Halbe had gelijk

De Algemene Politieke Beschouwingen stonden als vanouds garant voor spanning, spektakel en voer voor discussie. De vergaderingen, normaliter bedoeld om te reageren op de rijksbegroting van het daaropvolgende jaar, mondden uit in een verkiezingsdebat met als hoofdthema de vluchtelingencrisis.

Waar PVV-leider Geert Wilders de show stal door de spotlights op zich te vestigen en het debat te ‘kapen’, blonken linkse politici uit in het downplayen en belachelijk maken van legitieme zorgen en problemen. Wie er uiteindelijk gelijk had? Halbe Zijlstra. Waarom dat zo is, ga ik u vertellen.

Dat Europa het moeilijk heeft met de alsmaar toenemende migrantenstroom, zullen weinigen betwisten. Sinds de Duitse bondskanselier Angela Merkel een open invitatie verstrekte aan een ieder die zich wil vestigen in het Avondland, zijn de aantallen drastisch toegenomen. Met desastreuze gevolgen: te weinig en overvolle asielzoekerscentra, politieke crises en steeds verdere polarisering in de verhoudingen tussen West- en Oost-Europa.

Peilingen, onderzoeken en burgerinitiatieven ten spijt, lijkt een echt debat te worden gefrustreerd door zure, linkse politici en opiniemakers. Iedereen die ook maar enigszins kritisch naar het ‘vluchtelingenprobleem’ kijkt wordt uitgemaakt voor domrechts of fascist. En de PVV is volgens een columnist van het NRC niet minder dan een ‘nazipartij’.

Stop met het belachelijk maken van burgers

in omgevingen waar AZC’s komen

Rechtse malloten, op hun beurt, plaatsen vreselijke en gewelddadige berichten op social media en roepen op tot geweld. De redelijkheid is zoek. Het is dan ook tijd dat we normaal gaan doen. Stop de emotionele chantage door middel van tranentrekkende foto’s van kinderen, stop de foto’s van op afschuwelijke wijze verdronken vluchtelingen en stop de wegkijkende houding ten opzichte van de toenemende spanning.

Stop met het belachelijk maken van burgers in omgevingen waar AZC’s komen, burgers die zich terecht zorgen maken over de marktwaarde van hun huis, de leefomgeving van hun kinderen en de veiligheid op straat. Door het ridiculiseren van de zorgen van honderdduizenden, zo niet miljoenen, Nederlandse burgers, bewijzen politici dat zij niet langer de Nederlandse burger dienen, maar enkel en alleen het eigen partijbelang en/of een cliëntelistische achterban.

Ga het debat aan, luister naar de burgers. Kijk verder dan een PVV-leider die lijstjes voorleest in de Tweede Kamer, kijk naar de samenleving. Kom uit die veilige omgeving van het Gooi, het Binnenhof of de overwegend blanke Vinex-wijk en neem daadwerkelijk waar wat er aan de hand is in grotendeels allochtone achterstandswijken. Verlaat die roze sprookjeswereld, waarin iedereen vredig met elkaar samenleeft en religieuze verschillen niet voor spanningen zorgen.

Durf open te staan voor onorthodoxe oplossingen, zoals het invoeren van grenscontroles en forse investeringen voor regionale opvang. Maar bovenal moeten politici zich realiseren dat de zorgen van zoveel burgers niet genegeerd mogen worden, hoe zeer zij de persoon die dat parlementair vertolkt ook verachten.

En dat is wat Halbe Zijlstra bedoelde met zijn uithaal richting de fracties die Wilders’ inbreng ridiculiseerden: “Hou er eens mee op!”
Inderdaad. Hij had groot gelijk.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen