd en heeft de kracht van deze grote natie gebruikt op een manier die tot chaos in het buitenland heeft geleid. Zo gaat hij de geschiedenis in.

En dat heeft niets te maken met ideologie of wishful thinking.
Het heeft te maken met de geleverde prestaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.