Wat er misging in Keulen

Heeft u het in Keulen horen donderen in de eerste dagen van 2016? Op enkele (Twitter)berichten van journalist Wierd Duk na zou het pais en vree zijn geweest tijdens Silvesterabend in de Domstad.

Echter, aan de hand van aangiftes is gebleken, dat een kleine honderd vrouwen en meisjes seksueel slachtoffer zijn geworden van een duizendkoppige horde, in groepsverband opererende ‘heren’ met een Noord-Afrikaans/Arabisch uiterlijk. Aanranding, gepaard met beroving en zelfs een verkrachting is gerapporteerd.

Of het hier nu om vluchtelingen/gelukszoekers of allochtone Duitsers gaat: het is verschrikkelijk. Ook in Hamburg, Stuttgart en Frankfurt hebben zich soortgelijke, misselijkmakende taferelen voorgedaan, waarover de grote media in eerste instantie zwegen, maar die inmiddels wereldnieuws zijn. Aanleiding om in te zoomen op waar het misging en hoe dat mogelijk was.

inlichtingen zijn cruciaal om de risico’s rondom een evenement
te beoordelen en de daaraan gekoppelde inzet van politie en
aanverwanten te bepalen

Oud en Nieuw is bij uitstek een evenement waarbij crowd control de eerste prioriteit is. Een grote mensenmenigte laat zich immers moeilijk reguleren en als het dan escaleert, is het in de meeste gevallen een oncontroleerbare kudde. Overal paniek, die zowel ordehandhavers als burgers verhindert om rationeel te denken en te handelen.

Als we alle feiten van Keulen op een rij zetten, kunnen we stellen dat de lokale overheid hier al een kapitale fout heeft gemaakt. Na de (verijdelde) terreuraanslagen van de afgelopen maanden zou je verwachten dat het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV, equivalent van onze AIVD) in opperste staat van paraatheid verkeert en geconsulteerd wordt door de plaatselijke veldwachterij. Niet anders dan bij grote voetbalevenementen (zoals Duitsland – Nederland) zijn inlichtingen cruciaal om de risico’s rondom een evenement te beoordelen en de daaraan gekoppelde inzet van politie en aanverwanten te bepalen.

Maar tijdens het uitbreken van de ongeregeldheden waren er volgens ingewijden slechts ongeveer 150 agenten, inclusief een enkele eenheid van de Bereitschaftspolizei (ME), beschikbaar. Voor handhaving. Dus de verhoren en transporten moesten ook door deze agenten uitgevoerd.

Voordat de zaak compleet uit de hand liep, was er al een opstootje met een beperkt aantal delictsplegers. Er werd vuurwerk op en in de menigte afgestoken, waardoor er een zeer onveilige situatie ontstond. De politie heeft hier ruim op ingezet en de meeste verdachten aangehouden om deze naar het politiebureau over te brengen voor verhoor. Nadat dit had plaatsgevonden, zijn de meesten heengezonden… om zich vervolgens weer doodleuk aan te sluiten bij de inmiddels grote groep op het plein voor de Hauptbahnhof van Keulen.

Waarom waren deze lieden niet in beeld bij de diensten?

De verantwoordelijken binnen de politie hebben een grote inschattingsfout gemaakt door slechts 150 agenten in te zetten bij een megafestatie, terwijl er Europese maar ook landelijke dreigingen zijn, waardoor logischerwijs problemen te verwachten waren. Door de eerste arrestatiegolf moest ook nog eens een substantieel deel van de inzetbare eenheden ingezet worden voor administratieve handelingen, met als gevolg een minimale inzet bij de Hauptbahnhof.

Verder is er vanuit de diensten geen communicatie onderschept van een ophanden zijnde massa-aanranding, terreurdaad, aanslag of hoe u het ook noemen wilt. En dat is vreemd, want als duizend personen iets beramen, is er lokaal een sterk verhoogde concentratie van SIGINT. De BfV heeft dit niet weten te onderscheppen of op z’n minst nagelaten dit door te spelen naar de lokale overheid.

Over de daders kan men vervolgens stellen, dat als het hier inwoners van Duitsland betreft de fout nog groter is. Waarom waren deze lieden niet in beeld bij de diensten? Of waren ze dat wel, maar wilde/durfde/kon men er niet naar handelen? “Deze jonge mannen zijn allemaal vluchtelingen”, zegt WDR-journalist Köhler. “Ze vragen hier asiel aan, maar speculeren erop en wéten ook dat het lang duurt voor ze uitslag krijgen. Ze hebben geen recht op asiel, maar kunnen hier zo wel langer blijven en hebben dan ondertussen allang alles bij elkaar gestolen.”

Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat het in Keulen een ongeorganiseerde puinhoop was ten tijde van Silvesterabend.

Er moet per direct schoon schip gemaakt worden

En dan is er nog het grote mysterie rondom de communicatie over een dergelijk voorval vanuit de ‘driehoek’ naar de buitenwereld toe. Iedere manager werkzaam in terreurbestrijding of openbare orde heeft hiervoor een opleiding genoten. Waarom die geheimzinnigheid? Aan de hand van getuigenverklaringen binnen de politie valt op te maken dat men er vanuit de ‘driehoek’ op gericht was de gebeurtenissen tijdens Silvesterabend te verzwijgen. Agenten die uit de school klapten, werden monddood gemaakt.

Duitsland, Europa maar zeker ook Nederland zijn de controle en regie volledig kwijt. Incident na incident bewijst dat men telkens achter de feiten aanloopt en dat reactief optreden in plaats van repressief optreden het credo van de huidige bestuurders is.

Burgers die aangetast worden in hun welzijn, zullen dat slechts voor korte tijd accepteren en nemen daarna het heft in eigen hand. Wiedergutmachungspolitiek drijft een wig tussen fictie en realiteit, die zijn weerga niet kent en oncontroleerbaar zal doorwerken.

Er moet daarom per direct schoon schip gemaakt worden met de top down benadering door overheden naar hun diensten. Er is voldoende kennis maar het Befehl ist Befehl zal moeten veranderen in Gemeinsam machen wir es, wil het tij zich nog laten keren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] dinsdag schreef ik een column naar aanleiding van de Silvesterabend in Keulen. De analyse, opgemaakt vanuit mijn expertise, riep […]

D. G. Neree
D. G. Neree
7 jaren geleden

De crowd hoeft als het goed is helemaal niet controlled te worden. Met oud en nieuw is het altijd, op een aantal relletjes hier en daar na, een gezellig feest geweest. Deze situatie is volkomen nieuw (in Europa).
Normaal is er onderlinge sociale controle als enkelingen uit de band schieten en voor kleine groepen is er de politie. Maar niet voor deze massale geweldplegingen, aanrandingen en berovingen.

Hier kun je ook met crowd control (afgrijselijk woord) niets tegen doen. Dit is een oorlogssituatie en de daders zijn vijandelijke strijders. Het is de enige manier om dit een halt toe te roepen. Grenzen dicht en tuig meteen terugsturen naar hun hell hole woestijn.

LOB
7 jaren geleden

een oogtuig die een heel speciale blik geeft op wat er aan de hand was die nacht in Keulen …
https://youtu.be/I

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x