Krijgen we dit jaar een Witte NRC?

De openlijke “antizionistische” agenda van een activistenkrant

Foto: Screenshot door Redactie OpnieZ van NRC-promofilmpje

Boven het dagblad NRC, de eens zo helder vonkende slijpsteen van de geest, pakken donkere wolken samen. In de redactielokalen op het Rokin schijnt zwart licht. Liberale NRC-lezers, met name degenen die vergeten zijn hun jaarabonnement te beëindigen, beleven duistere tijden.


In de voorheen zo verlichte kolommen van deze beklagenswaardige krant bejubelen tegenwoordig feministen de voordelen van woestijnkleding, leggen sociologen de lezer langs hun racismelat en schetsen economen de nadelen van het kapitalisme. Wie denkt dat dit alles nog ten goede keert kent de toekomstvisie van hoofdredacteur Peter Vandermeersch niet.

Inquisitie

In NRC heeft de ratio plaatsgemaakt voor emotie. Alfa’s bekritiseren er bètawetenschap. Naast de aanbiedingen voor exotische vakantieoorden klagen klimaatdeskundigen dat Jan en alleman maar vlees eet, in auto’s rijdt en per vliegtuig op vakantie kan. TV-series als Friends zijn volgens NRC racistisch, seksistisch en homofoob. De krant signaleert dagelijks ‘foute’ producten, bedrijven en tradities. Als journalist vermomde activisten mogen ongestraft karaktermoorden plegen op ‘fout’ verklaarde politici, journalisten en wetenschappers. De krant is de spreekbuis geworden van de nieuwe inquisitie.

Antizionistisch

Naast een stortvloed aan nepnieuws stroomt er uit dit orgaan antisemitisch antizionistisch rioolwater. De NRC-lezer wordt in columns en journalistieke verslagen getrakteerd op klassiekers als de rijke Joodse lobby die regeringen en organisaties beïnvloedt, bestuurt en controleert; de sluwe Jood als onderdrukker, racist en koloniale uitbuiter; en de bloeddorstige Jood zoals we die kennen uit Arabische gruwelverhalen. De krant houdt zielsveel van oude dode Joden, vooral om de levenden mee om de oren te slaan. Voor NRC is de moslim de nieuwe Jood.

Terwijl NRC-huisvriend Aboe Jahjah op schoot van Midden-Oosten-misleidster Carolien Roelants taalles krijgt, pleiten uitgerangeerde columnisten voor het platwalsen van Joodse tieners in de ‘bezette’ stad Jeruzalem en de vervolging van Joden voor apartheid, oorlogsmisdaden en genocide. De duisternis rondom deze krant is inmiddels zo groot dat het inzetten van leugen en laster niet langer gezien wordt als ernstig journalistiek falen. Integendeel.

Spionageserie

Wie herinnert zich niet de beklemmende spionageserie van Leonie van Nierop over moordlustige Mossad agenten, telefoonterroristen en doodsbange diplomaten in het door Israël gehackte Den Haag? Een bloedstollend verhaal dat vorig jaar abrupt eindigde. Onderzoeksresultaten bleven uit. Bewijzen nooit getoond en vragen van collega-journalisten niet beantwoord. Het voor haar leven vrezende hoofdpersonage Nada Kiswanson van Hooydonk leek van de aardbodem verdwenen. Ook over haar werkgever, de volgens Derk Walters op een Mossad-kogel wachtende Shawan Jabarin (in Israël veroordeeld voor terroristische activiteiten en in Nederland bekroond voor ‘vredelievendheid’), werd in NRC niets meer vernomen.

Verzonnen

Voor NRC-lezers die al meer dan een jaar in martelende onzekerheid verkeren over het lot van dit duo is er goed nieuws! Beide Palestijnse mensenrechtenliefhebbers leven nog. Ze verkeren in blakende gezondheid en zijn productiever dan ooit. Het Mossad-spionageverhaal lijkt van A tot Z verzonnen. Een PR-stunt om de eerste Palestijnse Strafhofaanklacht tot in alle uithoeken van de wereld te presenteren. Van de sloppenwijken in Caracas tot in de bergen van Pakistan. Een spookverhaal uit de koker van “Palestina’s” meest gehaaide BDS-organisatie: al-Haq. Een juridische oorlogsmachine die ondersteund wordt met Nederlands belastinggeld en warme banden onderhoudt met pro-Palestijnse journalisten, organisaties als Van Agts The Right Forum en juristen van het advocatenkantoor Prakken D’Oliveira.

Strafhof

Het uit de dood herrezen duo Hooydonk/Jabarin blijkt een hoofdrol te spelen in het recente conflict tussen de Palestijnse Autoriteit en de Amerikaanse regering. In opdracht van president Abbas en diens strategische adviseur Husam Zomlot, hoofd van de PLO-delegatie in de VS, kreeg het al-Haq duo de opdracht een nieuwe en bredere aanklacht te schrijven voor het Haagse Strafhof. Geruggesteund door de mede door het Obama-team geschreven VN-Veiligheidsraadresolutie 2334 toog Nada aan de slag en produceerde, in samenwerking met andere door Nederland en de EU gefinancierde, terreur gelinkte NGO’s, een uitzonderlijk kloek werk. Zevenhonderd pagina’s vol Israëlische misdrijven tegen de menselijkheid begaan door politici, soldaten en burgers in alle ‘bezette gebieden’.

Op 20 september presenteerde het al-Haq duo hun nieuwste foliant vol leugens en halve waarheden bij het Internationale Strafhof in Den Haag. De start van deze anti-Israël publiciteitscampagne werd ditmaal overgelaten aan de grote leider zelf: Abbas. In wat het Trump-team typeerde als een diep beledigende toespraak, riep hij op 26 september in de VN, het Internationale Strafhof op om op basis van Nada’s verhalenbundel een vervolging te starten van Israël wegens genocide, oorlogsmisdaden en apartheid. Het Abbas-team begon onmiddellijk met het opvoeren van de druk via alle diplomatieke kanalen. Met averechts effect.

Sluiting PLO-kantoor

Nada, met haar schrijflust en Abbas met zijn dreigend gebrul veroorzaakten een diplomatieke rel. Door de staat en de inwoners van Israël bloot te stellen aan vervolging door het Internationaal Strafhof overtrad de PLO de Amerikaanse wet die stelt dat de PLO in de VS alleen activiteiten mag ontplooien die het vredesproces niet in gevaar brengen. Zij mogen geen juridische procedures starten. Nada’s aanklacht en Abbas’ toespraak vormden de spreekwoordelijke druppel voor de Amerikaanse regering. Sluiting van de PLO-vestiging werd per brief aangekondigd door minister Rex Tillerson. De Palestijnen ontstaken zoals gebruikelijk in grote woede. Zij dreigden alle diplomatieke banden en iedere communicatie met de VS te verbreken. Over het financiële infuus vol Amerikaans geld werd niet gerept. Zelfs aan de vooravond van zijn longtransplantatie in een Amerikaans ziekenhuis wist oud-PLO chef Saeb Erakat nog een stevig dreigement te uiten: ⬇

Na hevige druk van Saoedi-Arabië en andere Arabische landen bonden de Palestijnen in. Het PLO-kantoor blijft voorlopig geopend mits alle verboden activiteiten worden gestaakt. Over negentig dagen wordt opnieuw bekeken of sluiting noodzakelijk is. Welke gevolgen dit heeft voor het op termijn instellen van een voorlopig Strafhofonderzoek is op dit moment nog onduidelijk. Voortzetting van de procedure is voor de VS onaanvaardbaar. In ieder geval is de vervolging van Israël voor ‘misdaden’ gepleegd op het Turkse Moslimbroederschap-schip de Marmaris onlangs door de aanklager van het Strafhof afgewezen.

Palestijnse salarissen

En met de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël lijkt er ook door de laatste Strafhof-aanklacht een flinke juridische streep getrokken te zijn. Bovendien dreigt een nieuw ramp. Nu op 5 december de Taylor Force Act is aangenomen komt het einde in zicht van de met honderden miljoenen Amerikaans belastinggeld betaalde salarissen aan terroristen en hun familieleden door de Palestijnse Autoriteit. Een rekening die naar alle waarschijnlijkheid bij de EU, en dus bij ons terecht zal komen.

Slachtofferschap

De steun voor het slachtofferschap van de altijd jammerende, boze en gewelddadige Palestijnen is in de Arabische wereld intussen flink afgenomen. Fatah en Hamas schaden de belangen van een nieuwe Arabische coalitie. Alleen de Ayatollahs, Erdogan en Assad zijn nog bereid Abbas en de zijnen politiek en financieel te steunen. Dat de altijd op het verkeerde paard weddende EU zich volmondig achter dit trio schaart, zal waarschijnlijk niemand verbazen.

Toch jammer dat NRC na alle poeha, de verzinsels en de niet getoonde bewijzen Nada Kiswanson van Hooydonk niet ten tonele kan voeren zonder het vertellen van verdere leugens of het maken van oprechte excuses. Met echte onderzoeksjournalistiek zou NRC een helder beeld van de mechanismen achter de juridische oorlogsmachine van de Palestijnen hebben kunnen schetsen. Of acht men het op het Rokin beter dat dit soort kwesties gehuld blijven in duisternis?

Witte NRC

Tijdens de donkere dagen van december vieren we feesten van het licht. En alles wat grauw en zwart geworden is wordt door de natuur met een kleed van onschuld bedekt. Een sneeuwdek waaronder het vergankelijke opnieuw tot leven komt.

Beste NRC-directie. Loop vandaag eens naar buiten. De wereld die u zoveel zorgen baart is tot rust gekomen en knispert onder uw voeten. U waadt door witte onschuld. Door zacht en helder licht. Alle gekrakeel gedempt.

Doe uzelf, uw medewerkers en lezers een plezier. Kom tot rust, overdenk de diepe duisternis waarin uw krant beland is en maak een frisse nieuwe start. Denk aan een A Miracle op het Rokin,  een White NRC. Breng in de laatste week van dit jaar enkel witte NRC’s uit. Kranten met blanke pagina’s die de lezer kan invullen met zijn eigen gedachten. Un journal de réflexion. En begin in januari voorzichtig met een hernieuwd gebruik van inktzwart.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x