Abbas, de Vredesengel

De mainstream media buitelden bijna over elkaar heen: Paus Franciscus had de Palestijnse president Abbas “Vredesengel” genoemd. Dat kwam hen even mooi uit, zeker nu Netanjahu in Israel zijn ‘meest rechtse kabinet’ had gevormd en volgens dezelfde media op hervatting van de vredesonderhandelingen van die kant voorlopig niet hoeft te worden gerekend.

Zie je wel: het is allemaal de schuld van die koppige Israeli’s, die maar geen vrede willen sluiten met die naar vrede hongerende Palestijnen. Zelfs de Paus zegt het. Of toch niet? Het blijkt weer het zoveelste bewijs van vooringenomen, althans niet geverifiëerde informatie te zijn. Want had de paus dat wel gezegd? Hebben al die redacties wel de moeite genomen om die mededeling na te trekken? Nee dus.

De persbureaus Reuter, AP en AFP hadden alle gemeld dat de Paus, bij een korte ontmoeting met Abbas in het Vaticaan, aan de vooravond van de heiligverklaring van twee ‘Palestijnse’ nonnen, hem een “Vredesengel” zou hebben genoemd. Deze nonnen waren overigens in de negentiende eeuw geboren in het gebied dat toen tot het Ottomaanse Rijk behoorde. Nederlandse kranten en de nieuwssites van de NPO en Nu.nl publiceerden de uitspraak van de Paus prominent, bijna triomfantelijk, zonder enig nader onderzoek. Maar niet alleen de Nederlandse media, ook de New York Times en de BBC namen de berichtgeving – ongecontroleerd en foutief vertaald – over.

De Spaanse en de Italiaanse pers deden wel hun journalistieke werk en citeerden correct: “You could be an angel of peace” ( “Lei possa essere un angelo della pace”). Dat had hij gezegd en in die woorden zit een boodschap die de redacties is ontgaan. De website van Radio Vaticana maakte overigens niet eens melding van de uitspraak die voor zoveel opwinding op de redacties van de media zorgde. Kennelijk toch niet zo belangrijk?

Waarmee maar weer eens bevestigd wordt dat de berichtgeving in de media over het Israelisch – Palestijnse conflict nogal eens gebaseerd is op wat de redacteuren graag willen horen in plaats van uit te zoeken wat daadwerkelijk gezegd of gebeurd is. Oud–correspondenten als Matti Friedman (AP, bekend van An Insider’s Guide To The Most Important Story On Earth) en Tom Gross (Reuters, bekend van The Case On Reuters) hebben al eerder de vooringenomen berichtgeving van de belangrijkste persbureau’s AP en Reuters aan de kaak gesteld. Ook in dit geval hebben ze gelijk.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Roemer
Piet Roemer
8 jaren geleden

Sjonge toch, de paus komt toch uit Argentinië, waar na W.O.2 de meest gevreesde
nazimoordenaars naar toe vluchtten met een door het Vaticaan geleverd paspoort,
en in Syrië afgestempeld nadat zij een gedaantewisseling hadden ondergaan. Zo
ook kwam onze huidige koningin uit hetzelfde land met achterlating van haar vader
die in een foute regering had gezeten en geen toegang kreeg tot het huwelijk van zijn dochter. What a Mess.

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t Robert Kern) […]

likoednederland
likoednederland
8 jaren geleden

En de media rapporteren niet dat het Palestijnse parlement heeft verklaard dat Joden geen centimeter ‘islamitische’ grond mogen hebben. Of dat de Palestijnse televisie zegt dat Joden gedood moeten worden:
http://likud.nl/2015/05/palestijnse-televisie-palestina-moet-bevrijd-en-de-joden-gedood/

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x