Links gelijkheidsdenken vergiftigt onze buitenlandse politiek

Linkse Nederlanders dromen graag over maakbare werelden vol vrijheid, gelijkheid en broederschap. In werkelijkheid blijft hun vrijheid vanwege onvoorziene ongemakken beperkt tot de eigen kring en wil het met de broederschap ook niet erg vlotten. Gelukkig blijkt hun gelijkheidsideaal een onverwoestbare totempaal waaromheen de linkse dromers dagelijks rituele dansjes kunnen beoefenen.

Rousseau
De gelijkheidstotem werd opgericht door Jean Jacques Rousseau, een fantast met een gouden pen. Een geestelijk gestoorde Franse filosoof die in prachtig Frans de grootst mogelijke onzin verkocht. Want een schrijver van populaire pedagogische werken die in het geniep zijn vijf kinderen te vondeling legt kan men, zoals de filosoof en vrijdenker Voltaire zijn lezers voorhield, natuurlijk niet serieus nemen. En Rousseaus bewering dat alle mensen gelijk zouden zijn is zo’n overduidelijke onwaarheid dat een kind het doorziet. Maar malle ideeën zijn vaak een lang leven beschoren.

Zo is er een direct verband tussen de dwaze theorieën van Rousseau, het terreurbewind van de Franse koppensneller Robespierre en de totalitaire tirannie van massamoordenaars als Mao en Pol Pot. Helaas is onze westerse maatschappij na de revolutionaire jaren zestig veranderd in een Rousseause gemeenschap boordevol authenticiteit, sentimentaliteit en infantiliteit. Cultuurrelativisme, anarchisme en anti-intellectualisme voeren de boventoon. Rousseau en zijn navolgers hebben ons opgescheept met een onstuitbare wildgroei van volstrekt nutteloze ‘menswetenschappen’.

Sociale studies
Jonge geesten die belangrijke bijdragen zouden kunnen leveren aan onze maatschappij worden tijdens hun ‘sociale’ studies volgepropt met aperte onzin. Kritisch denken wordt afgeleerd. Fantasie vervangt de feiten. Aangezien het bedrijfsleven niet op deze ‘sociale’ aanwas zit te wachten komt het leeuwendeel der afgestudeerden terecht in overheidsdienst, de media of andere gesubsidieerde trajecten.

Eenmaal behept met een ‘sociaal’ gevormd wereldbeeld nemen deze ‘intellectuelen’ al snel een loopje met de waarheid en de moraal. Door de gerichtheid op het ‘wereldleed’ ontgaat ’sociaal’ gevormden de toestand van hun naasten en ontbreekt het de geëngageerde denkers aan relativerend zelfinzicht.

Wensdenken
De Rousseause gelijkheidsfantasie vergiftigt op dit moment niet alleen het cultuur- en immigratiedebat, het bepaalt ook onze buitenlandpolitiek. De linkse politieke elite gelooft in maakbaarheid en veracht de eigen cultuur. Zij zien het liefst een wereld zonder macht en grenzen. Een wereld vol ‘recht’, gebaseerd op Rousseause gelijkheidsprincipes.

Omdat dit gelijkheidsidee voortdurend botst met de realiteit geven onze buitenlandwoordvoerders en ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) de voorkeur aan wensdenken boven waarheidsvinding. De stap van fantasie naar goedbedoelde leugens is snel gezet. Wie een aantal weken de uitingen van onze voormalig Buza-minister Frans Timmermans volgt ziet een bedreven fantast aan het werk. Een beroepsleugenaar die desondanks heilig gelooft in wat hij zegt.

Maakbaarheidsdenkers
Buza is het meest linkse, cultuurrelativistische ministerie van ons land. Uit de Buza-mallen rollen maakbaarheidsdenkers als Michiel Servaes (PvdA), Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (D66) en Bram van Ojik (Groenlinks). Buza-ambtenaren en diplomaten bezoeken en ondersteunen linkse en islamitische regimes over de hele wereld, van Mozambique tot Cuba en van Venezuela tot Qatar.

Palestijnen
Maar de Palestijnen zijn veruit de favoriete doelgroep van alle Buza-medewerkers. Het zijn de nobele wilden van onze tijd. Enorme hoeveelheden belastinggeld verdwijnen in de corrupte terreurzakken van de Palestijnse Autoriteit. Toch maakt dat niet uit want de ‘slachtoffers’ van het machtige en daarom zo gehate Israël moeten ondersteund worden tegen de Joodse overheerser. Buza-medewerkers zien het liefst vandaag nog een Palestijnse staat verrijzen. Een krankzinnige voornemen.

Wie heeft in de genocidale chaos van een versplinterd Midden-Oosten behoefte aan een nieuwe Islamitische terreurstaat? Alleen antisemieten vinden dat een goed idee. Het zal u niet verbazen dat onze Volkskrantnar Arnon Grunberg een graag geziene gast is op dit Ministerie van Irrationaliteit. Met zijn versleten voetnootjes wordt hij in Rousseause kringen aangezien voor een diepzinnige filosoof.

Leugenachtig
Koenders, onze huidige Buza-minister is een nog grotere ijdeltuit dan Timmermans, maar bovenal leugenachtiger en doortrapter dan zijn voorganger. Twee weken geleden beschreef ik de gang van zaken rondom het labelen van Joodse producten in Nederland. Afgelopen donderdag 9 juni vond er een nieuw labelmotiemoment plaats in de Tweede Kamer. Één dag na de gruwelijke terreuraanslag in hartje Tel Aviv, waarbij vier Israëliërs aan hun restauranttafels werden vermoord, zestien anderen ernstig verwond en onze regering en diplomaten muisstil bleven, regende het Israëlmoties richting Koenders. Waaronder de gebruikelijke linkse waanzinteksten.

Israëlmoties
De Groenlinkse ‘ik-ben-een-marokkaan’ Linda Voortman verzocht de regering om Israël-boycottende Nederlandse bedrijven die in het buitenland bestraft en beboet worden vanwege hun BDS-houding met belastinggeld te ondersteunen en te compenseren voor eventuele verliezen. Een motie zo idioot dat hij verzonnen lijkt in een Palestijns trainingskamp. Het lid Kuzu zou dolgraag verhinderen dat Joodse Nederlanders zich vestigen in ‘illegale’ nederzettingen en vroeg Koenders organisaties en mensen die dit faciliteren te ‘onderzoeken’ en ‘in kaart te brengen’. Hamas-aanhanger Harry van Bommel spoorde Koenders aan om Nederlandse investeerders om opheldering te vragen over hun ‘activiteiten’ in Israël. En D66-‘democraat’ Sjoerdsma ging zelfs zover dat hij Koenders opdroeg zich te mengen in het wetgevende proces van Israël.

BDS
Tot de partijen die Israël voluit steunen in de kamer behoren in ieder geval de PVV en de SGP. Beide partijen staan pal achter Israël. Kees van der Staaij diende twee anti-BDS moties in. Een motie om te kijken of er wettelijke grenzen gesteld kunnen worden aan BDS-activiteiten (1) plus een motie waarin de regering wordt verzocht “zo snel mogelijk de directe of indirecte financiering van organisaties, die een boycot van of sancties tegen Israël nastreven of bevorderen, te beëindigen”.

Tot ieders verrassing en waarschijnlijk ook die van coalitiegenoot PvdA werd de laatste motie mede ondertekend door VVD’er Han ten Broeke, hoofdrolspeler in het vorige debat. Er ontspon zich een klein vraaggesprekje tussen Servaes en Van der Staaij, over antisemitisme en de vraag of BDS niet gewoon een vorm van vrije meningsuiting is, dat Van der Staaij glansrijk won. Ook Voordewind van de CU kwam met een belangrijke motie over de definitieve stopzetting van betalingen aan Palestijnse terroristen en hun families door de PLO.

Servaes
De Palestijnsestaatpleiter en PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes drong er bij zijn partijgenoot Koenders op aan om schadevergoeding te eisen van Israël voor de door Israëlische rechters bevolen sloop van illegale EU-constructies. Ook vroeg hij Koenders pal te staan voor moedige ‘mensenrechtenwerkers’ als de ultralinkse organisaties Breaking the Silence en B’Tselem, de favoriete activisten van links Nederland die in Israël vooral bekend staan om hun dubieuze financiering, leugens en bedrog.

Maar het klapstuk van Servaes was zijn motie om het gedoemde Franse ‘vredesinitiatief’ ten volle te steunen en bij mislukking van deze besprekingen concrete maatregelen te nemen, zoals het opschorten van alle samenwerkingsverbanden en overeenkomsten met Israël. Een waar BDS-pleidooi aan een minister die eerder al de DocP-BDS-fanaten een vrijbrief had verleend.

CDA
Dat deze PvdA-moties medeondertekend zijn door D66-Israëlhater Sjoerdsma zal geen verbazing wekken. Maar wat te denken van de handtekening van de Rooms-katholieke CDA buitenland- en defensiewoordvoerder Raymond Knops? Opschorten van handelsverdragen met Israël? Het CDA? Het is een trendbreuk die al lange tijd in de lucht hing. Het CDA laat met deze motie, net als alle andere linkse partijen, Israël volledig in de steek.

Palestijnse staat
Op zijn PvdA-blog schrijft Servaes triomfantelijk: “De drie moties worden gesteund door D66 en CDA. Daarmee is er voor het eerst sinds lange tijd een Kamermeerderheid in zicht die bereid is om stappen te zetten. Dat is belangrijk. Want na bijna 50 jaar bezetting is de status quo onhoudbaar en dreigt de tweestatenoplossing uit zicht dreigt de raken (sic). Het is de hoogste tijd dat Nederland en de EU een heldere lijn trekken en de druk opvoeren”. Wat Servaes betreft erkent Nederland net als Zweden zo snel mogelijk een Palestijnse staat.

Met het overstag gaan en binnenhalen van het CDA hebben Servaes, Sjoerdsma en de BDS-beweging een flinke overwinning geboekt. Het CDA is toegetreden tot de linkerflank van het politieke spectrum.

Breuklijn
Hierdoor tekent zich een nieuwe breuklijn af in de Tweede Kamer. Aan de ene kant de irrationele buitenlandpolitiek van de linkse partijen en anderzijds de rationele benadering van partijen als de SGP en de PVV. De breuklijn loopt dwars door de VVD. Han ten Broeke staat met een been in het irrationele en met het andere in het rationele kamp. Dat hij samen met Van der Staaij een anti-BDS motie indient, laat zien dat hij het irrationele anti-Israëlbeleid van de PvdA niet langer onvoorwaardelijk steunt.

Stemming
Komende dinsdag worden de moties in stemming gebracht. Hèt moment voor de VVD om zich te profileren en te ontworstelen aan de anti-Israël dwang van Koenders, Buza en coalitiegenoot PvdA. Stemt de VVD, zoals coalitiepartner Servaes veronderstelt, voor de motie van de PvdA, D66 en het CDA, dan is het gedaan met het rationele imago van de VVD en een effectief Nederlands Midden-Oostenbeleid. Stemt de VVD tegen dan zal het de feestvreugde bij de PvdA over een zichtbare Kamermeerderheid voor harde anti-Israël maatregelen behoorlijk verknallen. Dinsdag weten we welk kamp de VVD kiest. Het kamp van Rousseau of dat van het gezonde verstand.

Sociale studies
Misschien zouden alle rationele fracties zich ook eens kunnen buigen over het probleem van de almaar voortwoekerde sociale studies in ons land. Beperking en sluiting zou een enorme bezuiniging opleveren, de maatschappij veel leed besparen en jonge intellectuelen redden uit de klauwen van Rousseauadepten. Ook de heilzame werking van zo’n besluit op het publieke en politieke debat zal groot zijn. Daarom verdient een analyse van nut en noodzaak van sociale studies een prominente rol in de volgende kabinetsonderhandelingen. Of is dit wellicht nog iets te revolutionair…

(1) Een uitgebreide analyse van de BDS-beweging – Unmasking BDS

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

Cool Pete
6 jaren geleden

Het zou mooi zijn, als sociale wetenschappers, eens met nuttige ideeën kwamen:
bijvoorbeeld:
– hoe pakken we, op verantwoorde wijze, de wereldwijde overbevolking aan.
[ geboorte-overschot; voorbehoedmiddelen-gebruik, e.a. ]
– hoe motiveren we mensen, actief en zelfstandig op te treden, hun omstandigheden in eigen hand te nemen;
en bijvoorbeeld: de vele woestijnen vruchtbaar te gaan maken; onderwijs te volgen; gezondheidszorg
op te zetten [ hygiëne, e.a. ]; democratische samenlevingen op te bouwen.

Ron
Ron
6 jaren geleden

contradictio in terminis: LInkse Nederlanders dromen graag over maakbare werelden vol vrijheid, gelijkheid en broederschap. Welke term hoort er niet in thuis?

Cool Pete
6 jaren geleden

Heel sterk, goed onderbouwd en leerzaam artikel.
Zo blijf ik goed op de hoogte, en kan ik verantwoorde afwegingen maken.
De achtergronden van de zaken, die besproken worden, zijn het bestuderen waard.

Annemijn
Annemijn
6 jaren geleden

Ja hoor; alle sociale studies inperken, alle mensen met een sociale studie en werkzaam bij de overheid laten uitstromen en geen instroom meer van deze personen. Vervolgens het land laten besturen als een bedrijf door economen. En alles en iedereen die geen waarde toevoegt aan ‘het bedrijf’ telt natuurlijk niet mee. De vraag is nog even wat te doen met deze mensen. De schrijver van dit stuk, heeft vast een passend antwoord.

Arie
Arie
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Annemijn

@Annemijn,

Leuke stropop, maar je weerlegt geen woord van het stuk.

Punt is dat veel mensen “studies” volgen die niks met feitenkennis of logica te maken hebben. De meest belachelijke “ontdekkingen” komen uit die sociale “wetenschappen”:
– “Vlees eten maakt asociaal” bijvoorbeeld, van fopwetenschapper Diederik Stapel was gebaseerd op regelrecht bedrog.
– Pseudowetenschapper Jaap van Donselaar schreef diverse “rapporten” waarin islamkritiek gelijkgesteld wordt met “fascisme”, helaas zelfs namens Anne Frank.
– Onlangs bij Buitenhof; de raciste Gloria Wekker meent dat een pijnlijk incident van 30 jaar geleden (toen iemand haar vroeg koffie te zetten) bewijst dat alle blanke Nederlanders racisten zijn, en voerde als bewijs aan “want ik ben wetenschapper”.

Wekker is natuurlijk helemaal geen wetenschapper, ook al heeft ze dankzij positieve discriminatie een titeltje verworven. Een wetenschapper verdedigt zijn ideeën met concrete feiten, controleerbare cijfers en logische argumenten. Niet met het autoriteitsargument; een officiële drogredenering. Sociale wetenschappers grossieren in drogredeneringen, vooroordelen en eigen meningen.

Wim van Ofwegen
6 jaren geleden

Al sinds mijn pubertijd, ik ben geboren in 1942, heb ik mijzelf de vraag gesteld hoe het toch mogelijk was dat Europa, dat zich tweeduizend jaar schuldig heeft gemaakt aan antisemitisme, dat tijdens de tweede w.o. bijna geleid heeft tot de totale vernietiging van de Joden, zeer welvarend is geworden. Hoe kon het ultieme kwaad dat de Joden is aangedaan zó uitzonderlijk worden beloond? Sinds het ongeschreven monsterverbond in de jaren 70 van de vorige eeuw, tussen de nieuwe europese jodenhaters, gehergroepeerd in politiek links en de oude aartsvijand van de Joden: de islam, die zich razendsnel aan het uitbreiden is Europa, is het mij duidelijk geworden. De straf komt alsnog.

jowitteroosblog
6 jaren geleden

Dit is op jowitteroosblog herblogd.

trackback

[…] Omdat dit gelijkheidsidee voortdurend botst met de realiteit geven onze buitenlandwoordvoerders en ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) de voorkeur aan wensdenken boven waarheidsvinding. De stap van fantasie naar goedbedoelde leugens is snel gezet. Wie een aantal weken de uitingen van onze voormalig Buza-minister Frans Timmermans volgt ziet een bedreven fantast aan het werk. Een beroepsleugenaar die desondanks heilig gelooft in wat hij zegt. https://opiniez.com/2016/06/12/breuklijnen-in-politiek-den-haag/ […]

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x