Doorzichtig opportunisme van CDA en D66 in Oekraïnedebat

D66 is een warm voorstander van het Europese associatieverdrag met Oekraïne. Ook het CDA steunt dat verdrag. Toch zijn deze partijen onverbiddelijk. Het volk heeft gesproken en het volk wil geen Oekraïneverdrag.

Dus moet de wet waarin Nederland deze overeenkomst goedkeurt van tafel. Nee, even nadenken of overleggen met de EU-partners mag niet. Horen jullie dat, daar in het kabinet? Intrekken die goedkeuringswet. Nu. Onmiddellijk.

Tegen referenda
Wat zeg je? Het CDA is tegen referenda? Altijd geweest? Dat klopt. Partijleider Sybrand Buma heeft dan ook ‘pijn in het hart’. Maar als een meerderheid ‘nee’ zegt, kun je niet ‘ja’ doen. Ook al is de opkomstdrempel bij het referendum maar met de hakken over de sloot gehaald en zijn blijkbaar veel potentiële ja-stemmers uit strategische overwegingen thuisgebleven. Ook al gaat het om een raadgevend referendum en is het kabinet wettelijk gezien helemaal niet aan de uitslag gebonden.

Nee hoor, dat er over minder dan een jaar verkiezingen zijn heeft met onze opstelling niets te maken. Helemaal niets. Wij zijn absoluut niet bezig met ons te profileren. Laat staan dat we het electoraat naar de mond willen praten. Wij zijn gewoon volbloed democraten. De meerderheid beslist. Klaar.

Nuance
Misschien klinkt zo’n lijnrecht standpunt een beetje gek uit onze mond. In Kamerdebatten zijn wij steeds de partijen van de nuance, van enerzijds en anderzijds. Maar je kunt Kamerdebatten niet met referenda vergelijken. De Stem des Volks kent geen enerzijds of anderzijds. Ja is ja en nee is nee. Voor nuance is geen plaats.

Met welke suggestie probeer je nu weer te komen? Dat we met onze geharnaste uitspraken over het Oekraïneverdrag de aandacht proberen af te leiden van onze interne strubbelingen? Hoe kom je daar toch bij?

Onrust
Ja, toegegeven, in het CDA is enige onrust ontstaan doordat een deel van de leden de houding van de partijtop in het vluchtelingendebat onbarmhartig vindt. Ook bisschoppen en andere prominente christenen bemoeien zich ermee. Maar je dacht toch niet dat we daardoor onze koers laten bepalen? Zo’n mediahype-je waait vanzelf wel weer over, maak je geen zorgen.

Wachtgeld
Hetzelfde geldt voor D66. Zeker, bepaalde kranten blijven maar doorzaniken over Wassila Hachchi, dat Kamerlid dat plotseling vertrok, zogenaamd om voor de verkiezingscampagne van Hillary Clinton te gaan werken, maar dat intussen kapitalen aan wachtgeld opstrijkt. Vervelende affaire. Willen we graag uit de wereld hebben, temeer nu ze haar partijlidmaatschap heeft opgezegd. Maar wat heeft dat met het referendum van doen?

Idealen
Je kunt wel van alles en nog wat met elkaar in verband gaan brengen. Wij zijn een partij van idealen, niet van relletjes. Zullen we dan maar even terugkeren naar de kern van de zaak? De uitkomst van het referendum was duidelijk, dus het kabinet moet niet proberen de boel te vertragen en politieke spelletjes te spelen.

Weg met dat verdrag. Wij eisen het. Samen met PVV en SP, partijen die we anders altijd hun populistische opstelling verwijten. Maar deze keer niet. Deze keer hebben ze gelijk. We zijn het helemaal met ze eens. We zijn als het ware één pot nat.

Foto: RTLnieuws.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
sadeyes
sadeyes
6 jaren geleden

Ik kwam Rutte tegen. Hij vroeg: wat heb je gestemd? IK: ik heb nee gestemd. R: Heb je het cirkeltje in het vakje nee rood gemaakt? Ik: Ja. R:. Heb je dat gedaan omdat je tegen het associatieverdrag bent? Ik: Ja. R: Heb je dat gedaan omdat je tegen de ondemocratische handelswijze van de EU bent? IK: Ja. R: Heb je dat gedaan omdat je tegen mijn beleid bent? Of omdat ik zo vaak heb gelogen? IK:2 x ja. R: ZIE JE WEL, 1 KEER NEE MAAR 5 KEER JA, DUS JE HEBT JAAA GESTEMD. R.: Ik ga nú naar Brussel en ze vertellen dat héél Nederland vóór heeft gestemd. Dank je wel voor het vertrouwen

Guardiacivil
6 jaren geleden

De wens van het volk is kenbaar gemaakt. Willen de partijen hier geen gehoor aan geven dan zullen ze het merken.Want door het volk heeft dit kabinet de vrijheid en het vertrouwen gekregen om te regeren. Dus schaad je ons vertrouwen dan is het snel gedaan met dit kabinet en vragen we aftreden en ontbinden van dit kabinet want dat is pas democratie.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x