Nieuwsbrief 6 december 2023 Bekijk online
De koning werd uitgefloten op Prinsjesdag. Wat zegt dat?
Ines van Bokhoven
Op Prinsjesdag werd onze koning uitgefloten en dat is niet leuk, maar wel begrijpelijk. Hij is immers het symbool van de macht, en die macht, ons 'democratische' bestuur, functioneert totaal niet en schept de ene crisis na de andere. Het gaat daardoor helemaal niet goed met zijn onderdanen. Als de koning zijn eed werkelijk wil naleven, dan neemt hij het signaal dat hij op deze Prinsjesdag kreeg serieus.
 
Hoezo piekbelasters? Harde stikstofmetingen tonen falen overheidsbeleid aan
Rutger van den Noort
Eindelijk is er een keer grondig gemeten in plaats van blind modellen te volgen. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt er geen sprake te zijn dat de stikstofuitstoot van piekbelasters aantoonbaar neerslaat op dichtbijgelegen Natura2000 gebieden. Nu staat het ondubbelzinnig vast: er bestaat geen grond voor het onteigenen of uitkopen van melkveehouders vanwege bedreiging van Natura2000-gebied. Het corrupte stikstofbeleid moet dus van tafel en te hopen valt dat in bredere zin afscheid wordt genomen van het modeldenken.
 
Terug van nooit weggeweest: Degrowth
Raymond Peil
Vooral op links, bij natuur- en milieuclubs en dierenrechtenorganisaties wordt Degrowth gezien als tovermiddel. Het gaat de aanhangers om het toewerken naar een ecologische economie en het indammen van economische groei en kapitalisme. Vanwege milieu, klimaat, biodiversiteit en om ‘de aarde te redden’. U hoort onmiskenbaar een echo uit het verleden: het rapport van de Club van Rome (1968). Minder groei of zelfs krimp is de beste weg naar armoede en achteruitgang.
 
Bedrijfsleven zucht onder groene EU-rapportageverplichtingen
Pieter Cleppe
Het Europese bedrijfsleven wordt bedolven onder rapportageverplichtingen, uitgevaardigd door de EU. Maar er gloort hoop. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft een vermindering van 25% beloofd. De lawine van vooral groene regelzucht, waarbij tot in detail over duurzaamheid moet worden gerapporteerd, kost ook steeds meer geld, leidt tot verzet en maakt Europa voor investeerders minder aantrekkelijk. De tijd zal leren of Von der Leyens belofte meer is dan lippendienst.
 
Machtsbeluste EU in ons land geen verkiezingsthema, in Polen wel
Johannes Vervloed
Onlangs sprak Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de jaarlijkse State of the Union uit met vergaande federale vergezichten, die een einde moeten maken aan de nationale soevereiniteit. Een lidstaat als Polen maakt zich daar druk om, maar Nederland niet. Ook het nieuwe EU-industriebeleid, protectionistisch en in feite leidend tot de-industrialisering, staat niet in de belangstelling van politici en media. De EU en EU-beleid zijn in Nederland op wonderlijke wijze geen verkiezingsonderwerpen, schrijft Johannes Vervloed.
 
NOS gaat weer de fout in met onevenwichtige berichtgeving
Bauke Geersing
Meegaan in de tijdgeest en de waan van de dag kenmerken de NOS, die oppervlakkige en eenzijdige politiek gekleurde berichtgeving verzorgt. Onlangs was dat weer goed te zien bij een kritiekloze reportage over Extinction Rebellion, waarbij meegedeeld werd dat de CO2 naar nul moet. Nederlanders hebben recht op pluriforme en professionele berichtgeving en daar betalen we ook voor. Ga eens professioneel de mediawedstrijd spelen in plaats van dit kluitjesvoetbal, schrijft voormalig NOS-directeur Bauke Geersing.
 

Nog geen abonnee?

Ontvang ook iedere week gratis onze nieuwsbrief in uw mailbox.

Klik op de link, laat uw e-mailadres achter en wij doen de rest: https://opiniez.com/newsletter/

OpinieZ.com
facebook  twitter  youtube 
OpinieZ Privacybeleid