“We mogen tegenwoordig ook niks meer zeggen”

Zelfcensuur draagt niet bij aan vooruitgang

 

Titelfoto bij artikel Colinda Huisman op OpinieZ.com "We mogen tegenwoordig ook niks meer zeggen"

Foto:

“We mogen tegenwoordig ook niks meer zeggen!”, valt nogal eens op social media te lezen. “Je mag tegenwoordig niks meer!”, zei ook acteur Michiel Romeyn vorig jaar rond deze tijd in het televisieprogramma M van Margriet van der Linden. Ene Wannes Daemen, vormgever en schrijver van beroep, vond daar iets van en schreef daar iets over op de linksgeoriënteerde opiniesite Joop.

 

Het artikel constateert terecht dat men tegenwoordig nog best van alles mag zeggen. Behoorlijk wat, eigenlijk. Bent u van mening dat de maanlanding nep is? Ziet u nog wel iets goeds in Hitler? Vindt u Michiel Romeyn een drammerige lapzwans of Wannes Daemen een landverrader? Roep het ergens en u slaapt vannacht niet in de cel. “We mogen niks meer zeggen”-zeggers zijn daarom volgens Daemen leugenachtig bezig, en bovendien tamelijk ridicuul.

Kennelijk gaat hij ervan uit dat zij die vinden dat ze niks meer mogen zeggen dit nogal letterlijk bedoelen. In werkelijkheid waarschijnlijk net zo letterlijk als iemand die het heeft over het ééuwige gezeur van zijn schoonmoeder, de nímmer eindigende regen of droogte, de vaatwasser die nóóit wordt uitgeruimd en áltijd vuile sokken op de vloer.

En indien wat minder letterlijk: tel toch vooral uw zegeningen. Waarom nu net die tot verboden vrucht verklaarde uitspraken, gewoonten en tradities, als er een overvloed aan goedgekeurde vruchten hangt?

 

Racistisch

Dat die verboden vrucht pas kort geleden tot wasdom is gekomen, valt niet te ontkennen. Maar ook daarvoor heeft Daemen een verklaring. Door de komst van de vele niet-westerse immigranten naar ons land is de autochtone bevolking nu eenmaal genoodzaakt hun in eigen ogen totaal onschuldige gewoonten en tradities te heroverwegen. Wie dat vertikt is volgens hem een angsthaas, en bang voor vooruitgang. Wie vindt dat juist de nieuwkomers zich moeten conformeren, een racist.

Want in het verre en minder verre verleden deden we kennelijk allemaal maar wat. Echt nadenken zat daar niet bij en aan zelfreflectie ontbrak het ons geheel. Sinds we gezegend zijn met de aanwezigheid van genoemde immigranten worden we echter gedwongen om onze realiteit onder de loep te nemen. Om nauwkeurig na te gaan of bepaalde gewoonten van ons en onze voorouders eigenlijk niet ontegenzeglijk racistisch zijn.

Deze queeste naar generaties lang onbewust gebleven zonden is een goede zaak. Aldus Daemen. Het zou betekenen dat de samenleving volwassen wordt.

 

Puberaal

Prompt verscheen op mijn netvlies het beeld van een samenleving die eeuwenlang puberaal zou zijn geweest. Die na de Tweede Wereldoorlog nog puberaler is geworden. We waren wij. We waren vrij. Eerder al bestormden we de barricaden van adel en afkomst; nu gingen ook zaken als religie, genderongelijkheid en de illegaliteit van abortus eraan. We schopten tegen heilige huisjes. We staken uit volle borst de draak. We ontdeden ons van heel veel kleding en van nog veel meer kleinburgerlijkheden. We waren nog steeds wij. We waren nog steeds vrij. Voelde je je beledigd dan keek je maar lekker een andere kant op, zuurpruim dan wel ouwe trut die je er bent.

 

Belediging

Dat is wat er veranderd is. In plaats van bij belediging het advies te krijgen je schouders op te halen, wordt de beledigde in de schijnwerpers gezet. De beledigde heeft sinds een aantal jaren automatisch de waarheid aan zijn kant. Als mensen beweren “hinder te ondervinden doordat jij ze beledigt, discrimineert of op een andere manier overlast bezorgt, dan betekent dat niet dat je niks meer mag, wel dat je gevraagd wordt rekening te houden met de ander.” Aldus Daemen.

Dan gaan we vooral niet onderzoeken of dit gevoel van belediging wel terecht is. Dan gaan we zeker niet veronderstellen dat er wel eens een nodeloos gevoel van minderwaardigheid aan al die gekwetstheid ten grondslag zou kunnen liggen, dat wel eens zomaar zou kunnen verdwijnen als de beledigde boven zijn slachtofferrol leert uitstijgen. Als hij tegen zichzelf zou kunnen zeggen: “Ik ben voorwaar groothartiger dan deze eeuwig beledigde ziel. En ergens, in een hoekje van mijn hart, zit stiekem ook wat humor. Zelfspot, zelfs.”

 

Recht van de sterkste

Dat het recht van de gekwetste het recht van de sterkste is geworden, bleek deze maand eens temeer tijdens de Zwarte Cross. Een bord met daarop “Allah’s afbakbar” veroorzaakte op het Achterhoekse evenement een dermate dreigende sfeer dat het door de organisatie moest worden verwijderd.

 

Bij het bord met de tekst “ZC, het slechtste event sinds de kruisiging van Jezus Christus” bleven bedreigingen uit. Op social media reageerden enkele christenen in de trant van: smakeloos, maar geluk ermee als je dit lollig vindt. Daar bleef het bij.

Het verschil met vroeger is hetzelfde verschil als dat tussen vroeger en nóg vroeger, vindt Daemen. Maar daarbij vergeet hij dat er “nóg vroeger” muren werden afgebroken om tot een progressiever “vroeger” te komen, en dat er tussen vroeger en het door hem gewenste heden juist muren worden opgetrokken. Met daaraan een keur aan ge- en verbodsborden: nooit, niemand, nergens dit; altijd, iedereen, overal dat. So much for diversiteit, ook.

 

Verleggen van grenzen

Vooruitgang bestaat en heeft altijd bestaan bij gratie van het opzoeken en verleggen van grenzen. Wie grenzen terug plaatst om zodoende tot een “deugende” maatschappij te komen, maakt niet alleen de bereikte groei ongedaan, maar ontneemt de in groei achtergeblevenen ook de mogelijkheid zich te ontwikkelen naar het niveau van de westerse beschaving. Het beledigd-zijn van minderheden zal dan altijd de maatstaf blijven waar gedrag en gewoonten aan worden getoetst.

 

Inslikken

Aan het eind van zijn artikel richt Daemen zich tot Romeyn met de woorden: “Ja, er zijn een hele hoop minderheden die gehoord willen worden, minderheden die veel beter dan jij beseffen hoe het voelt om je woorden te moeten inslikken.”

Wederom behoort het blijkbaar niet tot de mogelijkheden die minderheden simpelweg te laten delen in de vrijheid van meningsuiting. Nee, om die minderheden niet op de tenen te trappen mag de autochtone bevolking in de “volwassen wordende samenleving” sommige dingen niet meer zeggen. Moet de autochtone bevolking dus óók maar woorden gaan inslikken.

God verhoede dat we er op een slechte dag collectief in stikken.

Over de auteur

Colinda Huisman
Huisschrijver

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. Lees hier onze spelregels. Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wie vindt dat juist de nieuwkomers zich moeten conformeren, een racist.”

Grappig. Dat maakt heel de wereld dus racistisch, behalve een kliek van radicaal linkse activisten.

Zou de activist dat nog steeds vinden wanneer er 2 miljoen Nederlanders naar Congo verhuizen? Of moeten dan de nieuwkomers zich toch wel aanpassen?

Uiteindelijk komt daar de aap uit de mouw.. meneer is een anti-westerse racistische marxist. Praten alsof ie verstandig zou zijn, maar legt ondertussen de basis voor de vernietiging van het westen.

En nog maar even genieten van de vrijheid..
Een zwart persoon wordt ook wel een neger genoemd,
Er zijn 2 geslachten: man en vrouw,
een transgender is iemand met een serieus psychologisch probleem die hulp nodig heeft, geen validatie
hetzelfde geldt voor iemand met morbide obesitas.
De meeste mensen die zichzelf vluchteling noemen zijn economische migranten.
nazisme was de duitse variant van socialisme, gemengd met fascisme.
feminisme is als kanker
De wereld is niet plat maar rond.
Donald Trump verdeelt de VS niet, maar de links progressieve elite doet dat,
“Klimaat” is cronie kapitalisme geinspireerd door radicaal links activisme en is de grootste geplande geldroof ooit, en mensen lijken het nog te accepteren ook.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We mogen volgens mijn normen en waarden niet maar van alles roepen, wat ons voor de mond komt, maar ik wil wel waarheid aan de orde kunnen stellen.
De gaypride bevat een onderdeel dat men daar youthpride noemt en toegankelijk is voor kinderen vanaf elf jaar. Dat is pedofilie, wat daar uitgedragen wordt en afgelopen vrijdag werden de aanmoedigende flyers dan ook uitgedeeld. Gelukkig was er tijdig gewaarschuwd tegen dit effect. Burgemeester Halsema, naief als altijd sprak over vrije meningsuiting, hoewel verfoeilijk. Daar meent ze helemaal niets van. Als een pedo aan mijn kleinkinderen komt, bel ik geen politie, maar laat hem in reepjes ophalen. Nederlanders laten zich niet langer de meest vunsige zaken opdringen, die zij moeten respecteren. zodra je daar kritiek op uitoefent, zoals bij een jeugdgroep in Hengelo gebeurde, worden er raadsvragen aan B&W gesteld, want ‘we zijn een regenboog-gemeente’. Hoe de burgemeester zijn kont beschikbaar stelt, interesseert mij absoluut niet, maar val me er niet mee lastig, dat gebruik te respecteren.
Alles mag worden uitgebraakt, behalve iets over gebruik binnen de Islam. Dat wrijf je gewoon de Christenen aan.
Nederlanders, verenigigt u en protesteer tegen al die uitwassen.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klimaat ,de grote afleidingsmove van de regering en media,om het maar niet over de werkelijke problemen te hebben .Vreselijk ,en erg voor de moeder en vermoorde Kind in Frankfurt,maar na de dood van deze jongen moeten ze wel met iets komen ,dit kan niemand onder tafel schuiven ,al zouden ze het maar al te graag willen ,dat stelletje uilskuikens in Brussel .

ni28
ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De communisten uit het voormalige Oostblok zouden ontploffen van jaloezie. Terwijl zij daar door politiemacht de mensen opdroegen wat zij wel of niet mochten zeggen heeft het Westen gepresteerd om mensen een vrijwillige zelfcensuur aan te praten zodat men zich gedraagt zoals de mensen toen daar. Die landen hebben het juk van communisme uit het oosten overwonnen om ingehaald te worden door hetzelfde verschijnsel vanuit het westen. De mensen die toen gevlucht zijn naar de vrije Westen zijn uiteindelijk van de regen in de drup gekomen. Nog even en die drup wordt regen. Met al die
hedendaagse gekte’s bij elkaar die mensen uit elkaar drijven zoals diversiteit kan het nog een behoorlijke storm worden.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Diversiteit en inclusiviteit, de communistische roots van Groenlinks komen weer in beeld

Jacov Post
Jacov Post
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk hoef je iemand niet te beledigen,
maar ik zie nog de grote groepen mensen lopend met kaarsjes en bloemen, en John Lennon liedjes zingend op het plein na de moord op mensen van Charlie Hebdo😳
En je hoorde massaal dat we onze vrijheid van meningsuiting onder geen beding laten afpakken….En wat zien we jaren later. Anno 2019???? Niemand durft meer iets te zeggen. Zelfs “alles zegger” Hans Teeuwen is heel wat voorzichtiger geworden met zn uitspraken over de Islam🤔…. Dus er is wel degelijk heel wat veranderd….Het woord racisme heeft zn echte betekenis verloren, en het word nu te pas en te onpas geschreeuwd door mevrouw Sylvana Simons en consorten🤯

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jacov Post

@ Jacov Post.
“Mevrouw”Sylvana Simons bezigt wel meer woorden die zij zelf niet begrijpt.

Fluitje
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi en sterk stuk, zijn wij in Nederland niet te zachtmoedig, een gast aan eigen tafel geworden.
Gaan wij niet te simpel, als makke schapen naar het slachthuis.

Je laatste zin is ZO waar en omvat de gehele problematiek.

Piet van Linden
Piet van Linden
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op artikelen uit Joop reageer ik nooit.

Benedict Broere
Benedict Broere
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De volgende citaten zul je op JOOP helemaal nooit aantreffen, en mochten ze toevallig toch enkele dagen de censuur passeren, dan weet ik zeker dat de aldaar verzamelde haatbrigade in actie komt om hard te roepen: Racist!! Racist!! — “…de moordende moslims beroepen zich glashelder op Koran en soenna. En de moordenaars kennen de islamitische teksten heel goed. Ze doen precies wat de islam van hen vraagt. De ontkennende moslims, zij die beweren dat de moordenaars geen ‘échte’ moslims zijn, doen ook precies wat de islam van hen vraagt. Namelijk het voorspiegelen aan de niet-moslims (de ongelovigen) dat er vanuit de islam geen ‘echt’ gevaar dreigt…” Wim van Rooy, Waarover men niet spreekt, De Blauwe Tijger, p. 597. “De verwerpelijkste misdaden van Islamitische Staat zijn slechts de eenentwintigste-eeuwse remake van wat de moslims uit de vroegste tijd geleid door de profeet hebben gedaan.” “… wat men islamisme noemt, is niets anders dan een strikte toepassing van de islam. De islam is absoluut geen religie van vrede en liefde, maar een ideologie die je haat jegens de ander bijbrengt, en die de minderwaardigheid onderstreept van vrouwen en van niet-moslims.” Zineb el Rhazoui, Vernietig het islamitisch fascisme, Prometheus, Amsterdam, 2018, p. 19 en 30. “Verkrachting, diefstal, afpersing, oplichting, georganiseerde misdaad, pooierij, pedofilie, necrofilie, slavernij, psychologische oorlogvoering, moord, terrorisme en systematische genocide, leidend tot de dood van meer dan 270.000.000 mensen.” J.K. Sheindlin, The people vs. Muhammad. p. 304.

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wannes Daemen schreef een stukje op de site van Joop, een extreem linkse site.
Ik las dat genoemde Wannes “vormgever” van beroep is; laat deze man z’n eigen leven eens vorm geven a.u.b. !

jan
jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sorry hoor. De boodschap is duidelijk. Maar schrijf volgende keer wat vloeiender en duidelijker.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x