De hardnekkige drammers van de NPO

Sinds de de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is het hommeles in journalistiek Nederland. Aangeslagen duiders en verwarde denkers bepalen het debat. Er wordt onvoldoende geluisterd naar boze blanke mannen, laagopgeleiden en slachtoffers van de globalisering luidt de analytische bezweringsformule. Critici met zinniger argumenten worden genegeerd of bespot.

Echte vragen worden niet gesteld. Althans niet in het openbaar. Vragen als: worden we nog vertrouwd nu we zo door de mand zijn gevallen met onze pro-Clinton houding, moeten we feiten en meningen weer gaan scheiden en staat ons linkse wereldbeeld onafhankelijke journalistiek in de weg. Vragen die men liever niet hoort of door gebrek aan zelfkritiek simpelweg niet bedenkt.

Angst
Ondertussen verandert er niets. Integendeel. In de omgekeerde wereld zet men de hakken in het zand. Van Tom-Jan Meeus, werkzaam bij Nederlands meest gepolitiseerde krant de NRC, tot de angstschrijvers van de Correspondent. Ook de NPO rouwt. Presentatoren vertellen met betraande ogen dat het Obama-tijdperk voorbij is. Angst regeert. In ontbijtshows, jeugdjournaals en aan de deugtafel van Pauw.

Nieuwsuur
De zucht-en-snik-toon in de Nieuwsuur-stem vindt zijn hoogtepunt in Eelco Bosch van Rosenthal, die vanuit NY rillend en met vochtige ogen verslag doet van onheilspellende gebeurtenissen. Gesteund door de Ku Klux Klan werkt Trump aan een rechts-radicaal team. Het bestaat uit ultrarechtse houwdegens, racistische regeringsfunctionarissen en een antisemitisch ambtenarenapparaat. De wereld wacht een fascistisch VS-bewind. Hyperbolen buitelen over elkaar.

Minder minder
Wie denkt dat Shula Rijxman, de diversiteitsdiva van de NPO, de steeds idioter wordende NPO-verslaggeving intoomt, kent haar noch Hilversum. Veranderingen in dit betonnen mediapark vergen een sloophamer-revolutie. ‘De NPO is er voor iedereen’ is haar mantra. Dat dit niet het geval is bewijst het proces-Wilders. Maandenlang zuchtte Nederland onder de NPO-herhalingsdrift van de minder-minder-beelden. De aangifteaandrang en de kansen op veroordeling zijn dagelijks besproken en gewogen. Iedere activist is gehoord, desnoods met ondertitels.

Cliteur
Nu het proces loopt laat de NPO het afweten. Zo weigerde NPO-bobo Marcel Gelauff op denigrerende wijze het verhoor te tonen van de enige getuige die het lef had in de rechtszaal te verschijnen, professor Cliteur. Het betrof hier notabene geen TV-uitzending maar een brakke internetstream.

Stream
Het pleidooi van advocaat Knoops werd vrijdag na enige onduidelijkheid alsnog gestreamd. Nederlanders die overdag aan het werk zijn en dit pleidooi (met OpinieZ-citaten) willen (terug)zien komen bedrogen uit. Buitenlandse omroeporganisaties zouden dossiers ter beschikking stellen met alle artikelen en videoverslagen. Het met uw belastinggeld opererende NPO geeft u niets.

Het is te gek voor woorden. Een proces dat in de hele wereld wordt gevolgd. Maar in eigen land zijn de beelden niet beschikbaar. Iedere scheet in Nederland gelaten wordt geregistreerd en gearchiveerd. Behalve Wilders’ procesbeelden. Die doen er niet toe. De NPO-moraalmeesters vertellen u liever zelf wat u moet voelen, denken en doen.

Drammers
Een krant of weekblad kan men opzeggen. De NPO blijft zo’n correctie bespaard. Heel Nederland is immers betalend lid. En niemand kan opzeggen. Waarom zou je dan veranderen? Politieke druk? Zodra een minister een wijziging voorstelt schreeuwt de NPO in alle mediaorganen moord en brand.

De hardnekkige drammers van de NPO veranderen nooit. Het is te behaaglijk in het warme rode nest. De verstrengelde belangen te eng, de vergoedingen te riant en de sterrenstatus te verslavend. De verkiezingsprogramma’s laten zien dat geen enkele politieke partij serieus van plan is dit propagandanetwerk te ontmantelen. Behalve de PVV. Zij hanteren de dreiging van de sloophamer: geen geld meer naar de NPO.

Daar wordt in Hilversum hard om gelachen. Nog harder dan destijds, om dat malle idee dat The Donald president kon worden.

===============================================================
Foto: Nieuwsuur microfoon.jpg by Maurits90 is licensed under CC BY-SA 3.0
===============================================================

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x