Oproep aan Mark Rutte: voorkom Brexit, steun plan Major&Blair!

Nederland mag traditionele bondgenoot in EU niet kwijtraken

Titelfoto: John Major en Tony Blair. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal AP Archive

Nu er nog steeds geen zicht is op een goed Brexit-plan, de onderhandelingen met Michel Barnier niet opschieten en Theresa May geen sterke leider blijkt, lijken de EU en het Verenigd Koninkrijk aan te koersen op het slechtst mogelijke scenario: een harde #Brexit zonder handelsdeal. Een uitkomst die het Verenigd Koninkrijk vermoedelijk in een lange recessie zal storten en de federale EU-krachten zal stimuleren “door te pakken” om van de EU een transferunie te maken.

Uitweg

Is er nog een uitweg uit dit voor Nederland in alle opzichten (economisch, politiek, maatschappelijk) schadelijke scenario? Ja, die is er, want al sinds een jaar of twee maken de Britse ex-premiers John Major (Conservative Party) en Tony Blair (Labour) zich sterk voor een tussenweg. Deze zou eruit moeten bestaan dat het Britse parlement een finale stem krijgt over het onderhandelingsresultaat tussen EU en VK, deze uitkomst naar alle waarschijnlijkheid verwerpt en er dan een nieuw referendum komt over de Brexit.

Migratiedeal

Parallel hieraan – en dat is het lastigste deel van de plannen van Major en Blair – zal er met de EU een migratiedeal uitgewerkt moeten worden. Die zou inhouden dat één van de pilaren van de EU – freedom of movement – een restrictievere betekenis krijgt en essentiële bevoegdheden betreffende migratie terug gaan naar de natiestaten. Als dit lukt, zal de Britse bevolking gunstiger aankijken tegen de EU en de Brexit vermoedelijk afwijzen in een nieuw referendum. Ook voor landen die kritisch staan tegenover de migratiewaanzin van Angela Merkel – zoals Oostenrijk, Denemarken, de Visegrad-landen en ook Nederland – zou dit een schitterende uitkomst zijn.

Weinig bijval

Helaas kunnen de plannen van Major en Blair – ik schreef er vorig jaar al positief over bij OpinieZ – tot nu toe niet op veel bijval rekenen. Vreemd genoeg geldt dit zowel voor aanhangers van de Nexit (in casu aanhangers van PVV en FvD) als voor diehard eurofederalisten, die we vooral bij D66 vinden. Les extrèmes se touchent, schreef ik op Twitter.

Nexit-gelovigen willen hun vurig gewenste Brexit als ideaalbeeld niet in rook zien opgaan en de eurofederalisten zijn het immer lastige Verenigd Koninkrijk liever kwijt dan rijk in de EU. Ze hebben aan beide kanten van het spectrum dus zo hun redenen om tegen een nieuw referendum te zijn. Verder speelt ook een rol dat zowel Major als Blair niet erg populair zijn in ons land, al is dat natuurlijk geen inhoudelijk argument.

Ruttiaanse rookgordijnen

De middenpartijen zoals VVD en CDA houden zich angstvallig stil op dit dossier. Zoals ik analyseerde in mijn artikel Ruttiaanse dubbelspraak in rede over Europa hield Mark Rutte in Berlijn een nogal tegenstrijdig verhaal over de EU. Enerzijds pleitte onze premier tegen de door Macron en de Europese Commissie gewenste federale EU en transferunie, anderzijds bleek Rutte een vurig pleitbezorger van Angela Merkel’s gehate migratiequota en toonde hij zich een voorstander van een Europees IMF, EMF geheten.

Iedere kenner weet dat dit EMF geen ander doel heeft dan het door Europese politici bekokstoofde monetair beleid – dat geen genade kan vinden in de ogen van het neutrale IMF – er alsnog door te jassen. Rutte’s pleidooi voor een vetorecht van individuele landen in het EMF is in mijn ogen een kinderlijke vorm van misleiding en een rookgordijn: een ieder met verstand van zaken kan voorspellen dat Duitsland en Frankrijk korte metten zullen maken met de wensdromen van onze premier, zodra dit EMF er is.

Economische schade

Onze politici, opportunistisch als ze zijn, verheugen zich in de paar graantjes die ze kunnen meepikken na de Britse aftocht, zoals het Europese Medicijnagentschap dat naar Amsterdam komt.  Of internationale zakenbanken die wellicht Londen voor Amsterdam zullen inruilen. Dat een harde Brexit zonder goede handelsdeal de Nederlandse economie enorm zal schaden, lijkt hen minder bezig te houden. Dit terwijl de Brexit ons land onevenredig hard zal raken en onze economische groei die de afgelopen jaren eindelijk is aangetrokken, volledig tot stilstand zou kunnen brengen.

Voorkom de Brexit

Nederland heeft dus zowel economisch als politiek een wereld te winnen met het voorkomen van de Brexit middels een tweede referendum, waarbij een herziening van de doorgeslagen migratieregels van de EU ook voor ons land een zegen zou zijn. Door de Britten een betere migratiedeal te bieden kunnen zij op een eervolle wijze van koers veranderen. Of zitten we op een crashkoers omdat beide zijden (EU én VK) geen gezichtsverlies willen lijden, met de bevolking als slachtoffer?

Waar blijft u, premier Rutte en uw ministersduo op Buitenlandse Zaken, Stef Blok en Sigrid Kaag? Ga de boer op en steun de plannen van John Major en Tony Blair. Ontvang beide heren op het Catshuis. Ondersteun hun pleidooi voor minder EU-centralisme. Organiseer een verbetering van de migratieregels van de EU.

Behoud onze traditionele bondgenoot het Verenigd Koninkrijk voor de EU. In het belang van Nederland!

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Jan Gajentaan (twitter-icon @JanGajentaan) vindt u HIER

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Richards
Richards
6 jaren geleden

Nu duidelijk wordt wat het allemaal gaat kosten, en jonge Britten zich bewust zijn van de ramp die zich voltrekt, is een tweede referendum de laatste kans om de ijsberg te ontwijken. Overigens heeft Nederland zich vanaf het begin van de Europese samenwerking sterk gemaakt voor Britse deelname, niet alleen vanwege een sterke voorkeur voor een vrijhandelszone i.p.v. ‘ever closer union’, maar ook omdat Den Haag het VK als een belangrijk tegenwicht voor Duitse en bovenal Franse dominantie zag. Dat dreigt nu opnieuw actueel te worden.

Der Franz
Der Franz
6 jaren geleden

Ja, laat de Britten nog een referendum houden over hetzelfde onderwerp. En daarna misschien nog wel een. Net zolang totdat het ‘juiste’ antwoord wordt gegeven.

De Britten willen niet geregeerd worden vanuit een andere hoofdstad. Dat heet Bezetting! En ik zal je verklappen: Een meerderheid van de Nederlanders wil dat ook niet. Maar wij, met Rutte voorop, gaan nog een tijdje door op deze doodlopende weg.

Juanito
Juanito
6 jaren geleden

Brexit means brexit, Jan. Dat is de keuze die gemaakt is door de Britse vrienden.

VarAway
VarAway
6 jaren geleden

Vergeet u gemakshalve de UITKOMST van het V.K. Referendum even?
U denkt/hoopt dat onze Limey vrienden makke Nederlanders zijn?
Natuurrrrlijk, de kaaskoppen laten zich paaien met een inlegvelletje van Rutte.
Of gewoon negeren zoals Balkenende deed?

Het Volk heeft GEKOZEN. Punt uit.
Wij hebben ons daar NIET mee te bemoeien.

Brexit, Nexit. Uit de Euro.
Retour naar de aloude EEG.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x