VVD is bierdrinkende versie van vinologen-vereniging D66

Nederland heeft twee links-liberale partijen

Titelfoto: Mark Rutt en Halbe Zijlstra. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal VVD

Voor een nieuwe generatie rechtse kiezers, doeners en denkers heeft de VVD haar aantrekkingskracht verloren. Met Mark Rutte als leider is de VVD getransformeerd tot een bierdrinkende versie van de vinologen-vereniging D66. De VVD is een links-liberale partij geworden in rechtse vermomming. Een part in met de diepgang van een platbodem.

D66 look-alike

De politieke verschillen met D66 zijn minimaal. Op alle belangrijke dossiers is er overeenstemming. Van het overdragen van soevereiniteit, het EU- en VN-beleid en het ontmantelen van referenda tot aan het optuigen van een staatsapparaat dat bijhoudt wat u doet en nalaat.

Alleen degenen die de VVD nog steeds voor een rechtse partij houden waren geschokt toen tijdens de kabinetsformatie de VVD-onderhandelaars bereid bleken in zee te gaan met GroenLinks, de extreem-linkse activistenpartij van Jesse Klaver. Zeker 560.848 VVD-kiezers zal het niet verbaasd hebben. Zij hielden de linkse koers van de VVD al tijdens de verkiezingen in 2017 voor gezien. Een verlies dat de komende jaren steeds groter zal worden.

Dreigverhaal

Het aan-, op- en aftreden van de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Halbe Zijlstra maakt duidelijk hoezeer het VVD-schip met Mark Rutte aan het roer van binnenin wordt weggevreten door leugens, machtswellust en opportunisme. De leugen van Halbe kon gedijen in een klimaat waarin het geopolitieke beleid van de VVD gestoeld lijkt op dat van teleurgestelde Amerikaanse Democraten, EU-commissarissen en VN-diplomaten. Rusland als bliksemafleider, boeman en onruststoker. Een Russische beer die verlekkerd kijkt naar de Baltische staten en Oekraïne. Het is een breedgedragen dreigverhaal dat door veel VVD-politici is ingezet, inclusief onze minister president

Datsja

Dat Halbe aanwezig zou zijn geweest in de datsja van Poetin was simpelweg een literair leugentje. Een stijlfiguur om de ‘waarheid’ over Rusland kracht bij te zetten. Halbe vertelde zijn publiek tijdens het VVD-partijcongres niets nieuws over de dreiging aan de Oostgrens van Europa. Daarom hield hij tot het laatst toe vol dat de inhoud van zijn Rusland-verhaal klopte. In alle commotie rond Halbe’s datsja-leugen lijkt de kern van het verhaal – het geopolitieke angstbeeld dat hij namens de VVD schetste – voor waarheid te worden aangenomen.

Er gaan zelfs stemmen op die het vertrek van deze BuZa-minister betreuren. Een VVD-politicus die vol trots het beleid van zijn PvdA-voorgangers Timmermans en Koenders voortzet raakt nu eenmaal gevoelige snaren ter linkerzijde. Geen wonder dat sommige ambtenaren en politici een traantje wegpinkten. Een bizar schouwspel voor rechtse VVD’ers.

Steun aan Kaag

In het BuZa-ambtenarencorps valt geen VVD’er meer te vinden. Het departement is tot de nok toe gevuld met GroenLinks-, D66- en PvdA-ambtenaren en diplomaten. Toch paste de ‘rechtse’ Halbe Zijlstra er naadloos in. Zijn D66-collega Sigrid Kaag schoot hij diverse malen te hulp.

Wie iets durfde te zeggen over haar huwelijk met een Palestijnse Fatah-politicus, haar Palestijnse gezin of haar woning in Oost-Jeruzalem kreeg de wind van voren. Zelfs politici die dit potentiële belangenconflict níét aanroerden kregen bij voorbaat te maken met de toorn en emoties van deze VVD-minister.

Terwijl oud UNRWA staflid Sigrid Kaag zonder overleg met de Tweede Kamer 13 miljoen stortte in de kas van haar oude organisatie, schafte de schatrijke Palestijnse president Abbas een privé-vliegtuig aan t.w.v. 50 miljoen. In één van zijn laatste optredens als VVD-minister van Buitenlandse Zaken reageert Halbe Zijlstra op Kamervragen over deze kwestie. Tot grote hilariteit van de aanwezige Kamerleden laat Halbe Zijlstra blijken dat hij ongezien voorgekookte teksten van zijn BuZa-ambtenaren voorleest: “Ik lees dat ik uw verbazing deel…” Het laat zien dat Zijlstra’s vertrouwen in zijn linkse medewerkers groot was.

Vervanger

Vrijdag liet premier Rutte weten dat een vervanger voor Halbe Zijlstra niet voor de verkiezingen in maart gevonden zal zijn. Dat komt goed uit, want nieuws over een nieuwe BuZa-minister die Sigrid Kaag en haar activistische ambtenarencorps geen tegengas zal bieden gaat slecht vallen bij de rechtse kiezer.

Rechts geopolitiek talent is binnen de VVD nauwelijks voorhanden. Kamerlid Han ten Broeke valt af door een kwestie in de privé-sfeer. Malik Azmani, een van de laatste rechtse VVD fractieleden, lijkt wellicht een goede keus. Maar zijn IND-verleden en zijn voorkeur voor echte grenzen en opvang van vluchtelingen in de regio zal menig BuZa-medewerker doen steigeren.

Ambassadeur

De resterende namen die rondzingen laten zien welke kant het opgaat. Ed Kronenburg, ambassadeur in China, was secretaris-generaal van BuZa in de tijd dat de VVD’er Uri Rosenthal daar minister was. De hervormingsdrift van Rosenthal, die vond dat er wel een bezem door BuZa kon, stuitte op hevig verzet in het links-activistische diplomatenkamp. Uiteindelijk nam Kronenburg de telefoon niet meer op wanneer Rosenthal hem belde. Een tamelijk kinderachtige verzetsdaad. Kronenburg werd opgevolgd door Renée Jones-Bos, onze huidige ambassadeur in Moskou. Zij werd benoemd na een diplomatieke VN-carrière en een post als ambassadrice voor de mensenrechten.

U begrijpt dat we van deze twee gestaalde BuZa-bazen geen rechts hervormingsbeleid kunnen verwachten. D66 zal op BuZa geen strobreed in de weg worden gelegd. Het departement blijft gewoon ouderwets links. Mark Rutte houdt zich voorlopig stil. En zijn politieke vriend en wijnliefhebber Pechtold, leider van ‘ons soort D66-mensen’, zal die BuZa-rust in verkiezingstijd zeker niet verstoren.

Rutte zal zich de komende tijd weer van zijn ‘eerlijke, rechtse’ kant laten zien. Een premier die een biertje drinkt en het goed voorheeft met hardwerkende, fatsoenlijke Nederlanders. Een imago dat hij de komende weken koste wat het kost van smetten vrij wil houden. Alles om zijn politieke carrière veilig te stellen, zijn links-liberale kabinet in het zadel te houden en de rechtse kiezer te misleiden.

 

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x