Jonathan Sacks en het nieuwe antisemitisme

National Poverty Hearing 2006 at Westminster. A one-day National Poverty Hearing in Central Hall Westminster, held on Wednesday 6 December 2006, for up to 500 senior politicians, high-profile/influential policy makers and opinion formers in the media and public life and national and grassroots anti-poverty/civil society groups from across the United Kingdom.

Op 27 september 2016, tijdens de opening van een EU-conferentie over de toekomst van Joodse gemeenschappen in Europa, hield de voormalige Britse opperrabbijn Lord Jonathan Sacks een toespraak getiteld: The Mutating Virus: Understanding Antisemitism.

Huiveringwekkend
Sacks’ analyse is glashelder: antizionisme is het nieuwe antisemitisme. Zijn toekomstbeeld is huiveringwekkend: een Judenrein Europa. Alhoewel een meerderheid van de Joden in Europa met de gedachte speelt het continent voorgoed te verlaten, meent Sacks dat we het tij nog kunnen keren. Het is een teken aan de wand dat de ernstige waarschuwing van deze naar verbinding zoekende rabbijn niet is doorgedrongen tot de mainstream-media, noch onderdeel is van het intellectuele en publieke debat.

Moordaanslagen
Met de islam is het geweld tegen Joden teruggekeerd. “Dood aan de Joden” schalt het door de straten van Europese steden. Bedreigingen zijn een vast ritueel. Moordaanslagen op Joden worden in islamitische kringen aangemoedigd en gevierd. Dit alles van context en nuance voorzien door de mainstreammedia, linkse politici en horden antropologen en islamologen. Zo werd de onvoorstelbare gruweldaad van een islamitische kindermoordenaar in Toulouse onmiddellijk op het allerhoogste niveau weggerelativeerd door EU-buitenlandcommissaris Barones Ashton en islamo-wonderboy Tariq Ramadan.

Islamitisch antisemitisme is onbespreekbaar. Wie het probeert, Fortuyn, Van Gogh, Wilders, Ayaan et cetera, wordt onmiddellijk beticht van islamofobie, racisme of fascisme en wacht vervolging of erger. Daarmee verhindert weldenkend Nederland niet alleen het debat, maar is het ook de veroorzaker van het klimaat waarin het nieuwe antisemitisme zo goed kan gedijen. Het verschaft antizionisten een aura van morele verhevenheid.

Jodenhaat
Antizionisme vind je overal: in de bestuurslaag die Jodenhaat zou moeten beteugelen maar zwijgt, praatjes houdt voor de vaak of het aanwakkert door vergoelijking en onophoudelijke Israëlkritiek. In de Tweede Kamer waar men als een mini-VN voortdurend anti-Israëlische moties verzint. En bij het kader van SP, Groenlinks, D66, Pvda en PvdD waar antizionisme bon ton is. Daarom kan oud-Volkskranthoofdredacteur Pieter Broertjes in zijn functie als PvdA-burgemeester van Hilversum met een gerust hart Nederlandse IS-strijders vergelijken met Joodse Nederlanders die na de Shoah naar Israël vertrokken. Oprechte excuses heeft Broertjes nooit gemaakt en zijn functioneren is na deze walgelijke uitspraak geen moment in twijfel getrokken.

Beerput
Alle na-oorlogse gêne is verdwenen. De beerput gaat open. In de academische wereld werken sociale wetenschappers hard aan de onderbouwing van hun haat. De media doen uitbundig mee. NRC, de krant van onze elite, voert al jarenlang een intensieve, antizionistische haatcampagne. Ook via radio en TV bereikt het antizionistische gif dagelijks de bevolking. Ondertussen worden alle Joodse scholen en instellingen in ons land beveiligd. Een beschamende situatie waar actualiteitenrubriek Nieuwsuur over bericht. Kijkt u naar dit fragment van de uitzending.

Tom Kleijn
Deze reportage is van Tom Kleijn. Kleijn vertelt de kijker niets (!) over de aard van de antisemitische dreigingen. Moslims zijn in Kleijns reportage slachtoffer en geen dader. Kleijn interviewt een klagende imam en twee opgewekte Joden. In een moskee zoomt hij in op een rechtsextremistische dreigbrief. Na een manipulatieve montage komt Kleijn met het kostenplaatje: “Geld dat allemaal naar Joodse instellingen gaat”. Beveiliging voor Joden, maar niet voor Moslims.

Kritiekloos
Schaamteloze journalistiek kan men in Nederland kritiekloos bedrijven. Een journalist als Wierd Duk daarentegen die het lef heeft integer en spraakmakend onderzoek te verrichten, wordt opgejaagd door linkse fascisten uit alle sociale lagen. Het is in deze atmosfeer van achterbakse lafheid dat nietskunner Tofik Dibi een Jodenmop tapt die PvdA-bons Samsom en deugtafelheer Pauw schaterlachend achterlaat.

Virus
Het gemuteerde virus tast alles aan. Het door Sacks geschetste toekomstbeeld zou nog voorkomen kunnen worden als bestuurders, politici en mediaredacties hun verantwoordelijkheid voor de rampzalige ontwikkelingen erkennen en de koers drastisch verleggen. Gezien Europa’s geschiedenis lijkt het verstandiger daar niet langer op te vertrouwen.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Medio 2019 nog niets ten goede gekeerd in tegendeel.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x