Nieuwsbrief 1 juni 2023 Online versie
De vrije val van Sigrid Kaag en D66
Robert Raupach
Robert Raupach - Van het 'nieuwe leiderschap' van Sigrid Kaag is na de affaire Van Drimmelen niets meer over en Hare Hooghartigheid is keihard van haar high horse gedonderd. Maar deze kwestie - door Kaag graag bagatelliserend 'casus' genoemd - staat niet op zichzelf, denk aan Alexander Pechtold, Sjoerd Sjoersma en Sydney Smeets. Er is sprake van een structureel moreel probleem. Hoe zal de D66-reset eruit gaan zien? Je moet altijd en overal jezelf kunnen zijn, preekt D66, maar het zou voor Nederland en de partij beter zijn als D66'ers dat juist wat minder doen, schrijft Robert Rapauch.
 
Oekraïne-oorlog sloopt de heilige huisjes van de energiepolitiek
Pieter Cleppe
Pieter Cleppe - De inflatie was al volop gaande door het ECB-beleid en wordt nu extra aangewakkerd door corona, dat de toeleveringsketens uit China blijft teisteren, en de sancties tegen Rusland. Maar een hoofdrol is weggelegd voor het grootschalige experiment met de Europese energievoorziening. De onbetrouwbare wind- en zonne-energie houdt onze afhankelijkheid van Russisch gas in stand, zolang nucleair geen 'groene' optie is. Bedenkelijk beleid krijgt door de oorlog te maken met een reality check, schrijft Pieter Cleppe.
 
Franse presidentsverkiezingen: democratie hapert
Jan Gajentaan
Jan Gajentaan - In de Europese Commissie en in de top van de Nederlandse coalitie zal zondagavond ongetwijfeld een zucht van verlichting zijn geslaakt. Emmanuel Macron werd met een forse meerderheid, hoewel niet zo fors als vijf jaar geleden, herkozen tot president van Frankrijk. De eindscore is ca. 58%-42% voor Macron, in 2017 was dat 66%-34%. Nog los van wat je vindt van Marine Le Pen en haar beweging doet de vraag zich voor of de democratie nog wel functioneert in Frankrijk.
 
Deglobalisering van economie en handel zet door
Johannes Vervloed
Johannes Vervloed - De wereldeconomie is al enige jaren aan het deglobaliseren. De handelsoorlog van Trump met China was de eerste stap, gevolgd door de coronacrisis. Afhankelijkheid van China bleek toch niet zo'n goed idee. Streven naar zelfvoorziening werd VS- en EU-beleid, nog eens extra bevorderd door de Oekraïne-oorlog. Het multilaterale handels- en financiële systeem lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Johannes Vervloed ziet twee blokken ontstaan: het Westen tegenover Rusland en China en hun allianties. Een ding is zeker: alles wordt duurder.
 
Elon Musk en anonimiteit op Twitter
Maaike van Charante
Maaike van Charante - Eens in de zoveel tijd laait de discussie over anonimiteit op social media weer op. Nu Elon Musk Twitter heeft gekocht en veranderingen voorstelt, wordt er volop gespeculeerd. Zal Musk anonimiteit verbieden? Hij heeft uitspraken gedaan die daarop lijken te wijzen. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen, maar hoe goed zijn hun argumenten eigenlijk? En is Musk dit werkelijk van plan, vraagt Maaike van Charante zich af.
 
Van Drimmelende #D66-meisjes tot Voortijdig Overleden #CNN+
Redactie OpinieZ
De Weekend Leestips van 23 en 24 april 2022 met een uitgebreide serie lezenswaardige achtergrondartikelen over D66-meisjes, Elon Musk en Twitter; De versterkte positie van Poetin; Hoe Amerika La La Land werd; Hitlers Joodse Baby; China of de VS; een bedelend en smekend Pakistan; Aardse machtsblokken in de Ruimte; de razendsnelle ondergang van CNN+ en meer...
 
Sigrid Kaag en haar zelfverklaarde plekje in de hel
Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven - Eindelijk hebben Sigrid Kaag en haar partijvoorzitter gesproken. Na de Paas-onthullingen over ontspoorde seksuele mores binnen D66 en achterhouden van explosieve informatie onthielden ze zich dagenlang van commentaar. Maar vanmiddag was het dan toch zover. Zijn we er iets wijzer van geworden? Nee. Het was een treurige vertoning vol vaagheden, gemeenplaatsen en wederom allemaal mooie beloften, waarvan we inmiddels weten dat die niets voorstellen. "Spreek je uit", zeiden ze. Dat doe ik dan bij deze, schrijft Ines van Bokhoven.
 
OpinieZ.com
Facebook Twitter Youtube
Wijzig uw abonnement    |    Open deze e-mail in uw browser
OpinieZ Privacybeleid