Racismedebat: van tolerantie naar gelijkwaardigheid

Het waren weer enerverende weken in het racismedebat. Sylvana Simons – iedere kritiek op haar is blijkbaar een vorm van racisme – en het etnisch profileren van rapper Typhoon. Analisten worden er niet moe van te zeggen dat onze tolerantie dus niets anders is dan hypocriete schijn-tolerantie. Dit bewijst alleen maar dat ze niet helemaal snappen hoe dit fenomeen in elkaar zit.

Ongelijkwaardig
Tolerantie lijkt zo moreel beladen te zijn geworden, dat het op zichzelf al vragen oproept. Want de discussie over sociale vraagstukken als racisme en etnisch profileren komt voort uit het onderscheid dat tolerantie maakt. Tolerantie impliceert dat er een ongelijkwaardige relatie bestaat tussen twee groepen: aan de ene kant de toleranten, aan de andere kant de getolereerden.

In de dynamiek van de tolerantie kan geen strijd ontstaan, want beide groepen hebben een duidelijke positie en gaan hier ook mee akkoord. Dit is een aantal decennia het geval geweest in Nederland. Maar het is onvermijdelijk voor een werkelijk tolerante samenleving dat op een gegeven moment die ongelijkwaardige relatie onhoudbaar wordt.

Zelfbeeld
De getolereerden ontwikkelen een zelfbeeld waarin het vertrouwen in de eigen individuele kwaliteiten en in de mogelijkheden van de groep groeit. Op een bepaald punt accepteren zij de status quo niet meer en nemen een eigen plek in binnen het publieke leven. Op het politieke niveau zijn Ahmed Marcouch, Aboutaleb, Ayaan Hirsi Ali, Khadija Arib en Kuzu aansprekende gezichten geworden. In het culturele leven Mano Bouzamour, Kader Abdolah en Hafid Bouazza. En Typhoon, Fresku, Winne en Ali B zijn dragende personen geworden in de populaire cultuur.

De essentiële vraag is: hoe ontstaat er een gelijkwaardige relatie tussen de meerderheid en al die minderheidsgroeperingen die geen genoegen meer nemen met “getolereerd te worden”?

Weerstand
Dat een snelle sociale stijging weerstand oproept hoeft niet te verbazen. Een gelijkwaardige positie verwerven betekent namelijk geven en nemen. Symbool hiervoor is natuurlijk het debat omtrent Zwarte Piet. Voor een nieuwkomer is het vooral belangrijk dat het gelijkwaardigheidstoneel verandert. De groep die al eeuwen lang prominent op het toneel stond, heeft daarentegen het gevoel iets belangrijks kwijt te raken.

Loopgraven
Het publieke debat begint momenteel verbitterd te raken. De deelnemende groepen hebben positie genomen in hun loopgraven en weigeren om ook maar een stap naar de ander toe te zetten. In de vijandige loopgraven bevinden zich onder meer groeperingen als de PVV en Pegida. Groepen die een vaststaand narratief hebben van wat Nederland zou moeten zijn en iedere verandering daarvan als bedreiging voor de Nederlandse cultuur beschouwen. Het idee dat ook de Nederlandse cultuur zich continu ontwikkelt, lijkt voor hen onbestaanbaar.

Aan de andere kant klaagt Sylvana Simons iedereen en z’n moeder aan en DENK ziet ook overal racisme. Het geeft daarbij overigens wel te denken dat Kuzu geboren is in Istanbul, maar wel in Nederland gymnasium heeft gedaan, voor de PvdA lid was van de Tweede Kamer, een goede baan had bij PWC en nu uiteindelijk een eigen partij heeft op kunnen richten. Het geeft evenzeer te denken dat Simons, geboren in Paramaribo, al zo lang als dat ik me kan herinneren een prominente plek inneemt in het Nederlandse medialandschap.

Multiculturele tolerantie
Het publieke debat moet voorbij de verbittering zien te komen. Dit vraagt van de racismeroepers erkenning van het feit dat Westeuropa hoog scoort op het gebied van verdraagzaamheid. Nederland en andere Westeuropese landen scoren onveranderlijk hoog op de World Values Survey op het gebied van multiculturele tolerantie. Europa is volgens Pew Research het meest multireligieuze werelddeel en tot slot is het ook nog eens het meest verdraagzaam tegenover andersgeaarden.

En van de andere groep wordt het besef gevraagd dat minderheidsgroepen zich niet meer “laten tolereren”, maar gewoon een gelijkwaardige positie in willen nemen. Hiermee zal ook onvermijdelijk een verandering optreden van de Nederlandse cultuur.

Constructie
De tolerantie in Nederland is ten einde, stellen de critici. Ik ben het daar niet mee een: tolerantie zélf is een onhoudbare constructie geworden. De verhitte discussie over racisme toont juist niet de hypocrisie aan van onze tolerantie. Het is de ontwikkeling van tolerantie naar gelijkwaardigheid. Deze ontwikkeling gaat onvermijdelijk gepaard met heftige debatten.

De huidige commotie over racisme is een noodzakelijke overgangsrite. Pas als we dit beseffen, kunnen we voorbij de verbittering en verharding komen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wies
Wies
6 jaren geleden

Iedereen in Nederland ís gelijkwaardig.. en dat is al een tijdje zo.

trackback

[…] Ook wordt er heel wat af gedebatteerd over onze multiculturele samenleving met inmiddels een paar miljoen Nederlanders van geheel of gedeeltelijk allochtone afkomst, waarbij er een soort loopgravenoorlog is ontstaan over zaken als het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet zoals vandaag nog op de site van opinieZ werd geconstateerd in het artikel Racismedebat: van tolerantie naar gelijkwaardigheid  […]

bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

Camo
Camo
6 jaren geleden

Maar toch…. Op een Pegida/demo is duidelijk waarneembaar dat de antiracisten en de antifa´s een heel stuk minder tolerant/verdraagzaam en democratie-minnend zijn dan de pegida´s.
Eerstgenoemden doen er alles aan om de pegida´s de mond te snoeren, schuwen geweld niet, terwijl er aan pegidazijde niet of nauwelijks iets onvertogens gebeurt.

Verder wat Karl Popper zei:
“Uneingeschränkte Toleranz führt mit Notwendigkeit zum Verschwinden der Toleranz”.

Justine Anne Marie
Justine Anne Marie
6 jaren geleden

Als je van de stelling uitgaat ‘All Friendly People Are Totally Equal’ dan ontstaat er vanzelfsprekend een vorm van gelijkwaardigheid.

Asher
Hoofdredactie
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Justine Anne Marie

En als iedereen zijn wapens zou neerleggen is er geen oorlog.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x