Nieuwsbrief 23 maart 2023 Online versie
Verkiezingen 15 maart 2023: de beuk er in en kantelen die hap!
Jan Gajentaan
Op 15 maart is het zo ver: de Provinciale Statenverkiezingen, die bepalend zijn voor de krachtverhoudingen in de Eerste Kamer. Bij uitstek nu is er de gelegenheid om het kabinet Rutte4 de voet dwars te zetten en er voor te zorgen dat de coalitie ook na aanvulling met zetels van PvdA/GL geen meerderheid heeft in de Senaat. Jan Gajentaan roept op om dit momentum ook daadwerkelijk te benutten.
 
Groene verdwazing van Jesse Klaver bereikt ongekende hoogtes
Ferdinand Meeus
Nederland haalt de klimaatdoelen niet en daarom drukt Jesse Klaver weer eens op de alarmknop. Want anders "verandert de aarde in een onbewoonbare planeet". Klaver is net als zijn nieuwe PvdA-partner Attje Kuiken in de ban van doemvoorspellingen. Hij kent de feiten over poolijs, ijsberen, koraal, orkanen, bosbranden, klimaatrampen en de vergroening van onze planeet niet. Evenmin realiseert het linkse duo zich niet dat onze klimaatinspanningen zinloos zijn op wereldschaal. Ferdinand Meeus legt het nog maar een keer uit.
 
Hypocriete uitspraak Wopke Hoekstra over respecteren rechtsstaat
Maaike van Charante
Het allerergste van verkiezingstijd is hoe de gevestigde politiek en de gesubsidieerde media gezamenlijk de kiezers bedriegen. Een sterk staaltje daarvan konden we onlangs zien bij Dit is de Dag, waar minister Hoekstra (CDA) ongehinderd door presentator Van den Brink kon poseren als verdediger van de rechtsstaat. Hier een paar vragen die een echt kritische journalist gesteld zou hebben, schrijft Maaike van Charante.
 
Verdeeldheid op rechts: vloek of zegen?
Jan Gajentaan
Tot eind jaren negentig was er rechts van de VVD niet veel keus. Dan hebben we het niet over rechts in sociaaleconomische betekenis, maar over zaken als immigratie controleren, voortbestaan van Nederland als zelfstandige natie, behoud van waarden. Als eerste manifesteerde Fortuyn zich 'rechts' van de VVD, vanaf 2006 was er Wilders met de PVV, inmiddels zien we naast de PVV (in volgorde van ontstaan): FvD, JA21, BBB en BVNL. Is die verdeeldheid een nadeel of zitten er ook voordelen aan? Jan Gajentaan geeft zijn visie.
 
Dansen op het kerkhof van mislukte politieke projecten
Alma van Hees
Mensen leren door trial and error: er wordt een mooi plan bedacht, dan uitgeprobeerd en achteraf blijkt het een mislukking. Dat geeft niet, zo leer je van je fouten. Maar wat nu als je tegen beter weten in toch volhardt in dezelfde koers? Megalomaan, ijdel, dom of juist intelligent, maar gevangen in waandenkbeelden, incompetentie, eigen belang? Het kerkhof van de mislukte projecten groeit dagelijks onder ons huidige bestuur, ook met echte doden. Omdat de tegenmacht de mond is gesnoerd, schrijft Alma van Hees.
 
Dwarsdenker Leon de Winter gestraft met tijdelijke twitterban
Maaike van Charante
Waarom had Leon de Winter een twitterban? Het is zorgwekkend dat een vooraanstaand schrijver en columnist zo lang van Twitter verbannen kon worden zonder goede reden. Vooral omdat deze schrijver meningen verkondigt die we al te weinig horen, stelt Maaike van Charante. Dwarsdenkers zijn juist hard nodig in deze tijd.
 
Zo slecht is de Nederlandse verslaggeving over de VS
Maaike van Charante
Liegende journalisten kunnen veel kwaad doen, en in de VS-verslaggeving in Nederland zijn deze lieden oververtegenwoordigd. Het maakt niet uit hoe vaak je hun leugens aan de kaak stelt, ze hebben niet de bedoeling om integer te zijn. De veelzeggende stilte na de publicatie van de TwitterFiles heeft dat definitief duidelijk gemaakt. Inmiddels heb ik de hoop opgegeven dat het nog goed gaat komen met de VS-verslaggeving in dit land, schrijft Maaike van Charante.
 
Pakhuis De Zwijger en het immorele beraad over klimaat
Ines van Bokhoven
Bij de aanpak van de 'klimaatcrisis' mag over het gebruik van geweld worden gereflecteerd. Tenminste, dat had Pakhuis De Zwijger zo bedacht als discussiethema. Hoewel groene technologie wel degelijk grote schadelijke effecten heeft, wil links wil daarover geen debat met andersdenkenden. Wel fantaseren over geweld, maar kritiek op het klimaatbeleid doodzwijgen. Bizar, vindt Ines van Bokhoven.
 
Asiel-en immigratiebeleid: BBB slaat even de plank mis
Jan Gajentaan
Naar aanleiding van de onlangs door de Kamerleden Sjoerdsma (D66) en Van der Plas (BBB) ingediende motie tegen het in Europees verband legaliseren van pushbacks ontspon zich een verhitte discussie. Wederom bleek dat het enorm lastig is enige helderheid te scheppen in het Nederlandse asiel- en immigratiebeleid dat al vijftig jaar een puinhoop is, zowel nationaal als in Europees verband. Dat laatste vooral sinds we de open Schengenzone hebben, zonder bewaakte buitengrenzen. Jan Gajentaan analyseert de ontwikkelingen.
 
Lang niet alle kinderboeken zijn onschuldig
Alma van Hees
Onlangs ontstond er ophef over auteur Pim Lammers (29), die een gedicht voor de Kinderboekenweek zou schrijven, maar zich na doodsbedreigingen vanwege 'pedofiele fictie' terugtrok. De MSM reageerden fel en zongen in koor hetzelfde liedje ter bescherming van Lammers. Voor andere geluiden hield men zich stokdoof. Onterecht, want dit onderwerp is geen incident, maar een uiting van een veel groter thema waarover hoognodig een grondige discussie moet worden gevoerd, schrijft Alma van Hees.
 

Nog geen abonnee?

Ontvang ook iedere week gratis onze nieuwsbrief in uw mailbox.

Klik op de link, laat uw e-mailadres achter en wij doen de rest: https://opiniez.com/newsletter/

OpinieZ.com
Facebook Twitter Youtube
Wijzig uw abonnement    |    Open deze e-mail in uw browser
OpinieZ Privacybeleid