#Elections2016: Donald Trump is Clown in Chief

Vorige week maandag gingen Donald Trump en Hillary Clinton voor het eerst rechtstreeks met elkaar in debat op live tv. Omdat het noodlot wilde dat ik uitgerekend in die week getroffen werd door een hardnekkig griepje heb ik de eerste (en tweede, en derde, enzovoorts) beschouwingen van dat debat aan me voorbij moeten laten gaan. Dat bleek, deo volente, achteraf een zegen.

Schofferen
De meest optimistische Trumpaloompas, en dat waren er nogal wat (zie ook hier), riepen na het debat met droge ogen dat Trump gewonnen had. Dat deed hij dan blijkbaar door zijn opponent keer op keer in de rede te vallen – en zelf gepikeerd te raken wanneer hij geïnterrumpeerd werd, door de debatleider en tegenstander te schofferen en door vragen consequent niet te beantwoorden.

FOX
Enfin, Trump won zogenaamd het debat. Hij vierde dat prompt door bij FOX News te verklaren dat uit alle peilingen na het debat ook daadwerkelijk bleek dat hij gewonnen had. Dat die peilingen niet bestonden zorgde naderhand bij FOX intern voor enige consternatie: wat te doen met een man die live in de uitzending polls verzint? Van hogerhand ging vervolgens een memo de deur uit om toch vooral maar niet meer naar die peilingen te verwijzen, om nog enige schijn van journalistieke integriteit hoog te houden. Met andere woorden: de flagrante leugens van Trump werden zelfs de leidinggevenden van FOX, het netwerk dat jarenlang twijfel zaaide over Obama’s afkomst, te veel. Dan moet je ’t wel heel bont gemaakt hebben.

Misogynie
Daarna volgde de natte droom van iedere campagnestrateeg. Richting het einde van het debat had Clinton Trump even fijntjes geconfronteerd met diens achterlijke en beschamende uitspraken over een voormalig Miss Universe. In plaats van ter plekke zijn eigen fouten te erkennen – zoals ieder normaal mens met enig gevoel voor schaamte en gene – trok Trump ten strijde. In een serie tweets op onchristelijke tijdstippen (3 uur ’s nachts en 5 uur ’s ochtends) deed Trump nog even haarfijn uit de doeken hoe hij precies dacht over die Miss Universe. Hij trapte zo vol in de valkuil die Hillary voor hem gegraven had. Het nieuws werd wederom beheerst door Trump’s abjecte misogynie. En dat terwijl zijn populariteit onder vrouwen in het algemeen al twijfelachtig is.

Leugens
Ondertussen zochten “de media” even haarfijn uit wat wel en niet waar was van Trump’s inhoudelijke claims tijdens het debat. Omdat Trump dermate creatief met de waarheid was geweest restte hen – en het waren er nogal wat: Politico, New York Times, L.A. Times, etc – niets anders dan er de term “leugens” op te plakken. CNN’s Brian Stelter deed hetzelfde en de regie bij CNN zette dat punt nog even kracht bij door in de chyron “RACE FOR THE WHITE HOUSE: DONALD TRUMP VS. THE ENTIRE MEDIA” te plaatsen. Dat was rijkelijk laat. Trump heeft in het verleden al laten weten de media aan te gaan pakken mocht hij onverhoopt president worden. Hij nam daar alvast een voorschot op door legio publicaties te verbannen van zijn evenementen. Die black list is inmiddels overigens opgeheven, dat dan weer wel.

Aangifte
Tot overmaat van ramp kreeg de New York Times vervolgens een wel heel eigenaardig pakketje in de brievenbus: een deel van Trump’s belastingaangifte, uit 1995. Trump is tot dusver bijzonder geheimzinnig geweest over zijn belastingaangiftes. Hij is de eerste kandidaat sinds 1972 die weigert zijn aangiftes openbaar te maken, hetgeen tot de nodige speculaties heeft geleid. Uit de aangifte uit 1995 blijkt dat Trump dat jaar een verlies van $915.729.293,- leed. Het gros van deze verliezen kwamen uit zijn failliete casino’s in Atlantic City. Laat dat maar even bezinken: in een jaar waarin de economie met ruim 4% groeide wist Trump bijna 1 miljard te verliezen in de enige tak van sport die zo ingericht is dat het huis altijd wint.

Aftrekpost
De spin die Trump’s campagne aan deze bijzondere openbaring gaf gaat de boeken in als meest schaamteloze ooit. In plaats van de authenticiteit van de documenten te betwisten prezen zijn surrogaten Trump de hemel in als zakelijk genie. Dankzij het briljante belastingstelsel in de Verenigde Staten kon Trump namelijk dit zakelijk verlies als aftrekpost voor zijn eigen inkomsten gebruiken.Door het verlies van bijna 1 miljard hoefde hij vervolgens 18 jaar geen inkomstenbelasting te betalen. Dit terwijl hij zelf op Twitter geregeld van leer trok tegen mensen die geen belasting betaalden.

Impopulariteit
Alles bij elkaar was dit voor Trump geen beste week en dat vertaalt zich naar de peilingen. Trump’s impopulariteitscijfers rijzen de pan uit, terwijl Clinton profiteert van Trump’s eigen impulsiviteit. Er gloort echter hoop: iemand uit Trump’s campagne heeft kennelijk zijn Twitteraccount gekaapt en is begonnen met het verwijderen van oude tweets.

Ik wens die persoon bijzonder veel succes. Er valt nogal wat te verwijderen, en voor je het weet is het 8 november.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.