Het cultuurrelativisme van de kosmopolitische elite

Cultuurrelativisten zijn dol op tradities. Zolang het andere culturen betreft. Reislustige relativisten raken snel in extase door rituelen van Afrikaanse nobele wilden, Amerikaanse indianen of Aziatische asceten. Schaamlippen oprekken in Oeganda of heerlijk huilen in een zweethut getuigt van verfijnd wereldburgerschap. Zelfs wanneer men bedrogen wordt. Want eigen tradities eren is kleinburgerlijk wegkruipen achter oer-Hollandse dijken.

Gezellig
Dat Halbe Zijlstra het Zwarte Pieten debat aan Pauw’s deugtafel zou verliezen was direct duidelijk. Zijn inzet was niet het behoud van onze zwarte wintervriend, maar de snelheid waarmee zijn traditionele uiterlijk wordt schoongewassen: onmiddellijk of geleidelijk. Pauw en zijn tafelgasten lieten in woord en gebaar blijken Halbe als een-van-hen te beschouwen. Na een plagerige uitwisseling van wat non-argumenten en kom-op-joh’s werd het na de uitzending toch nog reuze gezellig in Pauw’s nazit-bar. Iedereen is namelijk lid van dezelfde partij.

Elite
Politiek Links, Midden en Rechts lijken sinds de implosie van het Sovjet-imperium vrijwel verdwenen. Voormalige politieke tegenstanders hebben elkaar gevonden in één gemeenschappelijk kosmopolitisch doel: open grenzen, internationaal recht en economische eenwording. De sociaal-culturele agenda wordt daarbij bepaald door oud-links en de economische door oud-rechts. Deze versmelting heeft ook plaatsgevonden in (sociaal)wetenschappelijke en journalistieke kringen. Gezamenlijk vormen zij de nieuwe kosmopolitische elite. In internationale organen bepalen zij de grenzen van nationale politiek.

Kosmopolitisch
Sinds de jaren ’90 is in Nederland een machtsblok ontstaan dat sterk lijkt op de Amerikaanse Democratische partij. Een kosmopolitische beweging met linker- en rechterflanken bestaande uit VVD, CDA, CU, D66, PvdA en Groenlinks. Inhoudelijke verschillen worden voor de bühne flink uitvergroot maar zijn zeker op internationaal terrein zichtbaar nihil. De onderlinge samenwerking is hechter dan menigeen veronderstelt. Er is buiten de PVV en de SGP van echte oppositie geen sprake meer.

Clinton
Alle leden van dit kosmopolitische blok steunen presidentskandidaat Hillary Clinton. Van Klavertje Kletskoek tot VVD-strateeg Han ten Broeke. Over Donald Trump spreekt men schande. Hij wordt afgeschilderd als een regelrechte bedreiging. En terecht. Trump bestrijdt alles waar deze kosmopolitische elite voor staat.

Moraalridders
Net als Wilders is Trump de spreekbuis voor een groeiend deel van de bevolking dat het cultuurrelativistische wereldbeeld, de ondoorzichtige besluitvorming en de belerende houding van deze elite spuugzat is. Waanwijze wereldburgers die zich verschansen in ongrijpbare, ondemocratische instituten en het volk met morele dwang en prietpraat een kosmopolitische levenswijze opdringen. Moraalridders die niet alleen taalgebruik en gedachtengang mennen, maar zelfs de inhoud van uw ijskast.

Zelfgenoegzaam
Dat hun vrijheid virtueel is en ten koste gaat van echte vrijheden, ontgaat de kosmopolitische kaste. Daarvoor is de zelfgenoegzaamheid te groot. Zo pleit NRC-huisintellectueel Bas Heijne deze week, in zijn met citaten en boektitels doorspekte column, voor een nieuwe, vriendelijke taal. Heijnes favoriete PvdA’er Asscher liet afgelopen week zien waartoe dat leidt. Asscher denkt het opstandige volk te kunnen paaien met de slogan Progressief Patriottisme. Een kolderieke kreet die verzonnen moet zijn door de PvdA-werkgroep Actie Alliteraties voor onze Afgedwaalde Achterlijke Achterban.

Crimineel
Dat de Amerikaanse elite al jarenlang een crimineel pad bewandelt vol corruptie, misleiding en geweld wordt met tegenzin besproken. Maar zelfs als Clinton de verkiezingen wint keert de geest niet meer terug in de fles. Amerika is ontwaakt.

Doorbraak
Net als professor Paglia, de Nietzscheaanse feministe, verlangen steeds meer Westerse intellectuelen naar doorbraken die alleen doorzetters zoals Trump in gang kunnen zetten. Traditiegetrouw bepaalt Amerika mede ons lot. Ditmaal de snelheid waarmee wij ons uit de greep van de kosmopolitische elite en hun destructieve cultuurrelativisme kunnen bevrijden. Onmiddellijk of geleidelijk; we staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] en verandering. En dat is in Europa en ons eigen land niet anders dan in de VS. Zoals ik al eerder aangaf wordt Nederland bestuurd door een variant van de Democratische partij. Wie geen partijlid is […]

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x