Het Hennis-debat voor Dummies

Plucheplakkerij en politiek deugtheater zetten de toon

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Omroep PowNed

De PvdA mag dan wel gereduceerd zijn tot een politiek partijtje met slechts negen Kamerzetels, haar macht is ongebroken. PvdA’ers nemen onbeschaamd en ongehinderd plaats op iedere vacante bestuurszetel. Zelfs voor Jette Klijnsma is een plekje gevonden. Zij mag aan de slag in moestuin Drente.

Pronkpodia
Nog belangrijker dan de nationale, zijn de internationale bestuurslagen voor de progressieve plucheplakkers. Er valt voor PvdA’ers met eerzucht, verdien- en verheffingsdrift nergens meer macht en aanzien te verwerven dan op de pronkpodia van de EU, de VN en Derde-Wereld-NGO’s. In de Deugtheaters der Moreel Verhevenen spelen deze zetbazen van de zwakkeren in de samenleving de hoofdrol, omringd door figuranten uit Afrikaanse en Arabische landen.

Schimmig
Wie aan Afrika denkt, denkt aan de PvdA. Aan miljarden verkwist belastinggeld. Aan schimmige relaties met marxistische dictators en islamitische potentaten. Wij zijn in Mali beland dankzij de carrièredrift van Koenders. Van begin af aan een volstrekt onzinnige militaire missie. Het defensiedebacle is in gang gezet door de PvdA. Uiteraard zal de partij dat tijdens het Hennis-debat verhullen en de schuld neerleggen bij de VVD. Koenders en Timmermans moeten namelijk verder in de VN en de EU.

VVD-agenda
De VVD beweert te strijden tegen de wurggreep van internationale instituten en internationaal ‘recht’. In de politieke werkelijkheid van alle dag werkt de VVD juist opvallend vaak mee aan de bestendiging en uitbreiding daarvan. De partij is met Rutte aan het roer vooral gefocust op handel en financiën. Soevereiniteitsverlies is voor de VVD bijzaak geworden. Om de eigen financiële agenda uit te voeren ging de VVD akkoord met de internationale ambities en speeltjes van de PvdA.

Uitgekleed
Defensie is door het politieke midden financieel uitgekleed op aandringen van àlle linkse partijen. Zij besteden uw centjes liever aan andere zaken dan verdediging en veiligheid. De rampen waarvoor VVD-minister Hennis zich nu moet verantwoorden zijn veroorzaakt door een combinatie van links-liberale eerzucht en bezuinigingsdrift. Ongelukken die ook in de toekomst onvermijdelijk zijn. Defensie is een broeiend kruitvat geworden vol verhullende ambtenaren en morrende militairen waarvan het deksel door Hennis moest worden vastgespijkerd.

Theater
Het Hennis-debat dat de Tweede Kamer dinsdag voert is politiek theater. A- en B-acteurs die allemaal even willen schitteren voor de achterban. Het eigen falen wordt niet besproken. De waarheid verdoezeld. De wond bedekt met politieke plakpleisters. Wat zal zo’n deugdebat betekenen voor de vorming van een nieuw kabinet?

Stoelendans BuZa
Volgens verschillende bronnen rond de formatietafel is er stevige strijd gevoerd om het ministerie van Buitenlandse Zaken. D66 rook een kans om lang gekoesterde internationale wensen te verwezenlijken. Van een nog linksere agenda dan die van de PvdA schrok zelfs de VVD wakker. D66 eiste BuZa op met Sigrid Kaag als minister en Petra Stienen op de reservebank. De ChristenUnie steigerde. Er werd na lang getouwtrek een typisch VVD-compromis gevonden. BuZa gaat naar de VVD met Hennis als minister, D66-diva Kaag wordt minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking en een D66’er als Kees Verhoeven zou het nieuw te vormen Europese Zaken mogen bemannen.

Losse schroeven
Het Hennis-debat kan dit onderhandelingsresultaat weer op losse schroeven zetten. Overleeft Hennis het debat, dan gaat de formatie verder als gepland. Ook als zij zelfstandig terugtreedt kan ze minister worden in een nieuw kabinet van haar politieke vriend Rutte. En mocht de Tweede Kamer een motie van wantrouwen indienen die geen meerderheid oplevert, is er in principe nog niets aan de hand. Dan houden de beoogde coalitiepartners zich keurig aan de afspraken die de afgelopen dagen zijn gemaakt.

Tenzij één van hen voorstemt of mede-indiener is van zo’n motie. Dan komen de formatieonderhandelingen in gevaar. Weifelende coalitiepartners kunnen Rutte III de rug toekeren. D66 kan met een stem tegen Hennis proberen de onderhandelingspositie te verstevigen. De VVD moet immers door. Nu afhaken betekent gegarandeerd gezichts- en zetelverlies.

Het Hennis-debat is in werkelijkheid een formatiedebat. Het draait niet om het verleden van Rutte II maar de toekomst van Rutte III.

En de PvdA? Die bestuurt ons land intussen vrolijk verder. In binnen- en in buitenland.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x