Hurricane Trump… of een storm in een glas water?

Uitgelachen door tegenstanders, beschimpt door de media en gevreesd door de Republikeinse Partij. Terwijl Nederland wederom gebukt gaat onder een wisselvallige zomer, maken de Verenigde Staten zich op voor een hete verkieingsstrijd in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar, met als één van de hoofdrolspelers de orkaan Donald Trump.

Omgeven door concurrenten die gepokt en gemazeld zijn in de politieke arena, onderscheidt Trump zich middels zijn extravagante levensstijl en controversiële uitspraken. Maar terwijl media, immers altijd belust op sensatie, iedere uitspraak onder een vergrootglas leggen, stijgt het merk Trump naar grote hoogten in de diverse peilingen.

Toegegeven, het is nog anderhalf jaar tot de daadwerkelijke verkiezingen en nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Maar het feit dat Donald Trump als een olifant door de Republikeinse porseleinen kast dendert, is onweerlegbaar. Uitspraken over tegenstanders, (Latijns-Amerikaanse) immigranten en Democraten als Obama en Clinton hebben hem zowel ongelooflijk gehaat als geliefd gemaakt.

Met zijn buitengewoon politiek incorrecte houding jegens onderwerpen waar anderen terughoudend op reageren, spreekt hij de onderbuiken van veel Amerikanen aan. De regering-Obama heeft, met haar ruimhartige immigratiebeleid, ruggengraatloze houding jegens terrorisme en geldverkwistend sociaal beleid, in de ogen van de Republikeinen Amerika kapot gemaakt. Een kleinere overheid, krachtige buitenlandpolitiek en meer banen: dát is het credo van de Republikeinse kandidaten.

En het is juist dáár waar zich Trump’s achilleshiel bevindt. Waar hij zich tot dusver staande houdt met controverses en het benadrukken van zijn puissante rijkdom, zal hij zich ook moeten gaan onderscheiden als dé politicus die het land nodig heeft. Hij zal moeten aantonen waarom een zakenmagnaat en televisiepersoonlijkheid geschikt is als President of the Free World.

Vechtend tegen het establissement van de Republikeinse Partij, Hillary Clinton en de media, heeft Trump het in zich om zich te ontpoppen als de ultieme antiheld van de Amerikaanse kiezer. Maar of dat genoeg zal zijn om de sleutels van het Witte Huis te bemachtigen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x