Bizarre Twitter-discussies doen pijn

Na het lezen van OchtendHumeur van 17 augustus van onze hoofdredacteur besluit ik om dit stukje te schrijven. Het lag op de virtuele plank als zijnde zelfreflectie, u kent het wel, niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Maar bij nader inzien… zie onderstaande.

Te lang al zijn er zwart-wit-discussies gaande op de social media. Tijd dus om mijn gedachten te toetsen op bezwaarlijke elementen of anderszins. Ik zit ’s avonds soms boos op de bank naast m’n vrouw, hard drukkend op de iPhone of tablet. Soms hoor ik haar lieve stem zeggen; “Maak je niet druk, je kunt er toch niets aan doen.” Ze weet hoe ik ben, m’n karakter, m’n afkomst, m’n gezin, m’n werk, m’n verleden.

Precies dat is het waarom ik licht ontvlambaar kan worden op Twitter, of waar dan ook, als ik weer een opmerking naar mijn kop geslingerd krijg. Is Twitter eigenlijk wel iets voor mij? Ik probeer mensen als gelijke te zien, te behandelen zoals ik zelf ook behandeld wil worden. Maar soms, heel soms, knapt er iets……

Wie denken ZE wel dat ze zijn? Uitgemaakt worden voor, ik citeer; “joodje”, “zionist”, “zionazi”, “kindermoordenaar”, “bezetter”, “geloofsgekkie”, enz. Wat denken ze wel? Eerst probeer ik nog netjes een reactie te geven op de, als antisemitisch en denigrerend bedoelde, opmerkingen. Gedurende een dergelijk “gesprek” duiken steevast dezelfde aasgieren op die zonder hinder van enige voorkennis het gesprek overnemen. Klaar, over, uit!

Ik zie echter een grote gemene deler in dit soort gesprekken. Wie iets met wiskunde heeft, weet dat “X” staat voor onbekend. De deler “X” is -ten opzichte van mij- altijd gepositioneerd links van het midden. Huh? Yep!

TV-persoonlijkheden tot en met politici blijken zich op Twitter te verlagen tot een niveau, waarvoor de gemiddelde basisschool speciale begeleiding in de vorm van “een rugzakje” toegekend zou worden.

Het onderwerp van een reactie en/of discussie lijkt niet van belang. Gaat het over Zwarte Piet, dan ben ik een racist omdat ik Joods ben. Gaat het over Syrië, dan ben ik een bezetter omdat ik zionist ben. Gaat het over bootvluchtelingen, dan ben ik een kindermoordenaar. Gaat het over “rapper” Appa, dan ben ik een zionazi. Het houdt niet op, niet vanzelf!

Ik geef mijn kinderen een opvoeding waarin respect een centrale rol heeft, los van geloof en afkomst. En zelfs dat is al moeilijk vol te houden, er zijn anderen die daar geen waarde aan hechten of zelfs het tegenovergestelde promoten bij hun kinderen.

Maar ik haak af als mijn jongste zoon vraagt; “Papa, komt er hier ook oorlog net zoals in Israel?”
“Nee jongen, hier gaat dat nooit meer gebeuren.”
“Maar oma zegt dat het net zo is als vroeger toen er hier bijna oorlog kwam.”
“Het valt wel mee vriendje.” is mijn vaste reactie.

Diep, diep van binnen weet ik dat het helemaal niet meevalt, mijn moeder gelijk heeft en we hopeloos de verkeerde kant uit gaan.

Ik ben verschillende malen ingezet omdat de vrijheid van andere landen op het spel stond, heb de kogels om m’n oren gehad, heb ellende meegemaakt waarbij menig collega geen andere uitweg zag dan zichzelf het leven te benemen. En is elke geïndoctrineerde journalist nu opeens ervaringsdeskundige? Fuck Off!! Boze mevrouwen die het woord ‘zwart’ uit het woordenboek willen, omdat ze vast zitten in een jaren ’50 gedachtekronkel? Fuck Off!!

Waarom dit verhaal? Omdat dit alles mijn kinderen zal beïnvloeden en daarmee ook mijn gezin, mijn familie en erger, onze samenleving! Is het dan toch tijd om aliyah te doen, naar Israël te emigreren? Ik hoop het niet, maar er rekening mee houden doe ik zeker.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Victor Onrust
8 jaren geleden

Ik probeer mijn profiel en reacties op Twitter aangepast te houden aan de soort tweeps waarmee ik in discussie wil gaan. Ik mijd geen onderwerpen maar pas er voor op formuleringen te gebruiken die ongewenste reacties triggeren. Dat gaat redelijk goed.
Ik probeer ook nog wat linkse mensen te volgen (ben oud-links zou je kunnen zeggen) en er mee in discussie te gaan maar die zijn meestal te politiek correct en hebben lange tenen. Ik heb een enkeling moeten blokkeren of muten maar dat zijn uitzonderingen.
Denk wel dat je daarvoor een nieuw profiel moet aanmaken. Een pseudoniem is een nuttige bescherming tegen ongewenstheden.

Naar I emigreren lijkt me geen goed idee tenzij je orthodox bent. Mag hopen van niet want ik heb een hekel aan iedere soort religieuze fanaticus.

Ko de Ruiter
Ko de Ruiter
8 jaren geleden

Het erge is vaak dat dit soort idioten volkomen anoniem opereren, want met open vizier strijden zijn ze te laf voor. Ik heb vaak discussies over Israel op FB met mensen die heel intiligent zijn en ook vaak joods, maar een ongelooflijke tunnelvisie hebben. Het hele palestijnse probleem ligt aan Israel, geen discussie over mogelijk. Ik ben er maar mee gestopt, verspilling van tijd en energie.
Met vriendelijke groet,
Ko

Jessica
8 jaren geleden

Mooi en waar artikel. Zorgelijke ontwikkelingen all over the world.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen