Denker Des Vaderlands maakt filosofie in één klap irrelevant

De maand van de filosofie staat op het punt te beginnen. Dit impliceert een maand van kennisoverdracht, discussie en de schoonheid van het adagium weten niet te weten.

In plaats daarvan wordt de maand ingezet voor een politiek ideaal, waarin het weten niet te weten is getransformeerd in vergeten niet te weten en daardoor denken het beter te weten. In de Maand van de Filosofie wordt de filosofie overboord gegooid.

Politiek program
In Trouw is een manifest verschenen, geschreven door de Denker des Vaderlands Marli Huijer en ondertekend door ruim 180 academici, kunstenaars en filosofen. Het past geheel in het thema van de maand: over de grens. Maar in plaats van dat er oprechte vragen worden gesteld bij de problemen van de huidige tijd en dat er kanten worden belicht vanuit een interessant perspectief, is het een politiek program. Ook daarin staat het in lijn met de maand van de filosofie. Op de website van de maand staat het volgende:

“De grens staat ter discussie – nu vluchtelingen Europa overspoelen zijn we gedwongen de gewetensvraag te stellen: wie zijn wij om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen? Wat is de relatie tussen afkomst en toekomst? Welk doel dient de grens en waarom ervaren we een grenzeloze wereld als bedreigend?”

Schijnvragen
Ze doen tenminste nog een poging om vragen te stellen, lijkt het. Het is een schijnpoging, want achter deze vragen gaat hetzelfde politieke ideaal schuil als in het manifest.

We zijn blijkbaar gedwongen tot een gewetensvraag wanneer we de grenzen willen beschermen. Met andere woorden: dat is een immorele kwestie en als je daar maar lang genoeg over nadenkt, kom je ook tot de conclusie dat het niet gerechtvaardigd is om de toegang te ontzeggen. Volgens de tweede vraag heeft iedereen, eender welke afkomst, recht op dezelfde toekomst. En de laatste vraag zegt eigenlijk dat we de grenzeloze wereld niet als bedreigend zouden mogen ervaren.

Dit wordt ook duidelijk wanneer we het verbinden met een frase uit het manifest:

“Een open samenleving is geen vanzelfsprekendheid – die vraagt om tolerantie, moed en nieuwsgierigheid. Dat geldt niet alleen voor politici en bestuurders, maar ook voor opinieleiders, journalisten en schrijvers van maand-van-de-filosofie-essays.”

Tolerantie, moed en nieuwsgierigheid
Met andere woorden: iedereen moet voor de open samenleving zijn. Als je dat niet bent, ben je intolerant, laf en vastgeroest.

Zoals hierboven gezegd: het adagium van de filosofie is weten niet te weten. Filosofie hoort op te roepen tot tolerantie voor de ideeën van de ander, een moed om de eigen waarheden te bevragen en een nieuwsgierigheid naar kennis. Dit is het wezen van filosofie en de reden waarom zij zo schoon is.

In plaats daarvan worden die drie waarden van filosofie opeens tot drie politieke waarden gemaakt en eenieder die ze niet onderschrijft is intolerant, laf en heeft een gebrek aan nieuwsgierigheid. Terwijl, juist het feit dat de Denker des Vaderlands die drie waarden sluitend heeft gemaakt voor haar eigen politieke ideaal, toont een gebrek aan filosofische tolerantie, moed en nieuwsgierigheid aan.

Vragen stellen
Deze maand is dé maand om te laten zien hoe krachtig de open houding in het denken is en waarom filosofie zo waardevol is in een postmoderne tijd waarin weinig tijd is voor reflectie en bezinning. De Denker des Vaderlands had haar vakgebied rechtgedaan als ze werkelijk vragen had durven stellen. Ook de vragen waarop ze de antwoorden misschien niet zou willen horen. Dan had ze de waarde van de begeerte naar wijsheid aangetoond. In plaats daarvan slachtoffert zij, en al die ondertekenaars, filosofie voor politiek idealisme. En daarmee maken ze filosofie in één artikel volkomen irrelevant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Terug naar af. Midden in die moderne open westerse maatschappij die onze 182 intellectuelen zo graag zien, torent hij als opgestoken middelvinger naar onze vrijheid en gelijkwaardigheid, als sliepuit […]

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

@Alphons Mantel, ik waardeer uw nuchterheid. Maar, ik kan het echt niet laconiek zien…………..

Om de grote lijn – die verwoestend is – en dus onnoembaar grote SCHADE veroorzaakt –
vast te stellen:

HET MOHAMMEDANISME VOERT GODSDIENT-OORLOGEN, ALTIJD, TEGEN ALLES EN IEDEREEN.

Alphons Mantel
Alphons Mantel
7 jaren geleden

U heeft niet geheel gelijk: de jaarlijkse kosten van immigratie zijn 7 miljard euro voor alle bedrijven en voor alle burgers. Dus is de economie juist aangetast door de parlementaire keuze tot paspoortafgifte aan Turken en Marokkanen, naast aantasting van natuur en milieu.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alphons Mantel

Indien u ALLE kosten zou berekenen, dan, ben ik bang, is uw “7 miljard” maar een schimmetje van de
werkelijke kosten.
Wat denkt u van :
– de maatschappelijke ontwrichting
– het beroep op justitie
– het beroep op de medische sector
– het beroep op het onderwijs
– het beroep op de woning-markt
– de gevolgen van ‘gezins-hereniging” – tot x-aantal [niet-]verwante personen aan toe
– de generaties-lange werkeloosheid
– het geboorte-overschot binnen de groep; de etnische inteelt
– het gebrek aan arbeids-ethos
– de sociale terreur van een afbrekende mentaliteit
– enz, enz, enz
Nederland zal vervallen tot een verpauperd, islamitisch 3e-wereld-land: Nederlagistan,
met veel KRISIS en ISIS.

Alphons Mantel
Alphons Mantel
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

U heeft wel en niet gelijk, afhankelijk van wat je als kosten beschouwt. De netto macro-economische financiele
kosten zijn (boek Pieter Lakeman, Binnen zonder kloppen, 1999) jaarlijks ca. 7 miljard euro (extra onderwijs, zorg , bijstand enz.), naast aantasting van natuur, milieu, sociale cohesie, extra Jodenhaat en extra homohaat (conform de Koran) enz. Het geeft ook een negatieve impuls aan het vertrouwen in het parlement en de overheidsorganen.
Het geeft kortom zowel kosten als risico’s in brede zin.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Deze namaak-schooljuf weet niet eens wat filosofie is.

Zij is slechts een – van de vele – politici, bestuurders, beleids-makers , beleids-bedenkers, enz. enz. enz. –
sukkelige dien[st]ers van de gecombineerde belangen van:
– de multinationals ::::::::::::::::::::::: goedkope arbeidskrachten
– de globalisten :::::::::::::::::::::::::::: bestuurs-baantjes
– de internationale socialisten : :::: nieuw proletariaat
– de islamisten : ::::::::::::::::::::::::::: wereldwijd kalifaat
Het bizarre is, dat deze belangen PERFEKT samengaan …………………..

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

goedkope arbeidskrachten = rechteloze slaven = slaven
bestuurs-baantjes = over de verarmde massa = slaven
nieuw proletariaat = gelijkgeschakelde paupers = slaven
wereldwijd kalifaat = onderworpen “gelovigen” = slaven

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

Overigens, die hele illegale immigratie, die al jaren en jaren bezig is,
is niets anders dan DE NIEUWE SLAVENHANDEL.

Arjan
Arjan
7 jaren geleden

Er is nog hoop op verlichting, ook voor deze 180 gutmenschen:
comment image

Alphons Mantel
Alphons Mantel
7 jaren geleden

Hoeveel filosofen hebben de laatste 30 jaar gewezen op de gevaren van de Koran (“dood allen die niet in Allah geloven” en “de joden zijn vervloekt vanwege hun geloof’?)
?

Breinbrouwsels
7 jaren geleden

Het vraagt inderdaad om moed, tolerantie en nieuwsgierigheid om je grenzen neer te halen en bijvoorbeeld iedereen ongebreideld in het broekje van je partner te laten vingerwapperen of de snoepkist van je kind te laten plunderen. Vraag het even aan betrokkenen dan weet je alles van filosofie, moraal en dikke puh en heb je geen Muts des Vaderlands nodig om dat voor jou bj elkaar te fantaseren. Filosofie is trouwens net als religie iets voor in het park, op een bankje, als je droomt over het paradijs vol met lieve Lichtwezens die geen benul hebben van Mijn en Dijn want Alles is Een. Filosofie is politiek geworden en de dromers van weleer zijn de Riefenstahls van vandaag geworden.

Eric
Eric
7 jaren geleden

@Theo Prince: in de roos. Dit soort dwazen leeft in een schijnwereld die straks hard aan zijn eind komt wanneer achterlijke en intolerante islam nihilisten hun deur intrappen en hen de keel doorsnijden. Voor spijt zal er dan geen gelegenheid meer zijn.

Theo Prinse (@theoprinse)
7 jaren geleden

Open Society – George Soros

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x