Op naar het volgende ultimatum aan Griekenland!

Tussen de EU en Griekenland gaat het er nu echt om spannen. Volgens bronnen in Brussel bereiken de onderhandelingen binnenkort de laatste fase. Niet de allerlaatste fase, die komt later, maar het wordt wel menens.

Over een paar weken, of wellicht maanden, weten we meer. Al kan het mogelijk ook nog ietsje langer duren, dat blijft afwachten. Het is al een tijdje duidelijk dat de besprekingen moeizaam verlopen.

Eerst hadden we een belangrijke fase, daarna een cruciale fase en vervolgens een zeer cruciale fase. Sommigen spraken op dat moment zelfs van de slotfase, maar dat was voorbarig, verzekeren ingewijden rond de Europese Commissie. De slotfase komt namelijk pas op het einde en dat is nog niet in zicht.

Hoe de beraadslagingen zullen aflopen, daarover valt op dit moment geen zinnig woord te zeggen. Betrokkenen in de diverse kampen houden wat dat betreft alle mogelijkheden open. Een Grexit is een optie, maar het kan ook zijn dat de Grieken gewoon in de eurozone blijven. Alles hangt af van de opstelling van Athene, zo valt in EU-kringen te vernemen. Maar Griekse waarnemers noemen juist de houding van Brussel doorslaggevend. En van Berlijn.

Eén ding is volgens de meeste zegslieden zeker: de bal ligt bij de Grieken. Daar lag hij natuurlijk een paar maanden geleden ook al, net als vorig jaar en het jaar ervoor. Maar vooralsnog houden de Grieken alle ballen in de lucht.

Hoewel een Grexit dus allerminst is uitgesloten, lopen de meningen over de gevolgen daarvan uiteen. Als Griekenland de euro vaarwel zegt, is de kans op besmettingsgevaar volgens sommigen deskundigen reëel. De onrust kan dan overslaan naar andere probleemlanden, zoals Spanje, Portugal en Italië. Maar er zijn ook deskundigen die dit scenario steeds minder waarschijnlijk achten, omdat genoemde landen inmiddels orde op zaken hebben gesteld. Of die laatste deskundigen deskundiger zijn dan de eerste valt echter te bezien.

Hoe dan ook: de tijd begint te dringen. Als de Grieken niet voor 1 juli een nieuwe lening krijgen, dan gaat het land bankroet en is er sprake van een noodsituatie. Eerder lag de fatale datum op 1 juni en daarvoor op 1 mei. Ook tal van andere data zijn in dit verband genoemd. Tot dusver zijn echter alle deadlines verstreken, net als de ultimatums en de uiterste termijnen.

Maar nu gaan we zoals gezegd dan toch definitief de laatste fase in. Of was het de voorlaatste? Hoe dan ook: het uur van de waarheid voor Griekenland heeft geslagen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] was cruciaal voor de Grieken. Niet zo heel cruciaal blijkt alweer, Fons Kockelmans schreef het hier al. Op het laatste moment heeft de regering-Tsipras iets van een voorstel ingediend en het bleek […]

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x