De tragiek van de IS-kinderen

Extreme ideologie kan niet worden weggeknuffeld

Titelfoto artikel Colinda Huisman op OpinieZ.com “De tragiek van de IS-kinderen”

“Babusselam, Syrisch vluchtelingenkamp in Aleppo”by İHH İnsani Yardım is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Op haar zesde was ze het meest timide meisje van de klas. Uit pure gêne voor haar eigen stemgeluid haalde ze bij iedere vraag slechts haar schouders op. Maar op een middag deed ze iets wat haar de heldin van het dorp zou maken. Ze stapte de kapperszaak binnen, keek de eigenares recht in de ogen en zei: “Jij gaat naar de hel.”.

Infidels

Meteen daarop overviel haar een nauwelijks te bevatten gevoel van vreugde. Instinctief wist ze dat dit het was, de veelbesproken “vrede van God, die alle verstand te boven gaat”. Alleen al om dit gevoel opnieuw te beleven zou ze ermee doorgaan. Net zolang tot de broekdragende kapster tot bekering was gekomen.

Aan dit meisje moest ik denken toen vorige week op social media een filmpje verscheen waarin een IS-jongetje wordt gevraagd wie er in België wonen. Zelfverzekerd antwoordt het joch: “Infidels!” Om vervolgens met glunderende ogen te vertellen dat hij later jihadist wil worden, zodat hij deze ongelovigen kan vermoorden.

Het hellemeisje is inmiddels volwassen en openlijk broekdragend en ook het IS-kind heeft een gerede kans zijn geïndoctrineerde overtuigingen van lieverlee kwijt te raken, mits hij in een goede omgeving naar de volwassenheid groeit. Een bliksemende God, een moordzuchtige Allah of desnoods een alwetende Sinterklaas, het zijn concepten die onder de juiste omstandigheden met een dosis nuchter verstand prima te ontgroeien zijn.

Naar Nederland halen?

Geografisch gezien bestaat er echter een groot verschil. Waar het meisje twintig minuten van de weldenkende wereld verwijderd bleek en haar missie niet verder reikte dan het uitdelen van een waarschuwing, woont de jongen duizenden kilometers verderop in een klimaat waar deze weldenkende westerse wereld intens wordt gehaat. Waar kinderen willens en wetens immuun worden gemaakt voor de gruweldaden van de Islamitische Staat, opdat zij nóg betere strijders dan hun ouders worden. Verschillende video’s van heel jonge kinderen die executies plegen zijn hiervan het schokkende bewijs [let op: schokkende beelden!].

Moeten we deze kinderen naar Nederland halen? Minister Stef Blok voelt daar vooralsnog niets voor. Maar volgens een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming treft men momenteel wél voorbereidingen voor de komst van meer dan honderd IS-kinderen. Of deze kinderen ook werkelijk naar Nederland komen is nog niet zeker, voegde de woordvoerster daar vorige week dinsdag op Radio 1 gehaast aan toe.

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing is in elk geval een voorstander van hun komst. In haar column van 11 juni schrijft ze dat het getuigt van “verstandig veiligheidsbeleid” om de al dan niet verweesde IS-kinderen naar Nederland te halen. Waarbij ze de tegenstanders hiervan in één adem neerzet als mensen die “schijnen te denken dat een 2-jarige zich zelfstandig kan opblazen in de Bijenkorf, of een ander met een broodmes te lijf kan gaan.” Want zulke mensen weten blijkbaar niet “dat de oog-handcoördinatie van een 2-jarige veel te wensen overlaat.”

Getuige de rest van haar column zijn deze opmerkingen helaas niet cynisch bedoeld. De video waarin een IS-peuter, in navolging van de gruwelijke taferelen waarvan hij ooggetuige is geweest, zijn teddybeer onthoofdt, zal haar voor het gemak ook wel zijn ontgaan.

Tijdbommen

En Sitalsing is niet de enige die de publieke opinie tracht te beïnvloeden. In allerhande talkshows op radio en TV komen (groot)ouders van IS-kinderen aan het woord die er op hameren dat het onze morele plicht is deze kinderen hier een nieuwe toekomst te bieden. Andere geluiden, zoals die van de moeder die haar geradicaliseerde dochter en kleinkinderen bestempelt als tikkende tijdbommen die vooral níet terug naar Nederland moeten, komen in de talkshows niet aan bod.

Hoe zal dit terughalen in zijn werk gaan? Als het voorbeeld van de onlangs bij hun geradicaliseerde grootouders in Ede teruggeplaatste IS-kinderen leidend is, vrees ik het ergste. En dan nog het meest omdat we kennelijk overgeleverd zijn aan de flagrante onkunde van deskundigen als de psychotherapeut van Arq Nationaal Psychotrauma Centrum, die in NRC verklaart dat “ook een jihadistische moeder een goede moeder kan zijn”.

Alsof de nationale veiligheid er ook maar íets bij gebaat is dat een geradicaliseerd kind op gezette tijden zijn natje, droogje en aai over de bol krijgt. Alsof fysiek welzijn psychische problematiek verhelpt. Alsof een extreme ideologie weggeknuffeld kan worden.

Gebrainwasht

Wat dan wel? In zijn wekelijkse podcast voor de Telegraaf pleit journalist Wierd Duk voor heropvoedingskampen voor deze totaal gebrainwashte kinderen: “extreme situaties vragen om extreme maatregelen”. Zulke kampen zullen er om meerdere redenen niet komen. En indien toch: wanneer is de heropvoeding geslaagd? Is de waanzin écht uit een kind zodra hij de barbaarsheid van zijn vroegere werkelijkheid heeft doorzien en er afstand van heeft gedaan?

Wat een kind in zijn vroegste levensjaren meemaakt, is niet alleen van invloed op de rest van zijn leven, maar heeft ook zijn weerslag op de maatschappij als geheel. Veel misdrijven zijn het resultaat van de tragische drang om een vroegere krenking of opgedaan trauma te wreken op een al dan niet willekeurig persoon. Soms pas na tientallen jaren. In het ergste geval bestaat deze wraak uit een actieve herhaling van wat het kind ooit is aangedaan, of is opgedrongen te doen.

Meest effectief lijkt de – kostbare en tijdrovende – psychoanalytische benadering waarbij op empathische wijze de geschiedenis van een kind vanuit de kinderlijke belevingswereld wordt aangevoeld en verwoord. Dit in de hoop dat het kind gaandeweg op eenzelfde empathische manier naar zichzelf en zijn lot gaat kijken en leert rouwen om wat hem is aangedaan, in plaats van te vervallen in uitingen van herhalingsdwang.

Ik betwijfel of de Raad voor de Kinderbescherming en de begeleiders van IS-gezinnen hiervan doordrongen zijn. En dan nog geldt voor de kinderen dat deze helikopterview over de eigen tragiek, deze mate van intelligent, zelfsturend inzicht, slechts weinigen is gegund.

Daarom vrees ik dat het met veel IS-kinderen nooit meer goed zal komen.

Over de auteur

Colinda Huisman
Huisschrijver

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. Lees hier onze spelregels. Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H ter beek
H ter beek
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan maar niet begrijpen dat er in Nederland mensen zijn die zich genoodzaakt voelen iets voor die “IS kinderen” te moeten doen. Wat drijft dit soort types. Dat die kinderen een moeder of vader hebben die ooit Nederlander was? Wat maakt dat uit? Solidariteit op grond van een onberedeneerd soort verbondenheid? Er zijn op de wereld honderdduizenden kinderen die op een of andere manier verwaarloosd, arm, hongerig, ziek, wees zijn. Maar die paar, die iets met Nederland hebben, en misschien al verpest zijn door hun IS verleden, moeten zo nodig gered worden. Onbegrijpelijk.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H ter beek

ja, je importeert toch niet een potentiele aanslagpleger voor over een jaar of 10?

Henny Keur
Henny Keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De raad voor de kinderbescherming? Als je kinderen kapot wilt maken moet je ze daar om advies vragen. Of jeugdzorg of een pleegzorg. Geloof je het niet, kijk op de kinderombudsman.nl en zoek het rapport op uit 2015 ’twee jaar uit het leven van Sharon’ en huiver.
Het rapport is geanonimiseerd, maar beschrijft het leven van ons laatste pleegkindje. En de kinderrechter, die we een jaar na de overplaatsing nog eens vroegen, wanneer haar vonnis nu eens werd uitgevoerd, antwoordde, dat haar rol was uitgespeeld. Weet u nog in 2014 van die baby in de vrouwengevangenis, te zien in de SBS serie ‘Buch in de bajes’. Wij moesten ons pleegkindje naar haar zusje in de gevangenis laten kijken op TV samen met haar gemaskerde misdadige moeder. Verplicht door jeugd- en pleegzorg. De jeugdbescherming, weigerde zelfs er maar een seconde aandacht aan te besteden.
Gelukkig wel staatssecretaris Fred Teeven. Babies mogen, dankzij onze inspanning niet meer in de gevangenis. Ons pleegkindje werd weggehaald. De moeder kreeg haar baby gewoon mee, ondanks de waarschuwing van een psychiater, die haar gesproken had, en ons meedeelde dat ze het tegen de muur zou smijten als dat beter uitkwam. Nooit meer iets van het meisje terug gehoord, terwijl ze zelf aangaf ‘voor eeuwig bij ons te willen blijven’.
IS kinderen naar Nederland halen? Volgens mij hetzelfde als een atoombom laten ontploffen

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De tragiek van de IS-kinderen wordt ónze tragiek als wij ze terughalen.

Ter aanvulling :
Op de “markt” in het Syrische vluchtelingenkamp in Aleppo (bovenstaande foto) ligt méér fruit en groente dan in de Voedselbanken in het “rijke” Nederland.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Huisman verwoordt hier wat de meeste mensen denken: er is verregaande onzekerheid over de mogelijkheden om jihadkinderen in Nederland te resocialiseren met alle gevolgen voor de nationale (dus uw en mijn persoonlijke) veiligheid vandien. Jihadmensen zijn op religieuze wijze doordrongen van een kalifaatsideologie gericht op genocidale wereldverovering, overigens van dezelfde aard als die van de zgn. moslimbroeders. Ze zijn het (helaas) levende bewijs dat religie niet louter en uitsluitend tot zindelijk denken en goed handelen kan leiden, maar ook tot het tegendeel. Het zijn staatsvijanden. Artikel 15 van de Rijkswet op het Nederlanderschap is van toepassing. Door toetreding tot het kalifaat is in praktische zin een andere nationaliteit aangenomen. Impliciet is dat daarmee gelijk een verklaring van afstand is gegeven. In artikel 14 wordt melding gemaakt van een reeks misdrijven die het verlies van het Nederlanderschap nog eens onderstrepen. Wat zijn dit soort wetten nog waard als dit soort lieden en hun nageslacht gewoon het Nederlanderschap denken te mogen behouden dan wel terugkrijgen. De staatsveiligheid gaat boven het belang van het niet-Nederlandse kind. Dat geldt in algemene zin en in dit bijzondere geval zeker.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De regering lijkt tegen de terugkomst van de IS kinderen te zijn wat betekent dat zij vast en zeker komen. Aangemoedigd door verwijten van alles wat van linkse of islamitische huize is. Iedereen die op het gevaar wijst wordt belachelijk gemaakt want het is zo veilig als maar kan op deze leeftijd. Dat vind ik niet het is heel slecht en principieel verkeerd. De enige die aan hun situatie schuldig zijn zijn de ouders zelf en vaak staan zij nog steeds voor hun oude ideeën klaar. En die wezen? Wedden dat als de kinderen hier komen zal blijken dat zij geen wees zijn? Uitgekookte lui is het ik geloof er niets van.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

IS mensen hebben gegokt dat ze met geweld land konden veroveren in Syrie en Irak. Zij hebben een oorlog gevochten, mensen vermoord, gemarteld, verkracht, verhandeld, en ze hebben vrouwen in een constante staat van zwangerschap gehouden om zo veel mogelijk kinderen voor de volgende generatie IS te maken. Daarom hebben IS vrouwen al 2 a 3 kinderen verwekt in die paar jaar dat ze naar IS gebied zijn getrokken. IS moeders maken jiHAAT-babies.
Ze zijn geen Nederlander meer, uit eigen keus. Zij hebben zich tot vijand van ons verklaard. Dit was geen vreedzame hippiekolonie die gesticht werd. Dat ze nu geen kant meer opkunnen, is pech voor ze. Krokodillentranen zijn manipulatie, waar activisten als Sitalsing gebruik van maken om de bevolking mee te manipuleren. Sympathie proberen op te wekken voor mensen die je zonder problemen je keel zouden doorsnijden.

De dreiging voor NL is groter wanneer je de potentiele monsters binnenhaalt als een paard van Troje. Laat ze lekker daar. Als die kids later inderdaad toch terrorist willen spelen, dan knallen we ze wel af als volwassen. En zo niet, dan wonen ze in ieder geval in een regio die meer bij hen past. Tussen andere mensen die elkaar leren om het westen te haten. Lekker in hun haatbubbel bij elkaar.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn groepen mensen die zich hard maken om goederen uit Israel te boycotten,en dezelfde groep haalt IS kinderen op,dat er meer dan miljoenen kinderen door Arabieren geruild worden voor een paar geiten aan een ouwe viezerik die alles uitvreet met die kleuters ,daar hoor je ze dan weer niet over ,die IS kinderen hebben het niet verdiend en kunnen er ook niets aan doen,maar zijn ook nog eens slachtoffer van een stelletje linkse proletarische club niksnutten die over de rug van die stakkers goede sier willen maken .Laat ze lekker in hun eigen omgeving ,en steek je nek uit tegen die pedofielen daar .

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlanders moeten een keus gaan maken.
Blijven wij dit soort gebeurtenissen accepteren of komen wij in opstand.?
En waaruit bestaat die opstand moet dit soft of heavy.?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

@ Fluitje.
Een opstand ?
Door Nederlanders ??
Gelooft u dat nog ?
Áls ’t ooit zover zou komen dan ga ik voor een heavy !
Met soft bereikt men niks.
Het georganiseerd rondlopen in gele hesjes lukt zelfs niet in NL.

Fluitje
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Kijk een opstand is iets, wat spontaan moet ontstaan.
De Linkse Media, boort ieder verzet tegen Links, de grond in.
In Den Haag / Rotterdam en Maastricht het Gele hesje gedragen, een lieve gezellige wandeltocht.
De Gele hesjes zijn door de Linkse Media en de Ruttekliek met natte stront overgoten.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Wij hebben net een opstand in Hong Kong gezien. Dit zult u nooit in Nederland meemaken. En in beide gevallen gaat het om het beknotten van de vrijheid al dan niet 1:1.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als dit soort verstandsverduisterde lieden in 1946 de dienst hadden uitgemaakt, hadden ze weeskinderen van de Hitlerjugend uit Duitsland naar Nederland gehaald, om ze liefdevol te plaatsen bij gezinnen die in de oorlog voor de Duitsers kozen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Colinda Huisman brengt enkele juiste punten naar voren en blijft heel erg neutraal, dat is het goede aan het artikel.
Echter, oa in Amsterdam is 100 % waterdicht bewezen dat DE-radicalisering NIET bestaat, niet kan.
Waar u aan voorbij gaat, Colinda Huisman, is dat uit diverse publicaties, Elsevier, Veren of Lood, Fenixx (en ja, inderdaad ook ’twijfel’ bron YouTube) blijkt dat IS kinderen vanaf 2 jaar ‘opvoed’ naar hun moordzuchtige maatstaven.
Ik kan me niet voorstellen dat u zo naief bent te denken dat een kind dat op 3 jarige leeftijd al ‘infidels’ zegt (er zijn veel meer voorbeelden dan alleen het uwe) en het gebaar ‘halsafsneiden’ maakt, ooit nog een normaal kind wordt.
Ik voel ietwat machteloos dat ik niet kan doorzetten dat alles en iedereen die in IS gebied is geweest in die regio de doodstraf krijgt.
Colinda, Grote Complimenten dat u het onderwerp neutraal beschrijft en naar vermogen beschrijft wat de plannen zijn van alle (links populistische) ‘hulpverleners’ die tot mijn verbijstering maar 1 doel hebben, veel dom, naief gewelddadig kiesvee naar Europa halen.
Colinda, u schrijft een menselijk artikel over een onmenselijk, barbaars onderwerp.
Het zal WEL gebeuren, maar ik ben er FALIEKANT tegen ook maar 1 rode cent uit te geven aan het ‘begeleiden’ van deze kinderen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda.
Ook ik ben faliekant tegen het terughalen van die kinderen.
Ik heb wel een plan bedacht, zodat het misschien tóch kan !
Alle “bekende Nederlanders”, zangers, toneelspelers, humoristen enz. die vooraan stonden te dringen bij de aanstormende “vluchtelingenstroom” van enkele jaren geleden en publiekelijk verkondigden ogenblikkelijk een aantal van die “vluchtelingen” liefdevol in hun riante stolpjes te zullen gaan opnemen hetgeen (overeenkomstig het gedrag van Rutte) een smerige leugen bleek te zijn); als deze z.g. B.N.’ers nu eens 1 of meerdere IS-kindertjes gaan opnemen ?
Kom op B.N.’ers, al was het maar wéér voor de Bühne !

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik begrijp het sentiment, maar ik ben bang dat je ze dan toch maar beter door hun fundamentalistische opa en oma op kunt laten voeden, terroristen worden namelijk gevaarlijker naarmate ze meer geld te spenderen hebben.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton, dan zijn die terroristjes toch hier en in de grenzeloze naieviteit van 95 % van de BN’ers (Mark Coster bv behoort bij de 5 % weldenkende) worden ze dan WEL volgens de IS doctrine opgevoed, immers ‘zulke kindertjes zullen nooit een vlieg kwaad doen’…… Uw grap gewaardeerd, maar voor mij zijn er geen grenzen wat ik zou doen om IS’ers van 1 dag t/m hoogste leeftijd de ultieme straf te laten ondergaan. U begrijpt wat ik met ultieme straf bedoel?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda.
Dank voor uw reactie én begrip.
Als u bedoelt “met ultieme straf”, de straf die ze eventueel in Nederland zouden kunnen krijgen opgelegd, dan denk ik aan 10 tot 20 uur schoffelen in de moestuin van de imam.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Rutte zegt en Blok zegt dat ze NIET worden opgehaald, waarom wordt dan alles in gereedheid gebracht voor de ontvangst van een stuk of 100 jihad kinderen?

Jaak Peeters
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hallucinant, doch jammer genoeg waar. En kijk: alleen al dit te schrijven is niet politiek correct. Dit is de waanzin die heerst in een ondergaande beschaving als de onze. Wat nadien komt kan alleen de pure barbaarsheid zijn.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je zult er om te beginnen al eens voor moeten zorgen dat deze kinderen niet meer in aanraking komen met hun familie, wat niet gaat gebeuren.
Maar zelfs als dit wel zou gebeuren zul je ze moeten heropvoeden, wat op zijn minst problematisch gaat wezen.
Mocht deze heropvoeding al slagen dan gaan deze “adoptie” kinderen vervolgens, net als alle andere adoptie kinderen, in hun late tienerjaren op zoek naar hun roots.
In de meeste gevallen ga je dan weer terug bij af wezen.
En mocht dit niet zo wezen, dan gaan deze heropgevoede kinderen bij de eerste de beste tegenslag in hun volwassen leven geheid radicaliseren, en dan ga je opnieuw weer terug bij af wezen.
Een al bij voorbaat hopeloos plan dus, en waarom?
Deze kinderen hebben niets meer met Nederland te maken, hun ouders hebben voor een ander land gekozen, en de meeste hebben aldaar oorlogsmisdaden begaan.
Het zijn de kinderen van de vijanden van onze westerse wereld, kinderen met een enorme potentie om hier in hun latere leven aanslagen te gaan plegen, waarom zou je die in godsnaam naar Nederland willen halen?
En toch wordt nu a duidelijk dat ze gewoon allemaal naar Nederland gaan komen, en dat er geen enkele veiligheidsmaatregel genomen gaat worden.
Nederland kan voor het partijkartel blijkbaar niet snel genoeg kapot.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x