Antifascisten en Pegida kapen Holocaust voor eigen gewin

Vorige week zaterdag waren de demonstraties van Pegida en de AFA in Amsterdam. Eén aspect – hoewel subtiel aanwezig – sprong er voor mij echt uit: beide groepen schermden met het lijden van het Joodse volk in de Holocaust.

Tijdens de demonstratie van de antifascisten, waarin zij tegen Pegida te keer gingen, kwam een jonge vrouw aan het woord. Ze vertelde dat ze een internationaal socialiste was en hield een toespraak over hoe tolerant zij wel niet waren. In die toespraak zei ze iets opmerkelijk: “En zij [Pegida] stampen met hun nazistische voeten op het lijden van het Joodse volk.” De ironie dat ze morgen weer zou gaan demonstreren tegen de Israëlische staat, in een regio waar de gehele Umwelt niet kan wachten om de Israëli’s de zee in te duwen, leek haar te ontgaan.

De antifascisten grijpen terug naar ‘40-‘45 en blijven in een anti-nazistische retoriek hangen: door te verwijzen naar de holocaust, kunnen zij de tegenstander afschilderen als nazaten van de Duitse nazi’s. Maar dit doen ze slechts wanneer het hen uitkomt.

de Moefti van Jeruzalem bij de
Waffen-SS-divisie van Bosnische Moslims

Even verderop was de demonstratie van Pegida van start gegaan. In hun midden liep een man met een geprint blaadje waar een foto op stond van de Moefti van Jeruzalem bij de Waffen-SS-divisie van Bosnische Moslims, in 1943, vanwege hun gedeelde antisemitisme. Dit symboliseert de houding van (extreem)-rechts: in hun anti-islamitische houding, werpen ze zichzelf op als verdedigers van het Joodse volk. De Islamieten zijn in hun opvatting niet alleen de oorzaak van hun eigen problemen, maar ook nog eens van de problemen van het Joodse volk.

Rechtse demonstranten gebruiken juist de hedendaagse situatie: het Joodse volk is al zoveel overkomen en nu overkomt hen ook nog eens de moslims. Zij werpen zichzelf op als de beschermheren van de Joden.

In de houding van beide partijen zit een vergelijkbaar patroon: het lijden van het Joodse volk wordt nog steeds als ijkpunt van de moraliteit gezien. En zij zetten dat volk, hoewel beide op een andere wijze, in om de andere partij af te schilderen als immoreel.

Bij Pegida hing een woede jegens iedereen: moslims, politici, babyboomers. Zij waren de schuldigen van alles. Het zondebokmechanisme pur sang: wij hebben het moeilijk en dat komt door hen.

Beide partijen tonen in hun zelfverklaarde
morele superioriteit hun immoraliteit aan

Naar aanleiding van een gesprek met een Joodse dame vroeg ik mijzelf af: waar gaan zij hun pijlen op richten wanneer de andere, als tegenstander ervaren groepen verdwenen zouden zijn? Zouden ze het dan nog steeds zo opnemen voor de Joden? Of dienen zij nu slechts als middel om een andere zondebok aan te wijzen en worden zij even makkelijk zelf als zondebok ingezet wanneer blijkt dat na het verwijderen van die groepen, de problemen nog steeds niet zijn opgelost?

Beide partijen tonen in hun zelfverklaarde morele superioriteit hun immoraliteit aan en hun bereidheid om een gehele bevolkingsgroep in te zetten om de hearts and minds van het publiek te winnen. En beide partijen werpen zich daarmee op als beschermheren van de kernwaarden van de liberale democratie. Maar in de wijze waarop zij dat doen, diskwalificeren zij zich volkomen.

Het zijn twee zijdes van dezelfde munt. En die munt is op zijn zachtst gezegd vrij roestig.

Foto: http://www.vice.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
D. G. Neree
D. G. Neree
7 jaren geleden

Onzinnig artikel.

Tommie
Tommie
7 jaren geleden

Dit stukje is opgehangen aan een stompzinnige vergelijking. In werkelijkheid is Antifa dictatoriaal in woord en daad; PEGIDA daarentegen is LIEFDE, liefde voor het Europa der vaderlanden en zijn morele waarden.

Stef
Stef
7 jaren geleden

Slecht stuk..

Cool Pete
7 jaren geleden

Dat er met de betekenis van het begrip Holocaust gerommeld wordt, door vele en allerlei figuren en
groepen – en dan vooral figuren en groepen die er geen begrip voor-/band mee-/inzicht in, hebben! –
daar zit zeker veel in. Kennis van de geschiedenis is erbarmelijk !

Maar, in het huidige tijds-gewricht, is zo, dat:
-totalitair “links”,”afa”,e.v.a., plus het mohammedanisme : bedreigingen + geweld toepassen tegen Israel/Joden.
Maar:
-vrijheids-lievend/ a-doctrinair “rechts”, Pegida, e.v.a., plus iedereen die tegen de [totalitaire] islamisering is: opkomen voor Israel/Joden.

En dat is een cruciaal verschil !

Er is hierin geen betere uitspraak, dan die van Winston Churchill:
– vrij naar –

“De nieuwe totalitairen/doctrinairen/fascisten, zullen zich “anti-fascist” noemen ………….

Feniks
Feniks
7 jaren geleden

Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat u er niets van begrepen heeft.
meestal zijn de stukken van Opiniez lezenswaardig, dit stuk echter is ronduit nietszeggende pulp.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x