Column “Over mijn lijk” slaat plank volledig mis

Naast de Zwarte Piet-discussie, de hoofddoekjesdiscussie en de vluchtelingendiscussie heeft Nederland minstens nog een andere discussie die steeds weer blijft terugkomen. Het is de orgaandonatiediscussie. Meer precies: het nierdonatiedebat.

De vraag is heel simpel: ben je van nature donor, tenzij je aangeeft dat je dat niet wil zijn? Of is iedere Nederlander in principe niet-donor, tenzij hij zich bekendmaakt als donor, via een codicil.

In Nederland hebben we het laatste systeem, maar D66 doet (alweer) een poging om dat te veranderen. De laatste keer dat het onderwerp in de Kamer werd behandeld was in 2007 en toen sneuvelde het, onder andere door CDA en VVD. De voorstanders wijzen erop dat veel bruikbare organen verloren gaan doordat mensen te lui zijn om een codicil in te vullen. Zij willen daarom naar het ‘Ja, tenzij’ systeem. Tegenstanders vinden dat een onduldbare inbreuk op de integriteit van het lichaam of hebben religieuze bezwaren.

een doembeeld van een overheid die lukraak organen pakt van haar onderdanen

Op deze site schreef @YorienvdH dit weekend een stuk tegen het nieuwe voorstel van D66. Het bevatte de vertrouwde elementen, maar bevatte daarnaast de onnodige denkfouten, retorische verdraaiingen en onzin die ik graag even recht wil zetten.

Ze begint al snel te fulmineren tegen ‘moraalridders op hun witte paard’ (hier worden twee uitdrukkingen verhaspeld) die haar een egoïst vinden. Daar verzet ze zich tegen en ze vindt dan ook dat geen ‘overheid, stichting of organisatie’ zich met haar organen mag bemoeien. ‘Ik ben geen openbaar bezit’. Om de alinea af te sluiten met een pathetisch ‘Dein Körper gehört Deiner Nation’. Want Duits doet het nog altijd goed bij zulke onderwerpen en zo zitten we al weer bijna in het Derde Rijk.

Hier wordt een doembeeld geschetst van een overheid die lukraak organen pakt van haar onderdanen wanneer het haar uitkomt. Het is te idioot om op in te gaan. Het enige wat ter discussie staat is de keuze: ben je in beginsel wel of geen donor. In België en Denemarken is die uitgangspositie ‘wel’ en de overheid eigent zich daar bij mijn weten niet in het wilde weg organen toe.

Nog bonter maakt ze het vervolgens door een potje te huilen over de reacties die haar ten deel vallen. ‘Zij zijn altruïstisch. Ik ben een bruut’. Reacties die niet altijd even vriendelijk zijn, maar waar ik me wel wat bij voor kan stellen, gezien de ijskoude toon. Het is zelfs een tikje pervers om het ‘ja-kamp’ van een gebrek aan altruïsme te betichten.

Nieren voor mensen die anders
niet geholpen kunnen worden

Overigens haalt ze hier twee onderwerpen door elkaar: de discussie die nu voorligt en het dragen van het donorcodicil. Er zijn genoeg mensen die zich hebben aangemeld als donor, maar toch voor handhaving van het huidige stelsel zijn. Dat kan. Afgaand op haar betoog, lijkt Yorienvdh geen donor.

Ze sluit haar betoog af met het wijzen op een ontwikkeling die in opkomst is, nierpatiënten die zelf een donor vinden. Dat is inderdaad een prachtige ontwikkeling en deze transplantaties zijn ook medisch succesvoller. Maar niet iedereen kan een donor vinden. En daar gaat het debat over. Nieren voor mensen die anders niet geholpen kunnen worden.

De auteur wenst die mensen succes (‘ik meen het’). Dan kan het D66-voorstel ‘in de shredder’. Hebben we dat ook weer gehad’, zucht ze vermoeid. Dat dacht ik ook na het lezen van haar stuk.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjoerd
Sjoerd
6 jaren geleden

,,Political correctness is tyranny with manners.”

Charlton Heston

Wie leest weet meer was het toch?
Het staat bij mij helemaal bovenaan de pagina,
geen idee of dat er altijd staat, dus ik kopieer het maar even,
ik hoop dat dat geen inbreuk is op een copyright ofzo 😉

*stapt deze lift uit

*weerhoud zich voorlopig van verder commentaar

*komt nog wel eens kijken

Goeie groeten,
Sjoerd

Asher
Hoofdredactie
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sjoerd

Het staat er en het blijft er staan. Onze lijfspreuk. Als je het niet bevalt, is dat dikke pech.

trackback

[…] van Yorienvdh over orgaandonorschap deed Arnoud Veilbrief in zijn toetsenbord klimmen om haar van repliek te dienen. Helaas kwam in het debat niet van de grond. Ten eerste omdat niet blijkt aan welke kant […]

JooJootje
JooJootje
6 jaren geleden

Ja lekker op de man/vrouw geschreven maar wat is er nu tegen haar bezwaar dat kom ik niet tegen gaat ook een beetje moeilijk om iets wat barbaars is als verheven te promoten dus ga je maar lekker modder gooien simpel schoolwerk stukje meer is het niet.(een mens is geen slachtvee ook niet als de overheid dat wil)

Cale
Cale
6 jaren geleden

Van de wieg tot en met je dood wordt je door de overheid als bezit gezien. Je moet naar school, je moet belasting betalen, je moet van alles en nog wat. Vrijheid bestaat in die zin niet. Nu ook je dode lichaam als verplicht orgaandonor wordt gezien ben je zelfs na je dood nog bezit van de overheid. Erg verstikkend allemaal, of bent U er al aan gewend? Ik niet.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x